ViolaPassion Następna wspaniała odsłona kurczaka. Pieczony ,gotowany ,smażony czy grilowany . Wspaniały we wszystkich odsłonach. Ale duszony jak dla mnie mega bajeczny. Miękki,soczysty i bogaty w smaku. Składniki: 1 kurczak 1.20 kg -1.50kg.max 2 łyżki papryki słodkiej 2 łyżki majeranku plus do marynaty 1 łyżka tymianku 1/2 łyżki rozmarynu 1 kostka rosółowa(...)wcieramy w mięso. Następnie posypujemy z obu stron majerankiem , tymiankiem ,rozmarynem Do rozgrzanego piekarnika wsadzamy kurczaka z kilkoma łyżkami smalcu na wierzchu w naczyniu żaroodpornym albo brytfannie. Pieczemy około 30 min w 200°C Następnie wszytkie nasze oczyszczone umyte i pokrojone wedle uznania warzywa (nie mogą być zbyt małe kawałki bo podczas duszenia znikną
Viola cooks with passionduszonych udek w lekko słodkim sosie (są pyszne!) lub faszerowanych pieczarkami . Składniki na porcję dla 4 osób: 1 kg udek z kurczaka (waga wraz z kośćmi i skórą) 150 g szpinaku, np. mrożonego w liściach lub świeżego kilka plasterków żółtego sera sól, pieprz 1 ząbek czosnku olej Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości, delikatnie "zeskrobać" mięso
Ugotowaćkuleczki można dowolnie określać obiema nazwami? Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale dla mnie zawsze klopsiki są i były mięsnymi kulkami obsmażonymi najpierw, zrumienionymi, a dopiero później duszonymi jeśli był zamiar podania ich w sosie. Pulpety natomiast to kulki gotowane w bulionie lub od razu w sosie jeśli ktoś woli, ale proces smażenia ich na początku został(...)zasady bardziej dietetyczne. Zwykle nawet delikatniej je doprawiam a także nie dodaję do środka cebuli, ale to już kwestia gustu. Zarówno pulpety jak i klopsiki można robić z dowolnego mięsa - np. wieprzowego, wołowego, drobiowego czy z ryby. Klopsiki raczej z surowego, ale pulpety także z gotowanego. Doprawienie to kwestia gustu, tak samo jak sos z którym będą podane. Przyznam
Smaczna Pyzagrecki, chudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko(...)folii), duszone (bez obsmażania i dodatku tłuszczu). Warzywa i owoce należy jeść przetworzone np. gotowane lub parowane, rozdrobnione, w postaci soków lub przecierów. Produkty przeciwwskazane: Pieczywo - świeże, razowe, żytnie, chrupkie, z dodatkiem ziaren np. słonecznika, soi. Nabiał - tłuste mleko, tłusty biały ser i twaróg, śmietana, żółtka jajek, ser żółty, sery dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe
Codzienne GotowanieDziś przepis archiwalny ale nie publikowany na blogu. Jeśli nie masz pomysłu na obiad to może się skusisz i przyrządzisz żeberka duszone w grzybach ze
Ewa w kuchniKolejna odsłona policzków wołowych . Część tuszy wołowej mało znana, mało popularna i wcale nie łatwa do kupienia. Większość ludzi po prostu nie wie co takich polików
Smaczna Pyzapatelnię i przestawiamy na mały ogień. Pora dusimy powoli przez ok. 25 minut. W razie potrzeby na koniec odparowujemy nadmiar płynu, by sos był gęsty. Dodajemy czubatą łyżeczkę musztardy i rozprowadzamy dokładnie w sosie. W międzyczasie przygotowujemy łososia. Na patelni grillowej na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Łososia kładziemy najpierw mięsem do dołu i opiekamy 7-8 minut(...)align: center;width: 50%;} #gallery-170 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-170 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pora kroimy w cienkie paski... ...a następnie podsmażamy i dusimy Łososia grillujemy na patelni Łosoś z sosem porowym i kawiorem Post Łosoś z sosem porowym i kawiorem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusarozgrzewamy 1 łyżkę masła. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy na nie cebulę i mieszając podsmażamy przez ok. 2 minuty do zeszklenia. Zalewamy bulionem i winem, zagotowujemy. Dodajemy figi i rozmaryn. Dusimy pod przykryciem przez 5 minut, a potem odkryte aż do zgęstnienia sosu, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie przygotowujemy kaczkę. Usuwamy ewentualny nadmiar skóry i tłuszczu. Skórę nacinamy ukośnie(...)Nacieramy ze wszystkich stron solą i pieprzem. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy. Kaczkę smażymy przez 3-6 minut od strony skóry (zależnie od wielkości mięsa) i przez 3 minuty z drugiej. Natychmiast wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika i trzymamy w nim przez 15-20 minut (zależnie od wielkości mięsa). Gotową kaczkę kroimy
Kulinarna Pokusacentrum Aten. Dla miej jednak Grecja to upalny Peloponez, morska bryza, biało-niebieskie malownicze domki i pyszna kuchnia. Enolocnico to warzywna zupa z zielona fasolką szparagową, w oryginale bez mięsa. Ja przygotowałam ją w dwóch wersjach, bo wiem, że niektórzy (mój Mąż) wolą jednak z mięskiem ;-) Polecam! Składniki na grecką zupę enolocnico 3 duże cebule lub 5 mniejszych 3 ząbki(...)pokrywka i dusimy około 5 minut. Fasolkę obieramy, myjemy i dzielimy na 4-5 cm kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gdy pomidory już się podduszą dodajemy przygotowaną fasolkę, ziemniaki i wodę, solimy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut, czyli aż warzywa będą miękkie. Podczas, gdy zupa się gotuje myjemy mięso, kroimy
Rozpustne gotowanieKacze mięso od zawsze kojarzyło mi się ze świątecznym obiadem. Tak się jakoś przyjęło z naszej rodzinie może dlatego, że jadamy je dość rzadko i zazwyczaj z jakiejś uroczystej okazji. Uwielbiam kaczkę pieczoną w całości w podobnej musztardowo-ziołowej marynacie i kaczkę tradycyjnie faszerowaną jabłkami oraz kaczkę duszoną z suszonymi grzybami . Dzisiaj polecam pieczone kacze udka. Bardzo pasuje(...)wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Przez pierwsze pół godz. pieczenia przykryć całość folią aluminiową, Piec około 1-1,5 godzinki, aż skórka się przyrumieni, a mięso będzie miękkie. W międzyczasie dwukrotnie podlewać mięso wytworzonym sosem, żeby nie wysychało. Artykuł PIECZONE KACZE UDKA pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaprzez praskę czosnek, bułkę tartą (do zagęszczenia), sól i pieprz (wg uznania). Mięso wyrabiamy, dodając bulion warzywny. Masę formujemy na kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Sos: Posiekaną cebulę szklimy na tłuszczu, zalewamy rosołem (około 1 l), zagotowujemy. Do sosu dodajemy kotlety, zmniejszamy płomień i dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans. Mąkę „rozpuszczamy” w zimnej wodzie, dodajemy
R'n'G Kitchenpodsmażenia WYKONANIE Jeśli mamy łopatkę w kawałku to mielimy ją.Do zmielonego mięsa dodajemy kaszę mannę,doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsnej masy formujemy kuleczki-wielkość jak to lubi.Następnie mięsne kuleczki obsmażamy na oleju lub oliwie,aż zmienią kolor. Później dodajemy wodę i koperek i dusimy ok.10 min.pod przykryciem. Następnie wlewamy nasz sosik od Łowicza,mieszamy i dusimy jeszcze
Mała w garnku mieszapietruszki odstawić do lodówki pod przykryciem na około 30 minut. Następnie przekładamy mięso do rękawa do pieczenia, lub zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy kapustę i dusimy 15 minut. po tym czasie doprawiamy solą czarnym pieprzem i sokiem
Moje-pitraszenieinnych tego typu posiłków, tak ja wolę chude pieczone czy duszone potrawy. Czasami jednak dam się skusić na lżejszą wersję. Zamiast wołowych burgerów z ciężkim sosem proponuję dziś delikatną w smaku i lżejszą formę tej popularnej "kanapki". Składniki (na 2 porcje): -180 g drobiowego mielonego mięsa (najlepiej z indyka) -100 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku -1 jajko -3-4 łyżki
Zielona Kuchniasmażenia Posiekaną w drobną kostkę cebulę podsmażyć na oleju do zeszklenia. Dodać mięso mielone i smażyć aż zbrązowieje ok 15 minut. Dołożyć pokrojone w większą kostkę papryki i poddusić na wolnym przez 10 minut aż zmięknie. Następnie dodać fasolę i kukurydzę oraz dołożyć preferowane przyprawy. Całość dusić pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Na końcu dolać ketchup
Grunt to przepis!kroimy w małą kostkę. Cebulę podsmażamy, dodajemy pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do odparowania wody. Dodajemy trzy łyżki gotowego farszu pieczarkowego oraz kukurydzy, mieszamy. Odkładamy do przestudzenia. Na upieczonym placku serowym układamy piersi tak, by przykrywały całą powierzchnię zostawiamy wolne 2cm z jednego szerszego boku. Na mięso wykładamy farsz pieczarkowy. Całość zwijamy ciasno w roladę wzdłuż szerszego boku. Roladę
Podróż w kulinariaKlasyka kuchni francuskiej. Długo i wolno duszony gulasz na czerwonym winie, z ziołami i warzywami. Julia Child nazwala ten gulasz jednym z najsmaczniejszych dań wymyślonych przez mężczyznę. Ta prosta potrawa zyskała światową sławę dzięki Augustowi Escoffier, który jest autorem tego przepisu. Mięso po upieczeniu jest bardzo miękkie, wręcz rozpada się. Sos jest gęsty, zawiesisty, aromatyczny. We Francji
Smak mojej kuchniCebulę obieramy z łupin i kroimy w cienkie piórka. Szklimy na tłuszczu. Mięso kroimy w kostkę. Obficie obsypujemy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące. Dokładamy do cebuli. Smażymy do czasu aż karkówka przestanie być surowa. Przekładamy do garnka. Podlewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy jałowiec i goździki. Dusimy pod przykryciem przez ok 30 minut. Dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę
Pobite gary Barbaryrozgrzanym oleju na patelni smażę pierś kurczaka, około 15 minut do miękkości mięsa, pierś podczas smażenia doprawiam solą i pieprzem. Następnie pierś przekładam do miski lub garnka. Następnie na niewielkiej ilości oleju smażę pieczarki przez około 3 minuty, następnie dodaję brokuł i 100 ml bulionu i całość duszę około 15 minut. Usmażone składniki przekładam do piersi kurczaka. Teraz na patelni
Uwaga Babcia Gotujekilka otworków, po drugiej jeden, dzięki czemu nie skacze po patelnie podczas duszenia, uchwyt się w ogóle nie nagrzewa. W dodatku jest bardzo lekka, tu daję kolejny plus. Tym razem nie bawiłam się w robienie zdjęć każdej potrawy jaką usmażyłam na Fiskarsie, bo byłoby tego dużo, jajka, mięso, kotlety, wątróbka, warzywa itd. Przyznam się również, że w chwili kiedy pierwszy
Blondynka Gotujeryby usunąć ości, pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na oleju. Mięso rozdrobnić, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać warzywa, liście laurowe i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Dodać pomidory, przecier pomidorowy, ryż i przyprawy a następnie wszystko wymieszać. Paprykarz przykryć i dusić do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby jeszcze doprawić. Gorący
Mama Gotujejarzynowej (ja trę na drobnych oczkach a potem rozdrabniam blenderem). Dusimy, dodajemy koncentrat ok. 50-100 ml, robimy zasmażkę i łączymy z burakami, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solę, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i odrobiną cukru. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu bo lubią się przypalać. Podajemy z mięsem i ziemniakami. Zasmażka: - 1 łyżka masła - łyżka mąki Masło roztapiamy
Kulinarne życieKAPUSTĄ I GRZYBAMI PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ MIELONE Z PIECZARKAMI ŻEBERKA W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM NADZIEWANY KALAFIOR SZPINAK Z KURCZAKIEM BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY FASZEROWANY FILET Z INDYKA TRADYCYJNE FLACZKI WOŁOWE PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ RUSKIE PIEROGI KARKÓWKA Z DUSZONĄ KAPUSTĄ SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie EwyRyż ugotować w podwójnej objętości wody odstawić pod przykryciem. Przestudzony wymieszać z mięsem, grzybami , jajkiem i przyprawami. Liście lebiody sparzyć wrzątkiem, osączyć. Zawijać małe porcje nadzienia jak tradycyjne gołąbki i układać ciasno w naczyniu. Podlać łyżką oliwy i pół szkl wody. Przykryć i ustawić na małym ogniu. Dusić przez ok 30 min. Mleko wymieszać z maką i grzybami, masło przysmażyć
Gotowanie jest łatwezrób z pomidorami. Fasolkę przekrój na pół i odetnij końcówki. Do przyrumienionego mięsa dodaj utarty kmin, sypkie przyprawy i czosnek i przysmażaj minutę. Następnie dodaj paprykę i pomidora i przesmaż kilka minut, po czym dodaj pomidory w puszcze i szklankę wody oraz fasolkę. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, około 40-60 minut
Bazując na smakusól, pieprz, czerwona papryka Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy, dodajemy mięso i smażymy, aż nabierze brązowego koloru. Wrzucamy żółtą i zieloną fasolkę, dolewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy do miękkości, aż woda odparuje. Gdy fasolki będą miękkie, dodajemy pomidory, czarną fasolę oraz zielony groszek. Chwilę dusimy ,dodajemy koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy i doprawiamy
magiczna kuchnia Kasidzisiejszy kształt i stał się naczyniem do szybkiego i głębokiego smażenia, pieczenia, duszenia oraz do gotowania na parze. Dzisiaj metoda stir fry cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. I trudno się dziwić. To najszybszy sposób na pełnowartościowy posiłek. Wok pozwoli Wam na przygotowanie dania zarówno z mięsa, jak i ryb czy tofu. Warzywa dodane do dania to już Wasz
Karo in the Kitchenjabłko, oregano i tymianek. Zmniejszmy płomień pod patelnią na najmniejszy i dusimy, co jakiś czas mieszając, aż jabłko widocznie zmięknie. Lekko studzimy całość. Obieramy z osłonek kiełbasę i dodajemy ją do jabłka z cebulą. Najwygodniej i najefektywniej da się masę wymieszać i połączyć dłonią, przeciskając mielone mięso i jabłko z cebulą lekko przez palce – jak przy mieszaniu masy
Karo in the Kitchenprzekładamy do miski, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę tartą, żółtko, przyprawę do mięsa mielonego, tymianek, majeranek, pieprz czosnkowy i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy pulpeciki o średnicy około 3 cm, obtaczamy w mące i smażymy z dwóch stron na złoto, następnie dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie odkrywamy patelnię, żeby
Rozpustne gotowaniesmażymy na maśle, aż się zrumieni. Dodajemy banany, zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu, dodajemy przyprawy, gotujemy do momentu, aż uzyskamy gęstą jednolitą konsystencję. Sos miksujemy blenderem. Przelewamy do sosjerki. Filety posypujemy solą, pieprzem, papryką słodką i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej do momentu, aż mięso będzie zrumienione i soczyste. Po upieczeniu owijamy w folię aluminiową
noteskulinarnyfigadusić około 15-20 minut. Dodać pomidory ,doprawić cukrem i solą Wymieszać.Dusić jeszcze ok. 20 minut, by papryka lekko zmiekkła,a wszystkie smaki połączyły się w jedna calość...Sos jest dobry do kanapek ,choć moja córka je go z miski łyżkami...Smacznego;) ps.można dodac kawalki mięsa ,kukurydze do bazy sosu,i zawsze ,będzie coś nowego
w mojej kuchnidobre, ale co komu smakuje :) Ja gołąbków nie obsmażam i nie duszę, tylko zalewam wrzątkiem i gotuję, bo tak mi po prostu smakują. Ale nie zapieram się, że nigdy nie będę przygotowywać ich w inny sposób. Użyta przeze mnie kapusta włoska jest delikatniejsza od białej, zaś mięso indycze zdrowsze i zawiera mniej tłuszczu niż wieprzowina. Zazwyczaj na bazie wywaru przygotowuję
Kuchenne zapiski Edytyłyżeczka mąki pszennej 1 łyżka masła sól pieprz 0,5 szklanki śmietany Mięso łączymy z odciśniętą z mleka bułką, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną (1 łyżka), wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na pulchną masę. Robimy farsz I: cebulę siekamy, pieczarki kroimy na plastry i dusimy na maśle. Dodajemy bułkę, sól, pieprz i mieszamy. Robimy farsz II: śliwki
Marder&Marder Manufactureśrodku będzie dopieczona a cebula stanie się miękka. Wówczas wyjmujemy mięso a na patelnię wlewamy szklankę wody. Chwilkę gotujemy po czym dodajemy łyżeczkę mąki i zaklepujemy sos. Przyprawiamy go solą, pieprzem oraz przyprawą typu vegeta. Ponownie wkładamy karkówkę do sosu i jeszcze przez 5 minut dusimy ją w sosie na małym ogniu
My simple kitchenpatelni rozgrzewamy olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i suszoną bazylią, podsmażamy mięso indyka na rumiano, dodajemy kiełbasę chorizo pokrojona w cienkie plastry oraz paprykę pokrojona w kostkę, mieszamy i chwile razem smażymy. Następnie podlewamy wszystko bulionem i koncentratem pomidorowym, dodajemy pokrojony kalafior. Łączymy z przyprawami i dusimy wszystko razem przez ok. 15-20 minut. 3. Pod koniec duszenia
Apetyczna babeczkarondelku, zalać taką ilością wrzątku, by przykryć warzywa. Dodać przyprawę warzywną i dusić pod pokrywą do miękkości. Dodać masło i cukier do smaku, ew. dosolić. Mieszać łyżką, wsypując powoli mąkę przez małe sitko, bezpośrednio na warzywa. Gotować jeszcze minutę i zdjąć z ognia. Podawać do dań z mięsa lub ryby
Czerwień i błękit