masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:26/90)

Torcik z torebką 141

Mój pierwszy tort powstały z zafascynowania dziełami stworzonymi z masy cukrowej. Chociaż nie doskonały to ja byłam z siebie bardzo dumna a uśmiech na twarzy solenizantki nakręcił mnie do podjęcia kolejnych tortowych prób, o których w kolejnych postach

Maślane ciasteczko
TORT STRACIATELLA Z MALINAMI W GALARETCE 179

Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę,po tym czasie próbujemy delikatnie ten papier oderwać. Górę tortu udekorowałam śmietaną bez czekolady wyciskając przez dekorator z gwiazdką. Serduszka zrobione z masy cukrowej. https://www.youtube.com/watch?v=L-RM7JyToew Można sobie obejrzeć filmik dla większej jasności

Niespełnione zdolności kulinarne
Garden party w domu – zaczarowany ogród w sercu miasta 180

ponczem herbaciano-cytrynowo-rumowym, przełożony kremem śmietankowym i waniliowym ze świeżymi owocami.   Naked cake to takie ‘uczciwe gotowanie’ – wszyscy widzą co zrobiłeś i co jedzą, nie ma słodkiej cukrowej masy, wymyślnych polew czy miliona ozdób. A najlepsze w nim jest to, że potrzebne blaty ciasta można upiec wcześniej i zamrozić – wyciągnąć z zamrażalnika do lodówki dzień przed podaniem

Karo in the Kitchen
Tort z kremem waniliowym i jagodami 165

części i pierwszą z nich smarujemy biszkopt, na to resztę jagód i kolejną porcję kremu. Pozostały krem wykorzystujemy do posmarowania wierzchu i boków ciasta. Tort ozdabiamy za pomocą tej masy cukrowej , sezonowymi owocami, lub startą czekoladą

Rozpustne gotowanie
Elegancki tort imieninowy 242

tytule torcik wykonałam na imieniny mojej Mamuśki ;) Prosty torcik o smaku cappuccino z ganache i masą cukrową. Boczna dekoracja wykonana lukrem królewskim

Pudełko rozmaitości
Tarta z truskawkami, mascarpone i nutellą 324

świeżych truskawek. Czekoladę stopić na parze, przestudzić.  Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone, przestudzoną czekoladę oraz likier jajeczny. Krótko zmiksować.  Rozsmarować na masie cukrowej. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w ćwiartki truskawki.  Przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Tort czekoladowy z truskawkami 243

właśnie mi się kojarzy). Również forma podania jest prosto i nie wymaga talentu do dekorowania, co pewnie niejedną osobę ucieszy. Moim zdaniem piękne są torty “naturalne”. Nie jestem zwolennikiem masy cukrowej czy marcepanowej. Nie powala mnie ani smak ani wygląd. Tort czekoladowy z truskawkami powstał z myślą o moim tacie (z okazji jego urodzin … powiedzmy 50-tych :)), który jest jednym

Wypieki i Rumieńce
Proste ciasteczka maślane 188

minuty, też je obserwujemy już kilka minut przed końcem pieczenia. Z podanych wyżej składników wyszło mi 40 szt. ciasteczek o średnicy 6 cm (2 blachy). Ciasteczka można udekorować masą cukrową, poniżej moja dekoracja

Domowa Cookierenka Agi
Muffinki cynamonowe 203

już chcę prawdziwą zimę :) W oczekiwaniu na śnieg postanowiłam zrobić muffinki - bałwanki. Zarówno muffinki, jak i dekoracja są bardzo proste do wykonania. Bałwanki: wykrawamy 2 kółka z masy cukrowej i pasek na szalik. Duże kółko przylepiamy do muffinki lukrem wykonanym z cukru pudru i cytryny, małe kółko i szalik przyklejamy na wodę, pisakami spożywczymi dorysowujemy oczy, nos, usta, guziki

Domowa Cookierenka Agi
Tort Szwarcwaldzki 169

konsumpcją i odstawić na ten czas do lodówki, by śmietana dobrze stężała i nie rozpadał się przy krojeniu. Osobiście preferuję tego typu ciasta urodzinowe, nie te z psującą smak masą cukrową na wierzchu, ale kto co woli. :) Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya
TARTA CZEKOLADOWA „LOTTO” Z FERRERO ROCHER 169

ziarenka wanilii – dokładnie mieszamy. Wylewamy na schodzone kruche ciasto, wstawiamy do lodówki. KULE: Lukier plastyczny rozwałkowujemy na podsypanej cukrem pudrem stolnicy, wycinamy kwadraty. Każde Ferrero Rocher obklejamy masą cukrową,dokładnie wygładzamy i sklejamy. Tak przygotowane kule dekorujemy wyciętymi z czarnego lukru liczbami i wkładamy do schłodzonego czekoladowego ciasta. Odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Smacznego! Ps. najłatwiej kroić

Ostra na Słodko
Kopenhaga okiem przyszłego cukiernika, part 2 202

wiecie, że najwięcej aromatu jest w strąku? Ziarenka działają bardziej na naszą podświadomość) zamknięte w specjalnej chłodni tylko z różnego rodzajami wanilią; szeroki wybór suszonych i liofilizowanych owoców; barwniki, masy cukrowe, marcepan; orzechy i przyprawy z całego świata; czekolada, mąka i inne tego typu powszedniejsze towary również można tutaj znaleźć. Do tego oczywiście szeroki wybór form, opakowań, folii do czekolady

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Halloweenowe muffiny marchwekowo-dyniowe 117

tartej dyni 1 łyżeczka sody 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki cynamon ( Kamis) cukier wanilinowy szczypta soli  zielony lukier Dr Oetker Dynia zrobiona z  masy cukrowej (własnymi łapkami) Sposób przygotowania: Startą marchew połącz z dynią. Warzywa tarłam na tarce,na najmniejszych oczkach. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem, sodą i solą. Stopniowo

Wielki apetyt
Packa do masy cukrowej 120

sklepie my kitchen.pl w końcu znalazłam taką, jaka mi odpowiada. Idealnie trzyma się w dłoni, bo jest dobrze wyprofilowana. Bardzo gładka- nie haczy mi masy cukrowej. No i cecha, która mnie osobiście zachwyciła, rozkłada się na 2 sztuki, mniejszą i większą. Packa wykonana jest w  bardzo estetyczny sposób. Świetny sprzęt, nic dodać nic ująć! Tort Monster High wykonała właśnie

Wielki apetyt
sushi lodowe i Filippo Novelli 168

smakołyków. Robi lody o smaku czekolady z dodatkiem wasabi, lody z ryżu, zdobi owocowym „kawiorem”, układa owocowe płaty ryb (soki owocowe żeluje agarem) i owija je w "glony" z masy cukrowej. Do nadania pożądanych kształtów używa formy silikonowe, które sam zaprojektował. Miałam przyjemność uczestniczyć w dwóch pokazach, podczas targów Sweet Expo 2014 oraz w siedzibie firmy Comprital. Oczywiście próbowałam tych

królestwo garów
Kakaowe muffiny 184

Bardzo lubię robić muffiny bo są proste i szybkie w wykonaniu. Przy okazji tego, że zbliża się Halloween, moje muffiny udekorowałam w tym klimacie. Do dekoracji użyłam masy cukrowej (jasne elementy), plastycznej czekolady (ciemne elementy)oraz polewy czekoladowej, lukru i żółtego barwnika spożywczego. Składniki: 250 g mąki 200 g cukru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mama Gotuje
Tort Falubaz 331

Biały biszkopt przełożony kremem czekoladowym oraz wiśniami. Myszka z białej masy cukrowej ręcznie malowana. Napis lukier królewski- robione po raz pierwszy

Pudełko rozmaitości
DIY ciasteczka wielkanocne jajeczka 204

Potrzebne będą: ciasteczko owalne w kształcie jajka masa cukrowa: żółta i biała woda- do klejenia pędzelek bądź szpatułka do nakładania wody nożyk do cięcia  Po przepis na ciasteczka kliknij w banerek poniżej

KreatywnePiny
DIY ciasteczka reniferki 168

Potrzebne będą: ciasteczka okrągłe czerwona masa cukrowa - do nosków deserowa czekolada ( rozpuszczona w kąpieli wodnej) wykałaczka bądź patyczek do szaszłyków do narysowania rogów  i oczek odrobina wody do przyklejenia i nabłyszczenia noska Smacznego

KreatywnePiny
DIY ciasteczka prezenciki- idealne na święta, urodziny bądź Walentynki 207

powiedzenie komuś kocham Cię są ciasteczka, słodkie i pyszne. Ale jeszcze oryginalniejszym sposobem jest ich dekoracja. Zapraszamy na krótkie DIY jak zrobić pyszny ciasteczkowy prezencik Potrzebne będą: ciasteczko okrągłe masa cukrowa: różowa i czerwona woda- do klejenia pędzelek bądź szpatułka do nakładania wody nożyk do cięcia  wykałaczka bądź patyczek do szaszłyków do szczegółów  Smacznego

KreatywnePiny
Wielkanocne ciasteczka 209

Piec w temperaturze 170 stopni od 10 do 12 min w zależności od piekarnika do lekkiego zarumienienia.  Upieczone ciasteczka po ostygnięciu można dekorować lukrem królewskim lub masą cukrową

Wypieki Uli
Torcik malinowy 410

więc wszelkie noworoczne postanowienia o odchudzaniu, porzuceniu słodyczy, czy byciu wege. Tort jest pozycją obowiązkową! Nie musi być zbyt słodki, nie może być lukrowany ani obłożony cukrową masą. Smak i prostota- to jest najważniejsze...  Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 3 białka

Zapiski Młodej Żony
Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku 395

czekoladowe groszki. Energicznie mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Następnie dodajemy cukier puder i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą kuwerturą polewamy wierzch ciasta. Ciasto można ozdobić mini marchewkami wykonanymi z masy cukrowej z dodatkiem pomarańczowego oraz zielonego barwnika. Pomarańczową czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy bardzo dobrej jakości belgijską czekoladę oraz wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić

Słodka Strona
Tort Chanel 2.55 249

Torcik składa się z biszkoptu ( przepis ) w kwadratowej formie 18x18 nasączonego ponczem z mocnego espresso i likieru kawowego, z kremu kawowo- śmietankowego ( przepis z mojewypieki.com ), standardowego kremu maślanego oraz masy cukrowej. Mam nadzieję, że Wam się podoba? Składniki na krem kawowy ( wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone): 250g mascarpone, 250g kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki kawy instant rozpuszczonej

Pudełko rozmaitości
Tort czekoladowy 238

masy czekoladowej. Przykrywamy go drugim ciastem. Na górę wykładamy pozostały krem. Krem można wyrównać i ozdobić a można niedbale posmarować kremem i tak pozostawić. Ja zrobiłam różyczki z masy cukrowej ze względu, że był on przeznaczony na 50- te urodziny :) Cały tort robiłam z podwójnej porcji a do kremu czekoladowego wlałam prawie setkę rumu

Amatorka kuchenna
Walentynkowe pierniczki 218

grubość która nam odpowiada czy też jest potrzebna , lekko podsypujemy mąką  wycinamy serduszka i inne kształty . Pieczemy 8-10 min w temperaturze 180 stopni. Dekoracje :  Gotowa masa cukrowa dostępna w wielu sklepach internetowych   Lukier królewski ( 2 szklanki cukru pudru plus 2 białka ucieramy na biały puch dodajemy barwniki spożywcze i nakładamy na pierniczki

Wypieki Uli
WAŁKI SPERSONALIZOWANE I NIE TYLKO... 136

Stodola to  firmą zajmującą się grawerowaniem drewnianych wałków. Można znaleźć ich zastosowanie w robieniu własnoręcznych ciastek z wzorami, jednak wałek można również wykorzystać do masy cukrowej, solnej lub ceramicznej. W  ofercie znajdą Państwo małe i duże wałki z wzorami zaprojektowanymi przez sklep. Na życzenie mozna zrobić sobie również wałki w pełni spersonalizowane. Wałki wykonane są z drewna bukowego

Z Majeczką w kuchni
Angry Birds edycja świąteczna - świnka 205

już do kompletu postać z świątecznej edycji babeczek Angry Birds to świnka. Pozostałe postacie można zobaczyć tu i tu . Potrzebne będą: Babeczki np. waniliowe lub czekoladowe Krem np. maślany Masa cukrowa np. domowa okrągła foremka lub szklanka odrobina wody – jeśli coś nie będzie się chciało przykleić + wykrawaczka kwiatuszek (opcjonalne)     Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Angry Birds - edycja świąteczna Niebieski Ptak 197

wpis , z filmem krok po kroku jak zrobić Czerwonego Ptaka, dziś kolejny z kompletu Angry Birds - Niebieski Ptak :) Potrzebne będą: Babeczki np. waniliowe lub czekoladowe Krem np. maślany Masa cukrowa np. domowa okrągła foremka lub szklanka odrobina wody – jeśli coś nie będzie się chciało przykleić + wykrawaczka kwiatuszek (opcjonalne)       Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Angry Birds - edycja świąteczna 194

już kiedyś pojawiły się na blogu, przedstawiam Wam świąteczną edycję Baardzo Złych Ptaków :) Dziś Czerwony, następne czekają w kolejce.     Potrzebne będą: babeczki (np. waniliowe ) krem (np. maślany ) masa cukrowa ( tu przepis na domową ) okrągła foremka lub szklanka odrobina wody - jeśli coś nie będzie się chciało przykleić + wykrawaczka kwiatuszek (opcjonalne)   Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Ciastka waniliowe z kremem migdałowym wytłaczane wałkiem 302

ciasteczka maślane i przyznam szczerze, że na kilku ciasteczkach troszkę rozmazywały się napisy podczas pieczenia, ale i tak ciasteczka wyszły pyszne! Następnym razem wypróbuję je do tłoczenia napisów na masie cukrowej, myślę, że tam wałeczki sprawdzą się doskonale! Taki spersonalizowany wałek to wspaniały pomysł na świąteczny prezent, do tego bardzo ekologiczny

Z miłości do słodkości
Tort z Pingwinami- krok po kroku 2598

blaszce układamy papier do pieczenia i wylewamy karmel. Gdy ostygnie łamiemy na pożądane wielkości. Biszkopt dzielimy na 3 równe części nasączamy ponczem i przekładamy kremem. Całość dokładnie pokrywamy. Masę cukrową dokładnie rozwałkowujemy na posypanym cukrem pudrem blacie/stolnicy. Delikatnie układamy na torcie. Packą wyrównujemy górę tortu i boki.  Karmel przyklejamy na odrobinę wody lub klej spożywczy. Następnie układamy nasze figurki

Pudełko rozmaitości
Babeczki Rudolf 292

Rudolf   Przyczepiamy na środek okrągłe ciasteczko lub pierniczek jako pyszczek. Kremem lub lukrem doczepiamy nos z czerwonego M&Msa, Lentilki lub innego cukierka. Oczy możemy zrobić z masy cukrowej, czekoladowych dropsów lub rodzynek w czekoladzie. Na koniec wbijamy w krem rogi ze słonych precelków. Babeczki Rudolf Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Ciasteczkowe potwory 275

przekładamy krem do worka cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki Zaczynając od zewnętrznej krawędzi wyciskamy małe różyczki tak długo aż przykryjemy całą babeczkę. Oczy możemy zrobić z masy cukrowej lub białych draży z czekoladowymi kropkami na środku. Większe pierniki wkładamy do nacięcia w babeczce mniejsze możemy przykleić bezpośrednio na krem w okolicy buzi. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Walentynkowe Double Chocolate 167

naczyniu do fondue i odstawiamy, żeby nieco ostygła – nie może być gorąca, ale ciągle musi być płynna. Masło miksujemy i dodajemy po łyżce zimny budyń i rozpuszczoną czekoladę. Masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby zmiękła, wałkujemy na cienki placek i wycinamy serduszka. Przestudzone babeczki dekorujemy kremem, serduszkami i cukrowymi koralikami. Smacznego!   ciastkożercy

Ciastkozercy
Babeczkowy bukiet na Dzień Kobiet 165

lepiej, żeby była zanurzona w cieście). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie kremu budyniowego i ozdób z masy cukrowej. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć

Ciastkozercy
Ciasto marchewkowe 4827

jest upieczone drewnianym patyczkiem - nie powinno być na nim surowego ciasta. Gotowe ciasto można podawać posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem lukru (np. takiego ). Ja udekorowałam swoje marchewkami z masy cukrowej. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Mazurek z owocami 184

warstwą postępujemy tak samo nakładając pokrojonego na kawałki ananasa, na trzecią warstwę nakładamy dżem. Górę mazurka także nasączamy ponczem, nakładamy krem i wyrównujemy nożem lub szpatułką. Przygotowujemy ozdoby z masy cukrowej i rozpuszczamy czekoladę. Po przestudzeniu nakładamy czekoladę na mazurka, wyrównujemy i dekorujemy. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Babeczka Minnie 153

środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Z czarnej masy cukrowej wycinamy okrągłe kółka na uszy - po dwa na każdą babeczkę, z różowej robimy kokardki. Krem przygotowujemy według przepisu , dodajemy kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego, przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego

Ciastkozercy
Babeczki z poziomkami 232

wysypanych bułką tartą. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Pieczemy 20-25 minut. Jeśli ma się dostatecznie dużo czasu (i ochoty) w trakcie pieczenia babeczek można przygotować ozdoby z masy cukrowej - ja zdecydowałam się na małe kwiatki poziomek. Gotowe babeczki wyciągamy z foremek i odstawiamy do przestudzenia. Poziomki miksujemy na mus i mieszamy dokładnie z serkiem i cukrem. Można też

Ciastkozercy
Pamiątki z wakacji 151

dobrze znany w Polsce produkt, jedyne, co mnie zaskoczyło, to fakt, że Holendrzy najwyraźniej jedzą ją na kanapkach, w związku z czym sprzedawana jest w bardzo dużych opakowaniach. Zestaw mas cukrowych i posypek do dekoracji trafił do koszyka chyba głównie dlatego, że był ładnie zapakowany. Może to nie jest zbyt rozsądny powód, żeby wieźć je taki kawał drogi... nazwijmy

Ciastkozercy
Misiowe babeczki 223

przestudzonych babeczkach (ważne, żeby były zupełnie zimne - w przeciwnym razie rozpuszczą krem). Z czekolady plastycznej kulamy kulki na buzie, nosy i uszy misiów. Dla części misiów oczy zrobiłam z masy cukrowej, ponieważ łatwiej to zrobić niż z czekolady. Zdjęcie misia z czekoladowymi oczami zamieszczam poniżej. ... i wersja w całości czekoladowa. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Pianki Frankenstein 211

składników) Do lukru dodajemy kilka kropel zielonego barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy. Pianki nabijamy na patyczki do lizaków. Zamaczamy w lukrze i wyrównujemy za pomocą noża do masła. Z masy cukrowej formujemy oczka i przyczepiamy na lukier zanim zastygnie. Rozpuszczamy czekoladę i trzymając za patyczek zanurzamy czubek pianki. Zanim zastygnie przyczepiamy czekoladowe cukiereczki. Kiedy lukier jest już zupełnie suchy malujemy

Ciastkozercy
Halloweenowe Muffinki 249

minut ( zaznaczamy jednak, że to ile będziemy czekać na muffinki często uzależnione jest od piekarnika !) Babeczki są przepyszne! Życzymy smacznego :)! Jeżeli nie wiesz jak zrobić  "białą" masę cukrową, której używa się do dekoracji tortów napisz do nas maila (znajdziesz go w zakładce KONTAKT) podamy Ci przepis :)  P.S.WeAreCrazy

WeAreCrazy
Tort Wózek 308

szerokość jak podstawa Przecinamy w połowie tak jak w 5 punkcie Powstały na dwie części - jedną możemy skonsumować :) Drugą część kładziemy na podstawie Wszystko smarujemy kremem , lukrem lub obkładamy masą cukrową - dekorujemy - koła można zrobić z delicji

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 300

ładnie i nowocześnie udekorowany ( np. świeżymi kwiatami  czy też z  wzorkiem kwiatowym  ręcznie malowanym) .  Osobiście nie jestem zwolennikiem różnych kolorowych sztucznych pomad, zdjęć, figurek z masy cukrowej, różnych sztucznych groszków itd. ( oczywiście, to rzecz gustu ), decyzja zawsze należy do  Was. Pierwsze kawałki tortu kroi Para Młoda. Najpierw kroi Pan Młody i podaje go swojej żonie

Kulinarny karnet Christophera
Tort czekoladowo - smietanowy 169

laczymy wszystko razem powoli mieszajac mikserem  Na jedna warstwe biszkoptu kladziemy mase czekoladowa, przykrywamy druga warstwa biszkoptu i kladziemy biala mase, rowniez obkladamy boki. Ja przystroilam tort masa cukrowa

Klaudynkowa kuchnia
Brak tytułu 147

Weekend mocno zajęty... Warsztaty kulinarne z Alpro i zwiedzanie Warszawy :) Z warsztatów fotki wkrótce... niestety bateria mi padłą w aparacie i muszę poczekać aż dostanę jakieś foteczki :) Tort ozdabiany masą cukrową. Przekładany śmietaną i truskawkami

kolorowotorcikowo
Myszka Minnie 147

Dziś kolejny tort z bajkową postacią Tym razem na tapecie Myszka Minnie. Tort śmietanowy . A dekoracja wykonana z masy cukrowej w połączeniu z gorzką czekoladą. Polecam

Malinowa Kawiarenka
Świnka Peppa :) 164

Tort  z wesołą świnką . Mam nadzieje ,że wywoła uśmiech na buźce obdarowanej nim dziewczynki :) Chrum chrum :) Po raz kolejny poekperymentowałam z masa cukrową  ...  i chyba w końcu znalazłam odpowiedni dla siebie  przepis ( z połączenia kilku znalezionych na innych blogach ).  Metodą prób i błędów  dotarłam do dzisiejszego efektu , Jest zadowalający :) A mam nadzieję

Malinowa Kawiarenka
" Mała Misia " 200

Misiowy tort na roczek dla Lilianki :)  Na górze bita śmietana i dekoracje z masy cukrowej  A w środku owoce leśne i śmietana z orzechami włoskimi. Ps. Chyba po raz pierwszy efekt końcowy jest taki jak na początku zakładałam , albo i lepszy ;) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Malinowy torcik dla małej księżniczki 168

dodaję serek. Całość delikatnie mieszam z przetartymi malinami. Każdy nasączony biszkopt przekładam przygotowanym kremem. Boki i wierz przykrywam cienką warstwą kremu. Posypałam drobnymi, kolorowymi cukiereczkami. Ułożyłam gotowe ozdoby z masy cukrowej. Z odłożonego biszkopta wycięłam kwiatuszki. Obłożyłam nimi bok tortu. Całość przewiązałam wstążką. Kilka zdjęć z przygotowań do urodzinowej imprezy

Magiczne Życie Marty
Torcik czekoladowy 228

szczycie tortu. Jeżeli chcemy uzyskać gładkie wykończenie, krem rozsmarowujemy szpatułką- nożem umoczonym w gorącej wodzie. Inaczej uzyskamy artystyczne zawijasy. Dekorujemy wedle upodobania. Ja wykonałam różyczkę (swoją pierwszą!!!) z masy cukrowej, którą zafarbowałam czerwonym barwnikiem spożywczym w żelu oraz listkami- na zielono.  Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Tort "kwiatek" 176

wysypać cukier i powoli wlewac zelatyne. Lekko wymieszać i zacząć ugniatać do połaczenia składników. Jeśli masa będzie rzadka należy dosypać jeszcze cukru i nadal ugniatać tworząc zwartą mase cukrowa. Kiedy masa ma odpowiednia konsystencje i wiemy ze da rade ja rozwałkować wtedy dodajemy barwnik i nadal ugniatać aby uzyskac taki kolor jaki chcemy. Mase wałkujemy podsypując cukrem pudrem aby się

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto bananowe z nutą cytrynową- lemon banana bread 243

zbyt długo stygnać.  Do ubitych na błyszczącą pianę białek dodajemy po jednym żółtku, miksujemy na niskich obrotach miksera.  Banany obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem, odstawiamy. Do masy jajeczno- cukrowej na przemian dodajemy mąkę z proszkiem i sodą, oraz roztopione masło. Całość delikatnie mieszamy łyżką.  Na koniec dodajemy papkę bananową, orzechy włoskie i otartą skórkę z cytryny. Delikatnie

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania