marynaty - 6066 przepisów (strona:73/405)

ŻEBERKA PO AMERYKAŃSKU/ HOUSE OF CARDS 141

dobrego ketchupu - 0,5 szklanki whiskey - łyżeczka soli - pół łyżeczki chili - łyżeczka curry - 0,5 łyżeczki kurkumy - łyżeczka słodkiej papryki - 5 posiekanych ząbków czosnku WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA  marynatę połącz i dokładnie wysmaruj żeberka, wstaw do lodówki na noc (minimum kilka godzin) kilkakrotnie obracaj. Im częściej będziesz obracać tym więcej marynaty wniknie w mięso i będzie smaczniejsze. NA DRUGI DZIEŃ(...)naczyniu żaroodpornym, piecz około 30 minut. Po tym czasie zredukuj temperaturę do 170 stopni i dalej piecz pod przykryciem. Dobrze byłoby kilkakrotnie obracać mięso w czasie pieczenia i polewać marynatą z dna naczynia. JEŚLI MASZ MOŻLIWOŚĆ  rozpal grilla i prawie gotowe żeberka połóż na ruszcie na około 20 minut. Jeśli nie masz grilla połóż mięso (bez naczynia żaroodpornego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Wegański, pieczony ''łosoś'' z batata 141

łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej sol, pieprz Przygotowanie: Do naczynia/pojemnika wlać wodę, olej, sos sojowy i dodać wszystkie przyprawy.  Pokruszyć 2 arkusze nori i dodać do marynaty.  Batata obrać i pokroić 1 cm płaty.  Włożyć do pojemnika z marynatą i zostawić najlepiej na 24 h.  Po tym czasie obwinąć każdy filet zmoczonym w marynacie

wegujemy
Wegański, wędzony ''łosoś'' 187

zamarynować. Kluczowym składnikiem są algi nori, które nadają rybny smak oraz papryka wędzona. Bardzo ważnym czynnikiem jest czas marynowania. Im dłużej marchewka poleży w marynacie tym będzie lepsza. Polecam marynować 24h lub nawet dłużej.  Wegański, wędzony ''łosoś'' Składniki: 2-3 marchewki 2 arkusze nori 3 łyżki sosu sojowego  1 łyżka czosnku(...)łyżeczka papryki wędzonej  1 łyżeczka papryki słodkiej  1/4 szkl oleju  1 szkl wody (do marynaty) sól, pieprz Przygotowanie: Marchewki obrać i za pomocą obieraczki pokroić na cienkie płaty.  Wrzucić marchewkę do gotującej się, osolonej wody. Gotować ok. 5 minut do miękkości  (ale marchewka nie może być za miękka) Do miski/pojemnika wlać wodę, olej

wegujemy
Pieczona karkówka 209

czosnku, jeśli są bardzo duże, kroimy wzdłuż na pół. Mięso nakłuwamy głęboko nożem i w powstały otwór wciskamy ząbek czosnku. Tak nakłuwamy i równomiernie nadziewamy czosnkiem całe mięso. Przygotowujemy marynatę do mięsa. W miseczce mieszamy majeranek, sól, pieprz i olej. Oleju dajemy tyle, aby marynata miała konsystencję łatwą do smarowania mięsa, ale aby była gęsta.  Mięso wkładamy do brytfanki(...)równomiernie rozprowadzamy na nim marynatę. Tak przygotowane mięso przykrywamy i wkładamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie, na dno naczynia (pod mięso), wlewamy około 3-4 łyżki oleju. Naczynie z mięsem stawiamy na niewielkim ogniu i pieczemy do miękkości. Na kuchence elektrycznej wykorzystuję do tego pole na brytfannę i włączam moc 4. Mięso pieczemy około

Smak mojego domu
Polędwiczki z grilla w boczku. 114

Grillujemy, grillujemy...Polędwiczki z grilla po raz pierwszy były naprawdę różowe i dopieczone! Były  super smaczne polecam! SKŁADNIKI: 1-2 polędwiczki 6 plastrów boczku wędzonego  MARYNATA: 5 łyżek oliwy z oliwek 3 ziarna jałowca 20 ziarenek pieprzu kolorowego roztartego w moździerzu sól, 1 łyżka lubczyku suszonego, 1 łyżka majeranku WYKONANIE: polędwiczki kroimy na 2-3 cm. paski, składniki(...)marynaty dokładnie mieszamy. kawałki polędwicy lekko zbijamy nakłuwaczem, wkładamy do marynaty na dobę najlepiej, owijamy plastrami boczku, smażymy po 10 min, w centrum grilla(na dużym ogniu), następnie odkładamy na boki grilla, żeby mięso doszło i gotowe

Kuchnia Beaty
Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami 209

content=''; document.write(" "); Do miseczki wsypujemy wędzoną paprykę, dodajemy skórkę z cytryny oraz musztardę i intensywnie mieszamy dolewając jednocześnie 4 łyżki oleju z zalewy od suszonych pomidorów. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy filety z dorsza (posolone z obu stron) i dokładnie je obtaczamy (ja użyłam oskrobanego dorsza ze skórą, którą nacięłam w trzech miejscach, można też użyć bez skóry). Zostawiamy(...)marynacie na ok. 10-15 minut (na czas nagrzewania piekarnika). W tym czasie: cebulę kroimy w półplasterki, pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki, suszone pomidory na mniejsze kawałki, a szynkę w kosteczkę. Fasolę wkładamy na sitko, żeby odciekła z zalewy. Jeśli używamy dorsza ze skórą: podsmażamy go przez minutę na suchej patelni tylko od strony skóry (wystarczy olej z marynaty

Poezja smaku
Karkówka w słodko-pikantnej marynacie 154

Karkówkę przyrządziłam na szybki obiad, wyszła bardzo smaczna i soczysta. Podałam ją z opiekanymi ziemniakami i surówką. Składniki: 4 plastry karkówki Marynata: 4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy miodowej WOM Parczew 3 łyżki ketchupu pikantnego WOM Parczew 1 łyżka miodu 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki ziaren czarnuszki 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do miski wlewamy olej, dodajemy(...)pozostałe składniki marynaty, wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy plastry karkówki, mieszamy żeby mięso było pokryte marynatą. Wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki, mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Marynata i pyszna pierś kurczaka z grilla 131

Sezon grillowy powoli się zaczyna. Mam dla was smaczną propozycję. Marynatę można przygotować wcześniej, można w niej zamarynować mięso wcześniej, ale można też grillować od razu po połączeniu mięsa z marynatą. Nam smakowało bardzo, i będę powtarzała jeszcze nie raz. ok. 1 kg piersi kurczaka marynata : 100 ml sosu słodko kwaśnego 2 posiekane ząbki

Polska Zupa
Sałatka z kurczakiem i pomarańczą 132

łyżki kukurydzy 1 pomarańcza świeże kiełki dressing szczypiorkowy: mały pęczek szczypiorku 1/4 szklanki oliwy z oliwek ( lub oleju rzepakowego ) sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka miodu sól  marynata do kurczaka: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu winnego białego  Wykonanie: Składniki marynaty do kurczaka wymieszać. Filet umieścić w mocnym woreczku, wlać marynatę i dobrze

kolorowotorcikowo
Grillowana wołowina BBQ 133

Grillowana, pikantna wołowina dla miłośników sosu BBQ. Nie wymaga wiele pracy. Wystarczy wcześniej zamarynować mięso i ugrillować. Świetna z dodatkiem świeżej sałatki i bagietki. Składniki: marynata: 250ml sosu BBG 3-4 łyżeczki sosu Piri-Piri lub tabasco biała cebula czarny pieprz 1kg pręgi wołowej Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na grube plastry. Składniki marynaty(...)Piri-Piri dokładnie mieszamy. Cebulę siekamy w plasterki. Mięso smarujemy z obu stron marynatą, układamy w naczyniu i doprawiamy z jednej strony świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na mięsie układamy plasterki cebuli i przykrywamy drugą warstwą zamarynowanego mięsa. Pieprzymy i ponownie układamy cebulę. Mięso zostawiamy w owiniętym folią naczyniu w lodówce na przynajmniej kilka godzin. Patelnię grillowa lub grill dobrze rozgrzewamy

Pyry na Gaz
Domowa wędlina z indyka. 106

sól podgrzewamy w rondelku do chwili aż składniki połączą się i będą płynne. Mięso obwiązujemy grubą nitką aby nadać mu odpowiedni kształt i przekładamy do miski. Zalewamy je przestudzoną marynatą w której obtaczamy mięso z każdej strony. Odstawiamy do lodówki najlepiej na 12-24 godziny. Po tym czasie marynatę odlewamy z miski i łączymy ją z 120 ml. wody. Mięso(...)przekładamy do keksówki i zalewamy je połową marynaty a drugą połową polewamy mięso podczas pieczenia co jakiś czas. Pieczemy około 70 min w 180C. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Duszona baranina z kiszoną cytryną 141

cebulę, czosnek, imbir, oliwę, sok z cytryny. Dodać mięso, dobrze wymieszać, przykryć, wstawić na noc do lodówki.  Drugiego dnia wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.  Mięso wyjąć z marynaty - marynatę zachować - obsmażać na niewielkiej ilości oliwy tak aby ładnie się zrumieniło ze wszystkich stron.   Przełożyć mięso do misy wolnowaru, dołożyć marynatę, oliwki i kiszone cytryny. Na patelnię

Stare Gary
pomarańczowe pałki kurczaka z piekarnika... 173

łyżeczki, sok z pomarańczy 2 sztuki, pałki z kurczaka 8 sztuk/większe pałki kurczaka dobrze opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym wycisnąć sok z 1 pomarańczy i wymieszać w marynacie z oleju, rozmarynu, curry, pieprzu, kucharka, przyprawy w płynie wlać marynatę do pałek, dobrze je natrzeć i schować do lodówki najlepiej na całą noc przed pieczeniem wycisnąć(...)pomarańczy i polać nią pałk w marynacie, piec pod przykryciem w 200 C, grzanie góra/dół około 40 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu 5 - 7 minut, pałki będą bardziej chrupiące pałki są smaczne, soczyste i na ciepło i na zimno.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Podudzia z kurczaka, zapiekane w bekonie z warzywami 165

osoby: 8 dużych pałek z kurczaka 2 cukinie 1 cebula 3 duże marchewki 6 różyczek brokuła 6 różyczek kalafiora 300 gr boczku wędzonego, pokrojonego na plastry cienkie jak papier Marynata 3 łyżki oleju/oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka mieszanki ziołowej lub ziół (u mnie tymianek(...)ząbki czosnku, pokrojone w plasterki duża szczypta rozmarynu duża szczypta kminku sól pieprz Kurczaka opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, odłożyć. Sporządzić marynatę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać, dodać kurczaka, dokładnie obtoczyć. Przykryć miskę, wstawić do lodówki na min 4 godziny max 24 godziny. Warzywa opłukać, osuszyć. Marchewkę i cukinię pokroić w słupki. Cebulę podzielić na 6 części. Na blaszce

moj przepis na
Karkówka pod pierzynką. 147

moje. Jest bardzo wdzięczne do przygotowania i bogate w smaku! SKŁADNIKI: 4-5 plastrów chudej karkówki 2-3 cebule kilka plastrów boczku wędzonego lub pieczonego z kardamonem papryka konserwowa MARYNATA: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka suszonego lubczyku szczypta majeranku szczypta tymianku 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 25 ml białego wytrawnego wina WYKONANIE: wszystkie składniki(...)marynaty dokładnie mieszamy, karkówkę rozbijamy nakłuwaczem, macerujemy w marynacie, zostawiamy w lodówce na 3-4 godz., cebulę kroimy w piórka, boczek i paprykę w cienkie paski,  plastry karkówki smarujemy ketchupem, kładziemy na każdy cebulę, boczek, paprykę,  smarujemy majonezem, po 30-40 min. posypujemy tartym serem, zapiekamy w piekarniku około 1 godz.(to jest czas całkowity) najpierw w temp

Kuchnia Beaty