masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:31/90)

Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. 164

sztuk jajek wykorzystanych do ciasta 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki miodu bakalie (posiekane rodzynki, skórka pomarańczowa, siekane migdały i orzechy) ok. 1 szklanki cukier puder i cukrowe gwiazdki do dekoracji Masę makową przekładamy do miski, dodajemy suchy, mielony mak, bakalie, miód, oraz bułkę tartą, mieszamy masę, na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy całość(...)makową. Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niej foremką gwiazdki o dwóch wielkościach, kruche gwiazdki układamy na masie makowej. Makowiec pieczemy około 45-50 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy cukrowymi gwiazdkami, można je do gwiazdek przykleić lukrem. Smacznego! The post Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort orzechowo- kajmakowy bez pieczenia 187

naprawdę warto.  SKŁADNIKI: 1 opakowanie okrągłych wafli, 3/4 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 200g orzechów włoskich MAKAR . 200g masła, 1 kieliszek spirytusu, 1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym, 1 opakowanie podłużnych biszkoptów, cukrowe róże i czekoladowe ażurki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Orzechy włoskie mielę. Mleko przelewam do garnka. Wsypuję cukier i gotuję. Do gotującego się mleka wsypuję mielone(...)przekrawam na pół. Biszkoptami obkładam boki tortu lekko dociskając. Tort można dookoła obwiązać wstążką, aby biszkopty ściślej przylegały do tortu.  5. Wierzch tortu dekoruję cukrowymi różyczkami i czekoladowymi ażurkami.  Do przygotowania masy do tortu wykorzystałam orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Orzechy włoskie to składnik niezbędny w każdej kuchni. Możemy je wykorzystywać absolutnie do wszystkiego

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kokosowe Muffinki - Babeczki Króliczki/Zajączki na Wielkanoc 414

pieczenia krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone fix do ubijania śmietany 3 łyżki cukru pudru ok. 10 łyżek wiórek kokosowych masa marcepanowa (gotowa lub z tego przepisu ) odrobina różowego/czerwonego barwnika posypka cukrowa kawałek czekolady Kokosowe Muffinki - Babeczki Zajączki na Wielkanoc - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Masło ubijamy na puszystą masę i powoli ciągle(...)dodatkiem odrobiny różowego barwnika) - będą to uszka króliczków. Ogonki to kulki marcepanowe obtoczone w kokosie. Oczka ulepione zostały z lekko rozpuszczonej czekolady, a nosek z posypki cukrowej (noski można również zrobić z różowej masy marcepanowej).  Wszystkie elementy wbijamy do wcześniej przygotowanych babeczek z kremem. *warto pamiętać, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło źródło

Słodka Strona
Bułeczki drożdżowe z masą makową p. Magdy Szpilskiej – danie konkursowe 134

100ml oleju sól 2 jajka 1 puszka masy makowej z bakaliami 1 żółtko lub 2 łyżki mleka (do posmarowania) 1 cytryna 1 szkl cukru pudru ozdoby cukrowe listonic_name = "Bułeczki drożdżowe z masą makową p. Magdy Szpilskiej – danie konkursowe (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "600g mąki pszennej 45g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250ml mleka (1 szkl(...)100ml oleju sól 2 jajka 1 puszka masy makowej z bakaliami 1 żółtko lub 2 łyżki mleka (do posmarowania) 1 cytryna 1 szkl cukru pudru ozdoby cukrowe " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Drożdże mieszamy z cukrem i podgrzanym mlekiem. Odstawiamy na kwadrans, a następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką

CoolinarniePL
Mazurek czekoladowy z bakaliami i mazurek karmelowy 125

masła (1 duża łyżka), orzechy laskowe,  suszone daktyle, suszone morele, nadzienie karmelowe: 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 150 g czekolady karmelowej - karmellove, 60 g kremu karmelowego - kalmellove, posypka cukrowa kolorowa. Przygotowanie: Mąkę siekamy z margaryną i cukrem, dodajemy jajka, żółtko i zagniatamy na jednolite elastyczne ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną z nich rozwałkowujemy cienko tak, aby pasowała(...)karmelowy: Masę przygotowujemy tak samo jak czekoladową z tym, że zamiast masła dodajemy krem karmelowego. Masę przelewamy na drugie ciasto, na wierzch dodajemy ciasteczka i ozdabiamy posypką cukrową. Odstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła

Moniki Smakołyki
Tęczowy sernik 187

proszku: fioletowy, czerwony, różowy, zielony, niebieski i żółty (można zastąpić pomarańczowym)  Wierzch: 250 ml schłodzonej kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru kolorowe perełki cukrowe Wykonanie: Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Ciastka rozdrabniamy  blenderem lub w malakserze, dodajemy do  nich roztopione chłodne masło, miksujemy. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy folią

Kulinarne przygody Gatity
Bajka wg. Siostry Anastazji 1744

siebie , ciasto jest naprawdę pyszne , troszkę zmieniłam w przepisie , zamiast żelatyny dałam galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej które fajnie łączą się ze słodkimi galaretkami cukrowymi które dodaje się do masy śmietanowej . Ciasto Bajka podałam na bajecznej  porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold(...)cukrem waniliowym , stopniowo ciągle mieszając mikserem dodawać tężejącą galaretkę i jeszcze chwilę mieszać. Galaretki cukrowe pokroić w kostkę i dodać do śmietany, wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 łyżką śmietanki.  Ciasto ciemne przeciąć na pół. Warstwy ciasta : 1. Biszkopt ciemny 2. Połowa masy śmietanowej 3. biszkopt jasny 4. Reszta masy śmietanowej  5. Biszkopt  ciemny

Sama słodycz i szczypta chili
Królewiec kakaowy . 1985

sztywno z 3 łyżkami cukru .Dodajemy żółtka nie przerywając miksowania .Następnie wodę i olej . Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy mieszając delikatnie łyżką . Masę przekładamy na blaszkę ,która jest w piekarniku i rozsmarowujemy ją na połowie jej wielkości .Pieczemy w 175 stopniach przez około 15 minut . Studzimy . Placek miodowy : 300 g mąki(...)mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 200 g masła W połowie szklanki mleka rozmieszać cukry z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować i dodać do wrzątku mieszankę mączno – cukrową . Dokładnie mieszać aż masa zgęstnieje .Do gorącej masy wmiksować masło i rozsmarować połowę na pierwszym placku miodowym .Przykryć biszkoptem i rozsmarować na nim drugą część masy budyniowej .Na krem położyć drugi blat

Ladylaura.
Ciasto Frozen – Kraina Lodu 3318

niebieskie galaretki ewentualnie cukrowe płatki śniegu Obie galaretki razem rozpuszczamy w 600 ml gorącej przegotowanej wody. Galaretki studzimy, a kiedy zaczną lekko tężeć, przekładamy na masę śmietanową. Na wierzchu możemy ułożyć cukrowe płatki śniegu. Odstawiamy do schłodzenia co najmniej na 4-5 godzin, a najlepiej na noc. Ciasto Frozen - Kraina Lodu Zobacz też dekorację na Tort Kraina Lodu (Frozen) Tort

Trzeci talerz
Ciasto Confetti 158

łyżeczka ekstraktu z cytryny 3/4 szklanki posypki cukrowej, kolorowej Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. W drugiej misce maślankę i białka miksujemy. Cukier i skórkę z cytryny wymieszać, rozertrzeć między palcami.Masło ucieramy na puch,, dodajemy cukier ze skórką cytrynową i miksujemy. Następnie wlewamy ekstrakt cytrynowy. Do powstałej masy dodajemy 1/3 części mąki, po przemiksowaniu dodajemy 1/2 mieszanki(...)maślanki i białek, potem ponownie mąkę i znowu maślankę, a na końcu trzecią część mąki. Po każdym dodaniu należy dobrze przemiksować całość. Na samym końcu wsypujemy posypkę cukrową, którą musimy wmieszać w masę. Pieczemy w tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, boki wysmarowane olejem i obsypane mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Blondynka Gotuje
Dedra - produkty z Czech - test nr 2 150

Moje zdanie... Wykrawacze są bardzo proste w obsłudze, a odciśnięty wzór jest wyraźny i doskonale trzyma formę. Ja akurat bawiłam się z masą plastyczną, gdzie tworzyłam cukrowe listki. Niebawem zaprezentuję Wam też pyszne ciasteczka, bo już wiem, że stempelki dają rewelacyjne efekty. Naprawdę spodobały mi się i to.... mocno! 4. Spray do czyszczenia i ochrony powierzchni szklanych - PRIVATE SPA aqua

Di gotuje
Ciasto miodowe z masą budyniową i prażonym słonecznikiem. 221

łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 200 g masła W połowie szklanki mleka rozmieszać cukry z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować i dodać do wrzątku mieszankę mączno – cukrową . Dokładnie mieszać aż masa zgęstnieje .Do gorącej masy wmiksować masło i rozsmarować połowę na pierwszym placku miodowym .Przykryć kolejnym i rozsmarować na nim drugą część masy budyniowej .Na krem położyć trzeci blat

Ladylaura.
Czekoladowe ciasto z kremem kajmakowym. 153

płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Krem: 15 dag masła lub margaryny 1 płaska łyżka cukru pudru 3 kopiaste łyżki masy krówkowej o smaku kajmaku  Dodatkowo: dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Ciasto:  Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę i kakao(...)Krem: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy masę krówkową i dokładnie ucieramy. Masło i kajmak muszą mieć jednakową temperaturę. 4. Dekoracja: Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, wyciskamy rozetki na cieście i dekorujemy posypką cukrową. 5. Podanie: Gotowe ciasto podajemy i smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności

Izabelawkuchni
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1599

ciasta trochę koniaku ok 1/3 szklanki bułki tartej (opcjonalnie) 2 łyżki cukru trzcinowego lukier: ok. ½ -3/4 szklanki cukru pudru 1-1,5 łyżki soku z cytryny cukrowe gwiazdki do dekoracji Gotową masę makową przekładamy do miski, dodajemy suchy, mielony mak, oraz bakalie: posiekane rodzynki, siekane migdały, orzechy, dodajemy cukier i na końcu pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy całość(...)ciasto wykładamy masę makową. Drugą połowę ciasta skubiemy na masę makową lub jeśli ktoś nie ma cierpliwości na skubanie ciasta ścieramy je na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Makowiec pieczemy około 45-50 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika lukrujemy wystudzone ciasto i dekorujemy cukrowymi gwiazdkami. Lukier: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i lukrujemy wystudzone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort imieninowy 141

Biszkopt: 5 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 1 łyżeczka octu Masa: 250g mascarpone 330 ml śmietany kremówki 30% 1/2 szkl cukru Dodatkowo: 0,5 kg truskawek cukrowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka na przemian ciągle miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)ćwiartki. Przełożenie: Na ostudzony biszkopt wyłożyć 1/3 masy, wyłożyć na masę truskawki, na truskawki położyć 1/3 masy, rozsmarować  i położyć drugi placek biszkoptu. Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu, ułożyć truskawki i cukrowe ozdoby. Smacznego

Motylkowa Kuchnia