masło domowe - 3019 przepisów (strona:11/202)

Tradycyjne pączki z pudrem 440

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 20 -25 szt : 600 g mąki pszennej kilka dodatkowych , łyżek mąki do podsypywania 3 jaja 100 g roztopionego masła 70 g domowego cukru waniliowego pół łyżeczki soli 2 łyżki wódki 250 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży olej do smażenia cukier puder do posypania Drożdże rozkruszamy i mieszamy(...)łyżki mąki i 1/2 szklanki mleka. Wymieszać na jednolita masę , odstawić do ciepłego miejsca na 15 minut. Resztę mąki przesiać przez sitko , dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki (oprócz masła). Wyrabiać, najłatwiej w maszynie do chleba ( cudowny patent na wszelkie ciasta ) przez kilka minut, pod koniec dodając rozpuszczone , letnie masło . Ciasto powinno być gładkie i miękkie , nawet jeśli odrobinę przylega

Ogrodnik w podróży
Kurczak w kremowym sosie cebulowo-paprykowym 265

ziemniaków czy kaszy. Składniki: Na dwie porcje: ½ kg mięsa z uda kurczaka bez skóry i kości ½ papryki czerwonej ½ papryki białej lub zielonej 1 cebula 1 czubata łyżka masła klarowanego ¾ szklanki domowego bulionu lub rosołu 100 ml białego wytrawnego wina 50 g serka kremowego topionego 1 łyżka przyprawy do kebaba Sól i pieprz do smaku Pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Mięso

Wanilia i Kardamon
Ciasto cynamonowe z domowym musem jabłkowym 119

rozgnieciony widelcem. Składniki: 3 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka soli 1.5 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 3/4 szklanki cukru 200g masła 2 duże jaja 2 szklanki domowego musu jabłkowego rozgniecionego widelcem   Przygotowanie: Jaja i masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół(...)sodą oczyszczoną. Wymieszać z solą, cynamonem i kardamonem. W drugiej misce zmiksować (lub utrzeć) masło z cukrem na białą, puszystą masę. Następnie dodać jaja w ostępach około 20 sekundowych. Na najniższych obrotach miksera wmieszać mieszankę z mąką (tylko do połączenia składników) oraz domowy mus jabłkowy . Piec około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Patyczek wbity w środek ciasta powinien

Moja Delicja
662. Domowa chałka i najlepsze tosty na świecie. 153

Tosty francuskie* z polewą czekoladową** i truskawkami* z domowej chałki, na maśle** gorzka i mleczna czekolada + mlekoMiało być troszkę inne śniadanie, ale nie ogarnęłam, że nie mam jednego składnika (upiecz, chałkę specjalnie po to, a i tak zapomnij o czymś innym, ta logika xd ) alee, nie szkodzi, jeszcze je zrobię (mam nadzieje, że będę miała z czego(...)chałka znika, dziwnie szybko i nawet mój brat ją je, a to już coś :O )Tosty z chałki, szczególnie domowej to najlepsze co chyba może być, same smakują genialnie, a z takimi dodatkami? Mamo, jestem w niebie *.*Chyba upiekę tą chałkę jeszcze raz, specjalnie by móc zjeść z niej (znów) tosty

More food, love and dreams
Bułka dwukolorowa 89

Bułka dwa kolory i dwa smaki. Idealnie smakuje z masłem i dżemem domowej roboty. Taka chałka w odmiennym wydaniu. Polecam na śniadanie lub kolację. Do tego szklanka mleka lub gorące kakao i już nic więcej nie potrzeba. Na blogu znajdziecie również przepis na chałkę z kruszonką oraz inne smaczne pieczone bułki. Może i wy się skusicie na kawałek buły. Składniki(...)szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka 30 g świeżych drożdży 5 łyżek  cukru kryształu 100 g roztopionego masła sól Dodatkowo 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka 1 jajko do smarowania bułki Blaszka keksówka 37x12 cm Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). Rozetrzeć na gładko. Posypać

O kuchni z uczuciem
Wężymord czy scorzonera? Ujarzmić czarny korzeń. TU I TAM # 33 194

Dodatkowo,  wzmacnia system odpornościowy i poprawia pracę mózgu. Ze względu na wysoką zawartość cukru owocowego jest idealny dla diabetyków. Już średniowieczne księgi zielarskie zalecają jedzenie wężymordu z solą, masłem i przyprawami, najlepiej jesienią i podczas zimowych miesięcy.  Najczęściej podaje się wężymord w postaci kremowych zup, gotowany w śmietanie czy też zapiekany w beszamelu.  Wybrałam inny sposób ufając(...)smakowej uczcie, nadal mam na podniebieniu cudowne wspomnienie po chrupkim, cytrusowym wężymordzie, któremu bardzo do twarzy z orzechową nutą pestek i rześkim powiewem ziół. Podany na kromce domowego chleba z masłem naprawdę dystansuje wszelkie fikuśne konstrukcje i skomplikowane układy wielkich talerzy maleńkich porcji haute cuisine .  Podwójne podziękowania dla Amber za wspólne chwile w kuchni i przesłany pocztą wężymord! Zajrzyjcie

KUCHARNIA
Bułeczki z jabłkami 312

wody 15g drożdży 2 łyżki (40g) miodu 3 łyżki (30g) roztopionego masła 1 łyżeczka cukru szczypta soli nadzienie jabłkowe   2 średnie jabłka 1 łyżka miodu 20g masła 3 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżeczka ekstraktu z wanili 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 jajko do posmarowania bułeczek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże rozetrzeć(...)miejscu do wyrośnięcia rozczynu - mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko lub wodę, miód oraz sól, składniki wymieszać, następnie wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło - ciasto należy wyrabiać co najmniej kilka minut, aż będzie odchodzić od miski - ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - podwojenia objętości - podczas wyrastania ciasta

Smakołyki Bereniki
Plecione wianuszki drożdżowe 112

nasze świąteczne stoły i oczywiście co znajdzie się w naszej święcące. Dziś przygotowałam dla Was drożdżowe, maślane plecione bułeczki. Smakują wyśmienicie, gdy tylko ostygną polecam je jeść z masłem albo jakimś domowym dżemem. Nie dość, że są smaczne to jeszcze tak ładnie wyglądają i mają cudownie chrupką skórkę! Gdy je przygotujecie, będą ozdobą Waszych święconek i oczywiście Waszych świątecznych stołów(...)wyrośniętymi drożdżami i wyrabiamy (nie dodając już więcej mąki). Gdy ciasto będzie miękkie i gładkie odstawiamy je do wyrośnięcia.Po około 90 minutach do wyrośniętego ciasta dolewamy rozpuszczone letnie masło i ponownie wyrabiamy, następnie masę wykładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy elastyczne ciasto.Aby ulepić bułeczki musimy urwać kawałek ciasta, zrolować go w wałek długości około 20-25 cm. Następnie

Słodkie Przyjemności
Królewski sernik 513

Sernik powstał z myślą o teściwoych, teściach, babciach, osobach na diecie itd...Z myślą o tych , którzy cenią sobie smak prawdziwego twarogu wiejskiego, masła z osełki, jogurtu... Teściowa lekka jak chmurka Teściowa nie zje ogórka Teściowa bezzębna czasem Zacina jak szafa z zawiasem... Teściowa ma jeść lekko z rana By w obiad nie paść na kolana.... Teściowa jak piórko(...)szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego robionego w domu 3 łyżki ciemnego, dobrego kakao u mnie  Skworcu Na masę serową 1300 g twarogu najwyższej jakości- najlepszy domowy 150 g masła swojskiego 5 jajek szklanka ksylitolu zamiast cukru 2 łyżki pasty waniliowej lub 2 łyżki cukru waniliowego robionego w domu z prawdziwą wanilią u mnie  Skworcu 3 łyżeczki

Z Kuchni Do Kuchni
O nieudanym początku. Z bardzo smacznym finałem. 175

pachniała  co najmniej dziwnie , jak  .... (nie powiem jak). Nawet nie wiem jak smakowała,  razem z młodszą kuzynką głodne i zawiedzione wyszłyśmy z kuchni z kromkami domowego chleba z masłem - były najpyszniejsze na świecie.  Okrągły placek powrócił po kilku latach podczas nadmorskich wakacji z Rodzicami. Mała pizzeria kusiła nie tylko rzadko spotykaną jeszcze wówczas nazwą, ale przede(...)keczupem, a pyszne chrupiące ciasto z aromatycznym sosem i dodatkami, i bez keczupu!  Dla mnie jednak od planowanych lub spontanicznych wypadów do pizzerii, najmilsze były chwile, gdy domową pizzę piekła dla mnie Mama.  Kwadratową, na blasze. Na weekendowy powrót ze studiów, na poprawę humoru, na wspólne popołudnie. Na Dzień Dziecka . Uwielbiałam te chwile. Jedne z wielu cudownych wspomnień

KUCHARNIA
Ekologiczne napoje roślinne i kremy Amandin! 132

Najbardziej pasuje mi w połączeniu z kakao, jako baza do budyniu czy owsianki, a także... z kostkami lodu :) Kremem z orzechów włoskich jestem absolutnie zachwycona. Jeszcze nigdy nie próbowałam masła z tych orzechów, a tym bardziej kremu do smarowania. Smak jest dość słodki, jednak przełamany charakterystycznym, przyjemnie gorzkim posmakiem orzechów włoskich. Krem dostarcza sporo błonnika i kwasów omega(...)koniec przepis na bazie napoju ryżowego z baobabem, który przełamał słodycz dodatków i nadał mocno owocowej nutki :) Gofry wyszły puszyste, delikatne jak chmurka i mocno orzechowe. Do tego domowa, wiśniowa frużelina, masło kasztanowe, pyszna herbata migdałowa (która smakowała jak marcepan!)... i mamy śniadanie idealne ;-) *** GOFRY Z SERKA WIEDEŃSKIEGO /przepis autorski/ 100 g serka wiedeńskiego 50 g ekologicznego kremu z orzechów

Poranek na słodko
Oliwa cytrynowa 138

zrobić oliwę do dłuższego przechowywania używamy wysuszonej skórki cytrynowej i zalewamy zimną oliwą. Oliwa cytrynowa sprawdziła się również, jako dodatek do białej pizzy z mozzarellą i rukolą . Zamiast masła do kromki domowego chleba, czy bagietki, do dań mięsnych, rybnych, owoców morza, surówek, sałatek, marynat, do naleśników, gofrów, ciast… i nie tylko. Carl Linus Pauling - fizyk i chemik – dwukrotny laureat

mojewypiekiinietylko
Kruche serduszka maślane. 160

ciasteczka. Do walentynkowej kawki będą jak znalazł :) Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego (ja dałam domowy) 1 kostka masła 5 żółtek 1 łyżka śmietany Wykonanie: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać. Dodać masło, wysiekać i wymieszać. Zrobić kopczyk, do środka wbić żółtka

Agusiowe smakołyki
VEGEBURGERY ( wegetariańskie burgery z soczewicy i buraków w domowych bułeczkach z chili i czarnuszką ) 235

cukier – 1 łyżeczka * oliwa – 1 łyżeczka * sól, kurkuma, curry, chili, czarnuszka * roztrzepane jajko KOTLETY: * surowy burak – 1 szt * czerwona soczewica – 1 szkl * domowe, dobrej jakości masło orzechowe – 2 łyżki * jajko – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * bułka tarta – łyżki * oliwa – 1 łyżka * sól, pieprz, imbir, chili, imbir * wiórki

Ostra na Słodko
Ciastka z masła orzechowego 141

Najprostsze ciastka orzechowe, pyszne, kruche, słodkie. Tylko z 3 składników :) Właściwie orzechowo - kokosowe. Składniki (na 20 ciastek): - 200 ml czystego masła orzechowego (używam domowego z samych orzechów i szczypty soli), - 60 ml zmielonych na mąkę wiórków kokosowych, - 50 ml wiórków kokosowych, - 60 ml syropu klonowego. Wykonanie: Wymieszać składniki łyżką. Nakładać łyżką małe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Co na wege obiad?
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 227

końcu do działu z przekąskami i napojami! Zaczynami od sałatkowych miseczek po 100 kalorii, chudy hummus domowy, zadziorny dip buraczano-chrzanowy, wiele pomysłów na popcorn czy różne domowe wariacje z masłami orzechowymi! Są też słodkości - surowe wegańskie ciasteczka owsiane z orzechami, nasionami, daktylami i owocami, lody jogurtowe, energetyzujące kuleczki z daktylami, kakao i pestkami dyni. Pyszne kuleczki z morelami, imbirem

Plate of Joy
Suszone pomidory z rozmarynem i tymiankiem. 147

oraz czosnek. Nie wytrzymałam i musiałam na drugi dzień je posmakować :-). Smakują wybornie. Są wyśmienitą przekąską i pysznym dodatkiem do mięs oraz sałatek. Świetnie smakują położone na świeżym domowym pieczywie posmarowanym masłem. Przeważnie suszy się je w pełnym słońcu, ale w naszym klimacie ciężko liczyć na takie słońce, dlatego wspomagać się musimy piekarnikiem co nie znaczy, że pomidory smakują gorzej

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Słodki chlebek pomarańczowy z migdałami. 156

Masę przelewamy do keksówki (sylikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia). Posypujemy płatkami migdałowymi i smarujemy agawą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut.   Chlebek wspaniale smakuje z masłem orzechowym i domowym dżemem, ale wypróbowane też ze słonymi dodatkami – awokado, suszone pomidory, jajko sadzone…pycha

Fill The Bowl
Ziemniaki smażone z boczkiem i czosnkiem. 182

nawet tylko z młodymi warzywami czy z jajkiem zachwycają smakiem. SKŁADNIKI: 1kg. młodych ziemniaków 10 dag. boczku wędzonego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła klarowanego, smalcu domowego lub oliwy z oliwek sól, pieprz, vegeta, papryka(lub gotowa mieszanka przypraw do pieczonych ziemniaków)  , ulubione zioła: rozmaryn, tymianek... WYKONANIE: Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w lekko

Kuchnia Beaty
Zupa ziemniaczano - fasolowa z boczkiem i kiełbasą. Jesienna kartoflanka z fasolą. 148

selera, pietruszka, cebula, 2 ząbki czosnku - puszka czerwonej fasolki - 10-15 dkg. wędzonego boczku - 30 dkg dobrej cienkiej kiełbasy - sól, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek,kminek mielony,  domowa wegeta - łyżka masła - łyżka mąki Wykonanie Obrane ziemniaki kroję w grubsze plasterki, dodaję do nich podobnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler, zalewam wodą, solę, dodaje cebulę,czosnek i wszystkie przyprawy. Gotuje

Kuchnia z widokiem na ogród
Walentynkowe ciasteczka listy 215

Składniki na ciasteczka (jeśli decydujemy się na lukrową dekorację polecam dać o połowę mniej cukru i w to miejsce dodać mąkę) Składniki na lukier Składniki na domową masę cukrową Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno

Ciastkozercy
Chleb wieloziarnisty 180

dawna już miałam ochotę na domowy chlebek z masłem. Chleb wieloziarnisty jest szybki i łatwy w przygotowaniu.Składniki:1/2 kg mąki krupczatki25 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli2 łyżki cukru1/2 litra wody1/2 szklanki otrąb pszennych3 łyżki ziaren siemienia lnianego3 łyżki ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania2 łyżki ziaren sezamu1 łyżka pestek dyniSposób wykonania:1. Mąkę, cukier, sól, otręby, ziarna i pokruszone

Kuchnia domowa Ani
Zupa krem marchewkowa-lova 210

trochę  zupa miłości. Zawsze kiedy ją przyrządzam, czuję się naprawdę dobrą dziewczyną, siostrą, córką, przyjaciółką...Przede wszystkim dlatego, że jest super zdrowa. Jeśli robisz ją na wywarze domowym i z masłem klarowanym- nie ma w niej chyba nic niechcianego. A nawet jeśli, to pewnie drobne i niewarte uwagi, zwłaszcza po zaczerpnięciu pierwszej łyżki- kompletnie o wszystkim zapomnisz. Zawsze gotuję

Gotowanie to kochanie