ajvar olej do smażenia Przygotowanie: mięso umyj i pokrój na drobne kawałki paprykę pokrój w paski cebulę posiekaj w kostkę czosnek obierz i przeciśnij przez praskę na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wrzuć kurczaka i podsmaż go na rumiano następnie dodaj na patelnię cebulę, delikatnie ją obsmaż, dodaj czosnek zalej połową szklanki wody i chwilę duś wszystko razem na samym końcu
Oka w rosole czyli KaFka gotujeNieskromnie powiem, że wyszedł rewelacyjny. Mięso jest kruche i delikatne. 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g) 500 g schabu wieprzowego 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 150 g pieczarek 1 cebula Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Czarny sezam do posypania W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem do momentu całkowitego
VioletoweKucharzenieolejem. Na każdy płat mięsa rozłożyć masę pietruszkową, złożyć w roladkę i związać w dwóch miejscach sznurkiem. Każdą z osobna szczelnie zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego (180 stopni ) piekarnika na 25-30 minut. Cebulę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć lekko na maśle, podlać odrobiną wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić do miękkości cebuli. Mamy dwie
Kulinarne przemysleniakawałek oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Z jednej strony smarujemy musztardą (pół łyżeczki). Na mięsie układamy śliwki, zwijamy ciasno roladki. Każdą roladkę owijamy plastrem szynki. Roladki obsmażamy z każdej strony na maśle klarowanym na złoty kolor. Zalewamy bulionem, dodajemy 3-4 pokrojone śliwki i dusimy pod przykryciem 30 minut (aż roladki będą miękkie). Pod koniec sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną
Smak mojej kuchnimisce wymieszać ze sobą mięso, ryż, kapustę, marchew i cebulę. Wbić jajko i dodać otręby i przyprawy. Dobrze wymieszać, im dłużej tym lepiej, ponieważ farsz będzie bardziej zwarty. Uformować niewielkie, owalne gołąbki i dobrze obsmażyć z każdej strony na lekko posmarowanej olejem patelni. Następnie gołąbki przełożyć do dużego garnka z gorącym sosem i dusić ok. 20 minut w zależności
Dobra karmaoleju, a następnie razem z mięsem mielimy w maszynce. Dodajemy jajka, przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę. 2. 1/2 kg pieczarek, 1/2 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, 4 łyżki oleju, sól, pieprz. Kapustę odciskamy, siekamy, a następnie wkładamy na rozgrzany olej, dodajemy listki i ziele i przez chwilę dusimy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę
Czary - gary w kuchniprzykryciem. Kiedy kasza przestygnie dodać mięso, jajko przyprawić do smaku. Papryki przygotować do nadzienia, wyciąć gniazda nasienne i nadziać do pełna . Przykryć odciętym korzonkiem. Ustawić w niewielkim garnku. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i przekroić na kawałki, następnie włożyć pomiędzy papryki, posypać pokrojonym porem, podlać rosołem i łyżką oliwy, dodać pół łyżeczki kolorowego pieprzu. Dusić na wolnym ogniu
Gotowanie jest łatwedużego garnka wkładamy umyte mięso i zalewamy wodą, gotujemy. W momencie wrzenia ściągamy z powierzchni wywaru "szumowiny" (szaro-biała piana). Wrzucamy oczyszczoną włoszczyznę, ziele, pieprz, sól i listki laurowe. Gotujemy do miękkości warzyw. W między czasie pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w kostkę i wkładamy do dużego płaskiego garnka. Dusimy pod przykryciem do miękkości (około 30 minut
Qchnia po prostukawałek mięsa uderzyć tłuczkiem do mięsa. Lekko oprószyć mąką. Cebule pokroić w cienkie piórka (wzdłuż na pół i następnie w cienkie plasterki wzdłuż). Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę poddusić 3 minuty z dodatkiem szczypty cukru. Dodać jabłka, wlać 200 ml wody, 50 ml sosu kikkoman, miód pitny i dusić do miękkości. Na patelni rozgrzać
królestwo garówostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Kaczkę natrzeć solą, odstawić na co najmniej godzinę. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, zblanszować w lekko osolonej wrzącej wodzie. Odcedzić. Cebulę poddusić na tłuszczu z dodatkiem szczypty cukru i soli, dodać pokruszone grzyby ( bez namaczania ). Dusić około 10 minut. Dodać ziemniaki
królestwo garówdoprawić solą i pieprzem. Gdy mięso będzie już dobrze ugotowane, dolać śmietankę wymieszaną z mąką, dokładnie wymieszać. Całość zagotować. Ziemniaczki (im mniejsze tym lepsze) najlepiej oskrobać (wcześniej na pół godziny zalać je wodą), umyć. Na patelni roztopić margarynę, dodać drobno pokrojoną zielona cebulkę i poddusić. Dodać ziemniaki i delikatnie podlać je wodą. Tak je dusić do miękkości, dosalając i sukcesywnie
Kuchnia w opałachduszonych warzyw. Chwile jeszcze pozostawić do duszenia. Następnie wszystko dokładnie wymieszać z ryżem. Doprawić do smaku przyprawami, dodać przeciśnięty czosnek i papryczkę. Kapustę włożyć do dużego garnka do zimnej wody, chwilę podgotować do momentu swobodnego odcięcia liści. Każdy liść z kapusty oddzielnie nadziać ryżem. W sytuacji kiedy żyłka na liściu jest twarda użyć tłuczka do mięsa i delikatnie rozgnieść
pieprzny smaczekmarchewką, burakiem, imbirem, a także owocowych, np. z pomarańczą, gruszką lub arbuzem. Czasem dodaję bulwę do warzyw na patelnię. Tak przygotowane pasują do makaronu, kaszy lub jako dodatek do mięsa – najlepiej drobiowego. Aby wykonać 2 porcje fenkułu z kuskusem potrzebujemy: 1 bulwa fenkułu 10-15 cm łodygi pora 2-3 łodygi selera naciowego 100-200 g pieczarek(...)sól i kolendra mielona do smaku Na patelni lub w woku podgrzewamy olej. Warzywa kroimy w cienkie talarki i wrzucamy do woka. Smażymy krótko, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 15 minut, aż warzywa trochę zmiękną. Dodajemy przyprawy, soczewicę i kuskus,wlewamy ok. 100 ml wody i mieszamy przez ok. 5 minut. Zostawiamy pod przykryciem na kolejne
Kucharzycadusić przez kolejne 10 minut aż składniki będą miękkie. Wlać sok z pomarańczy, limonki i cytryny. Gotować bez przykrycia aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Doprawić solą oraz pieprzem. Filety z łososia umyć, osuszyć, pesetą wyjąć ości. Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ułożyć łososia skórką do dołu i grillować z jednej strony przez około 3 minuty, aż mięso będzie
Calzonella.compatelnię z masłem po smażeniu przepiórek dodać kawałki pomarańczy, dodać wino i dusić ok 10 minut. Przetrzeć przez sito. Dodać otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, rodzynki i dusić ok 5 minut. wlać rum, wymieszać. Przepiórki zalać pomarańczowym sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok 15 minut. Smacznego! Uwagi Nie użyłam rodzynek, mój(...)gęsty i słodki jak w oryginalnym przepisie. Ale był bardzo smaczny. Przepiórki były w piekarniku zdecydowanie dłużej niż przewiduje przepis (ok 30 minut), ale wcale im to nie zaszkodziło - mięso nie było suche, a skórka się przypiekła. Dorzuciłam też podgotowane ziemniaki, dopiekły się razem z ptaszkami
Stare Gary