torbę kani i kilka maślaków. Smażone kanie w panierce, duszone maślaki z cebulką. I tylko, nie trzeba przekombinować. Najprostsze rzeczy idealnie podkreślają naturalny smak "zdobyczy". Dawno nie gotowałam nic z wykorzystaniem grzybów, ale w końcu też musiałam ulec tej wszechobecnej magii... Składniki (ok. 4 porcje) -500 g mielonego mięsa drobiowego (najlepiej z indyka) -500 g leśnych grzybów mieszanych
Zielona Kuchniakrojonych pomidorów oregano, papryka ostra mielona, sól 1 ząbek czosnku Mięso dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie) z pokrojoną drobno cebulą, jajkiem, posiekaną natkę pietruszki, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i oregano. Uformować niewielkie kulki. Obsmażyć krótko z każdej strony. Pomidory zmiksować i doprawić czosnkiem, oregano, papryką oraz solą. Zalać klopsiki i dusić pod przykryciem około 20 minut. Podawać z ryżem
Moje-pitraszeniezupy kości, ogołacamy je z mięsa. Kości wyrzucamy, ugotowane mięso wędzone dodajemy do zupy. Na patelni, na 2 łyżkach oleju, rumienimy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Wrzucamy ją do zupy. Dalej na patelni szybko szklimy na kolejnych dwóch łyżkach oleju pokrojoną cebulę, dodajemy do niej pokrojone drobniutko jarzyny i dusimy razem -5-6 minut. Całą zawartość patelni dodajemy do zupy. Dodajemy
Karo in the KitchenW moim rodzinnym domu kapustę z grzybami i suszonymi śliwkami mama podawała z panierowanymi filetami z ryby. Ja najczęściej podaję ją do kaszanki, pieczonego lub duszonego
Czerwień i błękitminut w tej samej wodzie w której się moczyły. Odstawiamy. Mięso doprawiamy sola, pieprzem, słodką papryką. Formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w mące, układamy na rozgrzanej patelni, obsmażamy do zrumienienia z obu stron. Na patelnię dolewamy bulion, wrzucamy grzyby razem z wodą, w której się gotowały- jest tu cały aromat, Dusimy ok 10 minut, dokładamy natkę pietruszki, wlewamy śmietanę. jeśli jest
Z Majeczką w kuchnipieprzem. Maczając dłonie w miseczce z zimną wodą formować z mięsa kulki wielkości trochę większej od orzecha włoskiego. Układać na deseczce/talerzu. Sos: Cebulę obrać i blenderem zmiksować na papkę. Można również zetrzeć ją na ostrej tarce, z oczkami średniej wielkości. Do garnka wlać olej i od razu wrzucić cebulę. Dusić 4 minuty mieszając od czasu do czasu. Gdy garnek się
Posadzone i zjedzonestrony). Jedynie wierzch mięsa podsmażamy, środek nadal pozostanie surowy. Następnie mięso przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego zalewamy pozostałą marynatą, posypujemy czosnkiem, przykrywamy (wieczkiem naczynia lub folią aluminiową) i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni na ok. 40 minut (długość pieczenia zależy od wielkości piersi). Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywę i jeszcze chwilę pieczemy do zrumienienia wierzchu. Gotowego
Słodka StronaTwaróg pokruszyć, dodać posiekany szczypiorek i przyprawy, wymieszać. Nabierać porcje mięsa, spłaszczać na dłoni, nakładać na środek porcję twarogu, sklejać formując w kształt wałeczka. Obtaczać w mące. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć klopsiki ze wszystkich stron. Na wierzch wrzucić pokrojone w ćwiartki pieczarki, podlać ok połową szklanki wody. Dusić od czasu do czasu potrząsając patelnią do chwili, aż pieczarki
6niebosmaż przez 1 minutę. Partiami dodawaj mielone mięso. Doprowadź do zarumienienia. Wlej połowę bulionu i gotuj na małym ogniu, aż całkowicie wyparuje. Dolej pozostałą połówkę i powtórz czynność. Wlej pastę pomidorową i doprowadź ją do wrzenia. Wrzuć czerwoną paprykę i papryczki chili. Danie przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 20 minut. Dodaj
Food SquareKolejne wyzwanie wspólnego gotowania. Tym razem ja, Panna Malwina , Dobromila i Siaśka gotowalyśmy z jednego przepisu, a był to duszony kurczak w sosie winno - musztardowym
Codzienne Gotowanieczym wystudzić i rozgnieść na puree. W tym czasie podsmażyć mięso na patelni i dodać do lekko gotujących się pomidorów, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i również dodać ją do sosu. Przyprawić do smaku, wcisnąć czosnek i ewentualnie dorzucić oliwki, po czym zostawić na delikatnym ogniu, niech się dusi pod przykryciem. Do wystudzonych ziemniaków dać pozostałe składniki na ciasto
Przepysznik - BLW i nie tylkoDzisiaj zapraszam na szybki i apetyczny obiad, w którym główną rolę gra pesto rukolowo-paprykowe i kurki. Składniki: 100 g rukoli 1 pieczona lub
Czerwień i błękitosobniki to czas trzeba odpowiedni przedłużyć.Z tak delikatnym mięsem trzeba indywidualnie poszukać odpowiedniej długości smażenia. Same worki natomiast i tu również zależnie od ich wielkości/grubości potrzebują nieco więcej czasu niż delikatne macki.Inna kwestia to czy pokrojone są w krążki czy są faszerowane w całości,czy duszone czy z grilla.Nie mniej mątwa to smakołyk który gotowy jest
Sztuka gotowania w/g Samirydzielimy na porcje i owijamy boczkiem. Następnie przekładamy je na mięso i zwijamy roladki spinając je wykałaczkami. Roladki smażymy na patelni z każdej strony ok. 10 minut. Do garnka wlewamy szklankę ciepłej wody, dodajemy esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr i doprowadzamy do wrzenia. Roladki wkładamy do sosu i dusimy pod przykryciem. Smacznego
Salonik smakówprzykrywamy folią aluminiową. 3. Do garnka, w którym smażyło się mięso, dodajemy masło, a następnie wrzucamy cebulę, ząbek czosnku i grzyby. Przesmażamy 4-5 minut. Dodajemy białe wino i świeży tymianek, zwiększamy ogień i odparowujemy połowę. Dodajemy śmietanę i sos sojowy, dokładnie mieszamy. Na sosie układamy polędwiczki, przykrywamy i dusimy 10-15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, podajemy
My Culinary Art