najlepiej dodać o jedną łyżeczkę żelatyny więcej. Przepis można wykorzystać w formie o średnicy 21cm . Tarta z wiśniami na zimno Składniki: SPÓD 150g herbatników 80g masła KREM 250g mascarpone 150ml śmietanki 30% 2 łyżki domowego cukru z wanilią FRUŻELINA 400g wiśni 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody(...)wyłożyć na spodzie i po bokach papierem do pieczenia - herbatniki rozdrobnić w malakserze na piasek - masło roztopić, wymieszać z herbatnikami - masą ciasteczkową wylepić dno formy, schłodzić w lodówce - mascarpone i śmietanka powinny być mocno schłodzone - do naczynia przełożyć zimną śmietankę i mascarpone, dodać domowy cukier waniliowy, całość ubić mikserem na gęsty krem - krem wyłożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać, schłodzić - wiśnie
Smakołyki Berenikicukru20g płynnego miodu 20g masła15g oleju rzepakowego + do posmarowania płyt 220ml mleka 1 pełna łyżka przyprawy do piernika*cukier puder do obsypania gofrów po upieczeniu*Domowa przyprawa do piernika: 2 ziela angielskie, 3 ziarnka pieprzu, 2 ziarenka kardamonu, 1 niepełna łyżeczka suszonego imbiru, 3cm kory cynamonu + opcjonalnie niewielka gwiazdka anyżu.- Korę cynamonu tarkujemy na tarce(...)wielkości miseczce i rozdrabniamy za pomocą moździerza aż do uzyskania struktury przypominającej miał. (Jeśli nie posiadacie moździerza składniki możecie rozdrobnić w malakserze)Przygotowanie:W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Kolejno sporządzamy domową przyprawę do piernika (jeśli cząstki są zbyt duże - przesiewamy ją przez sitko).Na najwyższych obrotach miksera ubijamy jajo z 1 łyżeczką cukru (piana powinna być puszysta
Symfonia Smakówoczyszczonych flaków wołowych ( najlepiej już obgotowanych) 2 średnie marchewki kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3-4 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru 3 łyżki masła 3 cebule 1 łyżka majeranku domowe maggi szczypta słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej szczypta zmielonego ziela angielskiego sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym(...)obgotowane flaki, ale oczywiście możemy nabyć flaki surowe i je ugotować ( pamiętając jedynie, że należy wtedy dwukrotnie zmienić wodę w której gotujemy flaki). W garnku rozgrzewamy trzy łyżki masła i wrzucamy na nią posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek oraz korzeń imbiru pokrojony w bardzo drobną kostkę. Całość smażymy na niewielkim ogniu. W tym czasie obieramy marchew, seler oraz
Miód i pieprzkolację Składniki: filety ryby mrożonej lub świeżej użyłam filety z dorsza sok z połowy cytryny sól pieprz cytrynowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła skalowanego 2 łyżki oleju Składniki sosu: 6 łyżek przecieru pomidorowego (domowego) 300 ml gęstej śmietany (18%) kilka gałązek świeżej bazylii 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki zioła prowansalskich 1 - 2 ząbki czosnku
Kuchnia u Krysimięsa z nakładką do formowania ciasteczek lub specjalnej maszynki do ciastek. Z poniższego przepisu przygotowałam około 160 sztuk. Ciasteczka z maszynki Składniki: 500g mąki pszennej 125g masła 125g smalcu 100g cukru pudru 50g domowego cukru z wanilią 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: - tłuszcz i jajka powinny być mocno schłodzone - mąkę i proszek do pieczenia przesiać
Smakołyki BerenikiKolejna wersja pysznych domowych lodów na bazie bananów. Wystarczy do zamrożonych bananów dodać masło orzechowe. Masło orzechowe może być kremowe jak również z kawałkami orzechów, wszystko zależy jakie lubimy i oczywiście jeśli damy to z kawałkami to będą wyczuwalne w lodach. składniki: 5 średnich dojrzałych bananów 3-4 łyżki masła orzechowego Banany obrać ze skórki i pokroić w grubsze plasterki
Monia miesza i gotujeosobowej rodziny. Gdyż z tej ilości składników wychodzi pełna blaszka groszku. Ale Wy jak chcecie możecie od razu upiec większą ilość. Jak przygotować domowy groszek ptysiowy ? Składniki: 50 g masła 80 ml wody 60 g mąki pszennej 1 duże lub 2 małe jajka duża szczypta soli Przygotowanie: W rondelku zagotowujemy masło z wodą i szczyptą soli. Dodajemy przesianą mąkę, dokładnie(...)papierem do pieczenia. Pieczemy na jasnozłoty kolor ok.10 minut, następnie włączamy na ok. 5 minut termo obieg, który podwyższa temperaturę piekarnika o ok. 20 stopni, ale dzięki temu zabiegowi domowej roboty groszek ptysiowy jest bardziej chrupiący. Jak pisałam wcześniej, jeśli przygotujecie większość ilość, groszek ptysiowy można zsypać do szczelnego pojemnika i przechowywać nawet kilka tygodni. Smacznego! The post Groszek ptysiowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjuż pieczecie takie pierniki, i możecie służyć dobrą radą...? Piernik staropolski I Składniki: (na 3litrową miskę) 500 g miodu 250 g cukru 250 g masła 1 kg mąki 1/2 łyżeczki soli 30 g domowej przyprawy do piernika 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka Miód, cukier i masło podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a mieszanka zagotuje. Zdjąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczonej dyni 80 g brązowego cukru 1 łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego 100 g śmietany kremówki 2 jajka 1 łyżeczka domowej esencji waniliowejcukier puder Wykonanie: Z mąki, masła i wody zagniatamy szybko ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Orzechy siekamy, ale niezbyt drobno.Formę do tary o średnicy 24 cm wykładamy zimnym ciastem i wstawiamy ponownie
Kulinarne przygody GatityDzisiaj proponuję pstrąga pieczonego z masłem pietruszkowym.Rybę najpierw opiekłam na silnym ogniu( zapobiega to wyciekaniu cennego soku, a co zatym idzie wysuszeniu), a następnie dopiekłam
Gorący kąsekzbożowych- 1/4 szklanki ciepłego mlekana budyniową masę- opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego- 0,5 l mleka- 1-2 łyżeczki żelatyny- 2 łyżki cukru- 1 łyżka masła orzechowego (najlepiej crunchy)+ cynamon i prażone jabłka (ja użyłam domowych)Przygotowanie :Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do gotującego się mleka masło i żelatynę, na koniec doprawić cynamonem. Odstawić do wystudzenia. Herbatniki drobno
Kuchnia Elliewczoraj wymyśliłam, że będzie na obiad, to nie mogłam się doczekać, kiedy ją zrobię:) Składniki: 1/2 główki białej kapusty 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 kostka bulionu warzywnego lub nasze domowe kostki rosołowe 1 łyżeczka posiekanego koperku sól pieprz lubczyk Pół głowki kaputy siekamy Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą powyżej kapusty ok. 0,5 cm i przyprawiamy solą(...)pieprzem i lubczykiem. Dodajemy kostkę rosołową lub nasz domowy bulion Zagotowujemy na dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień na mały i gotujemy do miękkości (ja ok. 30-45 minut, zależy od kapusty), pod przykryciem Gdy kapusta będzie miękka, robimy zasmażkę. Na patelni, na małym, ogniu rozpuszczamy łyżkę masła... ... a następnie wrzucamy 2 łyżki mąki Mieszając cały czas sprężynką
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdanie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 230 g masła 3 jajka 1/3 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki suchych drożdży 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru perłowego Masło rozpuścić, odłożyć do wystudzenia
Domowa cukiernia Ewy100 g masła 100 g żółtego sera (w kawałku) 5 jaj puszka tuńczyk w sosie własnym 200 g majonezu 1 cebula Ta sałatka gości w
Świat Domowej Kuchnipodwieczorek dla dużych i małych łakomczuchów ;) 4 jabłka 2 łyżki siekanych orzechów włoskich 2 łyżki rodzynków łyżka płatków migdałowych łyżka miodu cynamon Kruszonka: 50g masła 80g mąki 50g cukru waniliowego domowego Jabłka umyć, osuszyć i ściąć pr zy szypułce. Wydrążyć gniazda nasienne. Do jabłek nałożyć posiekane orzechy, rodzynki, Wlać troszkę miodu i posypać cynamonem. Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym
Smakołyki Asiłyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka amoniaku 2 łyżki kwaśnej śmietany Krem: 500 ml mleka 4 jajka łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki domowego cukru waniliowego 200 g miękkiego masła 5 łyżek cukru pudru słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki Ciasto: Proszek do pieczenia i amoniak wymieszać ze śmietaną. Mąkę, śmietanę, żółtka posiekać i wyrobić ciasto. Podzielić
Smakołyki Asicoś słodkiego co sama bym upiekła. I strzał był w dziesiątkę. Bułeczki na wierzchu mają chrupiącą skórkę a w środku są mięciutkie. Ja podałam je z domowymi powidłami śliwkowymi, ale można z masłem, miodem, dżemem :) Składniki: 12g świeżych drożdży (łyżeczka drożdży instant) 250g mąki 1 łyżeczka proszku d pieczenia
Amatorka kuchennatylko myślami.SKŁADNIKI NA FARSZ:- 1 kg udźca z indyka,- 2x pierś z kaczki,- tacka warzyw,- przyprawy:* pieprz czarny, (łyżka)* pieprz ziołowy, (opakowanie całe),* vegeta (najlepiej domowa, do smaku),- cebula - 75 dag- masło, dużo masła.Gotujemy wywar mięsno-warzywny, który świetnie nadaje się na zupę (u nas skończyło się na najlepszej pomidorówce, na którą przepis również wrzucimy, jeśli chcecie).Wystudzone
Wypisz Wymaluj