masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:55/167)

Panna cotta z mleka sojowego 161

waniliowym. Do tego pyszny truskawkowy sos - polecam:)Składniki:2 filiżanki sojowego napoju waniliowego,,3 łyżeczki agar agar lub żelatyny,2 łyżeczki cukru waniliowego,1 łyżeczka cukru pudru,ok. 20 truskawek.Przygotowanie:   Sojowy napój waniliowy przelewamy do rondelka i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier waniliowy oraz żelatynę. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Masę sojową przelewamy do filiżanek(...)czym wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos, miksując truskawki z cukrem pudrem. Po 2 godzinach sprawdzamy czy masa nam stężała. Filiżanki wkładamy na kilkanaście sekund do gorącej wody i potrząsając wykładamy pannę cottę na talerzyk. Polewamy sosem truskawkowym

Aga w kuchni
Deser truskawkowy 145

zarazem nie wyglądał zawsze tak samo :-) Myślę, że równie ciekawy efekt można by uzyskać sporządzając deser w kieliszkach do martini ;-) SKŁADNIKI (na 4 duże pucharki) 1 opakowanie galaretki truskawkowej (lub innej w czerwonym kolorze) 300 g truskawek (do kremu) kilkanaście truskawek do galaretki i dekoracji 350 ml śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 opakowania śmietan(...)cukier waniliowy. Do ubitej już śmietany dodać śmietan-fixy i chwilę jeszcze miksować. Truskawki obrać z szypułek, umyć i zblendować. Powstałą masę wlać do śmietany i zmiksować do połączenia. Włożyć do lodówki. Na galaretkę wyciskać szprycą nieco śmietany truskawkowej, dodać pokrojone truskawki i znowu wyciskać śmietanę. Górę deseru udekorować truskawkami. Podawać schłodzone

Passions hobbies life
Słonecznik 3908

paczkamargaryna -1 łyżkaPONCZwoda przegotowana- 0,5 szklcukier -1 łyżkaPONADTOherbatniki -2 małe paczkigalaretki truskawkowe -2 opakśmietana kremówka -1 szklPRZYGOTOWANIE:BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodając po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej formy (40x25), piec ok.30 minut

Kuchnia Danusi
DESER JOGURTOWY Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI 119

czym przesypać do pucharków. Ser mascarpone z jogurtem naturalnym, cukrem pudrem oraz olejkiem waniliowym zmiksować na gładką masę. Za pomocą łyżki wyłożyć krem na pokruszone ciasteczka. Wierzch starannie wyrównać. Owoce pokroić w ćwiartki i po czym wymieszać z dżemem truskawkowym i ułożyć na warstwie kremu. Deser lekko schłodzić

Ciastka - domowe słodkości
Pieguskowiec z truskawkami i lemon curd 108

truskawek galaretka truskawkowa 3 - 4 nektarynki Lemon curd: 3 cytryny szklanka cukru 100 g masła 3 żółtka + 1 jajko Dodatkowo: 3 suche bezy 5 kwiatów lawendy Przygotowanie: Suche składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Białka ubić na sztywno, a pod koniec dodać do nich cukier. Do mąki wlać olej i wymieszać razem. Następnie dodać masę białkową i delikatnie połączyć. Piec(...)Jajko i żółtka dokładnie rozkłócamy i wlewamy powoli do cytryn z cukrem. Dokładnie mieszamy, aż do momentu zgęstnienia masy. Jeśli zbyt szybko się ścina, to zmniejszamy nieco temperaturę, ale cały czas przygotowujemy wszystko na parze. Odkładamy do wystygnięcia. Truskawkowa warstwa: Truskawki czyścimy i pozbawiamy szypułek. Blendujemy na mus. Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody i studzimy. Wystygniętą łączymy z truskawkowym

Karczma Honorietty
Kremowy deser mascarpone z powidłami i sasankami 152

koniec przekładamy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy z masą mascaropne, aby nie stracić jej puszystości.Ciasteczka kruszymy i zabieramy się do złożenia deseru. Na dnie pucharku układamy pokruszone sasanki, a następnie krem mascarpone. I znów ciasteczka, posiekane orzechy włoskie, a na nim krem. Na końcu polewamy konfiturą truskawkową i posypujemy orzechami włoskimi. Smacznego

kulinarnyJa
Mini serniczki z dżemem 172

minut + 30 minut pieczenia Ilość porcji: 12 Składniki: Na spód: 12 pełnoziarnistych herbatników 90g masła Masa sernikowa: 250s sera ricotta 50g cukru pudru Skórka z jednej cytryny Sok z ½ cytryny 2 jajka Niecała łyżeczka ekstraktu z wanilii 150ml śmietany kremówki Wierzch: Dżem truskawkowy Ulubione owoce Listki mięty W małym garnuszku rozpuszczamy masło i odstawiamy na bok. Blenderem kruszymy herbatniki

Kolizje Smaków
PTASIE MLECZKO 116

jagód 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka soku truskawkowego 1 galaretka cytrynowa owoce (użyłam borówki i porzeczek) 1/4 kostki masła 10-12 herbatników Petit Beurre A jak to zrobić: Każdą z galaretek rozpuścić w osobnej szklance gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Ciastka pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem, do konsystencji mokrego piasku. Masę z hernatników wyłożyć na dno tortownicy (moja(...)śmietana będzie dobrze ubita, wlać do niej chłodną, fioletową galaretkę ciągle miksując. Dla wzmocnienia koloru dolać sok jagodowy. Masę przelać do formy i włożyć do lodówki, aż lekko stężeje. Tak samo ubić pozostałe 200 ml śmietanki tym razem z galaretką truskawkową i sokiem truskawkowym. Wylać na tężejącą, fioletową część, odstawić do lodówki na 10 minut. Na wierzchu ułożyć owoce

Kuchnia w opałach
Waniliowe Ptasie Mleczko na zimno 791

szklanki mleka,  100g masła,  1/2 szklanki cukru pudru,  3 łyżki żelatyny,  galaretka truskawkowa,   galaretka agrestowa Wykonanie Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 2 niepełnych szklankach wrzątku. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie po jednym serku homogenizowanym. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki zimnej wody. Dodać

Z miłości do słodkości
Kruche ciasto z masą budyniową i truskawkami 168

Składniki (tortownica) : Kruche ciasto : 1/3 kostki zimnego masła 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki Masa budyniowa : 400 ml mleka 3 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy 1/2 kostki miękkiego masła Dodatkowo: 1/2 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa + 400ml wody Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia tortownice i wstawić

A Ty Smakuj Mnie
WIOSENNE CIASTECZKA 121

Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 200 g margaryny lub masła 3 żółtka Masa: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki truskawkowej Przygotowanie: Ciasto - mąkę z cukrem przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku(...)dowolnym kształcie (w moim przypadku był top okrąg z ząbkami) wyciąć ciasteczka. W połowie ciasteczek zrobić otwory. Ciastka piec około 15 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Masa

Ciastka - domowe słodkości
PIECHOTĄ DO LATA CZYLI TRUSKAWKOWY SORBET 203

jednak te mniej słodkie. Nie przepadam za lukrem, karmelem, masą krówkową, bezami i innymi słodkościami, chociaż jak zostanę poczęstowana ciastem z powyższymi dodatkami to ...  zjem grzecznie bez wydziwiania.  Lubię lody, ale o stokroć bardziej ich mniej słodki, orzeźwiający zamiennik czyli sorbet.  Dziś podaję prościuteńki przepis na pyszny truskawkowy sorbet :). Wspaniały, aromatyczny i niskokaloryczny deser smakiem przywołujący słoneczne

Walijskie Pichcenie
Sernik biało-czekoladowy z truskawkami i bitą śmietaną 229

włożyć do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 45 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 1 h, aż masa zgęstnieje. Wierzch: około 200 g truskawek 200 ml śmietanki 30% (schłodzonej) 200 g konfitury truskawkowej Śmietanę 30% ubić. Schłodzony sernik posmarować warstwą konfitury (zostawić 2 łyżki). Na to nałożyć bitą śmietanę. Na bitą śmietanę nałożyć pozostałe

Moja Galeria Smaku
Knedle z czereśniami 126

łyżka masła - 1 jajko - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - sól - 1 słoik 0,5 l czereśni drylowanych w soku własnym - 1 kisiel truskawkowy Sposób przygotowania 1. Ziemniaki ugotować odcedzić troszkę odparować dodać masło zmiksować mikserem  na gładką masę masę zostawić do ostygnięcia od czasu do czasu przemieszać 2. Do zimnych ziemniaków dodać jajko sól mąkę ziemniaczaną zagnieść jak by się

W królestwie smaków Beaty
Sernik z musem truskawkowym 109

sernik postanowiłam trochę pokombinować i stworzyć ciasto będące połączeniem moich ulubionych elementów z innych. Tak powstał przepis na sernik z musem truskawkowym. Spód przygotowałam z zbożowych herbatników przez co oszczędziłam sobie pracy związanej z zagniataniem ciasta. Masa serowa taka jak lubię najbardziej - delikatna i kremowa, dzięki połączeniu twarogu z serem mascarpone. Koniecznie bez rodzynek, których nie znoszę. A jako wisienka

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania