ładnie i nowocześnie udekorowany ( np. świeżymi kwiatami czy też z wzorkiem kwiatowym ręcznie malowanym) . Osobiście nie jestem zwolennikiem różnych kolorowych sztucznych pomad, zdjęć, figurek z masy cukrowej, różnych sztucznych groszków itd. ( oczywiście, to rzecz gustu ), decyzja zawsze należy do Was. Pierwsze kawałki tortu kroi Para Młoda. Najpierw kroi Pan Młody i podaje go swojej żonie
Kulinarny karnet Christopheralaczymy wszystko razem powoli mieszajac mikserem Na jedna warstwe biszkoptu kladziemy mase czekoladowa, przykrywamy druga warstwa biszkoptu i kladziemy biala mase, rowniez obkladamy boki. Ja przystroilam tort masa cukrowa
Klaudynkowa kuchniaWeekend mocno zajęty... Warsztaty kulinarne z Alpro i zwiedzanie Warszawy :) Z warsztatów fotki wkrótce... niestety bateria mi padłą w aparacie i muszę poczekać aż dostanę jakieś foteczki :) Tort ozdabiany masą cukrową. Przekładany śmietaną i truskawkami
kolorowotorcikowoDziś kolejny tort z bajkową postacią Tym razem na tapecie Myszka Minnie. Tort śmietanowy . A dekoracja wykonana z masy cukrowej w połączeniu z gorzką czekoladą. Polecam
Malinowa KawiarenkaTort z wesołą świnką . Mam nadzieje ,że wywoła uśmiech na buźce obdarowanej nim dziewczynki :) Chrum chrum :) Po raz kolejny poekperymentowałam z masa cukrową ... i chyba w końcu znalazłam odpowiedni dla siebie przepis ( z połączenia kilku znalezionych na innych blogach ). Metodą prób i błędów dotarłam do dzisiejszego efektu , Jest zadowalający :) A mam nadzieję
Malinowa KawiarenkaMisiowy tort na roczek dla Lilianki :) Na górze bita śmietana i dekoracje z masy cukrowej A w środku owoce leśne i śmietana z orzechami włoskimi. Ps. Chyba po raz pierwszy efekt końcowy jest taki jak na początku zakładałam , albo i lepszy ;) Polecam
Malinowa Kawiarenkadodaję serek. Całość delikatnie mieszam z przetartymi malinami. Każdy nasączony biszkopt przekładam przygotowanym kremem. Boki i wierz przykrywam cienką warstwą kremu. Posypałam drobnymi, kolorowymi cukiereczkami. Ułożyłam gotowe ozdoby z masy cukrowej. Z odłożonego biszkopta wycięłam kwiatuszki. Obłożyłam nimi bok tortu. Całość przewiązałam wstążką. Kilka zdjęć z przygotowań do urodzinowej imprezy
Magiczne Życie Martyszczycie tortu. Jeżeli chcemy uzyskać gładkie wykończenie, krem rozsmarowujemy szpatułką- nożem umoczonym w gorącej wodzie. Inaczej uzyskamy artystyczne zawijasy. Dekorujemy wedle upodobania. Ja wykonałam różyczkę (swoją pierwszą!!!) z masy cukrowej, którą zafarbowałam czerwonym barwnikiem spożywczym w żelu oraz listkami- na zielono. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościwysypać cukier i powoli wlewac zelatyne. Lekko wymieszać i zacząć ugniatać do połaczenia składników. Jeśli masa będzie rzadka należy dosypać jeszcze cukru i nadal ugniatać tworząc zwartą mase cukrowa. Kiedy masa ma odpowiednia konsystencje i wiemy ze da rade ja rozwałkować wtedy dodajemy barwnik i nadal ugniatać aby uzyskac taki kolor jaki chcemy. Mase wałkujemy podsypując cukrem pudrem aby się
Radość kipiąca uśmiechem.zbyt długo stygnać. Do ubitych na błyszczącą pianę białek dodajemy po jednym żółtku, miksujemy na niskich obrotach miksera. Banany obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem, odstawiamy. Do masy jajeczno- cukrowej na przemian dodajemy mąkę z proszkiem i sodą, oraz roztopione masło. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy papkę bananową, orzechy włoskie i otartą skórkę z cytryny. Delikatnie
Mia Cucina SofietaNiezwykle dekoracyjny prosty tort z kremem śmietankowym i malinami. Ozdobiony jest cukrową koronką, którą możecie zrobić sami. Potrzebna wam będzie mata silikonowa i specjalny proszek Cake Lace Powder. Tort w brew pozorom łatwy do zrobienia. Pyszny śmietankowy krem świetnie komponuje się z malinami. Piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Biszkopt 5 jajek(...)przykryłam kolejną warstwa i tak kolejny raz aż posmarujemy wszystkie blaty biszkoptowe. Przełożony tort schłodziłam 30 minut w lodówce. Po schłodzeniu posmarowałam tort na wierzchu masą maślaną. Delikatnie wyrównałam.( cukrowe koronki nie mogą być używane na masy śmietanowe bo rozpuszczą się) Ozdobiłam dodatkowo różami cukrowymi i srebrnymi kuleczkami
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżka kakao łyżeczka proszku do pieczenia Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Łączymy suche składniki i przesiewamy powoli, ciągle mieszając do masy jajeczno cukrowej. Przelewamy do foremki, jeśli macie silikonową jak ja, to nie musicie jej wcześniej wykładać papierem do pieczenia, jeśli natomiast nie posiadacie takiej to radzę, aby tak zrobić, bo może(...)serkiem. Na biszkopcie układamy lody, można je przeciąć na pół, aby nie wystawały ponad warstwę serową. Po czym zalewamy je serem zmieszanym z galaretką. Wkładamy do lodówki, aż masa serowa stężeje. BITA ŚMIETANA: 250 ml śmietanki 30%, bądź 36% 1/4 szklanki cukru Łyżeczka żelatyny 1/3 szklanki zimnej wody. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut, aby namokła
MamaOskarkamąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżka kakao łyżeczka proszku do pieczenia Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Łączymy suche składniki i przesiewamy powoli, ciągle mieszając do masy jajeczno cukrowej. Przelewamy do foremki, jeśli macie silikonową jak ja, to nie musicie jej wcześniej wykładać papierem do pieczenia, jeśli natomiast nie posiadacie takiej to radzę, aby tak zrobić, bo może(...)serkiem. Na biszkopcie układamy lody, można je przeciąć na pół, aby nie wystawały ponad warstwę serową. Po czym zalewamy je serem zmieszanym z galaretką. Wkładamy do lodówki, aż masa serowa stężeje. BITA ŚMIETANA: 250 ml śmietanki 30%, bądź 36% 1/4 szklanki cukru Łyżeczka żelatyny 1/3 szklanki zimnej wody. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut, aby namokła
Swojskie jedzonkoZjawiskowy tort o fiołkowym delikatnym smaku. Lekki jak obłoczek, przywołujący wiosnę. Idealny na świąteczny stół. Polecam gorąco. Składniki: 5 jaj Farmio 3/4 szkl mąki
Malinowe PocałunkiŚwiat opanowała moda na dania w kolorze czerni. Nasze mamy czy babcie zawsze nam powtarzały, że człowiek je oczami. Od najmłodszych lat uczymy się nie tylko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!