masło domowe - 3019 przepisów (strona:13/202)

SER ZGLIWIAŁY - zwany "śmierdzącym" 219

fetor smażonego, zgliwiałego sera. "Nie wszystko złoto co się świeci" i... "nie wszystko obleśne, co... po prostu śmierdzi". :)SKŁADNIKI:- ser biały, najlepiej wiejski - 1 kg,- jajka, 4,- masło, 2 łyżki,- vegeta domowa,- pieprz ziołowy,- pieprz czarny,- przyprawy do wyboru - można dodać kminek, paprykę itd- czas,WYKONANIE:Ser, najlepiej wiejski kruszymy i pod przykryciem pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu(...)zacznie gliwieć. Codziennie kilka razy go mieszamy. Po paru dniach zacznie wydzielać charakterystyczny, mocny zapach, zmieni kolor, a jego konsystencja będzie szła w stronę szklistej/wodnistej masy.Na roztopione masło wrzucamy ser. Smażymy. Cały czas mieszając wlewamy roztrzepane jajka i przyprawy. Chwilę przesmażamy (żeby jajka się ścięły), wlewamy do miseczki. Gotowe.Jego smakiem możemy się delektować przez kilka dni, pod warunkiem, że przechowywać

Wypisz Wymaluj
Mięso w słoiku 1688

już się upiekło domowy chleb, który rewelacyjnie smakuje nawet z samym tylko masłem, to czasami człowiekowi chce się jednak czegoś więcej na tej kromce chleba… A nie ma nic lepszego do położenia na taką świeżutką kromkę niż własna domowa wędlina :)! Czy to będzie szynka pieczona czy boczek czy pasztet czy po prostu mięso w słoiku. Takie mięso w słoiku(...)mówić jeden z najsmaczniejszych:) Poza tym, ten smak, to też wspomnienie z dzieciństwa spędzanego na wsi… tak samo jak smak masła własnoręcznie ubijanego, ciepłego mleka prosto od krowy, twarogu domowego… ale to co dobre i zdrowe – niestety – doceniamy po czasie… Mięso w słoiku – potrzebujemy:około 1 kg mięsa (u mnie 400 g szynki

UgotujmyTo.pl
Limpa, skandynawski chleb na melasie czyli Niedzielne Sniadanie odc.78 182

niedawno kiedy melasa w szafce już była. Jest bardzo specyficzny w smaku ale taki jak lubię najbardziej. Wilgotny, mięciutki, pachnący.  Mi smakował najbardziej z solonym masłem i z hummusem domowej roboty. Limpa, skandynawski chleb na melasie Dzień 1: 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 125 g pełnoziarnistej mąki pszennej Mieszamy składniki i odstawiamy na noc. Dzień

Dzieje kuchennej Wiewióry
Duszona marchewka z czosnkiem i koperkiem 238

troszkę inny smak niz tradycyjna, bo z dodatkiem czosnku. Doskonała do ryby, kotletów czy mielonych. Składniki - marchewka 0,5 kg - czosnek granulowany - koperek świeży lub suszony - łyżka masła, - pół łyżeczki mąki - domowa wegeta Wykonanie Marchewkę myję, obieram i szatkuję na grubej tarce, wkładam do rondelka i podlewam wodą tak aby tylko przykryła marchewkę. Gotuję na wolnym ogniu.Kiedy jest prawie miękka

Kuchnia z widokiem na ogród
pieczone skrzydełka czosnkowe 196

czosnkowym Proste, ale bardzo smaczne danie, którego przyrządzenie zajmie nam dosłownie kilka minut. składniki  składniki  dla trzech osób 6 skrzydełek 2 ząbki czosnki 20 g masła 1 łyżeczka magi domowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka oliwy sól, pieprz W misce mieszamy ocet winny, olej, sól, oraz pieprz i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte skrzydełka kurczaka. Odstawiamy

Miód i pieprz
Markizy Orzechowe z Kremem Czekoladowym 336

chciałabym, aby i Wasze dzieciaki i nie tylko miały możliwość spróbowania tych pyszności. Składniki na ok. 50 niewielkich sztuk: 115 g masła w temperaturze pokojowej 225 g masła orzechowego (u mnie domowego, tylko bez dodatku cukru i miksowane dłużej, aby konsystencja była rzadsza, niż to, które przygotowuję zwykle) 100 g cukru (ok. 1/2 szklanki)  95 g cukru trzcinowego(...)użyłam czarnej cypryjskiej soli w płatkach) - lekki posmak soli w kremie czekoladowym i ciastkach to naprawdę zajebiste połączenie, zaufaj mi ;)  Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności przygotowuję sobie masło orzechowe, czyli w blenderze miksuję orzeszki ziemne do uzyskania konsystencji masła. Cała czynność trwa dosłownie kilka minut, nigdy nie mierzyłam czasu, ale dłużej niż 5 minut na pewno nie schodzi. Jeśli

Blondynka Gotuje
BEZGLUTENOWY, KUKURYDZIANY MURZENEK DZIADZIA. Czyli o miłości do Czarnucha. 225

rano mam w ustach czarną słodycz, która ratuje życie moim 50cm w pasie uzależnionym od czekolady. I muszę przyznać, że racją jest, że Murzyn(ek) potrafi zrobić dobrze. SKŁADNIKI: - masło, kostka, - mleko (3,5%), pół szklanki, - kakao ciemne, 5-7 łyżek (my dałyśmy prawdopodobnie więcej tym razem + dołożyłyśmy dodatkowo 2 łyżki słodkiego), - cukier biały, 2 szklanki, - mąka kukurydziana(...)pamiętają aby był bezglutenowy), - orzechy włoskie tłuczone/zmielone - ile dusza zapragnie, - rodzynki, żurawina - podobnie jak z orzechami, - cukier wanilinowy, 1-2 opakowania, (a najlepiej laska wanilii lub domowy cukier waniliowy), WYKONANIE: Masło, mleko, kakao, cukier, cukier wanilinowy podgrzewamy w garnku nie dopuszczając do wrzenia, aż powstanie gęsta masa. Cały czas mieszamy. Do gęstej masy dorzucamy bakalie i orzechy, mieszamy

Wypisz Wymaluj
Mini bagietki czosnkowe 249

Mini bagietki czosnkowe Chrupiące z zewnątrz i puszyste oraz mięciutkie w środku, mocno maślane bagietki. Z przepisu wychodzi 10 sztuk tych pysznych czosnkowych bułeczek – u

Blog z Apetytem
Tosty z masłem czosnkowym 301

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapiekanki. Chciałam Wam dzisiaj zaproponować przykładową wariację, oczywiście składniki jakich użyjecie oczywiście zależy od nas samych, od tego co

Kuchnia Pełna Pasji
bób z masłem, papryką ostrą, koperkiem... 178

Składniki: bób 1/2 kg, masło 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka, sól czosnkowa - do smaku bób opłukać i ugotować do miękkości bez

W Mojej Kuchni Lubię
flaki w wołowym bulionie 184

oczyszczonych flaków wołowych ( najlepiej już obgotowanych) 2  średnie marchewki kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3-4 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru 3  łyżki masła 1 łyżka majeranku domowe  maggi sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką . Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie(...)reguły około godziny). W tum czasie obieramy marchew, seler oraz pietruszkę i kroimy je w słupki ( lub jeżeli ktoś woli w talarki). Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki masła i wrzucamy  na nią drobno posiekany czosnek oraz korzeń imbiru pokrojony w bardzo drobną kostkę.  Całość smażymy przez 2-3 minuty, na niewielkim ogniu, a następnie na patelnię dodajemy pokrojone

Miód i pieprz
Pierożki z makiem 152

makową to polecam przygotowanie swojej własnej mieszanki, będzie dużo lepsza niż ta kupna To co, smacznego Pierożki z makiem przepis na ok. 40 pierożków 300 g masła 300 g białego sera łyżka cynamonu + domowa masa makowa Do miski przesiej mąkę, dodaj cynamon, masło pokrojone w kostkę oraz twaróg. Całość zagniataj aż do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Następnie owiń

365 dni dookoła kuchni
Walentynkowe ciasteczka 241

blogowanie to już nałóg, a koniecznie chciałam się z Wami podzielić tym przepisem, gdyż te Walentynkowe ciasteczka są bardzo smacznei warte polecenia! Walentynkowe serca są kruche i pachnące domowym cukrem waniliowym , a ich powierzchnia to pokrojone truskawki, biała czekolada, tarte orzechy laskowe i czekolada z chili. Co Wy ułożycie na ich powierzchni to już zależy od Was! To kruche ciasto(...)bardzo szybko i piecze też w oka mgnieniu Składniki: 1 szklanka* mąki pszennej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g masła 1/3 łyżeczki sody 1 łyżka domowego cukru waniliowego * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki, które hollywódzka aktorka robi swoim dzieciom na śniadanie 345

Jedna hollywoodzka aktorka i mama, którą poznałam podczas „kręcenia” programu kulinarnego na serio wie o co chodzi w kuchni i gotowaniu. Nie mogę w

Jem więc Jestem
Bagietki pszenno-żytnio -orkiszowe 191

Domowe pieczywo najlepsze..takie tzn.podobne bułki już piekłam , tym razem upiekłam bagietki ..do ich wypieku wykorzystałam 3 rodzaje mąk..mąkę pszenną, żytnią i orkiszową...mniam..polecam. 20 g świeżych drożdży   1 łyżeczka cukru  1 szkl.wody 350 g mąki tortowej Młynomag   100 g mąki orkiszowej jasnej Skworcu 75 g mąki chlebowej żytniej Młynomag   1 łyżeczka soli(...)rozpuszczonego masła  Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Potem ciasto podzielić na 8-10 części, każdą część rozwałkować na cienki prostokąt i każdy z tych prostokątów zwijać w rulon. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i zostawić

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania