mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej Moje dwie warstwy to był krem z kasztanów (kupiłam w Lidlu, zużyłam pół słoiczka)- można pominąć, albo zastąpić jakimś masłem orzechowym:-) Moje 3 warstwy to był domowej roboty dżem pożeczkowo-agrestowy- może być dowolny, ale doradzałabym coć kwaskowatego, śliwkowe powidła też dadzą radę. Moje dwie warstwy to był krem z kasztanów (kupiłam w Lidlu(...)zużyłam pół słoiczka)- można pominąć, albo zastąpić jakimś masłem orzechowym:-) Moje 3 warstwy to był domowej roboty dżem porzeczkowo – agrestowy- może być dowolny, ale doradzałabym coś kwaskowatego, śliwkowe powidła też dadzą radę. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać w szklance mleka, resztę mleka zagotować, dodać mączną mieszankę, wymieszać, zagotować 2 minutki i zdjąć z ognia. Powstały budyń przykryć folią spożywczą
greenscarfmleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 jajka 100g wiórek kokosowych 100g orzeszków ziemnych (niesolonych) 1 łyżka cukru waniliowego 200g masła Ciasto z masłem orzechowym – przepis Żółtka oddzielamy od białek , a następnie ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 250 ml mleka. Całość miksujemy. W międzyczasie gotujemy pozostałą część mleka(...)wlewamy przygotowaną masę i energicznie mieszamy, aby budyń się nam nie przypalił. Jak budyń zacznie gęstnieć, zdejmujemy z kuchenki i cały czas mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowany domowy budyń miksujemy z masłem (musi być w temperaturze pokojowej). W blaszce na dnie układamy herbatniki, smarujemy połową masła orzechowego, następnie wykładamy 1/3 budyniu i kolejno… herbatniki, masło, budyń, herbatniki budyń. Wierzch
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!należy przechowywać w szczelnym pojemniku, żeby zachowały swoją kruchość. Z poniższego przepisu przygotujecie około 20 sztuk . Ciasteczka orzechowo-kakaowe Składniki: 100g mąki pszennej 100g orzechów włoskich 60g domowego cukru waniliowego 50g masła 3 łyżki (60g) majonezu 2 łyżki kakao 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: - składniki powinny być z lodówki - do miski przesiać mąkę, dodać domowy cukier waniliowy i proszek
Smakołyki BerenikiSkładniki: Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 50 g rozpuszczonego masła 40 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej rozpuszczone masło do posmarowania ciasta Nadzienie: 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki masła orzechowego Sante 12 truskawek Wykonanie: W ciepłym
Kulinarne przygody Gatityrazy, od momentu przejścia na weganizm, miałem ochotę na pajdę świeżego chleba z masłem, na świeżą chałkę domowej roboty wysmarowaną nim grubą warstwą, a na to dżem i do popicia kakao… Zresztą wykorzystać masło można na wiele innych sposobów, jak np. wypieki. Ja jednak głównie używałem i używam jako smarowidła. Masło roślinne vel. wegańskie to super alternatywa dla osób
BlendmanBurger na deser? Proszę bardzo :) Domowa bułeczka drożdżowa z masłem orzechowym, jogurtem greckim i świeżymi sezonowymi owocami. Wydaję mi się, że nie muszę Was specjalnie przekonywać jakie to było pyszne :) na 10 bułek: 380 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju 2 łyżki zagęszczonego mleka 10 łyżek masła orzechowego
Mienta blogświeżych drożdży 1/4 szklanki cukru 2 jajka 250 ml mleka ciepłego 1/2 łyżeczki soli 70 g roztopionego masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) Nadzienie: ok. 30 g roztopionego masła cukier cynamon mielony Kruszonka: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka roztopionego masła Wykonanie: Wszystkie kroki pokazałam na filmiku, ale oglądanie nie jest obowiązkowe
Blondynka Gotujejabłek prażonych [ok 150ml] – przepis na przetwór domowy TU 1/2 słoika powideł śliwkowych [ok 150ml] KRUSZONKA: 100g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu - czubata 50g miękkiego masła 75g cukru w tym 2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis do podejrzenia TU – można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego [16g] Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać(...)ZJEMY - Babeczki Kinder Bueno RÓŻOWA KUCHNIA - Babka Wielkanocna o smaku cytrynowym ESMERALDA ZE SMAKIEM -Babka czekoladowa ze zsiadłym mlekiem KUCHNIA I PODRÓŻE - Kruche babeczki z masą orzechową MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babeczki jogurtowe-pomarańczowe MOJE MAŁE CZAROWANIE - Babka bananowo-kakaowa
Grunt to przepis!dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 80g cukru pudru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2/3 łyżeczki (4g) sody oczyszczonej 120g orzechów włoskich Wykonanie: - masło utrzeć z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać purée z dyni (jeśli purée nie jest gęste, należy je maksymalnie odsączyć lub dodać do ciasta więcej mąki), zmiksować - mąkę wymieszać
Smakołyki Berenikicudeńko! Składniki: Spód: 250 g ciasteczek maślanych 70 g masła Masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 5 jaj Puszka (400 g) słodzonego mleka skondensowanego (przepis na domowe tutaj ) 70 g masła 4 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki do masy śliwkowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Mus śliwkowy: 500 g śliwek 4 łyżki cukru Sernik z musem śliwkowym - przepis
Kuchnia Łukaszawpisze się na listę moich wielkanocnych smakołyków i przygotuję ją jeszcze w wielu innych odsłonach. składniki: 500 g białego sera trzykrotnie zmielonego 3 żółtka 100 g miękkiego masła 4-5 łyżek domowego cukru waniliowego 4 łyżki posiekanej suszonej żurawiny Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym na puszystą masę. Natępnie dodać miękkie masło. Ponownie utrzeć aby składniki się połączyły. Cały czas ucierać
Monia miesza i gotujetego smacznego dania nie jest pracochłonne i trudne a jego smak jest warty wypróbowania. składniki na 4 porcje podwójna pierś z kurczaka 40 dag pieczarek cebula łyżka masła 150 g majonezu domowa przyprawa typu wegeta ( przepis tutaj ) czarny pieprz sól przepis Umyte i osuszone pieczarki oraz cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki i cebulę, całość mieszamy
Smakowite DaniaSkładniki 1 duża pierś z kurczaka szpinak (brykiet) ok. 300-400g vegeta 20 deko pieczarek 1 duża cebula maslo klarowne 400g makaronu domowego ,lub kupnego sól,pieprz do smaku 1,5-2 l rosolu ,lub wywaru warzywnego ,a jak nie ma to wody 100ml kremowki Wykonanie Do nagrzanego garnka wkladamy lyżke masla i cebulę pokrojona w piórka.Dusimy
w mojej kuchniSkładniki: masło 2 łyżki, pomidor 1 średni, szczypiorek 3 łyżki, jajka 3 sztuki, pieprz czarny mielony - do smaku, sól morska 3/4 łyżeczki masło stopić na patelni
W Mojej Kuchni Lubięłyżki- Karob, 3 łyżki- Jajko, jedno,- mąka bezglutenowa. 2 łyżki,- cukier trzcinowy, 2-3 łyżki- mieszanka "EUFORIA"- marmolada twarda, wieloowocowa ORZECH- cukier wanilinowy /a najlepiej cukier waniliowy, domowy- mleko, szklanka- cynamon- masło, 2-3 łyżki,WYKONANIE:1. Ugotować kaszkę na mleku. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aby jej nie spalić. Dość długo, ponieważ kaszka nasiąknie i szybciutko zmieni(...)odrobinę mąki bezglutenowej, resztkę masła.5. Wsypujemy odrobinę mieszanki EUFORIA.6. Na posmarowanym masłem papierze do pieczenia formujemy batoniki.7. Na wierzchu dodajemy wzorki z marmolady.8. Posypujemy EUFORIĄ. PIECZENIE:1. 160 stopni 15 minut,2. Zmniejszamy do 140 stopni, pieczemy 10 minut./Termoobieg, góra - dół/W zasadzie zamiar domowej produkcji batoników śniadaniowych na kolację (taki paradoks) zrodził się w naszych głowach
Wypisz Wymaluj