jest dość klejąca i ciągliwa). Czekoladę roztopić z dodatkiem śmietanki. Biszkopty rozłożyć na płaskiej powierzchni i na każdym ciastku ułożyć po 1 łyżeczce masy żelkowej. Po kilku minutach - polać płynną czekoladą. Udekorować wg uznania. (Użyłam posypki cukrowej, startej czekolady oraz zmielonych orzeszków.) Odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy
Di gotujebabeczki - tak by cukier przykleił się do całego lukru. Z reszty lukru robimy pyszczki i uszka. Nosy i oczy można ulepić z ciemnej masy cukrowej/marcepanu lub zrobić z czekoladowych koralików. Na języki dobrze nadają się kolorowe cukrowe perełki. Smacznego! Ciastkożercy
Ciastkozercyjajka 1 łyżeczka proszku bo pieczenia Szczypta soli Tłuszcz do formy Masa śmietanowa: 800 ml. śmietany 30% 3 śmietan-fixy 4 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy Mus nektarynkowy: 8-9 nektarynek 1 galaretka pomarańczowa Dodatkowo: 100 gram żółtych wiórek czekoladowych Cukieteria Kolorowa posypka konfetti Cukieteria Kwiatki cukrowe Cukieteria Tortownica 18 cm. Podkład pod tort 21 cm. Sposób przygotowania(...)wstawiamy do lodówki do stężenia. Wykładamy porcję masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem, lekko dociskamy. Wierzch i boki smarujemy masą śmietanową, pozostałą część przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierch i środek wyciskając ozdobne rozetki. Boki obsypujemy wiórkami czekoladowymi, wierch posypujemy kolorową posypka, układamy cukrowe kwiatki. Torcik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna Kuchniawykonanie: Masło miksujemy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo mascarpone i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: dekoracje cukrowe, które można kupić gotowe kwiatki – gipsówka wykonanie tortu: Pierwszy z blatów nasączany, smarujemy 1/2 częścią musu brzoskwiniowego. Wykładamy 1/2 część masy śmietanowej. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go, pokrywamy pozostały musem oraz masą śmietanową i przykrywamy trzecim blatem, który nasączamy. Całość
Domowy Smak Jedzeniaręcznym" przenoszeniu może się zdarzyć, że ciasto się złamie z powodu braku stabilnej konstrukcji. Składniki na masę: 1 śnieżka 200 ml mleka 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 1 słoik konfitur wiśniowych lub dżem truskawkowy polewa czekoladowa posypka cukrowa, wiórki kokosowe itp. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Śnieżkę ubić z mlekiem. Wlać tężejącą galaretkę i dokładnie
My simple kitchenwody 3 łyżki jasnego brązowego cukru 250g serka mascarpone Wierzch i boki: 150g gorzkiej czekolady 100ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki miodu (użyłam naturalnego) Dodatkowo: Kolorowa posypka cukrowa Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem, solą. 2. Herbatę zalać wrzącą wodą i odstawić na około 5-7 minut. Następnie dobrze osączyć torebeczki z herbatą(...)miód. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Odstawić do przestygnięcia na około 15 minut, aby masa trochę zgęstniała. Następnie posmarować nią wierzch i boki ciasta. Wierzch posypać kolorową posypką cukrową. Ciasto odstawić na parę godzin, ale radzę najlepiej na całą noc (nie wstawiałam do lodówki). Udanych wypieków
Mała Cukierenkachałwy 1 opakowanie śnieżki 2 łyżeczki żelatyny do dekoracji: 150 g orzechów włoskich 50 g czekolady mlecznej łyżka mleka kwiatki cukrowe do nasączenia: 3/4 szklanki posłodzonej kawy rozpuszczalnej ewentualnie odrobina alkoholu Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia i wsypać(...)mascarpone, krótko tylko do połączenia składników tak, aby zostały grudki chałwy. Kremówkę ubić ze śnieżką na sztywno i wmieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i zmiksować z masą. krem podzielić na połowę. Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze i zapiąć obręczą od tortownicy. Nasączyć kawą. Wyłożyć 1/3 kremu i przykryć kolejnym blatem ciasta, naponczować. Wyłożyć kolejną część kremu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasody oczyszczonej czerwony barwnik spożywczy Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 – 3 łyżki wrzącej wody lub soku z cytryny posypka cukrowa Przepis: Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć, do otrzymania bardzo puszystej, jasnej masy. Dodać barwnik (ilość wedle potrzeby) i zmiksować do otrzymania jednolitego czerwonego ciasta. Następnie dodajemy po kolei jajko, ekstrakt z wanilii, sodę(...)wrzącą wodą (grzbietem łyżki) do gładkości. Jeśli będzie zbyt gęsty – dodać więcej wody. Jeśli zbyt rzadki – dosypać cukru pudru. Ciasteczka maczać w lukrze, odkładać na kratkę, posypać cukrowymi kuleczkami. Przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku. Ps. Ciastka trzeba od razu upiec ponieważ barwnik się utlenia :). Smacznego Artykuł WALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-ukjaja (niewielkie M) 100 g zmielonych lub posiekanych orzechów 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki słonecznika perełki cukrowe do dekoracji (opcjonalnie) Utrzyj miękkie masło z cukrem. Ucierając dalej dodawaj po jednym jajku . Dodaj orzechy, siemie lniane i słonecznik - wymieszaj. Gdyby masa była bardzo rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej lub skruszonych biszkoptów. Rozłóż płat ciasta francuskiego, rozłóż masę orzechową
Gotuj Sam!Pyszny torcik z masą z serka mascarpone z bitą śmietaną - smak przełamany kwaskowym dżemem śliwkowym, dzięki czemu nie jest mdły, a jednocześnie dżem trochę nawilży biszkopt zamiast ponczu! Polecam na małe uroczystości lub po prostu do kawy :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 dużych jaj 3/4 szkl. mąki 2,5 łyżki kakao (kopiate) 1/2 szkl. cukru(...)łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (30-36%) Dodatkowo: 1 słoik dżemu śliwkowego posypka cukrowa Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Gdy tak się stanie dodajemy po jednym żółtka - po każdym dokładnie miksując na najmniejszych
Kolorowy PrzepisownikKolejny z moich tortów w stylu "biszkoptowym". Wyglądem i smakiem podobny do poprzedniego (klik) ale ma inną masę i jest większy, dlatego postanowiłam wstawić przepis żebyście nie musieli przeliczać proporcji. Niestety nie mam zdjęcia przekroju ale jego wygląd od środka można wywnioskować na podstawie zdjęcia złożonego tortu przed dekoracją. Ten tort to jeden z moich "pewniaków"- raczej zawsze się sprawdza(...)słoiczek dżemu malinowego słodka herbata do nasączenia na dekorację: 1,5 paczki podłużnych biszkoptów 1/2 kostki masła łyżka cukru pudru cukrowe dekoracje Biszkopt upiec dzień wcześniej. Białka ubić na sztywno z solą a następnie powoli wsypywać cukier. Kiedy masa będzie gęsta i sztywna dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa gruszkowa: 2kg dojrzałych gruszek 3 galaretki o smaku gruszkowym 2 łyżki żelatyny Masa śmietanowa: 0,5 l śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Dodatkowo: cynamon zielone perełki cukrowe Wykonanie: 1. Biszkopt Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, mąkę
Szalona Kuchnia Ewelinypowstania gładkiej, puszystej masy. Chłodzimy około 15 minut. Schłodzony krem dzielimy na trzy części. Spodni, zimny blat układamy na paterze, przekładamy pierwszą porcją kremu, na nim układamy drugi blat, drugą część kremu, trzeci blat i ostatnią porcję kremu. Wierzch ciasta dekorujemy okruchami z odciętego kawałka. Torcik chłodzimy co najmniej 2 godziny. DEKORACJA: cukrowe jajeczka ryż preparowany(...)dodajemy 2-3 łyżki ryżu preparowanego i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na folię spożywczą, dokładnie zawijamy, dobrze dociskamy i formujemy gniazdko, wkładamy do zamrażarki na około 10-15 minut. Po tym czasie zawiniątko wyjmujemy z zamrażarki, ogrzewamy w dłoniach i ostrożnie zdejmujemy folię. Gniazdko układamy na cieście, dodajemy kilka cukrowych jajeczek i gotowe
Rozpustne gotowanieokamgnieniu. Potrzebne nam: - 3 mocno schłodzone białka - pół szklanki drobnego cukru - szczypta soli - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka mąki ziemniaczanej - 7-8 krówek - 2 łyżki mleka - łyżka masła - cukrowe perełki Przygotowanie: Białka ubijamy z solą w schłodzonej misce na pół sztywno. Wciąż ubijając dodajemy po trochu cukier, a na końcu dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubitą bezę wykładamy(...)przekładamy na paterę. Krówki kruszymy do rondla, dodajemy masło i mleko, po czym podgrzewamy mieszając. Gdy składniki się połączą i masa zgęstnieje, odstawiamy ją na moment do przestudzenia. Następnie polewamy sosem wierzch bezy i posypujemy odrobiną cukrowych perełek. Ja dodatkowo pokruszyłam 2-3 krówki i posypałam nimi wgłębienie bezy. Zamiast sosu krówkowego można też przygotować bitą śmietanę, a wierzch
W poszukiwaniu inspiracjioraz pokrojone drobniutko bakalie i mieszam. Ciasto kruszę i dodaję do czekolady. Mieszam, studzę i mokrymi rękoma, z zimnej masy, formuję niewielkie kulki, które częściowo obtaczam w wiórkach kokosowych. Można użyć również białej polewy oraz kolorowej posypki cukrowej. Gotowe schładzam w lodówce. Ot i całą filozofia. Ja użyłam akurat resztek ciasta ucieranego, które mi pozostało z poprzedniego pieczenia. Roztarłam(...)sposobem jest rozpuszczenie na parze dwóch tabliczek czekolady z dodatkiem 3 łyżek śmietanki 30% i 3 łyżek rumu. Do tego dodać 2 paczki pokruszonych herbatników, masę wymieszać i dalej postępować tak samo jak wyżej
Ciasteczkowy Potwór