masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:65/167)

Kokosowy tort smietanowy 200

szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej *szklanka miała u mnie tym razem 200 ml masa kokosowa: 10 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki cukru 15 łyżek wody 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek ulubionego dżemu (u nas truskawkowy) krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki (36%) 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu(...)odstawiamy do uchylonego piekarnika. Całkowicie studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy kiedy biszkopt będzie całkowicie wystudzony. Przekrawamy ciasto na 3 - 4 blaty. Przygotowujemy masę kokosową. Do rondelka wkładamy wiórki, cukier, wodę i sok z cytryny. Pyrkoczemy na małym ogniu by wiórki zmiękły i masa zgęstniała. Studzimy. Przygotowujemy krem śmietanowy. Śmietanę kremówkę ubijamy (ważne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekane truskawki z sosem truskawkowym. 196

składniki zmiksować na puszystą masę. Do 4 ramekinów nałożyć truskawki i zalać masą. Wstawić do żaroodpornego naczynia, wlać ciepłą wodę do 3/4 wysokości ramekinów  i zapiekać około 20minut.Próba patyczka. Sos-truskawki zmiksować i wymieszać z kremowym octem balsamicznym i pieprzem. Zapieczone truskawki podać z sosem truskawkowym

Kulinarny karnet Christophera
Sernik gotowany na biszkopcie z truskawkami 207

cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki MASA SEROWA ser biały w kostkach - 1 kg mleko - 1/3 szkl jajka - 4 szt cukier - 250 g masło - 200 g budyń śmietankowy - 1 opak Galaretka do zalania galaretki truskawkowe - 2 opak woda gotowana - 800 ml Owoce do ułożenia truskawki Sposób przygotowania: Biszkopt:  Odzielić żółtka(...)blachę o wymiarach 39,5 x 23,5 cm.  Wstawić ciasto do piekarnika, piec 35 minut w 175 stop.  Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na połowę.  Masa serowa:  Ser zemleć w maszynce 2 razy.  Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować.  Do utartego masła, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać.  Białka

Kuchnia Danusi
Torciki bezowe z sosem truskawkowym 158

pieczenia, rysujemy koła o średnicy ok 8 cm i wykładamy łyżką masę bezową , raczej płaskie żeby ładnie wyglądały po złożeniu.  Wkładamy do piekarnika i ustawiamy termoobieg na 110 stopni ,po godzinie zmniejszamy na 100 stopni i trzymamy jeszcze godzinę .Po upieczeniu wyciągamy najlepiej na kratkę Sos truskawkowy : miksujemy truskawki w blenderze ,przecieramy przez sitko ,dodajemy cukier ( 2 łyżki), mieszamy

Wypieki Rene
Muffiny brzoskwiniowe z kremem truskawkowym 146

Kompoty, ciasta, weki czy kremy. Na wykorzystanie truskawek jest tak wiele przepisów, jak wiele do głowy może przyjść pomysłów.  Dziś prezentuję Wam przepis na Muffiny brzoskwiniowe z lekkim truskawkowym kremem. Przepis ten został wyróżniony przez szefów kuchni na Wrocławskim rynku. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu :) Składniki:4 białka4 żołtka100 g masła½ szklanki wody120 g cukru2(...)pieczenia wcześniej wymieszane z solą. Białka ubijamy, gdy masa będzie sztywna dodajemy partiami do wcześniej wymieszanej masy, dodqajemy drobno pokrojone, wcześniej przekładamy do formy wyłożonej papilotkami.Pieczemy około 25 minut w 175`C.Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem.Krem truskawkowy:250 g truskawek1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w łyżce  gorącej wodypół szklanki cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Słodkie Przyjemności
Melba z truskawkami 528

mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz można zrobić ją z dowolnymi owocami (tu w wersji z malinami), a do masy dodać bakalie i inne dodatki np. suszone śliwki, rodzynki czy smażoną skórkę pomarańczową. Przepis z niezastąpionego zeszytu babci. Składniki: 1 litr mleka (najlepiej 2% lub 3,2%) 0,5 litra(...)wanilinowego 2 łyżki kakao 200 g miękkiego masła (1 kostka) 1 małe opakowanie herbatników 1 galaretka o smaku truskawkowym truskawki lub inne owoce Mleko zagotowujemy. W tym samym czasie jajka ubijamy krótko ze śmietaną, aż dokładnie się połączą. Wlewamy masę na gotujące się mleko. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż masa się znowu zagotuje, w tym czasie nie mieszamy, powinno

Poezja smaku
Ostatnia pora na truskawki! 116

płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek 40g cukru Nadzienie: 600g truskawek słoiczek dżemu truskawkowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Beza: 5 białek 150g cukru 200g płatków migdałowych Spód: Do miski wsypać dwie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz dodać pokrojone masło. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie należy dodać 5 żółtek i dalej zagniatać. Blaszkę o wymiarach(...)lekkiego zarumienienia w temp. 160 stopni Celsjusza. Nadzienie: Truskawki umyć, oczyścić i przekroić na połówki. Do truskawek dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.  Podpieczony spód wysmarować dżemem truskawkowym i wyłożyć wcześniej przygotowane truskawki. Beza: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier cały czas miksując. Pianę miksować jeszcze przez 2 minuty. Ubitą pianę wyłożyć na nadzienie truskawkowe

Receptura smaku
Kisiel truskawkowy z waniliowym sosem angielskim 191

kremówka- 100 ml* żółtka- 3 szt.* cukier- 3 łyżki* wanilia- pół laski Kisiel truskawkowy:* truskawki- 300 g* cukier- 1 łyżka** skrobia kukurydziana- 1 łyżka lekko czubata*** woda- 1/2 szklankiSos angielski:Mleko zagotować z kremówką i ziarenkami wanilii.W międzyczasie ubić żółtka z cukrem na puszystą masę.Do masy z żółtkami dolać pomału połowę gorącego mleka, dokładnie wymieszać i przelać

Kraina Miodem Płynąca
Truskawkowe pyszności nie dla Bożenki :-) 170

jajka * szklanka mąki * szklanka cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki wody Masa: * 4 żółtka * 2 i pół szklanki mleka * 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej * 3 czubate łyżki mąki pszennej * szklanka cukru * margaryna / masło Dodatkowo: * 2 opakowania bezów * 2 galaretki ( u mnie truskawkowa) * owoce wg uznania ( ja dałam truskawki) Do dzieła!!! Z podanych składników pieczemy biszkopt. Następnie 2 szklanki(...)zrobiły. Gdy budyń wystygnie ucieramy go z masłem/margaryną (do utartego masła dodajemy po łyżce budyniu). Ja dodatkowo dodałam jeszcze troszkę wódki i łyżkę soku z cytryny. Połowę masy wykładamy na biszkopt (delikatnie nasączyłam go galaretką przyrządzoną według przepisu na opakowaniu). Wkładamy w masę bezy i przykrywamy resztą masy. Na masę układamy pokrojone truskawki i zalewamy to tężejącą galaretką

sierotka maRysia w kuchni
Sorbet truskawkowy 102

podobny, a w takie upalnie dni nie ma nic lepszego! W Wersji dla dorosłych można dodać nieco prosecco. Sorbet truskawkowy Składniki: 500 g mrożonych truskawek cukier puder Przygotowanie: Do malaksera wkładamy truskawki i wsypujemy cukier puder. Miksujemy, aż powstanie gładka masa, w razie potrzeby dodajemy więcej cukru pudru. Deser można podawać zaraz po przygotowaniu. W przypadku użycia świeżych truskawek, gotową

Moja smaczna kuchnia
Owocowy deser na homogenizowanym serku z pełnoziarnistymi płatkami 146

półce. Składniki: 2 szklanki płatków pełnoziarnistych z otrębami pszennymi 1 łyżka miękkiego masła 800 gram serka homogenizowanego 2 galaretki truskawkowe Borówki amerykańskie Truskawki 1 szklanka wody Wykonanie: Płatki rozkruszamy (można użyć tłuczka do ciasta), dodajemy masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Wykładamy do szklanek ( mnie wyszły 4 ) i lekko ubijamy. Umieszczamy na kilka minut w lodówce ( aby masło stwardniało ). Przygotowujemy

Smaki Ewy
tort ze Świnką Peppą 103

dwoma rodzajami kremów na bazie bitej śmietany- truskawkowym i lekkim cytrynowym kremem na bazie lemon curdu. Do zrobienia nadzienia truskawkowego użyłam domowej własnej roboty konfitury z całymi truskawkami, a same truskawki zatopiłam w kremie cytrynowym dla przełamania smaków. Wierzch ozdobiłam masą cukrową

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Konfitura z truskawek! 189

gotujemy około 5-6 minut. Dodajemy maliny i gotujemy kolejne 5 minut. Dodaję dżemix, mieszam aż zniknie piana. Wrzącą masą napełniam słoiczki, zakręcam i obracam do góry nogami. Przykrywam ściereczką i tak pozostawiam na 12 godzin. Maliny dodaję do dżemu truskawkowego, ponieważ bardzo wzbogacają smak, kolor i dodają cytrusowy posmak. Polecam! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Przez żołądek do serca... czy przez serce do żołądka? 191

szklanki zimnej wody szczypta soli masło do smażenia (ewentualnie) Wszystkie składniki umieściłam w misce i zmiksowałam na gładką masę. Następnie włożyłam miskę na 30min. do lodówki. Rozgrzałam patelnię z odrobiną masła i smażyłam naleśniki.  Moja propozycja na dziś- dżem truskawkowy, jogurt waniliowy, banany i wiórki kokosowe

bastalena

Proponowane wyszukiwania