kwiatki :) Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru 2 jajka 250 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g roztopionego masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii (użyłam tego domowego) Kruszonka: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka roztopionego masła Kruszonkę zwykle robię w momencie, w którym ciasto mi wyrasta, często też
Blondynka Gotujeszklanki drobnego cukru do wypieków - 3 łyżki kakao - 200ml gęstej kwaśniej śmietany 18% w temperaturze pokojowej (dałam crème fraîche) - 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika - 250g masła - 400g miodu Masa orzechowa: - 400 g wyłuskanych orzechów (dałam różne – włoskie, laskowe, nerkowca, migdały) - 1 szklanka cukru pudru - 1,5 szklanki mleka - 400 g miękkiego masła - 7 łyżek mleka
mojewypiekiinietylkowieprzowego 15 dag sera cheddar 1 jajko 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy Sól i pierz do smaku 1,5 szklanki sosu pomidorowego domowego Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 600 ml mleka Gałka muszkatołowa do smaku Suszony rozmaryn do smaku Biały pieprz do smaku 5 dag startego sera cheddar do posypania Świeża
Wanilia i KardamonPolecam bardzo gorąco, tym bardziej, że są jeszcze jagody. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj . Przygotowywałam w tortownicy o śr.25cm. Składniki: Spód: - 120g kruchych ciastek (dałam domowe maślane, orkiszowe) - 20g stopionego masła klarowanego Masa: - 400g gęstego sera twarogowego (u mnie "Mój ulubiony" Wieluń) - 250ml słodkiej kremówki - 40g żelatyny - 1/3 szklanki* wrzątku - 220g ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka soku
Smaczne Zdroweserem Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 320g mąki pszennej + do podsypywania 200ml wody (lub mleka) 10g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju lub masła NADZIENIE 400g twarogu 50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1-2 żółtka 1 jajko do posmarowania pierogów z wierzchu Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże wymieszać z cukrem, dodać 100ml wody
Smakołyki Berenikimąki pszennej 1.5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1.5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 3.5 czubatej łyżki dobrego, gorzkiego kakao bez cukru (używam DecoMorreno) 2 szczypty soli (używam domowej soli waniliowej ) 195 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 285 g cukru 3 jaja 1.5 szklanki mleka (375 ml) 375 g dżemu owocowego (np. z czarnej porzeczki, wiśniowego, truskawkowego) Składniki
Moja Delicjajednak nie tylko cieszy zmysł smaku, ale zadowala oczy! Dobra na każdą okazję, polecam! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej papryka marynowana(najlepiej domowa) przyprawa do drobiu pieprz masło klarowane wykałaczki WYKONANIE: pierś rozcinamy i rozbijamy bardzo cienko, posypujemy przyprawą do drobiu i pieprzem roztartym w moździerzu, paprykę kroimy na cienkie paski, kładziemy na rozbitej piersi
Kuchnia Beatyjest zdecydowanie wart wypróbowania! Z poniższych składników wyszło mi około 65 nadziewanych pierniczków: Ciasto: 500g mąki 200g miodu naturalnego 1 opakowanie przyprawy do piernika (przepis na domową przyprawę TUTAJ ) pół kostki masła 2 jajka pół szklanki cukru 100g kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki sody Nadzienie: konfitura pomarańczowa Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions
Wrzosowa Polanapszenne tortille, nawet sobie zaznaczyłam zakładkę, żeby wrócić do tego! Dzisiaj nadszedł czas, aby je zrobić! Nigdy nie kupowałam sklepowych tortilli, robiłam takie domowe na bazie smalcu, również bardzo smaczne. Te są na maśle, mają bardzo dobry smak, są szybkie i proste w przygotowaniu. Składniki: (18-20 średnich sztuk) 300 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 25 g zimnego
Plate of JoySkładniki: 350 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao bez cukru (używam DecoMorreno) szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 125 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 190 g cukru 2 jaja 1 szklanka (250 ml) mleka 250 g dżemu owocowego (np. truskawkowego, wiśniowego) Składniki polewy
Moja Delicjapędzlami promieni maluje mieszkanie. Na rozmowy, słuchanie. Na to co nowe i na to, co powtarza się od lat. I na un peu de bonheur, domową boulangerie . Dziś będzie pachniała masłem, brioszkami i kandyzowanymi pomarańczami. To będzie dzień o smaku craquelines , francuskich śniadaniowych brioszek z aromatycznym pomarańczowo-migdałowym nadzieniem. Mięciutkich, chrupiących z wierzchu, z chmurką cukru
KUCHARNIASłodkiego, kremowego i przepysznie ciągnącego. Coś czym można smarować wafle, ciasta, polewać naleśniki lub wyjadać łyżeczką prosto ze słoika. Karmel! Zaspokoi zachcianki każdego łakomczucha:). Domowy karmel * 150g cukru 50g masła 250g śmitanki kremówki szczypta suszonego imbiru szczypta soli 1 łyżka aromatu waniliowego Do szerokiego garnka o grubym spodzie wsypujemy cukier. Podgrzewamy nie mieszając, aż nastąpi proces karmelizacji
Zapiski Młodej Żonycukru 250 g miodu płynnego 20 g zmielonych migdałów skórka z 1 cytryny sok z połowy cytryny 100 g kostka masła prawdziwego 15 g przyprawy do piernika (lub wg przepisu poniżej) 1 plaska łyżka kakao do domowej przyprawy do piernika użyłam: 5 g cynamonu 2 g imbiru 1,5 g goździków 1,5 g kardamonu 1 g gałki(...)łyżki miodu 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej Przygotowanie Ciasto na pierniczki. Miód, masło i cukier umieścić w garnku i podgrzewać do stopienia masła. Odstawić i lekko ostudzić. W misce umieścić mąkę, jajko, przyprawę do pierników (wykonanie domowej przyprawy: wszystkie składniki umieścić w moździerzu i dobrze rozetrzeć.), kakao, sodę rozpuszczoną w mleku, migdały, sok i skórkę cytryny. Dodać ostudzone masło
coolinarnastrefa.blogspot.comJeśli chodź o sam sos, możecie użyć kupionego, ale gorąco polecamy Wam domową wersję sosu BBQ (z pewnością wyjdzie taniej, ale przede wszystkim bez chemii). Nasz przepis na domowy sos BBQ inspirowany jest przepisem Marthy Stewart, z tą różnicą, że robimy go na bazie passaty pomidorowej a nie keczupu (jak robi Martha), dzięki czemu jest on lżejszy i zdrowszy(...)ruszt albo tackę (skórką do góry) i włóż do piekarnika. Piecz 25 minut. W połowie pieczenia przewróć skrzydełka na drugą stronę. Krok 2 W międzyczasie przygotuj domowy sos BBQ. W rondelku rozgrzej masło, wrzuć na nie z grubsza posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu (uważaj, żeby nie przypalić masła) około 5 minut. Dodaj czosnek, smaż minutę. Wsyp cukier, smaż kolejną
Niedzielny kucharzwanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie około 1200-1300g jabłek (po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych 850-900g) 80g cukru (u mnie domowy cukier waniliowy) 60g miodu 50g masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej opcjonalnie 1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać
Smakołyki Bereniki