masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:56/167)

Truskawkowy tort bezowy 211

mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliDodatkowo6 dużych białek250 g cukru300 g truskawek100 ml sok truskawkowysłoik dżemu truskawkowego (weck)Sposób przygotowania:Mąkę razem z solą i proszkiem do pieczenia mieszamy.Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i cukier i ubijamy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Następnie łączymy z sypkimi składnikami i przelewamy do dwóch jednakowych okrągłych foremek - tortownic.Ciasta wstawiamy do nagrzanego(...)cukier i dalej ubijamy do momentu uzyskania sztywnej, ciągnącej się masy. Którą następnie wykładamy na wierzch każdego z blatów i wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy do momentu, aż beza się lekko przyrumieni (około 20 minut)Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki.Ostudzone ciasto polewamy dżemem truskawkowym wymieszanym razem z sokiem, przykrywamy drugim blatem. Ponownie polewamy połączonym

Słodkie Przyjemności
Sernik z truskawkami 145

łyżki skórki pomarańczowej * 2 łyżki rodzynek* kilkanaście truskawek* galaretka truskawkowa  Przygotowanie :Ze składników na ciasto zagnieść kruche i odłożyć na pół godziny do zamrażarki. Wyłożyć ciastem blaszkę i podpiec spód 20 minut w 180 stopniach. Masło utrzeć z twarogiem. Żółtka ubić z cukrem na kogel, dodać do masy twarogowej. Dodać proszek budyniowy oraz ubite na sztywną pianę białka

Magiczne Życie Marty
Pomarańczowe kluseczki z manny 190

szklanki* pomarańcza- sok z 1 całej i skórka z połówki* jajko- 1 szt.* cukier- 1 łyżka** dżem truskawkowy- z tego przepisu do polaniaKaszę manną wymieszać z wyciśniętym sokiem z całej pomarańczy, ze skórką, jajkiem i wyrobić na gładką masę.Formować kuleczki (lub wg własnego uznania) i wrzucać do garnka z gotującą się wodą.Jeżeli kluseczki wypłyną na wierzch

Kraina Miodem Płynąca
Tort czekoladowy z truskawkami 382

margaryny 1/4 szkl cukru pudru 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki kakao truskawki dżem truskawkowy z szampanem  Przygotowanie:Margarynę utrzeć z żółtkami dodać cukier,  cukier waniliowy i chwilę ucierać. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiać przez sitko dodać do masy i ponownie utrzeć do połączenia się składników. Masę wylać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożoną

Ala piecze i gotuje
Tort Rafaello 184

Boki tortu posypujemy wiórkami kokosowymi. Na tarce tarkujemy białą czekoladę i posypujemy nią wierzch tortu. Dodatkowo udekorowałam wierzch tortu jeszcze przygotowaną masą kokosową. Tort przechowujemy w lodówce. Zachęcam do wypróbowania innych przepisów na torty: Czarny las , Tort truskawkowy , Torcik Ferrero Rocher . Smacznego

paapilotkaa
Wiosenna łąka, czyli szarlotka z budyniem i delikatnym kremem twarożkowym 158

truskawkowej 125 ml wody 150 g serka mascarpone 150 g jogurtu greckiego 150 g serka kremowego 5-6 łyżek ksylitolu Maczek truskawkowy Delecta do dekoracji opcjonalnie: stokrotki Jajka umieścić w misce i ubić z ksylitolem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodać stopniowo oliwę. Szpinak dokładnie zblendować i dodać do masy. Wlać sok, dodać skórkę z cytryny i zmiksować całość

FitKot
Domowe andruty z kremem ajerkoniakowym i dżemem truskawkowym 141

suchych wafli 150 g miękkiego masła 2 żółtka 50 g ajerkoniaku 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny * dżem truskawkowy domowej roboty  Sposób wykonania: Masło przełożyć do miski i utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać sok z cytryny i ajerkoniak. Wszystko dokładnie połączyć i odstawić na 5 minut aż masa się całkowicie zespoli. Andruty przekładać

Gosia gotuje
Meduzy 282

masła* 3 łyżki słodkiej śmietany* szczypta soli* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)* cukier puder* owocowa herbatka rozpuszczalna granulowana (leśna, truskawkowa, malinowa)* olej do smażeniasposób wykonaniaMasło roztopić i wystudzić.Jajka ubić z cukrem. Do masy jajecznej mieszając dodać rozpuszczone masło, śmietanę, oraz stopniowo dosypywać przesianą mąkę z solą (i proszkiem do pieczenia). Ciasto wyjąć z miski i dokładnie wyrobić podsypując

Mix smaku
Ciasto Łukasza. 4464

łyżek cukru 75 g masła 150 g jogurtu greckiego Garść rodzynek 5 łyżek alkoholu do nasączenia rodzynek np. rumu galaretka truskawkowa (opcjonalnie) Przygotowanie:  Do twarogu dodajemy mleko, cukier, jogurt, roztopione masło i dokładnie miksujemy na gładką masę, dodajemy nasączone w alkoholu i scedzone rodzynki, mieszamy. Jeżeli dodajemy galaretkę, to należy ją rozpuścić w 100 ml wrzącej wody i dodać

Kuchnia Łukasza
Ciasto "Leśne smaki" 145

nadmiaru soku. Dodawać po łyżce truskawek do kremu, stale ucierając. Na koniec dodawać powoli jagody. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na zimny biszkopt.     Wierzch: 300 g truskawek, 200 g jagód, 200 g malin, 2 truskawkowe galaretki.     Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, przestudzić. Odstawić do lekkiego stężenia. Owoce umyć, osuszyć, rozłożyć na wierzchu

Z miłości do słodkości
Tarta z Truskawkami 249

truskawekgalaretka truskawkowa (opcjonalnie)Tarta z Truskawkami - Sposób przygotowania:Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 20 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy. Masa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki

Słodka Strona
Lody akacjowe z sosem truskawkowym 211

miodu lub zmiksowane owoce zagotować z dodatkiem cukru. Składniki: 300 ml śmietany (30%), 150 ml mleka (3,2%), 2 szklanki płatków akacji, 50 g drobnego cukru. laska wanilii. Sos truskawkowy: 400 gram świeżych truskawek, miód akacjowy, syrop z kwiatów czarnego bzu (opcjonalnie). Do przybrania: kwiaty akacji (opcjonalnie). Zastawa  Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Wanilię przeciąć wzdłuż, zeskrobać(...)masę przemieszać łyżką lub zmiksować blenderem. Lody można także przygotować w maszynce do lodów. W tym celu przygotowaną masę należy schłodzić do 5-10  stopni, przelać do wcześniej zmrożonego pojemnika maszynki (ok. 10 godz. w zamrażarce), ukręcić lody. Sos truskawkowy: Truskawki zmiksować z syropem z kwiatów czarnego bzu, dosłodzić miodem akacjowym

SzczyptaSmaQ
Sernik na zimno na serkach homogenizowanych. Ciasto bez pieczenia. 236

Składniki: biszkopty (podłużne) Masa serowa: 1 kg g waniliowego serka homogenizowanego, 200 ml śmietany kremówki, 4-5 łyżki cukru pudru, 2 czubate łyżki żelatyny, ok. 300 g truskawek, 1 galaretka truskawkowa lub malinowa. Przygotowanie:       Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie stopniowo dodajemy serek homogenizowany. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości

Aga w kuchni
Jogurtowiec z truskawkami na zimno 574

spożywczą. Wylać do niego jedną z galaretek - u mnie cytrynowa - i odstawić do lekkiego przestudzenia, a następnie włożyć do lodówki na około godzinę do całkowitego ścięcia. Drugą z galaretek - truskawkowa - pozostawić do powolnego wystudzenia w kubku w temperaturze pokojowej. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej - wrzącej! - wody, dobrze rozmieszać i odstawić na bok do przestudzenia. Spód tortownicy oblepić przezroczystą folią(...)wcześniej przygotowane biszkopty. Wierzch wyrównać i poukładać na nim połówki truskawek -  przekrojoną stroną do góry - lekko wciskając je w masę jogurtową. Odstawić do lodówki do stężenia na kilkanaście minut. Po tym czasie całość zalać wcześniej przygotowaną galaretką truskawkową. Wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia - a najlepiej zostawić na noc . Następnie wyjąć gotowe ciasto z lodówki

Grunt to przepis!
Torcik truskawkowy 266

cukru z wanilią     szczypta soli      masa śmietanowa:     250ml śmietanki 30%     250g serka mascarpone     1 łyżka cukru pudru (może być więcej)     1 śmietan-fix     0,5 kg truskawek  2 galaretki truskawkowe Przygotowanie:  Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka

Amatorka kuchenna
Tort migdałowo- kokosowy z owocami 171

łyżkiMasa kokosowa:* mascarpone- 250g* śmietanka kokosowa- 250ml** wiórki kokosowe- 1 szklanka** cukier trzcinowy drobny- pół szklankiPolewa czekoladowa:* woda- 3 łyżki* cukier- 3 łyżki* kakao- 3 łyżki* masło- 100g+ dżem truskawkowy np. z tego przepisu do smarowania blatów+ owoce- ok 200g (u mnie truskawki, czereśnie, maliny, jagody i agrest)Biszkopt:Piekarnik nagrzać do 180st.Migdały zalać wrzątkiem, zostawić(...)przekroić na pół.Masa kokosowa:Ubić śmietankę z cukrem na puszysty krem, dodać wiórki kokosowe i wymieszać.Potem wmieszać mascarpone.Polewa czekoladowa:Zagotować wodę z cukrem, kiedy cukier się rozpuści, małymi porcjami dodawać masło, wymieszać, aż masło całe się roztopi.Dodać kakao, energicznie wymieszać i kiedy polewa będzie gładka i błyszcząca, zdjąć z ognia.Przygotowanie:Biszkopt posmarować dżemem truskawkowym, następnie nałożyć warstwę

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania