masło domowe - 3019 przepisów (strona:24/202)

Drożdżowki zawijane 186

Ostatnio miałam jakąś ochotę na pieczenie drożdżówek..i znów oto są, a raczej były, bo robiłam je jakiś czas temu.  .. 40 dag mąki 

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z dżemem wiśniowym 168

Jakiś czas temu robiłam twaróg ...ale tak sobie pomyślałam, że szkoda wylać pozostałą serwatkę, chociaż kiedyś ją wylewałam ..i postanowiłam coś z niej zrobić...zapytałam na

Moje domowe kucharzenie
Chleb tostowy 163

Dawno nie było chleba tostowego..skorzystałam z przepisu znalezionego  tutaj ..prosty do zrobienia ..no i smaczny.. 450 g mąki pszennej chlebowej 300 g wody

Moje domowe kucharzenie
babka ucierana z masą toffi,śliwką i kawałkiem czekolady... 152

Składniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa toffi 1 puszka/ma

W Mojej Kuchni Lubię
Babeczki z parówką 172

Pomysł na takie babeczko- bułeczki podpatrzyłam gdzieś w necie...jak dla mnie były za mocno "kukurydziane"..ale to wszystko zależy od gustu i smaku.. 1

Moje domowe kucharzenie
soczysta pieczona rolada ze schabu nadziana śliwkami 199

szare i ponure dni. składniki   1,5 kg ładnie wykrojonego schabu 150 g suszonych śliwek 50 ml wódki żołądkowej gorzkiej 50 g masła marynata 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi, przepis na tej  stronie sól,  pieprz Dodatkowo sznurek do wiązania schabu Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy(...)podziurawić schabu). Na tak powstały płat wykładamy śliwki, starając się równomiernie je rozłożyć. Następnie mięso rolujemy i obwiązujemy sznurkiem ( tak jak szynki czy balerony). Teraz na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy schab z każdej strony, na złoto brązowy kolor.  Obsmażanie zabezpieczy mięso, przed wypłynięciem z niego soków w czasie pieczenia. Teraz schab układamy, do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką

Miód i pieprz
Piernik staropolski 388

masą marcepanową, a na wierzch dałam moją ulubioną domową polewę, która jak żadna inna (np. z czekolady i śmietanki, czyli tzw. ganache), kojarzy mi się ze smakami zapamiętanymi z dzieciństwa.  Składniki na ciasto: 500 g naturalnego miodu (np. akacjowego, lipowego, wielokwiatowego) 300 g cukru (ok. 1½ szlanki) 250 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 płaskie łyżeczki(...)mleka) 125 ml mleka (½ szklanki) szczypta soli  2 opakowania przyprawy korzennej do piernika (w sumie 80 g kupnej lub 3 łyżki przyprawy domowej) Przygotowanie - część I - 4-6 tygodni przed pieczeniem Miód, cukier i masło podgrzewany w dużym garnku  na wolnym ogniu, doprowadzamy do wrzenia co jakiś czas mieszając.Po całkowitym rozpuszczeniu się składników, odstawiamy do wystudzenia

bistro mama
DZIECKO W DOMU, CZYLI RYŻ Z JABŁKAMI 240

siebie! Polecam! SKŁADNIKI NA 3 PORCJE 1 woreczek ryżu ok. 600 g startych jabłek * opakowanie cukru waniliowego z cynamonem łyżeczka soku z cytryny łyżka masła * ja użyłam jabłka ze słoika przygotowane jesienią z domowych jabłek, ilość jabłek zależy od tego jak bardzo jabłkowy lubimy ryż:) Ja nie dodawałam już cukru, gdyż jabłka były słodzone anim trafiły do słoików  Ryż

KUCHARNIA
Cieciorella, czyli Nutella z Ciecierzycy (bez cukru) 246

czym :) Źródło przepisu: Sprintem przez życie . Składniki na 2 niewielkie słoiczki: ok. 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 100 g daktyli 1 łyżka ciemnego kakao 3 łyżki masła orzechowego (bez soli i cukru) - u mnie domowe kilka łyżek mleka roślinnego lub po prostu krowiego (użyłam krowiego) miód lub syrop z agawy - opcjonalnie Sposób przygotowania: Przygotowaniami zajęłam się dzień wcześniej, a dokładnie wieczorem(...)Ciebie odpowiednia. Ten zdrowy krem najsmaczniejszy jest taki prosto z lodówki, choć jeśli poleży chwilę na blacie też jest pyszny. Przechowuj krem w lodówce, nawet kilka dni. Ps. Masło orzechowe przygotujesz w kilkanaście sekund, link do przepisu na nie umieściłam na liście składników. W przypadku tego masła nie dodawaj tylko cukru pudru i soli ;) SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje
TORT BEZOWY Z GRUSZKAMI I KARMELEM 217

łyżeczka octu jabłkowego Bio dr Gaja szczypta soli Karmel: 3-4 łyżki cukru 1-2 łyżki wody 6-7 łyżek śmietanki 30% 1 łyżka masła Dodatkowo: 200 g dżemu/konfitury z gruszek - u mnie domowa ➞ przepis 1 gruszka 250-300 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Beza: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy(...)około 1 min. Następnie dodajemy 2-3 łyżki śmietany i cały czas mieszamy przez następną 1 min. Dodajemy resztę śmietany i gotujemy przez 2-3 min. Na końcu dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Wykonanie tortu: Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Gruszkę myjemy, przekrawamy na pół

Kuchnia MagdaLeny
Domowe kopytka ziemniaczane 147

trzy tygodnie często odwiedzaliśmy kolegę ze szkoły starszego syna i podczas jednej z ostatnich wizyt, mama kolegi poczęstowała nas kopytkami z cebulką podsmażanymi na maśle – smak niesamowity. Po powrocie do domu zapragnęłam zjeść domowe kopytka ziemniaczane które przygotowywała zawsze moja mama: podsmażane na oleju z odrobina soli, chrupkie, złociste – mogłam […] The post Domowe kopytka ziemniaczane appeared first

Magiczny Garnek
Półkruche ciasteczka guziczki 186

pomagając sobie zamrażarką (wtedy 15 min wystarczy) A teraz przejdźmy do konkretów, czyli przepisu na półkruche ciasteczka guziczki . Składniki na 2 blachy ciastek: 100g masła - chłodne z lodówki 350g mąki 180g cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego - można zastąpić małym cukrem wanilinowym (15g) 2 łyżeczki pasty waniliowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko + 1 żółtko - chłodne z lodówki(...)stolnicy posiekać nożem suche składniki (mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia) z masłem na drobne kawałki. Dodać całe jajko i dodatkowe żółtko oraz pastę waniliową i kontynuować siekanie. Następnie szybko ugnieść ciasto rękoma.   Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folie spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce - ewentualnie w zamrażarce przez 10-15 minut. Oprószyć stolnicę mąką

Grunt to przepis!
MAKOWIEC GWIAZDA 611

ciasto, które będzie wspaniałą ozdobą Waszego świątecznego stołu :) Przepis znalazłam na blogu "Lawendowy Dom" i oczarował mnie od razu :) Jest to klasyczny makowiec na puszystym cieście drożdżowym z dodatkiem domowej masy makowej, zaprezentowany w nietypowej formie. Efekt zachwycający, a samo przygotowanie ciasta tak proste, że prościej się nie da :D Mi pomagała moja 9-letnia Córeczka Nadia i miałyśmy przy(...)zaplanujcie go w Waszym świątecznym menu :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 500 g maki 150 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 100 g cukru 4 łyżki masła 1 jajko 2 żółtka DODATKOWO: około 600 g domowej masy makowej z tego przepisu  - ponieważ masy z tego przepisu wychodzi dużo więcej, jeśli chcesz możesz od razu składniki na masę  podzielić

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto dyniowe 254

ładny kolor, a do tego jest wilgotne i odpowiednio słodkie. Z pewnością idealny wypiek na jesienny czas.  Źródło przepisu: Studnia smaków Składniki: 200 g masła 210 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub domowego z prawdziwą wanilią) 1/4 przyprawy korzennej 3 jajka 250 g mąki 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1/2 cytryny 125 g purée(...)Kawałek dyni włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. na około 40 minut. Następnie zmiksować na gładkie purée (razem ze skórką) lub miąższ wybrać łyżką i dopiero wtedy zmiksować. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier zwykły i wanilinowy i wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i dodać puré, żółtka oraz skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.   Do miski przesiać

Pasja Smaku
Ziemniaczane krokiety z batatem i groszkiem 168

jajko + 1 jajko do obtoczenia 60 g mąki 1 czerwona cebula 50 g tartej bułki lub panko sół i czarny pieprz do smaku masło klarowane do smażenia Sos czosnkowy 200 ml greckiego jogurtu, 10% 3 łyżki domowego majonezu, tutaj przepis sól do smaku Ziemniaki i batat rozgnieć widelcem. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Zagotuj wodę, posól

codojedzenia
Korzenno-miodowe gwiazdki z pekanami 218

strony Moje wypieki . W oryginale były to ciastka stemplowane. Składniki: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 2 łyżki płynnego miodu  125 g masła, zimnego 1 jajko 1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy do piernika oraz ok. 100 g orzechów pekan Wszystkie składniki, oprócz orzechów, umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią(...)wyrobić w malakserze. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciasteczka, przekładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem, na środek każdego ciastka wcisnąć orzecha pekan. Piec w temperaturze 200ºC przez około 10-12 minut lub do zezłocenia brzegów. Studzić na kratce. Przechowywać do 2 tygodni

Czerwień i błękit
Intensywny w smaku sos czekoladowy + śmietankowy budyń + czekoladowa granola = deser idealny :) 906

dobrej jakości masła 4 łyżki kakao 6 łyżek cukru (również demerara) 4 łyżki mleka Dodatkowo: 2 łyżki gotowej (lub domowej) granoli czekoladowej lub wiórki czekoladowe do dekoracji Najpierw przygotowujemy sos czekoladowy. W niewielkim garnuszku umieszczamy masło z mlekiem oraz cukrem i rozpuszczamy, cały czas mieszając. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy kakao i całość bardzo dokładnie mieszamy, nie podgrzewając już

Ratunku obiad
Pyszne gofry cynamonowe 170

klasy M 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 1/4 szklanki mleka 25 g stopionego masła odrobina oleju do posmarowania gofrownicy ulubione dodatki: bita śmietana, cukier puder, owoce, domowy dżem truskawkowy Przygotowanie Do jednej miski wbijamy same żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Do żółtek dodajemy cukier(...)dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy stopione masło, mleko, łyżeczkę cynamonu i proszek do pieczenia, miksujemy. Po czym dodajemy mąkę, miksując aż do dokładnego połączenia składników. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, i chwilę miksujemy na najmniejszych obrotach (tylko do połączenia składników). Ciasto na gofry powinno mieć gęstą konsystencję. Przed pieczeniem gofrów ważne jest, aby dobrze rozgrzać gofrownicę. Smarujemy ją odrobiną

Słodkie okruszki