marynaty - 6066 przepisów (strona:78/405)

KARKÓWKA PIKANTNA 203

rozmarynu sól i pieprz ***************************************************** Mięso myjemy i osuszamy.Miód mieszamy z keczupem i natką pietruszki , przyprawiamy papryką w proszku.Marynatą smarujemy kotlety ,  wkładamy do miski i zalewamy drugą marynatą przygotowaną z maślanki ,soku z cytryny , curry , rozmarynu i pieprzu ,  przykryć.Włożyć do lodówki na noc.Kotlety osączyć  z marynaty po tym czasie i obsmażamy na oliwie na silnym(...)ogniu steki , podlewamy bulionem mięsnym , dolewamy marynatę z kotletów , pokrojoną cebulką i dusimy mięso do miękkośći.Zagęszczamy jak potrzeba mąką ziemniaczaną 1 łyżeczka z odrobiną wody.Podajemy z ziemniakami,surówkami i śmietaną.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
po prostu śledź w oleju 199

podniebienia i zdrowia. składniki do przyrządzenia śledzi 4-5 filetów śledziowych ( najlepiej matiasów) z solonej zalewy 2 niewielkie cebule 1/2 szklanki dobrego oleju kilka plastrów cytryny szczypta pieprzu na marynatę 1 szklanka wody 1/2 szklanki octu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego sposób przygotowania Do niewielkiego garnka wsypujemy sól, oraz cukier, zalewamy wodą(...)dodajemy ocet, liście laurowe i ziele angielskie. Całość doprowadzamy do wrzenia, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując przez dziesięć minut, a n astępnie marynatę studzimy. Śledziowe filety wyjmujemy z słonej zalewy, płuczemy pod bieżąca wodą, wkładamy do przestudzonej marynaty i odstawiamy na dzień w chłodne miejsce. Następnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy. Na dnie niewielkiej

Miód i pieprz
Spaghetti z Piersią Kurczaka i Brokułem 188

potrzebować : 500 g makaronu spaghetti 1 podwójna pierś kurczaka (około 600 g) 1 brokuł 60 g suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku do smaku sól pieprz olej do smażenia na marynatę : około 50 ml oleju 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta pieprzu cayenne Link do filmu z przygotowania : Spaghetti z piersią kurczaka i brokułem https://www.youtube.com/watch?v=z9CakdmCJs4 Przygotowanie : Najpierw(...)Umytą i osuszoną pierś z kurczaka oczyszczam z białych błonek , chrząstek i kroję w kostkę . Do miseczki daję olej dodaję przyprawy : tymianek , pieprz , paprykę słodką i dokładnie mieszam . Do marynaty dodaję pokrojoną pierś z kurczaka , mieszam aby pierś była pokryta olejem z przyprawami i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników . Suszone pomidory kroję w drobną kosteczkę i daję do osobnej

Uwaga Babcia Gotuje
Udka Pieczone z Pieczonymi Ziemniakami 218

kawałki (odcinam pałkę od udka) Do miseczki daję olej dodaję wszystkie przyprawy (paprykę, czosnek, tymianek,pieprz, pieprz cayenne) i doprawiam solą (w moim przypadku jedną szczyptą), całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa. Teraz do miski przekładam podzielone udka i nacieram dokładnie marynatą. Tak przygotowane odstawiam do lodówki na około 60 minut do zamarynowania. Po 60 minutach: Ziemniaki obieram, większe przekrawam(...)dokładnie mieszam tak żeby całe ziemniaki pokryły się olejem i przyprawami. Teraz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam na środku udka (udka przed położeniem na blasze dokładnie smaruję marynatą w której się marynowały). Dookoła udek układam ziemniaczki. Pieczenie udek i ziemniaków: Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 60 minut. Pieczone udka

Uwaga Babcia Gotuje
szczupak przyrządzony sposobem mazurskiego rybaka 174

ilość ryby). Dziś pragnę podzielić się tym przepisem, a może przypadnie on do gustu jeszcze komuś ( oprócz mojej skromnej osoby). składniki  dla czterech osób na marynatę 1 szklanka wody 1/2 szklanki octu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego do przyrządzenia szczupaka 1 szczupak o wadze ponad kilogram 2 cebule 1/2 szklanki dobrego(...)zalewamy wodą, dodajemy ocet, liście laurowe i ziele angielskie. Całość doprowadzamy do wrzenia, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując przez dziesięć minut, a n astępnie marynatę studzimy. W tym czasie szczupaka dokładnie myjemy, filetujemy ( na przykład w ten  sposób  ) i zdejmujemy z niego  skórę. Kawałki fileta wkładamy do przestudzonej marynaty i odstawiamy

Miód i pieprz
Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko 161

pierś pieczona w piekarniku podana w asyście kiszonej kapusty na słodką nutę. Całość komponuje się wspaniale. Przepis warty wypróbowania. Składniki: 1 pierś z gęsi ze skórą-1,10 kg Marynata: 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy Sól morska do smaku Pieprz kolorowy utarty w moździerzu do smaku Kapusta na słodko: 1 litr(...)pieprz do smaku Sposób wykonania: Pierś z gęsi  rozmroziłam w lodówce, umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, skórkę ponacinałam delikatnie aby nie naruszyć struktury mięsa. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym Przygotowałam marynatę: Miód zmieszałam z sosem sojowym, oliwą , dodałam imbir oraz sól i utarty pieprz kolorowy, natarłam marynatą mięso z każdej strony, zamknęłam naczynie i wstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego

Wanilia i Kardamon
OCTOWE ROLMOPSY 160

roku w moim menu znajdą się też te octowe rolmopsy, z warzywami- pyszne   Składniki: 6 filetów śledziowych solonych czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 ogórki octowe musztarda marynata octowa: 2 szkl wody 2 szkl octu 7 łyżek cukru łyżeczka soli 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziela ang 6 ziaren pieprzu kolorowego Wykonanie: Śledzie moczymy do pożądanej słoności. Ocet(...)resztą przypraw oraz plastrami cebul. Zagotować i ostudzić. Zimną zalewą zalać płaty śledziowe. Odstawić na noc. Na drugi dzień pokroić ogórki i paprykę w paski. Osączyć śledzie z marynaty, posmarować cienką warstwą musztardy,na każdym płacie ułożyć cebulę z marynaty, paprykę i ogórka, zwinąć , spiąć wykałaczką

Z Majeczką w kuchni
Podudzia z kurczaka, zapiekane w bekonie z warzywami 190

osoby: 8 dużych pałek z kurczaka 2 cukinie 1 cebula 3 duże marchewki 6 różyczek brokuła 6 różyczek kalafiora 300 gr boczku wędzonego, pokrojonego na plastry cienkie jak papier Marynata 3 łyżki oleju/oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka mieszanki ziołowej lub ziół (u mnie tymianek(...)ząbki czosnku, pokrojone w plasterki duża szczypta rozmarynu duża szczypta kminku sól pieprz Kurczaka opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, odłożyć. Sporządzić marynatę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać, dodać kurczaka, dokładnie obtoczyć. Przykryć miskę, wstawić do lodówki na min 4 godziny max 24 godziny. Warzywa opłukać, osuszyć. Marchewkę i cukinię pokroić w słupki. Cebulę podzielić na 6 części. Na blaszce

moj przepis na
Golonka pieczona w piwie 216

tego dnia nie dotknęłam nawet noża – wszystko od A do Z zostało przygotowane przez mojego mężulka. Składniki na 4 mało głodne osoby: 2 duże golonki wieprzowe Składniki na marynatę: 1 łyżeczka soli grubej 0,5 łyżeczki pieprzu w ziarnach 1 łyżeczka kolendry (takie kulki) 4 łyżki oleju 3 ząbki czosnku, pokrojony w plastry Sól, pieprz, kolendrę umieścić w moździerzu(...)utrzeć. Do dużej miski przełożyć utarte przyprawy, dodać czosnek, olej, wymieszać. Golonkę umyć, osuszyć, natrzeć marynatą. Naczynie szczelnie przykryć. Odstawić na minimum 24 godziny do lodówki. Dodatkowo: 1 szklanka piwa jasnego Formę wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć golonkę, resztą marynaty polać golonkę, wlać szklankę piwa. Zakryć szczelnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piec 1 godzinę 45 minut

moj przepis na
Kieszonki drobiowe z pieczarkami i serem 2528

serem – Wykonanie: Filety z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i ewentualnych kości. Włożyć do plastikowego pojemnika lub miseczki, dodać oliwę i przyprawę do kurczaka. Dokładnie otoczyć piersi w marynacie i odstawić, by mięso nieco przeszło przyprawami. Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać ok. 1-2 łyżeczki marynaty (odlać troszeczkę tej, w której marynuje się(...)Smażyć do lekkiego zarumienienia pieczarek. W każdej piersi kurczaka robimy wzdłuż nacięcie, tworząc kieszonkę. Wkładamy do środka plaster sera, a następnie usmażone pieczarki z cebulką. Całość spinamy wykałaczkami. Całą marynatę przelewamy na rozgrzaną patelnię, a następnie smażymy kieszonki z każdej strony. Kolejno przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy drobiowe kieszonki przez ok. 10 minut na małym ogniu (dzięki temu mięsko będzie

Kulinarne Przeboje
Rolada z polędwiczki wieprzowej z oscypkiem 146

dodatkiem śliwek suszonych,oscypka i boczku wędzonego.Danie możemy podać na uroczysty obiad. Składniki: 1 duża polędwiczka wieprzowa 8 plastrów boczku wędzonego 10 suszonych śliwek 1 duży oscypek Marynata: 0,5 szklanki oleju 1 łyżka ostrej musztardy rosyjskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki przyprawy do karkówki Sznurek do wędlin Sposób przygotowania: Składniki marynaty łączymy ze sobą, mieszamy. Polędwiczkę kroimy(...)pół , lekko rozbijamy tak żeby powstał nam duży płat mięsa. Smarujemy marynatą i układamy na brzegu polędwiczki pokrojonego w paski oscypka, boczek i śliwki suszone. Zwijamy dość ścisło w roladę i związujemy sznurkiem żeby się nie rozwinęła podczas pieczenia. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Soczysta polędwica 176

prosty i bardzo smaczny obiad. Worki do pieczenia warto mieć w domu, mięso w nich pieczone jest miękkie, aromatyczne i bardzo soczyste. Polecam! Składniki: polędwica wieprzowa (ok. 300 g) marynata: 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka papryki ostrej łyżeczka papryki słodkiej pieprz czarny sól ziołowa czosnek granulowany worek do pieczenia 1.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Składniki marynaty mieszamy. 2. Mięso myjemy(...)smarujemy marynatą i albo wkładamy na godzinę/kilka godzin do lodówki albo od razu do worka/rękawa do pieczenia. 3. Zamarynowaną polędwicę wkładamy do piekarnika na 20 minut. Wyłączamy piekarnik i odstawiamy mięso na 5 minut. Po tym czasie możemy pokroić mięso i podawać. Polędwica wychodzi tak soczysta, że zjedliśmy ją bez sosu, za to z ryżem z warzywami

NA MOIM TALERZU
Polędwiczka wieprzowa miodowa 127

Dzięki marynacie miodowo-keczupowo-musztardowej mięso zyskuje wspaniały smak i kruchość. Polecam Wam nie tylko na niedzielny obiad.  1 polędwiczka wieprzowa ok 600g 2 łyżki miodu łyżka musztardy łyżka keczupu 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do grilla 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól, pieprz świeżo zmielony Mięso umyć, osuszyć i usunąć błonki. Oprószyć solą(...)pieprzem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce i natrzeć polędwicę. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Polędwiczkę ułożyć w blaszce wyłożonej folią aluminiową, polać całą marynatą. Piec 10 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 180st. i piec jeszcze ok 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut i porcjować

Smakołyki Asi
Kąski z kurczaka 299

piekarniku, więc bez dodatkowego tłuszczu. Idealne na przekąskę, ciepłą kolację, spotkania w gronie przyjaciół. Podawać z salsami warzywnymi lub domowymi dipami. 2 filety z kurczaka 1 jajko płatki kukurydziane MARYNATA: 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka papryki mielonej słodkiej pieprz sól Wszystkie składniki marynaty rozetrzeć w misce. Fileta(...)kurczaka pokroić w paski i wymieszać razem z marynatą. Powinna dokładnie pokryć mięso. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Po tym czasie wlać rozmącone jajko i wymieszać. Płatki kukurydziane rozkruszyć i dokładnie obtaczać w nich każdy kawałek kurczaka. Układać na blachę jeden przy drugim tak, aby się nie dotykały. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec

https:KKuchniaMniam
Mega soczyste pałki z kurczaka w marynacie majonezowo - musztardowej 332

Mega soczyste pałki z kurczaka w marynacie  majonezowo -musztardowej... Pałki z kurczaka w marynacie z majonezu i musztardy z czarnym sezamem. A do tego ziemniaczki pieczone w tym samym naczyniu jednocześnie. Potrzebne będą: pałki z kurczaka majonez musztarda sarepska (jak ktoś lubi ostrzejsze to rosyjska) ziemniaki  cebula czosnek tymianek papryka słodka sól, pieprz łyżka oliwy czarny sezam (opcjonalnie(...)posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem, słodką papryką i opcjonalnie czarnym sezamem, cebulę kroimy w grubsze piórka i kładziemy na ziemniaki, podlewamy trochę wodą. Następnie smarujemy z każdej strony nasze pałki marynatą, kładziemy je na ziemniaki i cebulkę, posypujemy opcjonalnie sezamem i tymiankiem. Naczynie zamykamy i wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy godzinę, następnie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze

Pelusiowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania