szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao Masa serowa: 1 kg sera mielonego/twarogu sernikowego ( z wiadereczka ) 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 25 g żelatyny 350 ml śmietanki 30% cukier waniliowy lub wanilinowy Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe lub inne sezonowe owoce Wykonanie: Czekoladę połamać, masło pokroić w kostkę. Masło i czekoladę umieścić
kolorowotorcikowomiseczki i zalewamy galaretką brzoskwiniową, wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki. Rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 250 ml wody i przelewamy do silikonowej formy Monamour ze sklepu Garneczki i odstawiamy do lodówki. Kiedy mamy już upieczony biszkopt i galaretki stężałe zabieramy się za masę serową. Twaróg miksujemy z sokiem z cytryny, cukrem i jogurtem. Na końcu dodajemy rozpuszczoną
Blondynka Gotujeminut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół.2. W 0,5 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe. Studzimy.3. Truskawki miksujemy lub rozgniatamy widelcem, mieszamy z cukrem pudrem do smaku. Jogurt naturalny mieszamy z zimną galaretką, potem dodajemy truskawki i całość mieszamy. Tężącą masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem. Delikatnie dociskamy.4. Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku
Kuchnia domowa Anitruskawkowy z mascarpone: 400 ml kremówki 25 dag sera mascarpone 1 szklanka mrożonych truskawek 60 ml likieru truskawkowego 3 łyżeczki żelatyny 3 czubate łyżki cukru pudru Dekoracja: Biała polewa czekoladowa Sposób wykonania: Ciasto: Masło zagotowujemy ze szklanką wody, do gotującej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, ucieramy drewnianą pałką cały czas gotując aż masa zacznie odchodzić od ścianek, zestawiamy(...)ognia do całkowitego wystygnięcia. Do zimnej masy wbijamy po jednym jajku, kolejne dodając, gdy pierwsze dobrze się połączy, wsypujemy proszek, miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie jednakowe blaszki wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy ciasto, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 20 minut, należy pamiętać, aby w trakcie nie otwierać drzwiczek, bo ciasto nam opadnie. Po upieczeniu
Wanilia i Kardamondesery z owocami w galaretce i śmietanką;) Taki jest właśnie ten deserek. Truskawki zalane galaretką i lekka masa śmietanowa z dodatkiem płatków ryżowych i odrobiną ajerkoniaku. Dodatkowo wzbogaciłam go o odrobinę kremu czekoladowego i chrupiących orzeszków. Pychota!! Składniki: 300g truskawek, galaretka truskawkowa, szklanka śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych(...)pochyłej pozycji, by tak zastygło. Mleko zagotować, wsypać płatki ryżowe. Dokładnie wymieszać, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone, ajerkoniak i przestudzone płatki ryżowe. Masę nałożyć do szklanek po przeciwnej stronie do galaretki. Wierzch udekorować kremem czekoladowym, posiekanymi orzeszkami i miętą
Z miłości do słodkościwaniliowego w proszku bez cukru 1 szklanka soku jabłkowego 2 łyżeczki cynamonu 50g skórki pomarańczowej smażonej lub kandyzowanej Masa kokosowa: 200g wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu wiśniowego lub truskawkowego bez cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem(...)pieczenia. 3. Większym kawałkiem ciasta, schłodzonym w lodówce, wyłożyć przygotowaną blaszkę. Ponakłuwać je widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut na środkowej półce piekarnika. Masa jabłkowa: 4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć je na patelnię lub do garnka z grubym dnem, zagotować. Dodać cukier, cynamon i podsmażyć przez około
Mała Cukierenkawaniliowego w proszku bez cukru 1 szklanka soku jabłkowego 2 łyżeczki cynamonu 50g skórki pomarańczowej smażonej lub kandyzowanej Masa kokosowa: 200g wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu wiśniowego lub truskawkowego bez cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem(...)pieczenia. 3. Większym kawałkiem ciasta, schłodzonym w lodówce, wyłożyć przygotowaną blaszkę. Ponakłuwać je widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut na środkowej półce piekarnika. Masa jabłkowa: 4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć je na patelnię lub do garnka z grubym dnem, zagotować. Dodać cukier, cynamon i podsmażyć przez około
Mała CukierenkaPołączenie tortu z jabłecznikiem. Fajny słodko-kwaśny smak masy jabłkowej a zarazem fajnie się prezentuje. Składniki: 6 jajek 122 g mąki 122 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 30gr proszku budyniowego szczypta soli(...)opakowania galaretki truskawkowej 500 ml śmietany kremówki 30% 2 śmietan-fixy 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Białka ubić ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukry. Do ubitych białek dodać rozbełtane jajka i wymieszać łyżką. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Amatorka kuchennaszklanki mąki tortowej 2/3 szklanki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli Masa czekoladowa: 600 ml mleka 200 g masła 1 szklanka cukru 2 budynie czekoladowe bez cukru plus ew. 1 łyżka kakao 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią oraz: 2 lub 3 galaretki o smaku truskawkowym ok. 400 g truskawek Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą(...)kożuch. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami zimny budyń, utrzeć na gładki krem. Do kremu można również dodać kakao, by smak kremu był bardziej intensywny. Na biszkopt wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię. Na masie ułożyć umyte truskawki. 2 lub 3 galaretki (w zależności od wielkości owoców) rozpuścić według instrukcji na opakowaniu. Wylać tężejące galaretki. Schłodzić do stężenia kremu i galaretki
Czerwień i błękitokoło 300g biszkoptów "kocie języczki"mus truskawkowy (300g zmiksowanych truskawek)500g serka mascarpone4 jajka200 ml likieru Amaretto4 łyżki cukruowoce (truskawki, maliny, borówki) Przepis na biszkopt migdałowy:Składniki:5 jajek1/2 szklanki mielonych migdałów1/2 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru Przygotowanie:Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru, gdy powstanie jasna, kremowa masa dodajemy mąkę i mielone migdały(...)czas ubijając. Białka zwiększą objętość deseru, ale jeśli będą źle ubite masa będzie wodnista.Łączymy masę mascarpone z pianą z białek.Upieczony wcześniej biszkopt kroimy w paski.Mus ze zmiksowanych truskawek mieszamy z likierem Amaretto.Kawałki biszkoptu (lub biszkopty kocie języczki) moczymy w musie truskawkowym i wykładamy na dnie wysokiego naczynia. Na warstwę biszkoptów wykładamy krem, następnie ponownie biszkopty, krem
Smakowity Blog Kulinarnyherbatników 50 gram ciasteczek w białek czekoladzie np. WW 30 gram rozpuszczonego masła Masa serowa: 200 gram chudego twarogu 150 gram waniliowego serka homogenizowanego 6 łyżek śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 5 listków żelatyny Galaretka z owocami: 1 opakowanie galaretki truskawkowej lub malinowej 100 gram świeżych malin lub mrożonych pestki z 1/2 granata Dodatkowo: świeże maliny i borówki Kruchy
Mango PapajaPyszne, puszyste placuszki pachnące cytryną, do tego domowy dżem truskawkowy i przepis na cudowne śniadanie gotowy :) Dzięki cytrynie placuszki są cudownie orzeźwiające i lekkie. Nie sposób im się oprzeć :) SKŁADNIKI (ok 10-12 sztuk) 1 szklanka mąki orkiszowej 3/4 szklanki mleka roślinnego lub krowiego 1 jajko 30g roztopionego masła lub oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu(...)suchych składników. Do suchych składników dodać mokre i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać sok z cytryny. Odstawić masę na kilka minut. Na nieprzywierającej patelni smażyć placuszki z obu stron na lekko złoty kolor (3-4 min). Podawać z domowym dżemem truskawkowym np. z tego przepisu . Smacznego
DefinicjaSmakuPrzedstawiam Wam dziś lekki, orzeźwiający i z dużą dawką czekolady torcik. Pyszna masa śmietanowo- mascarpanowa z zatopionymi w niej truskawkami to prawdziwy raj dla podniebienia. Dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki Master Cook Handel w mojej kuchni powstał ten truskawkowy deser. Składniki: 10 dag serka mascarpone 100 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru z wanilią ( kupiony tutaj ) tabliczka startej(...)czekolady mlecznej 10 truskawek 1 galaretka truskawkowa około 75g ( kupiony tutaj ) 100g herbatników czekoladowych (zmielone w blenderze) 50g masła 1 łyżka brązowego cukru Foremki półkule Wykonanie: Truskawki myjemy oczyszczamy, kroimy wzdłuż i układamy na spód miseczek. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i ostudzamy. Tężejącą galaretką zalewamy na ułożone truskawki i wkładamy do lodówki na około
Podróż w kulinariasoli Wymieszać puree dyniowe z jogurtem i jajkami oraz tłuszczem. Dodać mąki, proszek do pieczenia oraz sól, wymieszać na gładką masę. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, lub jak ja beztłuszczowo. Podawać w ulubiony sposób, u mnie z odrobiną dżemu truskawkowego tym razem. Uwaga placuszki są bez cukru, jeśli ktoś musi mieć słodko to proponuję dodać 2-3 łyżeczki cukru
Cynamonowe szczęściegotujące się mleko i gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy na pulchną masę, dodajemy po łyżce budyniu, miksujemy. I pyszna masa gotowa :-) DODATKI: -owoce wedle uznania Ja używałam winogrono ciemne około 20 dag, 1 banan duży, 250g truskawek :-) -galaretka truskawkowa Wszystko kroimy na małe kawałki. Jeśli nie chcecie by banan ściemniał pokropcie go sokiem z cytryny. Babeczki wypełniamy kremem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku