Szynka, którą dziś pieczemy jest niezwykle smaczna i na gorąco i na zimno. Na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu. Warto upiec sobie od razu dwie. Składniki: -jedna lub dwie nieduże szyneczki -pół szklanki oleju -kilka ząbków czosnku -sól -przyprawa barbecue lub do mięs -słodka papryka mielona Szynkę nacieramy niewielką ilością soli. Przygotowujemy marynatę z oleju, przypraw i czosnku(...)temperatury 180 st. C na 60 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30 minut. Zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 30 minut a potem przykrywamy ponownie, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim mięso na dodatkowe 30 minut. Szynka jest gotowa. Można podać jako mięso do obiadu a gdy wystygnie, jest świetnym dodatkiem
Maminek kulinarnyDzisiaj polecam przepis na krążki cukini nadziewane mięsem w wersji fit-odtluszczonej. Nadziane cukinie piekłam w piekarniku, wyszły smaczne i mniej kaloryczne niż te smażone na oleju. Mi bardzo smakowały a podałam je polane odrobiną ketchupu. Jeżeli lunicie cukinię tak jak ja to te danie jest(...)natkę i przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i paprykę do smaku oraz bułkę tartą. Masę mięsną mieszamy. Z cukinii dolewamy powstałą wodę i nadziewany krążki mięsem. Układamy je na wysmarowanej olejem blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez około 20-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę i posypujemy cukinię serem. Zapiekamy jeszcze 5 minut
Kulinarne Fantazje Marioligodziny. Po tym czasie przekładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 80 minut (w myśl zasady 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa). Upieczoną szynkę zostawiamy w rękawie w uchylonym piekarniku aż wystygnie
Czary - gary w kuchniniego nadziany i zamarynowany schab, dolewam ok. 0.5 szklanki wody. Wkładam do zimnego piekarnika. Piekę pod przykryciem w 180 stopniach z termoobiegiem około 2 godzin. Podczas pieczenia co jakiś czas mięso obracam i w razie potrzeby dolewam gorącej wody. Upieczony schab, jeszcze gorący wykładam z naczynia i szczelnie owijam folią aluminiową, dzięki temu będzie soczysty i łatwo będzie się
Kuchnia z widokiem na ogródroladek. Pieczenie: Temperatura - 180ºC z wiatrakiem, grzałką górną i grillem Czas - 20-25 minut Podczas pieczenia roladki powinny nabrać koloru, mięso jest upieczone, a boczek chrupiący. Swoje roladki podałam z puree z batatów i surówką colesław, ale można zajadać je też z pieczonymi ziemniakami, focaccią czy innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego
Cooking Monsterjeśli drób w tym sosie się najpierw zamarynuje? Na dodatek kurczak ma być jeszcze smarowany tymże sosem w trakcie pieczenia. Karkołomne? W żadnym wypadku! Wybornie pyszne! :) Mocno chrupki, skarmelizowany podczas zapiekania sos barbecue nada tu mięsu drobiowemu z trochę dymnego, jakby opalonego dymem aromatu . Lekko słodkawy, zapiecze się w bajeczną skórkę . Kurczak w nim zamarynowany nabierze intensywnego smaku. Nie potrzeba(...)ćwiartki z kurczaka - małe (około 800g mięsa) sól, pieprz czarny Sos barbecue od Folwark - do zamarynowania mi ę sa i posmarowania w trakcie pieczenia 2 łyżki oleju - do smażenia 3-4 łyżki wody Mięso umyć pod bieżącą wodą i osuszyć . N atrzeć solą i pieprzem oraz dokładnie oblać Sosem barbecue od Folwark - ilości przypraw wg. uznania i własnego smaku
Grunt to przepis!Tradycyjne kotlety lubię, ale czasem warto zrobić je nieco inaczej. Miałam pieczarki, zrobiłam więc farsz pieczarkowy. Dodałam też po małym plastrze bardzo wyrazistego, belgijskiego sera. Po obsmażeniu, piekłam je w piekarniku. Mięso wyszło wyjątkowo soczyste. Najwygodniej użyć patelni którą możemy wstawić do piekarnika. Jeżeli takiej nie mamy trzeba kotlety przełożyć do żaroodpornego naczynia, pamiętając aby dokładnie zebrać z patelni wszystkie(...)wszystkich stron. Dodać pokrojoną w plasterki szalotkę, smażyć jeszcze 2-3 minuty a następnie dolać 1/2 szklanki wina. Patelnię przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przykryte przez 20- 30 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze ok 10 minut. Smacznego
Stare Garyżyczeniach noworocznych przyszedł czas na pyszne mięsko. Mięso z indyka, udziec z indyka pieczony z kością, pyszny, soczysty, delikatny, idealny na noworoczny obiad i taki właśnie był. Polecam na inne okazje również. Tak upieczone mięso jest znakomite nie tylko do obiadu ale również na kanapki jako wędlina, polecam. Udziec z indyka pieczony z czosnkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKarkówka zapiekana z pieczarkami i ogórkami kiszonymi to pomysł na weekendowy obiad. Podczas pieczenia utworzy się aromatyczny, pomidorowy sos, a karkówka będzie idealnie miękka. Nie pomijajcie ogórków kiszonych, ponieważ dodają one lekkiej kwasowości. Danie możecie podać z gotowanymi ziemniakami jak i ryżem. Składniki na 6-8 porcji: 1 kawałek karkówki (około 0,8 kg) 0,5 kg pieczarek 3 średniej(...)pieczarkową. Przygotować sos: sok z ogórków, wodę, koncentrat pomidorowy, ketchup i sos sojowy wymieszać ze sobą. Ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem zalać mięso wraz z warzywami. Piekarnik rozgrzać do 180ºC i piec 1,5 godziny (pod przykryciem, aż do miękkości mięsa). "Składanie" zapiekanki: - podsmażone mięso, - pieczarki wraz z cebulą - ogórki kiszone i sos pomidorowy
Ugotowaćbyłem do końca przekonany. Jednak dobrze, że się przełamałem, ponieważ danie smakuje wyśmienicie. Przygotowanie go trwa około 30 minut, z podanych składników otrzymamy 2 duże porcje. Pierś z kurczaka pieczona w folii nie jest sucha, a banan na ciepło smakuje rewelacyjnie. Całość bardzo ciekawie się uzupełnia. Gorąco polecam sprawdzić ten przepis. Składniki Podwójna pierś z kurczaka 2 banany(...)błon, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami oraz dodajemy oliwę z oliwek. Cebulę i papryczkę pepperoni kroimy w plastry, czosnek miażdżymy. Na folię aluminiową kładziemy mięso, cebulę, czosnek i paprykę pepperoni. Zwijamy i smażymy na rozgrzanej patelni przez około 25 minut, co jakiś czas obracając. Czy mięso jest już miękkie możemy sprawdzić za pomocą wykałaczki. W międzyczasie
Programista w kuchnibyłem do końca przekonany. Jednak dobrze, że się przełamałem, ponieważ danie smakuje wyśmienicie. Przygotowanie go trwa około 30 minut, z podanych składników otrzymamy 2 duże porcje. Pierś z kurczaka pieczona w folii nie jest sucha, a banan na ciepło smakuje rewelacyjnie. Całość bardzo ciekawie się uzupełnia. Gorąco polecam sprawdzić ten przepis. Składniki Podwójna pierś z kurczaka 2 banany(...)błon, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami oraz dodajemy oliwę z oliwek. Cebulę i papryczkę pepperoni kroimy w plastry, czosnek miażdżymy. Na folię aluminiową kładziemy mięso, cebulę, czosnek i paprykę pepperoni. Zwijamy i smażymy na rozgrzanej patelni przez około 25 minut, co jakiś czas obracając. Czy mięso jest już miękkie możemy sprawdzić za pomocą wykałaczki. W międzyczasie
Programista w kuchniziemniaków 400 ml śmietany 18% 200 g startego żółtego sera 100 ml zimnej wody Zapiekanka ziemniaczana à la kebab, to ciekawa forma połączenia ziemniaków i mięsa drobiowego. Aromat dania podczas pieczenia jest tak wyjątkowy, że po wstawieniu zapiekanki do piekarnika cała rodzina, w jakiś magiczny sposób - nagle znajdzie się w pobliżu kuchni :). Sprawdźcie sami :) Mięso z piersi z kurczaka zmielić(...)połową z niej polać ziemniaki (resztę zostawić na drugą warstwę ziemniaków). Mielone mięso z kurczaka wyjąć z lodówki i równomiernie rozłożyć na ziemniakach. Przykryć resztą ziemniaków. Polać śmietaną z dipem czosnkowym. Posypać tartym żółtym serem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Wstawić zapiekankę i piec pod przykryciem przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę
Świat Domowej Kuchniproporcje. A po oryginalny przepis zapraszam konkretnie TU . Składniki: Ciasto: 1 kg mąki 1 kostka margaryny 5 żółtek 2 białka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 70 dag mięsa mielonego 70 dag kg pieczarek 3 cebule 1 całe jajko 8 jajek ugotowanych na twardo 3 kopiate łyżki bułki tartej 2 kostki rosołowe Sposób(...)równo rozprowadzamy, po czym przykrywamy rozwałkowaną na prostokąt drugą połowę ciasta. Nakłuwamy widelcem. Całość pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Najlepiej podawać na zimno. Podczas pieczenia wytopi się trochę tłuszczu z mięsa, ale tłuszcz ten wsiąknie w ciasto na spodzie
Kolorowy Przepisownikmięso w słoiku, szynki pieczone, boczek pieczony i inne. Warto na coś się skusić :)! Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wędlinę ze słoika, który znalazłam na blogu Bożenki ( ttp://www.smakowekubki.com/2014/01/wedlina-ze-soika.html ). Wędlina wyszła pyszna, aromatyczna i wilgotna! Na pewno będę wracać do tego przepisu! Zapraszam! Domowa wędlina ze słoika Składniki: 1 kg mięsa (może być schab, karkówka, boczek
UgotujmyTo.plmała czerwona cebulka garść czarnych oliwek 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki Mięso: 200 g filetu z indyka (u mnie polędwiczki) Przyprawy: 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, szczypta pieprzu, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: foliowy rękaw do pieczenia Sos: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny(...)szczypcie *** Filet z indyka myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz ziołami. Następnie obsypujemy resztą przypraw oraz przeciśniętym lub drobno pokrojonym czosnkiem. Mięso wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia i szczelnie zamykamy lub zawiązujemy. Na samej górze możemy zrobić małą dziurkę za pomocą wykałaczki, co uchroni przed pęknięciem woreczka w piekarniku (Ja upiekłam większą porcję mięsa, gdyż resztę
Blog z Apetytem