drobiu 2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku 5 łyżek oleju lub masła klarowanego Przygotowanie: Mięso z indyka umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę umyć, wykroić gniazdo nasienne i pokroić na niezbyt duże kawałeczki. Pomidora umyć, wykroić twardą pozostałość po łodydze(...)kokosowe, pomidory i brokuła, dusić pod przykryciem 5 - 6 minut, gdy brokuł będzie prawie miękki dodać paprykę. Przyprawić solą, sokiem z cytryny i ewentualnie dodatkowo jeszcze masalą, jeśli curry jest nam za mało pikantne. Czas gotowania wszystkich składników zależy od ich jakości. Młodsze warzywa potrzebują krótkiego czasu obróbki termicznej, a pierś szybciej będzie ugotowana, niż mięso z udźca, więc
Kuchcik gotujemojemu zaskoczeniu wszystko idealnie się komponuje. Polecam! Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym Składniki: około 9 płatów makaronu lasagne 90 g sera żółtego 30 g parmezanu 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki bazylii 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki 400 g mrożonego szpinaku sól, pieprz gałka muszkatołowa(...)się zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec duszenia dorzucamy pokrojone drobno oliwki i keczup. Doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, solą, cukrem i ziołami. Z solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Cebulę i 1 ząbek czosnku kroimy w kosteczkę i podsmażamy chwile na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Smażymy na małym ogniu około
Mania Gotowaniadusimy zawartość powoli na małym ogniu do miękkości kapusty (ok. 1,5 godziny). W międzyczasie dodajemy resztę soku i cukru, w razie potrzeby również nieco wody. Pod koniec duszenia kapusty przygotowujemy kaczkę. Usuwamy ewentualny nadmiar skóry, a pozostałą nacinamy głęboko, ukośnie w kratkę. Solimy, posypujemy pieprzem i pozostawiamy na kilkanaście minut. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy nieco oliwy(...)jeśli kaczka jest chuda, mniej jeśli ma pod skórą dużo tłuszczu. Kaczkę podsmażamy dość intensywnie najpierw przez 3 minuty od strony skóry, a potem tak samo długo od strony mięsa. Podsmażoną kaczkę umieszczamy niezwłocznie w rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) piekarniku, skórą do góry. Zapiekamy przez 15 do 20 minut zależnie od grubości mięsa. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy mięsu
Kulinarna Pokusaopłukać, wrzucić do głębokiej patelni, przykryć, dusić na małym ogniu dopóki nie zwiędnie. Posolić, dodać trochę pieprzu, posiekany czosnek i chili do smaku. Dobrze wymieszać. Lekko odcisnąć na sicie, przestudzić, wymieszać z ricottą. Schab umyć osuszyć, pokroić na kotlety. Posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kotlety z obu stron. Mięso przełożyć do naczynia w którym będziemy zapiekać
Stare Garywarzywny babci Kisi Emi zbiera dziki szczaw Zupa z sałatą i klopsikami Drukuj Prep time 10 min Cook time 30 min Total time 40 min Zupa z duszoną sałatą i klopsikami - lekka, idealna na lato Author: www.cookingforemily.pl Ingredients NA ZUPĘ: 2 łyżki masła 1 łyżeczka oliwy 2 pęczki sałaty (może być masłowa albo rzymska) 1 cebula, pęczek(...)ząbki czosnku 1 marchewka ½ pietruszki 1 i ½ litra wywaru warzywnego 4 łyżki śmietany 22% 1 łyżka soku z cytryny sól,pieprz do smaku NA KLOPSIKI ½ kg mięsa mielonego z indyka pół pęczka posiekanego koperku 2 łyżki kremowego, białego serka 1 jajko sól, pieprz Instructions Sałatę umyć i z grubsza posiekać. Cebulkę, szczypiorek i czosnek drobno posiekać. Marchewkę
Cooking for EmilySkładniki (na 3 porcje): 200g mięsa wołowego mielonego 2 pomidory 8 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki koncentratu (opcjonalnie) 2 dymki (biała część) 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii szczypta tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz świeżo mielony świeża bazylia, posiekana (ok 2 łyżki) + do przybrania: pomidorki koktajlowe, dymka(...)zielona część), ser do posypania 1. Na początek przygotujemy sos pomidorowy. Do małego garnka wrzucamy pokrojone pomidory i pomidorki koktajlowe. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż z pomidorów zrobi się "papka" (ok. 10 minut). Następnie ściągamy przykrywkę i gotujemy jeszcze 5 minut, po czym przecieramy dokładnie przez sitko. Dodajemy oregano, bazylię, świeży pieprz, cukier, słodką i ostrą paprykę
My Culinary Artoprószyć warzywa solą, pieprzem oraz curry. Dusić na małym ogniu kilka minut. Odłożyć farsz do całkowitego wystygnięcia. Następnie do dyni dodać starty ser żółty oraz posiekaną natkę pietruszki (można również dodać posiekane orzechy). Wymieszać. W filetach z kurczaka ponacinać kieszenie na farsz. Mięso nafaszerować i spiąć wykałaczkami lub patyczkami
KuchniaWeDwoje.plDoprawiamy sola, pieprzem i ok. płaska łyżeczką oregano. Całkowicie studzimy. Piersi oczyszczamy i w każdej z nich za pomocą długiego cienkiego ostrego noża robimy "kieszonkę" uważając, aby nie przebić mięsa. Za pomocą małej łyżeczki napełniamy kurczaka przygotowanym farszem, a następnie za pomocą wykałaczek spinamy końce, tak aby uniemożliwiwszy wypłyniecie farszu. Pozostały farsz pozostawiamy na przygotowanie sosu. Kurczaka nacieramy solą, pieprzem(...)wrzucamy do niej 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie oraz kilka ziaren pierzu oraz 2 pokrojone w kostkę ząbki czosnku. Podsmażone piersi przekładamy do gotującego się wywaru i dusimy ok. 8 minut. Zdejmujemy z ognia i ok. połowę wywaru przelewu do garnka z pozostałym farszem. Chwilę Podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i po chwili dodajemy ok. 2 łyżki śmietany (gdyby
Słodka Stronapestki słonecznika, oregano, sól i pieprz. Całość dobrze mieszamy. Z mięsa formujemy małe kuleczki – takie wielkości orzech włoskiego (aby łatwej się Wam się formowało kuleczki – polejcie ręce wodą). Klopsiki podsmażamy z każdej strony na oliwie z oliwek. Po jakichś 8-10 minutach dodajemy passatę pomidorową i dusimy pod przykryciem około 20-25 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną bazylię
PatiGotujeOd jakiegoś czasu zaczęło się nasze Tradycyjne Grillowanie. Jednak nie każdy może albo nie ma możliwości grillować. Ja dziś zapraszam na karkówkę duszoną w wiśniach
Gotowanie Patkigarnka z wątrobą (łącznie z olejem, na którym było smażone mięso i cebule). Jabłka obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na nieduże kawałki, dodać do garnka. Całość zalać wodą tak, aby pokryć wszystko w garnku. Dodać do smaku sól, pieprz i majeranek. Wszystko dusić na małym ogniu około 25-30 minut. Można podać z kaszą czy ryżem
Zrób to smacznieDrobiowe mielone to dobry pomysł na danie główne z duszonymi warzywami i tłuczonymi ziemniaczkami smakują rewelacyjnie! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki tartej bułki 1 jajko 2 łyżki oliwy WYKONANIE: mięso mielimy na dużych oczkach, dodajemy przyprawy, jajko i bułkę, dokładnie mieszamy, formujemy zrazy
Kuchnia Beatyktóry wymaga dłuższej obróbki. Tak właśnie jest choćby z niektórymi rodzajami mięsa. Uczę się, cały czas, różnych tajników i zasad i pomyślałam, że dobrze byłoby spróbować stworzyć choćby najbardziej podstawową ściągawkę dla Pichceniomaniaków- mięsożerców. Trzymajcie kciuki i wypatrujcie takiego tematu już niebawem. Tymczasem chciałabym Wam zaproponować żeberka duszone w cebulowym sosie, klasyczny smak w nieco zmodyfikowanej odsłonie. Do przygotowania
Pichceniomaniaodstawiamy do lodówki na kilka godzin. 2. Po tym czasie smażymy mięso na rozgrzanej patelni. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, chwilę smażymy. 3. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w grube plastry oraz paprykę pokrojoną w cienkie paski i chwilę smażymy. 4. Dodajemy pomidory z puszki, zmniejszamy ogień i dusimy do czasu, aż pomidory się rozpadną, a nadmiar płynu odparuje
W kuchni Katieposypujemy przyprawą uniwersalną i mąką pszenną,mieszamy.Na 3 łyżkach oleju obsmażamy mięso.Gdy się już zrumieni ,dodajemy cebulę i słodką paprykę w proszku,chwilkę smażymy,podlewamy bulionem i gotujemy 30min.,przyprawiamy solą i pieprzem.Kaszę zalewamy 1 i 1/3 szkl.wrzątku,solimy,i gotujemy 20min.Posiekaną cebulę dusimy na oleju,studzimy.Dodajemy do ugotowanej kaszy wymieszanej z bułką tarta,jajkiem,przyprawioną
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki