dość szybko. Przepis do wykorzystania w formie o wymiarach 20x30cm . Ciasto cynamonowe z białą czekoladą i śliwkami Składniki: 300g mąki pszennej 100g białej czekolady 100g masła 100ml mleka 80g cukru (może być w całości domowy cukier waniliowy) 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 400g śliwek (lub tyle, aby wyłożyć połówkami wierzch ciasta) cukier puder
Smakołyki BerenikiMasa Budyniowa: 1000 ml mleka 2 budynie waniliowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 2 żółtka 250 g miękkiego masła cukier waniliowy cukier puder (do oprószenia całości) Najlepsza i Najprostsza Domowa Kremówka - Sposób przygotowania: Blaszkę o rozmiarze ok. 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie dopasowujemy do rozmiaru naszej formy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy(...)pomocą miksera). Następnie powstałą "mieszankę" wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy do momentu powstania budyniu. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia przykrywając folią aluminiową (aby nie tworzył się "kożuch"). Masło ubijamy na białą, puszystą masę. Następnie cały czas miksując partiami dodajemy przygotowaną masę budyniową. Jeden z blatów francuskich umieszczamy w formie wysmarowanej masłem i wykładamy krem, a następnie przykrywamy
Słodka Stronakandyzowanej skórki pomarańczy 150 g pestek słonecznika 400 g mieszanki orzechów ( u mnie 150 g włoskich, 150 migdałów i 100 ziemnych) 150 g masła 1-1,5 szklanki miodu (warto regulować wg. własnego upodobania) Jak zrobić domową masę makową? Mak płuczemy na sicie pod zimną wodą, następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu przez(...)jest bardzo podobny. W rondelku topimy masło. Po tym dodajemy miód (1 szklanka), bakalie, pestki słonecznika, orzechy i ciągle mieszając podgrzewamy przez ok. 2-3 min. Masę bakaliową dodajemy do zmielonego maku, mieszamy. Sprawdzamy czy masa jest dostatecznie słodka. Ja do swojej dodałem dodatkową pół szklanki miodu (miód wcześniej podgrzałem w rondelku). Domowa masa makowa gotowa! Najlepiej smakuje po kilku
Kuchnia Łukaszamamy płatków) 2 łyżki masła orzechowego 1-2 łyżeczki miodu Dodatkowo : mały słoiczek powideł śliwkowych do posmarowania ciasta (najlepiej takich domowej roboty bez cukru ) Przygotowanie : Spód : W misce mieszamy płatki owsiane i otręby z masłem, miodem i jajkiem, jeśli masa za słabo się skleja można dodać więcej masła albo więcej miodu, następnie powstałe ciasto wykładamy na blaszkę
zdrowa vege kuchniaDomowa polewa czekoladowa z przepisu mojej babci. Idealnie nadaje się do różnego rodzaju deserów i ciast. Ma dość miękką konsystencję po zgęstnieniu, dzięki czemu łatwo się ją kroi i nie pęka. Składniki Mleko 3 łyżki Cukier puder 2 czubate łyżki Kakao gorzkie 3 łyżki Masło 100g Wykonanie: Do garnka wlać mleko, podgrzać, dodać cukier i […] The post Polewa czekoladowa
Kulinarne PrzebojePrzepis możecie wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto orzechowe ze śliwkami Składniki: 160g mąki pszennej 100g mielonych orzechów włoskich 150g masła 120g cukru trzcinowego (lub nieco mniej, ciasto jest dość mocno słodkie) 3 jajka 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300-350g śliwek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze(...)pokojowej - śliwki umyć, przekroić na pół, pozbawić pestek - masło utrzeć z cukrem na puszystą masę - do utartego masła dodawać pojedynczo jajka, o każdym ucierając/miksując do jego wrobienia w masę - mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia - do masy dodać domowy cukier waniliowy oraz przesianą mąkę, wszystko delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować na małych obrotach miksera - na koniec
Smakołyki BerenikiOstatnio miałam jakąś ochotę na pieczenie drożdżówek..i znów oto są, a raczej były, bo robiłam je jakiś czas temu. .. 40 dag mąki
Moje domowe kucharzenieJakiś czas temu robiłam twaróg ...ale tak sobie pomyślałam, że szkoda wylać pozostałą serwatkę, chociaż kiedyś ją wylewałam ..i postanowiłam coś z niej zrobić...zapytałam na
Moje domowe kucharzenieDawno nie było chleba tostowego..skorzystałam z przepisu znalezionego tutaj ..prosty do zrobienia ..no i smaczny.. 450 g mąki pszennej chlebowej 300 g wody
Moje domowe kucharzenieSkładniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa toffi 1 puszka/ma
W Mojej Kuchni LubięPomysł na takie babeczko- bułeczki podpatrzyłam gdzieś w necie...jak dla mnie były za mocno "kukurydziane"..ale to wszystko zależy od gustu i smaku.. 1
Moje domowe kucharzenieszare i ponure dni. składniki 1,5 kg ładnie wykrojonego schabu 150 g suszonych śliwek 50 ml wódki żołądkowej gorzkiej 50 g masła marynata 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi, przepis na tej stronie sól, pieprz Dodatkowo sznurek do wiązania schabu Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy(...)podziurawić schabu). Na tak powstały płat wykładamy śliwki, starając się równomiernie je rozłożyć. Następnie mięso rolujemy i obwiązujemy sznurkiem ( tak jak szynki czy balerony). Teraz na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy schab z każdej strony, na złoto brązowy kolor. Obsmażanie zabezpieczy mięso, przed wypłynięciem z niego soków w czasie pieczenia. Teraz schab układamy, do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką
Miód i pieprzmasą marcepanową, a na wierzch dałam moją ulubioną domową polewę, która jak żadna inna (np. z czekolady i śmietanki, czyli tzw. ganache), kojarzy mi się ze smakami zapamiętanymi z dzieciństwa. Składniki na ciasto: 500 g naturalnego miodu (np. akacjowego, lipowego, wielokwiatowego) 300 g cukru (ok. 1½ szlanki) 250 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 płaskie łyżeczki(...)mleka) 125 ml mleka (½ szklanki) szczypta soli 2 opakowania przyprawy korzennej do piernika (w sumie 80 g kupnej lub 3 łyżki przyprawy domowej) Przygotowanie - część I - 4-6 tygodni przed pieczeniem Miód, cukier i masło podgrzewany w dużym garnku na wolnym ogniu, doprowadzamy do wrzenia co jakiś czas mieszając.Po całkowitym rozpuszczeniu się składników, odstawiamy do wystudzenia
bistro mamasiebie! Polecam! SKŁADNIKI NA 3 PORCJE 1 woreczek ryżu ok. 600 g startych jabłek * opakowanie cukru waniliowego z cynamonem łyżeczka soku z cytryny łyżka masła * ja użyłam jabłka ze słoika przygotowane jesienią z domowych jabłek, ilość jabłek zależy od tego jak bardzo jabłkowy lubimy ryż:) Ja nie dodawałam już cukru, gdyż jabłka były słodzone anim trafiły do słoików Ryż
KUCHARNIAczym :) Źródło przepisu: Sprintem przez życie . Składniki na 2 niewielkie słoiczki: ok. 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 100 g daktyli 1 łyżka ciemnego kakao 3 łyżki masła orzechowego (bez soli i cukru) - u mnie domowe kilka łyżek mleka roślinnego lub po prostu krowiego (użyłam krowiego) miód lub syrop z agawy - opcjonalnie Sposób przygotowania: Przygotowaniami zajęłam się dzień wcześniej, a dokładnie wieczorem(...)Ciebie odpowiednia. Ten zdrowy krem najsmaczniejszy jest taki prosto z lodówki, choć jeśli poleży chwilę na blacie też jest pyszny. Przechowuj krem w lodówce, nawet kilka dni. Ps. Masło orzechowe przygotujesz w kilkanaście sekund, link do przepisu na nie umieściłam na liście składników. W przypadku tego masła nie dodawaj tylko cukru pudru i soli ;) SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotuje