bulion oliwa z suszonych pomidorów świeża mięta kilka ząbków czosnku sól i piperz Do dzieła: Mięso myjemy, osuszamy i porcjujemy. Z wina, mięty, oliwy i czosnku i pieprzu przygotowujemy marynatę. Nie podaję proporcji - bo wszystko zależy od ilości mięsa. Nie bójcie się użyć sporo wina i świeżych ziół :) Mięso wraz z marynatą wkładamy do woreczka lub pojemnika - tak by szczelnie(...)przecieramy na gładki krem. Ja podałam combry na puree bez masła - ale możecie wkręcić łyżkę na sam koniec. Po usmażeniu jagnięciny nie szorujcie od razu patelni. Wlejcie na nią marynatę (bez ziół), szklankę bulionu i cierpliwie redukujcie na małym ogniu, aż do uzyskania delikatnego sosu. Możecie na koniec wkręcić łyżeczkę masła. Buraczki, czy inne dodatki wedle uznania. Smacznego
Spektrum Smakusoczysty smak i lekki aromat. To jest pycha Schab umyć i wysuszyć, usunąć tłuszcz i ścięgna. Powinien zostać piękny czysty płat mięsa. W miseczce wymieszać olej z pozostałymi składnikami marynaty i posmarować nimi mięso. Najlepiej zostawić tak mięso w lodówce na noc, ale możecie być też kilka godzin. Włożyć mięso do woreczka. Jak zostanie Wam marynata to włożyć ją również(...)mięsa. Super jest jak uda Wam się kilka razy przewrócić mięso w marynacie. Śliwki zalewamy żubrówką lub jałowcówką i tak zostawiamy na dwie godziny. Następnie odcedzić. Za pomocą ostrego noża naciąć otwór wzdłuż mięsa i powpychać śliwki. Ja pomogłam sobie długim drewnianym kijkiem. ( rączka od tłuczka) Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab ze wszystkich stron. Włożyć schab do rękawa
Kuchnia Pokoleńkolendry 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2-3 małe kiszone cytryny - posiekane , bez pestek 80 g oliwek, zielonych i czarnych, bez pestek szczypta szafranu 500 ml bulionu drobiowego marynata 1 czubata łyżeczka nasion kolendry rozgniecione w moździeżu 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy sól morska i pieprz przygotowanie Dzień przed gotowaniem, umieścić wszystkie(...)składniki marynaty w blenderze i utrzeć na gładką masę. Perliczkę umyć i osuszyć. podzielić na 4 części, natrzeć mięso marynatą i marynować w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Następnego dnia rozgrzać sporą ilość oliwy na dużej, głębokiej patelni . Obsmażyć perliczkę, na średnim lub dużym ogniu, ze wszystkich stron zaczynając od strony skóry.Kawałki
Stare GaryMarynata: 1/2 szklanki białego octu winnego 2 łyżki cukru sól i biały pieprz do smaku Sos musztardowy: 3 łyżki musztardy 1 szklanka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz Przygotowanie : Śledzie opłucz i pokrój na dwu centymetrowe kawałki. Przygotuj marynatę: wszystkie składniki wymieszaj w rondelku i zagotuj na wolnym ogniu, ostudź Zimną marynatą zalej pokrojone śledzie i odstaw pod przykryciem
Proste Potrawyobiad warto zaserwować solidny mięsny kawałek. A jeżeli kruchą łopatkę, podamy w aromatycznym chrzanowym sosie, to taki posiłek z pewnością będzie smakował każdemu. składniki dla czterech osób mięso i marynata 600 g ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej sól, pieprz 2 liście laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1 szczypta majeranku 1 szczypta lubczyku 1 łyżka oleju pozostałe składniki 2 łyżki(...)szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa. W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, pokruszone liście laurowe, gorczyce, lubczyk, majeranek, oraz olej. Kotlety z łopatki wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie misę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny. Następnego dnia, na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy
Miód i pieprzPrzy piątku zapraszam Was na porcję pysznej ryby. Dziś na tapecie łosoś. W wyjątkowej oprawie, a dokładniej marynacie. Pyszna cytrynowo miodowa nuta nadaje świeżości rybie i czyni ją jeszcze smaczniejszą. Składniki: 40 dag łososia 5 łyżek oleju 4 łyżki miodu akacjowego MIODY POLSKIE 3 łyżki soku z cytryny sól,pieprz ew. natka pietruszki do posypania dania Wykonanie: Łososia oprószamy(...)solą, pieprzem. Olej mieszamy z sokiem z cytryny i miodem. Dokładanie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy rybę. Odstawiamy do lodówki na min 3 godz. Po tym czasie rybę pieczemy ok 15 minut w piekarniku podlewając marynatą.Gotową rybę możemy posypać posiekaną natką pietruszki
Z Majeczką w kuchniryżem, kaszą lub frytkami. Do tego miałam surówkę z kapusty kiszonej . W ten sam sposób możecie przygotować również karkówkę wieprzową. Składniki 1 kg wołowiny bez kości (miałam rostbef) Marynata 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 6 łyżek oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki papryki ostrej sól Cebulę(...)pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Wołowinę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć mięso do miski i zalać marynatą po czym obtoczyć w niej mięso ze wszystkich stron. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Po tym czasie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, wlać zalewę , polać dwoma łyzkami
O kuchni z uczuciemSkładniki : 4 udka Składniki na marynatę: 2 5 ml miodu 4 łyżki musztardy dujon i tyle samo francuskiej 4 łyżki octu winnego - u mnie ryżowy 2 łyzki oleju słonecznikowego sól, pieprz Przygotowanie : Każde udko naciąć 3 równoległymi cięciami Składniki marynaty wymieszać, doprawić solą i pieprzem, mięso natrzeć marynatą, pozostawić na co najmniej godzinę Przygotowane udka włożyć
Proste PotrawyDzięki marynacie z dodatkiem keczupu, miodu i sosu sojowego mięso jest bardzo aromatyczne i delikatne. Żeberka podałam z kaszą owsianą od Cenos . Przyznam się, że jeszcze nigdy wcześniej jej nie jadłam ale od teraz się to zmieni gdyż jest bardzo zdrowa i smaczna. Jest cennym źródłem białka i błonnika, doskonale pasuje do wszystkich mięs. Polecam :) 1,2 kg żeberek(...)woreczki kaszy owsianej CENOS Marynata: 1/4 szkl oleju rzepakowego 1/3 szkl keczupu pikantnego spora łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz Żeberka umyć osuszyć i podzielić na niewielkie porcje. Natrzeć solą i pieprzem. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie pokryć żeberka. Mięso przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki
Smakołyki Asijego podkreśl lekką nutą słodkości i przypraw. Składniki: dla steka: 4 ulubione steki 4 deski cedrowe (moczone w wodzie przez 4 godziny) sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 4-5 gałązek świeżego rozmarynu (drobno posiekane) ½ łyżki płatków czerwonej papryki ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego (drobno zmielonego) 6-8 wyciśniętych ząbków czosnku skórka z 2 cytryn(...)świeżego rozmarynu (drobno posiekane) ¼ szklanki octu jabłkowego 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki sól koszerna i czarny pieprz do smaku ½ szklanki oliwy z oliwek Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki marynaty. Marynować w niej mięso do 24 godzin. Przed grillowaniem steki odstawić na godzinę do miejsca w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotować grilla, rozgrzać do średniej/wysokiej temperatury, oczyścić ruszt, dobrze
naRuszciekupuję go z rozsądku, ale dlatego, że polubiłam. Kiedy tylko trafię na promocję, zaopatruję się w solidną porcję piersi na bitki lub udźca. Tym razem upiekłam udźce w pysznej marynacie, która przypadła do gustu nie tylko mnie. Mąż zachwycony, goście mlaskali i głaskali się po brzuszkach :) Źródło przepisu tutaj . SKŁADNIKI: 80 dag udźca indyczego bez kości – u mnie 2 sztuki(...)teraz promocja ) MARYNATA: 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki miodu 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka octu winnego 1/3 szklanki oleju rzepakowego SOS: sos zlany z pieczenia 1 szklanka wody pieprz sos sojowy jasny 1 łyżka śmietany kremówki mąka do zagęszczenia ewentualnie sól WYKONANIE: Mięso opłukać, osuszyć, przekroić
Kuchenne zapiski Edytyświeżo zmielony pieprz 1 szklanka wody Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę i przekładamy do miski, dodajemy tymianek, pieprz i sok z jednej cytryny. Całość dokładnie mieszamy, do tej marynaty wkładamy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek kurczaka był w marynacie. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przekładamy do formy do pieczenia kurczaka, jak i marynatę. Dodajemy jedną
Kuchnia na wzgórzubakłażan stworzyły świetną kompozycję i coś niepowtarzalnego. Mogłabym bez końca jeść to danie, nigdy by mi się nie znudziło. Składniki (na 4-5 porcji): 400 gram piersi kurczaka marynata do kurczaka : 5 łyżek jogurtu naturalnego, 1/3 łyżeczki garam masala, 1 łyżeczka curry w proszku, szczypta papryki ostrej i wędzonej, szczypta kuminu 1 bakłażan 250 gram topinamburu 1 średni batat(...)miodu sok z 1/2 limonki lub cytryny 1 pęczek natki pietruszki lub kolendry do podania: ryż długoziarnisty/ dziki, chlebek pita lub naan, ćwiartki limonki Kurczaka kroję w kostkę. Składniki marynaty mieszam i umieszczam w niej kurczaka, odstawiam na 30 minut lub dłużej. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Dodaję przyprawy oraz
Mango Papajapieczona w płatkach suszonego czosnku jest aromatyczna i bardzo smaczna. Idealnie się sprawdza na kanapki lub jako danie obiadowe. Składniki: 2 kilogramy karkówki Czosnek w płatkach Skworcu Marynata: 2 łyżeczki marynata staropolskiej Skworcu 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: Karkówkę myjemy, osuszamy, do miseczki wlewamy olej(...)dodajemy pozostałe składniki marynaty, dokładnie mieszamy. Dokładnie nacieramy mięso, przekładamy do miski, obkładamy płatkami czosnku, miskę z mięsem zawijamy w folię, na trzy dni wstawiamy do lodówki. Karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Upieczone mięso przed krojeniem mocno schładzamy, będzie się lepiej kroiło
Bajeczna Kuchniamnie abym nadział ją śliwką - możecie nam wierzyć że to połączenie wyszło przepysznie. Składniki (polędwica) : 1 polędwica wieprzowa kilka śliwek kalifornijskich sól, pieprz, papryka ostra łyżka masła klarowanego Składniki (marynata) : 150 ml oleju rzepakowego ( polecam ten ) łyżka musztardy d'jon łyżka miodu łyżeczka przyprawa do wieprzowiny Składniki (sos): 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku olej rzepakowy łyżka musztardy francuskiej(...)dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Ułóż z brzegu rozcięte na pół śliwki i całość zwiń w roladę. Obwiąż ją nicią lub sznurkiem bawełnianym. Zamarynuj w wymieszanych składnikach marynaty i włóż na minimum 30 do lodówki. W między czasie zrób sos. Na odrobinie oleju podsmaż na rumiano pokrojoną w kosteczkę cebule i starty czosnek. Dodaj 2 łyżki kaparów
Mechanik w kuchni