Mój pierwszy taki tort z ukrytym piętrem. Dla szwagra na okrągłą czterdziestkę ;) Boki pokryte ganache, etykieta to wydruk na papierze cukrowym.
Maślane ciasteczkoTort o dwóch smakach i kolorach. Cała jego słodycz została przełamana dżemem wiśniowym i porzeczkowym. Składniki biszkopt kakaowy 2szt ( tortownica 24 cm ) 2 x 3 jajka
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywykorzystaniem grawerunku laserowego w drewnie. Dzięki temu wzór jest bardzo precyzyjny i doskonale odbija się na wałkowanym cieście. Co więcej, taki wałek może być wykorzystany też do masy marcepanowej, cukrowej czy gliny. W sprzedaży dostępne są wałki z różnymi wzorami – serduszka, gwiazdki, koty, dinozaury, kwiaty, napisy. Zdjęcie pochodzi ze strony migiftdna.pl Jaki przepis wykorzystać? Możesz wybrać przepis
Moja smaczna kuchniaPrzed chwilą skończyłam z mamą robić pierniki na zakończenie roku szkolnego. Zaplanowałam że na pierniczku będą birety i papirusy z inicjałem imienia absolwenta. Okazało się że
Lili w kuchniKwadraty do kwadratu, czyli tort Minecraft dla syna na ósme urodziny :)
Maślane ciasteczkoMój kolejny torcik w stylu angielskim. We wszystkich kolorach tęczy :)
Maślane ciasteczkoTort urodzinowy dla małego Maksia, fana myszki Miki. Składniki Biszkopt x 3 ( 21 cm ) 3 x 2 jajka 3 x 2/3 szkl mąki 3 x 1/3
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyMoja kolejna propozycja skromnego tortu komunijnego z czekoladowo- śmietanowym wnętrzem. Składniki Biszkopt jasny 2 szt ( tortownica 24 cm) 2x 3 jajka 2x 3/4 szkl mąki 2x
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyWielkimi krokami zbliża się sezon komunijny. To moja propozycja skromnego, kwadratowego tortu z malinowo- czekoladowym wnętrzem. Biszkopt 3 szt ( 21 x 21) 3x 3 jajka 3x
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPierwszy raz robiłam tort na tak ważną uroczystość :) Oto efekt.
Maślane ciasteczkoPrezent dla Zuzi :) Niebieskie biszkopty przełożone kremem Milky way. Być może będzie inspiracją dla kogoś :)
Maślane ciasteczkowysokości papierka) Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180' C. Piekę około 20- 24 minut. Gdy wystygną udekorować wedle własnego pomysłu. Propozycja podania: Posmarowałam moje babeczki masą kajmakową i posypałam cukrowymi ozdobami. Ja swoją masę podzieliłam na pół. Do jednej z nich dodałam 2 kopiate łyżki kakao. Babeczki dzięki temu wyszły pysznie aromatyczne i adekwatnie ciemniejsze. Smacznego
Tagebuch po polskuTort był prezentem dla pań przedszkolanek. Motyw ołówków pojawił się również przy bukietach jako symbol. Niespodzianka była wielkim zaskoczeniem i osłodą tego święta. Składniki Biszkopt 3
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyTort z nutą ajerkoniaku na specjalnie zamówienie dla męża rolnika. Bardzo duży, bardzo pracochłonny ale również bardzo smaczny. Składniki Biszkopt 5 szt ( 25×40 cm
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyWspaniały pomysł na wykorzystanie okrawków biszkoptu, połamanych herbatników itp. Podczas robienia tortów, szczególnie tych „rzeźbionych”, pozostaje mnóstwo okrawków z biszkoptów. Zawsze szkoda mi je
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyTort był niespodzianką urodzinową dla mojego brata. Kakaowe biszkopty przełożone czekoladowym kremem z dodatkiem bananów. Bardzo smaczny i efektowny prezent. Składniki Biszkopt 3 sztuki (25 x
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyprzestygnięcia. W międzyczasie przy pomocy miksera, ucieramy jajka, żółtka oraz cukier na puszystą masę. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Kokilki smarujemy masłem i lekko oprószamy kakao. Do utartej masy jajeczno-cukrowej wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Nad masą przesiewamy mąkę i całość dokładnie mieszamy. Powstały czekoladowy mus przelewamy w równych porcjach do kokilek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
W mojej holenderskiej kuchnikąpieli wodnej (tak jest najszybciej i najłatwiej). Gdy już wszystko się rozpuści, odstawiamy na moment masę czekoladą do wystygnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do masy czekoladowo-maślano-cukrowej dodajemy przesianą mąkę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtka (masa musi być już dość chłodna bo inaczej otrzymamy jajecznicę). Gdy uzyskamy gładki krem powoli możemy dodawać białka-najpierw 1/3 białek mieszamy
Mango Papajazmiksowanej pomarańczy dodaję dynię i ponownie miksuję do uzyskania jednolitej masy. Jajka wybijam do miski dodaję cukier i całość ubijam mikserem do momentu powstania gęstej masy. Do masy jajeczno-cukrowej dodaję po łyżce pomarańcz z dynią ciągle miksując na mikserem na niskich obrotach. POd koniec dodaję powoli olej. Na końcu dodaję na dwa razy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
Magiczna kuchnia Dariigórny placek biszkoptu. Górę i boki tortu posmarować kremem z białą czekoladą. Tort udekorować według uznania kremem, startą czekoladą lub innymi dekoracjami (u mnie kwiaty i liście z masy marcepanowej i cukrowej). Tort włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny
Passions hobbies lifegarnuszku umieść cukier i wodę - podgrzewaj, aż powstanie cukrowy syrop. 3. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. 4. Do ubitych białek wlewaj cienką strużką gorący syrop cukrowy, wciąż miksując, aż masa stanie się błyszcząca. 5. Do ubitej pianki dodawaj stopniowo masę serową, mieszając delikatnie szpatułką. 6. Mus przekładaj do pucharków i schłodź w lodówce ok. 1h. 7. Podawaj
Kuchnia w Słońcu Skąpanasię i połączą w jednolitą masę a następnie studzimy. Suche składniki - mąki, spulchniacze, przyprawy i sól mieszamy w oddzielnej misce. W misie miksera ubijamy jajka z maślanką. Dodajemy masę maślano-cukrową cały czas ubijając. Po łyżce wsypujemy suche składniki czekając za każdym razem, aż poprzednia porcja wymiesza się z ciastem. Gotowe ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 29x9
Dzieje kuchennej Wiewiórymąki 3 łyżki oleju 5 łyżek gęstej, tłustej śmietany małe opakowanie proszku do pieczenia, sól Przygotowanie : Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia Cukier utrzeć z całymi jajkami Do masy jajeczno-cukrowej dodać mąkę z proszkiem- utrzeć Dołożyć śmietanę olej, potem miękkie masło i wszystko zagnieść w formę wałka Ciasto podzielić na 2 części, mniejszą i większą Większą rozwałkować i wyłożyć
Proste Potrawygórę wyłożyć resztę kremu Rocher, rozsmarować na całej jego powierzchni oraz po bokach tortu. 21. Ozdobić wierzch według własnego pomysłu: u mnie są to rozetki z masy śmietanowej, złote cukrowe perełki i literki – stosowne do okazji. 22. Tort schłodzić. 23. Podawać z kawą, przechowywać w lodówce. Smacznego
W mojej kuchninastępnie dodawać po łyżce przestudzoną czekoladę i nadal ucierać. Do reszty kremu dodać kakao i dokładnie połączyć najlepiej mikserem. Przy pomocy szprycy wyciskać dowolne motywy. Przepis na masę do dekoracji cukrowych Tutaj
Mix smakupiernika, mleko,miód, cukier, olej oraz ostudzone, roztopione masło. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki aż do jak najdokładniejszego połączenia składników, które kolejno delikatnie i stopniowo łączymy z puszystą masą jajowo-cukrową (mieszając np. za pomocą drewnianej łopatki). Gofrownicę rozgrzewamy do najwyższego stopnia. Płyty smarujemy niewielką ilością oleju - np. silikonowym pędzelkiem. Ciasto wylewamy tak, aby nie przekroczyły granicy rantów (w naszym
Symfonia Smakówkremem krówkowym, a następnie z rozpuszczoną żelatyną. Odstawiamy na trochę do lodówki. Do momentu, gdy krem da się nakładać na ciasto, ale już nie będzie spływać. Moja masa krówkowa miała cukrowe kryształki, dlatego w kremie zostały grudki. Jeśli chcemy się tego pozbyć, przecieramy krem przez metalowe sitko (zanim dodamy do niego ubitą śmietankę). Wtedy powinien być gładki, a chyba taki
Ratunku obiadefekty mojej pracy: LUKIER - przepis 1 białko 1 szkl. cukru pudru. Miksujemy, jeśli jest za gęste - dolewamy wody - ale z umiarem ! ;) Do dekoracji użyłam: lukier - przepis wyżej, masa plastyczna, perełki cukrowe, maczek cukrowy, cukier barwiony, pisaki lukrowe, śnieżynki, gwiazdki, kwiatuszki cukrowe. Gotowe ciasteczka zapakowałam i obdaruję nimi najbliższych. Dałam dziś też moim dziewczynkom, dla Pań wychowawczyń - były zachwycone. Wesołych Świąt
kolorowotorcikowo