masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:48/90)

Kolorowy sernik 195

cukru pudru kolorowe perełki cukrowe Wykonanie: Ciastka rozdrabniamy  blenderem lub w malakserze, dodajemy do  nich roztopione chłodne masło, miksujemy. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy folią aluminiową i na dno tortownicy wykładamy ciastka, dociskając je lekko dłonią. Tortownicę wkładamy do lodówki na 30 minut. Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej

Kulinarne przygody Gatity
Dominosteine - słodkie domino w czekoladzie 192

przełożenia: 300 g masy marcepanowej   400 g powideł śliwkowych 1 łyżka soku z cytryny Polewa : 400-500 g czekolady deserowej (można użyć także mlecznej lub białej) 4-5 łyżek oleju rzepakowego (na każde 100 g czekolady 1 łyżka oleju) Dekoracja: 100 g cukru pudru 1 łyżka wrzątku kilka kropli soku z cytryny cukrowe śnieżynki W rondelku umieść połamaną(...)następnie wbij jajko i wymieszaj. Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną, sól oraz przyprawę do piernika. Następnie wlej otrzymaną  miksturę i dokładnie wmieszaj do połączenia składników. Masę wylej na formę o wymiarach 30x24 cm, pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Wyrównaj szpatułką do ciast i piecz 20-25 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia

Food Square
Babka wielkanocna (cytrynowa) 175

jajka (u mnie L) dekoracja: lukier cytrynowy: - 1 łyżka soku z cytryny - cukier puder - kolorowa posypka cukrowa Forma:  silikonowa forma na babkę Przygotowanie: Jajka bez rozdzielania miksuję w dużej misce przez minimum 5 minut z dodatkiem cukru. Do ubitej masy dodaję olej rzepakowy, sok i skórkę z cytryny startą na tarce o drobnych oczkach. Wszystko miksuję mikserem. Dodaję resztę

Kuchnia co dnia
Piernikowe Mleczne Kanapki 193

czubatych łyżek mleka w proszku Polewa: 50 g białej czekolady 3-4 łyżeczki śmietanki 30 % Dekoracja: złote kuleczki cukrowe 1. Mleko z cukrem i masłem zagotowujemy. Kiedy lekko przestygnie dodajemy mleko w proszku i mieszamy dokładnie do pozbycia się grudek. Gotowa masę odstawiamy do przestygnięcia. 2. Białą czekoladę razem ze śmietanką, roztapiamy nad kąpielą wodną. 3. Przestudzoną, lekko zgęstniałą mleczną

Gotowanie...to proste !
Perskie ryżowe ciasteczka (bezglutenowe) 164

Przygotowanie; Do miski wkładamy miękkie masło, wlewamy olej i łyżkę cukru. Miksujemy do momentu uzyskania białej i kremowej masy. Następnie dodać mleko i wymieszać. Przesiewamy mąkę wraz z kardamonem i mieszamy do połączenia składników. Na samym końcu małym strumieniem wlewamy syrop cukrowy i miksujemy aż cały płyn się wchłonie. Ciasto będzie dosyć rzadkie więc nie należy się tym przejmować. Miskę

Radość kipiąca uśmiechem.
Piernikowa choinka 260

piernika lukier 1 białko 1 łyżeczka soku z cytryny ok. 2 szkl cukru pudru zielony barwnik cukrowe groszki   1. Do mąki wlewamy rozpuszczony miód, mieszamy łyżką. 2. Dodajemy cukier, kakao, sodę rozpuszczoną w odrobinie wody i przyprawę do piernika. Masę zostawiamy do wystudzenia. 3. Do chłodnej dodajemy masło i jajko. Zagniatamy ciasto. 4. Następnie wałkujemy na cienki placek

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sernik na korzennej kruszonce pod sniegową czapą 223

łyżeczka żelatyny Ponadto: Biała polewa czekoladowa  dr.Oetker Śnieżynki cukrowe  dr.Oetker Sposób wykonania: Kruszonka: Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta! Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami. Masa serowa: Mielony twaróg umieścić w misie miksera, wbić jajko

Wanilia i Kardamon
Czekoladowe misie karnawałowe czyli Słodki Czwartek odc.143 205

szczypta soli 150 g zimnego masła 2 jajka (M) do udekorowania: rozpuszczona gorzka czekolada cukrowe perełki Make wsypujemy do misy miksera, dodajemy proszek do pieczenia, dwa rodzaje cukru, cynamon i kakao, szczyptę soli. Następnie dodajemy zimne masło w kawałkach oraz jajka. Miksujemy ciasto na gładką masę. Formujemy z ciasta kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut(...)Wyjmujemy je, studzimy na kuchennej kratce. Po wystudzeniu dekorujemy ciasteczka wg uznania, ja rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej i jej strużkami polałam ciasteczka a następnie posypałam perełkami cukrowymi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczone mini donuts z jagodami i polewą z Nutelli 216

łyżeczka soli 1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki maślanki 2 jaja, roztrzepane 2 łyżki masła, roztopionego 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone) (opcjonalnie) kolorowa posypka cukrowa NA POLEWĘ: ok.1/2 szklanki cukru pudru ok.2 łyżki Nutelli 1 łyżka gorącej wody Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę(przesianą) z cukrem, z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. W drugiej misce(...)międzyczasie przygotuj POLEWĘ: zagotuj wodę, w miseczce połącz cukier puder z Nutellą. Zalej masę gorącą wodą i szybko zamieszaj. Jeśli polewa jest zbyt płynna, stopniowo dodawaj cukru pudru lub Nutelli, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.  Mocz donuty w polewie (do połowy). Posyp je kolorową, cukrową posypką (jeśli chcesz). Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ

Gotowanie to kochanie
lekki tort z malinami (z motywem Kucyków Pony ) 183

śmietanki kremówki różowy barwnik zagęstnik do śmietany (śnieżka lub śmietan-fix) perełki cukrowe Upiec biszkopt, najlepiej zrobić to dzień przed przekładaniem tortu.  Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wlać olej i wodę, wszystko razem delikatnie połączyć. Przełożyć ciasto do blaszki wyścielonej(...)Pozostałą śmietanę ubić z zagęstnikiem. Odłożyć dwie łyżki i posmarować nimi wierzch tortu. Przykleić opłatek. Do reszty śmietany wmiksować barwnik. Tort udekorować za pomocą szprycy.  Wierzch ozdobić perełkami cukrowymi. Przechowywać w lodówce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rafaello na krakersach 195

łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej do dekoracji perełki cukrowe Do rondelka wlać 3 szklanki mleka. Zagotować. W międzyczasie do miseczki wsypać mąkę, cukier wanilinowy, zwykły cukier, dodać żółtka i wlać pozostałą szklankę mleka. Wszystko dokładnie wymieszać. Gdy mleko zacznie się gotować to powoli wlać masę żółtkową. Cały czas mieszać, aż do zgęstnienia budyniu. Masę z rondelka ostudzić(...)Miękkie masło ubić na jasną, puszystą masę. Następnie do masła dodawać po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Cały czas miksować. Na sam koniec wsypać 150 g wiórek kokosowych. Wymieszać. Blachę wyłożyć papierem (lub przezroczystą folią). Ułożyć krakersy. Na to ¼ kremu budyniowego, ponownie krakersy, krem, krakersy, krem, krakersy i pozostała resztka kremu. Całość wyrównać, posypać pozostawionymi wiórkami kokosowymi (50 g) i wstawić

Ugotować
Czekoladowe ciasto Missisipi ze śliwkami, kokosem i białą czekoladą 135

oleju 1 tabliczka białej czekolady płatki kokosowe 1 opakowanie suszonej śliwki kilka cukrowych kuleczek do dekoracji Wykonanie Do rondelka wkładamy masło, ciemną czekoladę, kakao i cukier trzcinowy, stapiamy na małym gazie, wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy sól. Całość mieszamy do połączenia sie składników. Powinna nam powstać jednolita masa bez grudek. Mase zestawiamy z ognia. Do lekko przestudzonej masy wbijamy jajka(...)mieszamy do całkowitego połączenia się masy z jajkami. Dodajemy proszek oraz mąkę, wlewamy olej całość mieszamy. Moje ciasto przed przełożeniem do keksówki było dość gęste. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem. W wierzch ciasta wbijamy ciasno suszone śliwki, lekko je wciskając. Pieczemy w 180C do „suchego patyczka”. Białą czekolade stapiamy w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta nakłuwamy w kilku

Raj dla Podniebienia
Walentynkowe misie-lubisie 192

śmietanki 30% dodatkowo: pisaki cukrowe Dr. Oetker inne dekoracje Wykonanie: Formę do pieczenia miśków, smarujemy dokładnie, aczkolwiek nie grubo, masłem i obsypujemy mąką. Nadmiar mąki strząsamy. Moja forma ma otwory na 12 misiów, a ciasta wystarcza na 2 takie blachy. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę, tj. do momentu rozpuszczenia cukru(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Do masy maślano-jajecznej stopniowo dodajemy mąkę, na przemian z mlekiem/śmietanką - dokładnie ucieramy. Ciastem wypełniamy otwory, do 3/4 wysokości. Jeśli lubicie, w miejscu gdzie jest brzuszek, możecie położyć nutellę. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez 20 minut. Upieczone, ostygnięte misie dekorujemy pisakami cukrowymi. Możemy misiaczkom także przykleić gotowe elementy dekoracyjne

kolorowotorcikowo
Murzynek – przepis tradycyjny 5951

225g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ozdoby cukrowe – opcjonalnie *szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Murzynek – przepis tradycyjny – Wykonanie: Mleko wymieszać w garnku z cukrem i kakao. Wstawić na palnik i doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Następnie do gorącej masy dodać masło i mieszać do czasu aż się rozpuści. Odstawić(...)żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i kolejno ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostygniętej masy kakaowej, trzepaczką lub mikserem. Odlać pół szklanki masy – będzie to polewa ciasta. Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy

Kulinarne Przeboje
Cakepops - reniferki 188

także resztki ciasta (bez mas) 125g sera mascarpone 50g białej czekolady 2–3 łyżki miękkiego masła 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na dekorację: 200g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie mniej więcej pół na pół) 2 łyżki oleju precelki (kilkadziesiąt sztuk) czerwone cukierki np. M&M's, Skittles lub inne cukrowe oczy lub rozpuszczona biała czekolada(...)się rozpadać na kawałki). Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać ser mascarpone, masło, kakao, łyżeczkę cukru waniliowego i rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Wszystko razem zmiksować lub porządnie wymieszać łyżką. Masę zagnieść rękami, by stała się plastyczna i włożyć na 10 minut do lodówki, by się schłodziła.  Z masy formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego).  Wykonanie dekoracji: Roztopić

Mania Wypiekania