masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:29/90)

Tort beczka piwa 492

Mój pierwszy taki tort z ukrytym piętrem. Dla szwagra na okrągłą czterdziestkę ;) Boki pokryte ganache, etykieta to wydruk na papierze cukrowym.

Maślane ciasteczko
Tort dwusmakowy 298

Tort o dwóch smakach i kolorach. Cała jego słodycz została przełamana dżemem wiśniowym i porzeczkowym. Składniki biszkopt kakaowy 2szt ( tortownica 24 cm ) 2 x 3 jajka

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Niestandardowe wałki do ciast 147

wykorzystaniem grawerunku laserowego w drewnie. Dzięki temu wzór jest bardzo precyzyjny i doskonale odbija się na wałkowanym cieście. Co więcej, taki wałek może być wykorzystany też do masy marcepanowej, cukrowej czy gliny. W sprzedaży dostępne są wałki z różnymi wzorami – serduszka, gwiazdki, koty, dinozaury, kwiaty, napisy.  Zdjęcie pochodzi ze strony migiftdna.pl Jaki przepis wykorzystać?  Możesz wybrać przepis

Moja smaczna kuchnia
Pierniki na koniec roku - Birety + Papirus 228

Przed chwilą skończyłam z mamą robić pierniki na zakończenie roku szkolnego. Zaplanowałam że na pierniczku będą birety i papirusy z inicjałem imienia absolwenta. Okazało się że

Lili w kuchni
Tort MINECRAFT 366

Kwadraty do kwadratu, czyli tort Minecraft dla syna na ósme urodziny :)

Maślane ciasteczko
Tort z kucykami MY LITTLE PONY 238

Mój kolejny torcik  w stylu angielskim. We wszystkich kolorach tęczy :)      

Maślane ciasteczko
Tort myszka Miki 305

Tort urodzinowy dla małego Maksia, fana myszki Miki. Składniki Biszkopt x 3 ( 21 cm ) 3 x 2 jajka 3 x 2/3 szkl mąki 3 x 1/3

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Tort "Mia i Ja" 297

Bardzo kolorowy torcik urodzinowy dla Madzi :)      

Maślane ciasteczko
Tort komunijny okrągły 282

Moja kolejna propozycja skromnego tortu komunijnego z czekoladowo- śmietanowym wnętrzem. Składniki Biszkopt jasny 2 szt ( tortownica 24 cm) 2x 3 jajka 2x 3/4 szkl mąki 2x

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Tort komunijny kwadratowy 334

Wielkimi krokami zbliża się sezon komunijny. To moja propozycja skromnego, kwadratowego tortu z malinowo- czekoladowym wnętrzem. Biszkopt 3 szt ( 21 x 21) 3x 3 jajka 3x

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Tort na Chrzest św. 231

Pierwszy raz robiłam tort na tak ważną uroczystość :) Oto efekt.

Maślane ciasteczko
Tort "Kraina Lodu". FROZEN 262

Prezent dla Zuzi :) Niebieskie biszkopty przełożone kremem Milky way. Być może będzie inspiracją dla kogoś :)      

Maślane ciasteczko
Muffiny- kto im się oprze? 210

wysokości papierka) Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180' C. Piekę około 20- 24 minut. Gdy wystygną udekorować wedle własnego pomysłu.  Propozycja podania: Posmarowałam moje babeczki masą kajmakową i posypałam cukrowymi ozdobami. Ja swoją masę podzieliłam na pół. Do jednej z nich dodałam 2 kopiate łyżki kakao. Babeczki dzięki temu wyszły pysznie aromatyczne i adekwatnie ciemniejsze. Smacznego

Tagebuch po polsku
Tort- niespodzianka na Dzień Nauczyciela 338

Tort był prezentem dla pań przedszkolanek. Motyw ołówków pojawił się również przy bukietach jako symbol. Niespodzianka była wielkim zaskoczeniem i osłodą tego święta. Składniki Biszkopt 3

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Tort traktor 282

Tort z nutą ajerkoniaku na specjalnie zamówienie dla męża rolnika. Bardzo duży, bardzo pracochłonny ale również bardzo smaczny. Składniki Biszkopt 5 szt ( 25×40 cm

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Fantazyjne bajaderki 207

Wspaniały pomysł na wykorzystanie okrawków biszkoptu, połamanych herbatników itp. Podczas robienia tortów, szczególnie tych „rzeźbionych”, pozostaje mnóstwo okrawków z biszkoptów. Zawsze szkoda mi je

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Tort gitara 258

Tort był niespodzianką urodzinową dla mojego brata. Kakaowe biszkopty przełożone czekoladowym kremem z dodatkiem bananów. Bardzo smaczny i efektowny prezent. Składniki Biszkopt 3 sztuki (25 x

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Moelleux au chocolat 1678

przestygnięcia. W międzyczasie przy pomocy miksera, ucieramy jajka, żółtka oraz cukier na puszystą masę. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Kokilki smarujemy masłem i lekko oprószamy kakao. Do utartej masy jajeczno-cukrowej wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Nad masą przesiewamy mąkę i całość dokładnie mieszamy. Powstały czekoladowy mus przelewamy w równych porcjach do kokilek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy

W mojej holenderskiej kuchni
Fondant z sosem malinowym i lodami 184

kąpieli wodnej (tak jest najszybciej i najłatwiej). Gdy już wszystko się rozpuści, odstawiamy na moment masę czekoladą do wystygnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do masy czekoladowo-maślano-cukrowej dodajemy przesianą mąkę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtka (masa musi być już dość chłodna bo inaczej otrzymamy jajecznicę). Gdy uzyskamy gładki krem powoli możemy dodawać białka-najpierw 1/3 białek mieszamy

Mango Papaja
Tort pomarańczowo - dyniowy / Orange pumpkin cake 201

zmiksowanej pomarańczy dodaję dynię i ponownie miksuję do uzyskania jednolitej masy. Jajka wybijam do miski dodaję cukier i całość ubijam mikserem do momentu powstania gęstej masy. Do masy jajeczno-cukrowej dodaję po łyżce pomarańcz z dynią ciągle miksując na mikserem na niskich obrotach. POd koniec dodaję powoli olej. Na końcu dodaję na dwa razy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia

Magiczna kuchnia Darii
Tort wiśniowy z kremem z białą czekoladą i kremem wiśniowym 343

górny placek biszkoptu. Górę i boki tortu posmarować kremem z białą czekoladą. Tort udekorować według uznania kremem, startą czekoladą lub innymi dekoracjami (u mnie kwiaty i liście z masy marcepanowej i cukrowej). Tort włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny

Passions hobbies life
Sernikowy mus na włoskiej piance z owocami lata 250

garnuszku umieść cukier i wodę - podgrzewaj, aż powstanie cukrowy syrop. 3. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. 4. Do ubitych białek wlewaj cienką strużką gorący syrop cukrowy, wciąż miksując, aż masa stanie się błyszcząca. 5. Do ubitej pianki dodawaj stopniowo masę serową, mieszając delikatnie szpatułką. 6. Mus przekładaj do pucharków i schłodź w lodówce ok. 1h. 7. Podawaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Skandynawskie ciasto imbirowe na melasie czyli poWeekendowe Lakocie odc.149 199

się i połączą w jednolitą masę a następnie studzimy. Suche składniki - mąki, spulchniacze, przyprawy i sól mieszamy w oddzielnej misce. W misie miksera ubijamy jajka z maślanką. Dodajemy masę maślano-cukrową cały czas ubijając. Po łyżce wsypujemy suche składniki czekając za każdym razem, aż poprzednia porcja wymiesza się z ciastem. Gotowe ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 29x9

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łatwe ciasto ucierane - z jabłkami 192

mąki 3 łyżki oleju 5 łyżek gęstej, tłustej śmietany małe opakowanie proszku do pieczenia, sól Przygotowanie : Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia Cukier utrzeć z całymi jajkami Do masy jajeczno-cukrowej dodać mąkę z proszkiem- utrzeć Dołożyć śmietanę olej, potem miękkie masło i wszystko zagnieść w formę wałka Ciasto podzielić na 2 części, mniejszą i większą Większą rozwałkować i wyłożyć

Proste Potrawy
Tort Rocher wg Aleex 201

górę wyłożyć resztę kremu Rocher, rozsmarować na całej jego powierzchni oraz po bokach tortu. 21. Ozdobić wierzch według własnego pomysłu: u mnie są to rozetki z masy śmietanowej, złote cukrowe perełki i literki – stosowne do okazji. 22. Tort schłodzić. 23. Podawać z kawą, przechowywać w lodówce. Smacznego

W mojej kuchni
Kopiec adwokatowy 195

następnie dodawać po łyżce przestudzoną czekoladę i nadal ucierać. Do reszty kremu dodać kakao i dokładnie połączyć najlepiej mikserem. Przy pomocy szprycy wyciskać dowolne motywy. Przepis na masę do dekoracji cukrowych  Tutaj

Mix smaku
105. Chrupiące serduszka czyli: gofry z korzenną, piernikową nutą. 262

piernika, mleko,miód, cukier, olej oraz ostudzone, roztopione masło. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki aż do jak najdokładniejszego połączenia składników, które kolejno delikatnie i stopniowo łączymy z puszystą masą jajowo-cukrową (mieszając np. za pomocą drewnianej łopatki). Gofrownicę rozgrzewamy do najwyższego stopnia. Płyty smarujemy niewielką ilością oleju - np. silikonowym pędzelkiem. Ciasto wylewamy tak, aby nie przekroczyły granicy rantów (w naszym

Symfonia Smaków
Ciasto miodowe, podwójnie kremowe 307

kremem krówkowym, a następnie z rozpuszczoną żelatyną. Odstawiamy na trochę do lodówki. Do momentu, gdy krem da się nakładać na ciasto, ale już nie będzie spływać. Moja masa krówkowa miała cukrowe kryształki, dlatego w kremie zostały grudki. Jeśli chcemy się tego pozbyć, przecieramy krem przez metalowe sitko (zanim dodamy do niego ubitą śmietankę). Wtedy powinien być gładki, a chyba taki

Ratunku obiad
Brak tytułu 205

efekty mojej pracy: LUKIER - przepis 1 białko 1 szkl. cukru pudru. Miksujemy, jeśli jest za gęste - dolewamy wody - ale z umiarem ! ;) Do dekoracji użyłam: lukier - przepis wyżej, masa plastyczna, perełki cukrowe, maczek cukrowy, cukier barwiony, pisaki lukrowe, śnieżynki, gwiazdki, kwiatuszki cukrowe. Gotowe ciasteczka zapakowałam i obdaruję nimi najbliższych. Dałam dziś też moim dziewczynkom, dla Pań wychowawczyń - były zachwycone. Wesołych Świąt

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania