masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:64/167)

Muffiny brzoskwiniowe z kremem truskawkowym 154

Kompoty, ciasta, weki czy kremy. Na wykorzystanie truskawek jest tak wiele przepisów, jak wiele do głowy może przyjść pomysłów.  Dziś prezentuję Wam przepis na Muffiny brzoskwiniowe z lekkim truskawkowym kremem. Przepis ten został wyróżniony przez szefów kuchni na Wrocławskim rynku. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu :) Składniki:4 białka4 żołtka100 g masła½ szklanki wody120 g cukru2(...)pieczenia wcześniej wymieszane z solą. Białka ubijamy, gdy masa będzie sztywna dodajemy partiami do wcześniej wymieszanej masy, dodqajemy drobno pokrojone, wcześniej przekładamy do formy wyłożonej papilotkami.Pieczemy około 25 minut w 175`C.Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem.Krem truskawkowy:250 g truskawek1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w łyżce  gorącej wodypół szklanki cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Słodkie Przyjemności
Melba z truskawkami 537

mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz można zrobić ją z dowolnymi owocami (tu w wersji z malinami), a do masy dodać bakalie i inne dodatki np. suszone śliwki, rodzynki czy smażoną skórkę pomarańczową. Przepis z niezastąpionego zeszytu babci. Składniki: 1 litr mleka (najlepiej 2% lub 3,2%) 0,5 litra(...)wanilinowego 2 łyżki kakao 200 g miękkiego masła (1 kostka) 1 małe opakowanie herbatników 1 galaretka o smaku truskawkowym truskawki lub inne owoce Mleko zagotowujemy. W tym samym czasie jajka ubijamy krótko ze śmietaną, aż dokładnie się połączą. Wlewamy masę na gotujące się mleko. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż masa się znowu zagotuje, w tym czasie nie mieszamy, powinno

Poezja smaku
Ostatnia pora na truskawki! 121

płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek 40g cukru Nadzienie: 600g truskawek słoiczek dżemu truskawkowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Beza: 5 białek 150g cukru 200g płatków migdałowych Spód: Do miski wsypać dwie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz dodać pokrojone masło. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie należy dodać 5 żółtek i dalej zagniatać. Blaszkę o wymiarach(...)lekkiego zarumienienia w temp. 160 stopni Celsjusza. Nadzienie: Truskawki umyć, oczyścić i przekroić na połówki. Do truskawek dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.  Podpieczony spód wysmarować dżemem truskawkowym i wyłożyć wcześniej przygotowane truskawki. Beza: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier cały czas miksując. Pianę miksować jeszcze przez 2 minuty. Ubitą pianę wyłożyć na nadzienie truskawkowe

Receptura smaku
Kisiel truskawkowy z waniliowym sosem angielskim 202

kremówka- 100 ml* żółtka- 3 szt.* cukier- 3 łyżki* wanilia- pół laski Kisiel truskawkowy:* truskawki- 300 g* cukier- 1 łyżka** skrobia kukurydziana- 1 łyżka lekko czubata*** woda- 1/2 szklankiSos angielski:Mleko zagotować z kremówką i ziarenkami wanilii.W międzyczasie ubić żółtka z cukrem na puszystą masę.Do masy z żółtkami dolać pomału połowę gorącego mleka, dokładnie wymieszać i przelać

Kraina Miodem Płynąca
Truskawkowe pyszności nie dla Bożenki :-) 183

jajka * szklanka mąki * szklanka cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki wody Masa: * 4 żółtka * 2 i pół szklanki mleka * 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej * 3 czubate łyżki mąki pszennej * szklanka cukru * margaryna / masło Dodatkowo: * 2 opakowania bezów * 2 galaretki ( u mnie truskawkowa) * owoce wg uznania ( ja dałam truskawki) Do dzieła!!! Z podanych składników pieczemy biszkopt. Następnie 2 szklanki(...)zrobiły. Gdy budyń wystygnie ucieramy go z masłem/margaryną (do utartego masła dodajemy po łyżce budyniu). Ja dodatkowo dodałam jeszcze troszkę wódki i łyżkę soku z cytryny. Połowę masy wykładamy na biszkopt (delikatnie nasączyłam go galaretką przyrządzoną według przepisu na opakowaniu). Wkładamy w masę bezy i przykrywamy resztą masy. Na masę układamy pokrojone truskawki i zalewamy to tężejącą galaretką

sierotka maRysia w kuchni
Sorbet truskawkowy 110

podobny, a w takie upalnie dni nie ma nic lepszego! W Wersji dla dorosłych można dodać nieco prosecco. Sorbet truskawkowy Składniki: 500 g mrożonych truskawek cukier puder Przygotowanie: Do malaksera wkładamy truskawki i wsypujemy cukier puder. Miksujemy, aż powstanie gładka masa, w razie potrzeby dodajemy więcej cukru pudru. Deser można podawać zaraz po przygotowaniu. W przypadku użycia świeżych truskawek, gotową

Moja smaczna kuchnia
Owocowy deser na homogenizowanym serku z pełnoziarnistymi płatkami 156

półce. Składniki: 2 szklanki płatków pełnoziarnistych z otrębami pszennymi 1 łyżka miękkiego masła 800 gram serka homogenizowanego 2 galaretki truskawkowe Borówki amerykańskie Truskawki 1 szklanka wody Wykonanie: Płatki rozkruszamy (można użyć tłuczka do ciasta), dodajemy masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Wykładamy do szklanek ( mnie wyszły 4 ) i lekko ubijamy. Umieszczamy na kilka minut w lodówce ( aby masło stwardniało ). Przygotowujemy

Smaki Ewy
tort ze Świnką Peppą 109

dwoma rodzajami kremów na bazie bitej śmietany- truskawkowym i lekkim cytrynowym kremem na bazie lemon curdu. Do zrobienia nadzienia truskawkowego użyłam domowej własnej roboty konfitury z całymi truskawkami, a same truskawki zatopiłam w kremie cytrynowym dla przełamania smaków. Wierzch ozdobiłam masą cukrową

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Konfitura z truskawek! 199

gotujemy około 5-6 minut. Dodajemy maliny i gotujemy kolejne 5 minut. Dodaję dżemix, mieszam aż zniknie piana. Wrzącą masą napełniam słoiczki, zakręcam i obracam do góry nogami. Przykrywam ściereczką i tak pozostawiam na 12 godzin. Maliny dodaję do dżemu truskawkowego, ponieważ bardzo wzbogacają smak, kolor i dodają cytrusowy posmak. Polecam! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Przez żołądek do serca... czy przez serce do żołądka? 201

szklanki zimnej wody szczypta soli masło do smażenia (ewentualnie) Wszystkie składniki umieściłam w misce i zmiksowałam na gładką masę. Następnie włożyłam miskę na 30min. do lodówki. Rozgrzałam patelnię z odrobiną masła i smażyłam naleśniki.  Moja propozycja na dziś- dżem truskawkowy, jogurt waniliowy, banany i wiórki kokosowe

bastalena
Makaroniki truskawkowe 265

kozie śmierć, będzie słodka masa i nawet nieudane zjem! Życie mnie jednak zaskoczyło i makaroniki wyszły, co więcej - są jedną z najlepszych rzeczy jakie jadłam :) Makaroniki (ok. 40 połówek): 335 g cukru pudru (150+150+35) 150 g obranych migdałów 120 g białek (60+60) w temperaturze pokojowej 50 ml wody barwnik (żelowy/sypki) Krem truskawkowy: pół filiżanki truskawek serek(...)sztywną pianę, pod koniec dodając porcjami pozostałe 35 g cukru. Kiedy temperatura syropu osiągnie 245 º  F ściągamy go z palnika i powoli wlewamy do miski, miksując masę na wolnych obrotach. Ubijamy jeszcze chwilę do lekkiego przestudzenia bezy.      Do mieszanki migdałowej porcjami dodajemy masę białkową, starając się mieszać delikatnie. Gotowa beza nie może być zbyt gęsta

sama złodycz
Sernik z okienkiem na biszkopcie 157

jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 4 łyżki kakao -1 łyżki proszek do pieczenia - szczypta Masa serowa : ser w kostce - 500 g śmietana kremówka 36 % - 450 ml cukier puder - 5 łyżek żelatyna - 4 łyżeczki woda gotowana - 1/4 szkl Dodatkowo : 2 galaretki truskawkowe 3 szkl gotowanej wody Przygotowanie : Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek, dodając cukier, dalej(...)ostudzenia. Galaretki : Galaretki rozpuścić w trzech szklankach wody, odstawić do całkowitego stężenia. Następnie wyjąć galaretki ze szklanek i nożem lub foremką wycinać słupki, dociskając foremką przez całą długość galaretki. Masa serowa: Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do kremówki dodawać po trochu rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, ciągle miksując. Ser zmiksować blenderem, dodawać po łyżce do śmietany, dobrze zmiksować

Kuchnia Danusi
Wyrolowana przez niezrolowaną roladę 185

solibita śmietanamandarynkimus truskawkowyBlachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik ustawiłam na 200st.Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawałam cukier z budyniem. Gotowa masa była lśniąca i dobrze ubita. Następnie rozsmarowałam ją na papierze i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 8min. Po tym czasie temperaturę zmniejszyłam do 150st. i bezę trzymałam jeszcze przez(...)już była ubita. Bezę złożyłam na pół i najzwyczajniej w świecie pokruszyłam do miseczek. Dodałam ósemki mandarynek (bo i tak już były przygotowane), a całość na koniec polałam musem truskawkowym. Ech... przesłodko

bastalena
Miodownik z jabłkami 241

gęstej śmietany Masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych (ok 750g) 2 galaretki wiśniowe Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1/2l mleka 2 łyżki cukru pudru kostka miękkiego masła Polewa kakaowa: 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1/4 kostki palmy 1 łyżeczka żelatyny Dekoracja: maczek truskawkowy Delecta maczek mango Delecta maczek tutti frutti Delecta Ciasto: Do dużej miski

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania