marynaty - 6066 przepisów (strona:81/405)

Kurczaki z pieca 110

małe kurczaki po ok 1,5 kg marynata 4 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego 1 łyżka miodu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka suszonej papryki 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego szczypta lubczyku szczypta mięty 1 łyżka sosu sojowego Kurczaki umyć, oczyścić, osuszyć. Składniki marynaty utrzeć i nasmarować marynatą kurczaki. Odstawić na ok dobę do lodówki. Włożyć

Gotowanie jest łatwe
Jeleń w czerwonym winie z grzybami 117

Przyprawy utłuc w moździerzu. Mięso przełożyć do naczynia, zasypać przyprawami, dodać posiekany czosnek i zalać winem. Przykryć folią i wstawić do lodówki na ok 1 dobę. Mięso wyjąć z marynaty, pozostawiając marynatę do podlania. Podsmażyć je , następnie podlać marynatą, dodać cebulę i pokrojoną marchewkę oraz grzyby uprzednio ugotowane , doprawić grzybami sproszkowanymi. Dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie , podlewać

Gotowanie jest łatwe
Dynia marynowana w słodko kwaśnej zalewie 180

kłaść to złoto w kostkach do słoika można dopóki dynia jest dostępna ( przeciętnie do końca grudnia). Lubię smak korzennej marynaty, którą otoczone są kosteczki dyni. To świąteczny smak na czasie.. słodki i jednocześnie kwaskowaty, podkreślony pikanterią goździków i aromatem cynamonu. Wspaniale komponuje się z białym mięsem Polecam również: * słodko kwaśne gruszki * buraczki w słoiku * papryka marynowana(...)cukru - 1,5 szklanka wody - 3/4 szklanki octu 10% - 4-5 goździków - 2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu ( bądź kora ) Dynię kroimy w paski a następie w miarę równą kostkę. Składniki marynaty zagotowujemy. Wkładamy kosteczki dyni i gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż do zeszklenia - uwaga - nie przegotujmy bo dynia się rozpadnie ( potrwa to około 30 minut, ale bądźcie czujni - tak naprawdę

kawawszklance
Wieprzowina w sosie musztardowym 138

natka pietruszki olej do smażenia  sól i pieprz bouquet garni (bukiet ziół - pietruszka, liść laurowy, tymianek) wykonanie: Mieszamy wino z musztardą Dijon oraz z miodem. Robimy z tego marynatę, do której wkładamy mięso pokrojone na kawałki. Pozostawiamy tak na godzinę. Po tym czasie odcedzamy dokładnie mięso, osuszamy. Marynatę zachowujemy.  Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy mięso na dużym(...)ogniu przez około 5-6 minut. Dorzucamy posiekaną drobno szalotkę. Podsmażamy kilka minut. Następnie dolewamy do mięsa wcześniej zachowaną marynatę oraz 250 ml gorącej wody. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładamy bouquet garni. Gotujemy pod przykryciem przez około 1 godzinę i 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy wstążki z marchewki. Za pomocą obieraczki do warzyw robimy wstążki ze surowej marchwi

Przysmaki Karolki
Wieprzowina słodko - kwaśna 125

innym rodzajem mięsa). Danie to j est dość czasochłonne i wymaga nieco pracy, jednak myślę, że zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, bo jest naprawdę pyszne!  Marynata: 300g schabu 1  średnia ebula 1 – 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru 1 łyżka wódki 1 łyżka octu winnego 1 łyżka(...)niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać pozostałe składniki: cukier, sos sojowy, wódkę, ocet winny, sok z cytryny i miód, przelać do mięsa, wymięszać, aby całe mięso dokładnie poktyło się marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 24h (jeżeli nie macie aż tyle cierpliwości, wystarczy kilka godzin, ja zazwyczaj przygotowuję marynatę dzień wcześniej, dzięki czemu mięso nabiera wspaniałego aromatu).  Przygotowanie

Codzienne Gotowanie
Stir fry z warzywami, kurczakiem w orzechach z makaronem gryczanym 203

dostać w każdym supermarkecie) ok 100 g brokuła  1 łyżka mąki ziemniaczanej pęczek szczypiorku 150 g prażonych posiekanych orzechów włoskich  1 dymka olej kokosowy do smażenia marynata do kurczaka 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 sprasowany ząbek czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu białego  Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty(...)mąką ziemniaczaną i dodajemy cebulę, paprykę i brokuł, chwilę podsmażamy ciągłymi ruchami podrzucania cały czas wszystko mieszamy. Dodajemy  kiełki i makaron.  Na sam koniec wlewamy pozostałą marynatę z kurczaka i jeszcze chwilę podsmażać. Po zdjęciu z ognia wszystko posypujemy szczypiorkiem i uprażonymi orzechami.   Smacznego

Niezły Młynek
Pałki kurczaka w ketchupie z pieczonymi ziemniakami 199

Składniki: Pałki z kurczaka: marynata: 50ml oleju, 6 łyżek ketchupu łagodnego, 2 łyżeczki soli, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 2 łyżeczki ziół do drobiu, pieprz, 1/2 cebuli. 1 kg pałek z kurczaka. Pieczone ziemniaki: 1kg małych ziemniaków, 6 ząbków czosnku, 2 łyżeczki soli, garść posiekanego koperku, 3 gałązki rozmarynu, pieprz, czerwona słodka papryka, mielona, olej. Przygotowanie: Marynata(...)Cebulę pokroić w paseczki i dodać do niej resztę składników. Wymieszać. Mięso dodać do marynaty, wymieszać i odstawić na conajmniej godzinę do lodówki. Ziemniaki umyć i dodać do nich resztę składników - z gałązek rozmarynu pourywać igiełki i tylko je dodać. Wymieszać.  Na blaszce do pieczenia na środku ułożyć mięso, a po bokach ziemniaki. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200stopni

W kuchni u Moniki
polędwiczka wieprzowa nadziewana wędzonymi śliwkami 131

prezentuje się, iście po królewsku. składniki na trzy osoby 450 g polędwiczki wieprzowej 80 g  suszonych śliwek  ( najlepiej podwędzanych) 15 g masła 100 ml słodkiej śmietany 30% marynata 1 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej  stronie sól,  pieprz sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy(...)miski i dokładnie mieszamy. Polędwiczkę myjemy, dzielimy ją na trzy części i wkładamy pocięte kawałki do miski  nacierając je marynatą. Miskę  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Suszone śliwki wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem.  Po  minucie, na sicie, odlewamy wodę ze śliwek. Polędwiczki wyjmujemy z lodówki, układamy kawałki mięsa na desce

Miód i pieprz
Szaszłyki drobiowe z grilla. 166

Kolejne mięsko na zakończenie sezonu grillowania to szaszłyki!Przygotowałam je z piersi kurczaka z papryką i cebulką. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka podwójna 1 papryka cebula MARYNATA: oliwa z oliwek zioła prowansalskie przyprawy:sól, pieprz, vegeta, przyprawa magii  WYKONANIE: pierś z kurczaka kroimy na kawałki grubości 0,5 cm., nakłuwamy, wkładamy do marynaty przynajmniej na 2 godz. następnie(...)nadziewamy na patyczki, mięso, cebulę, paprykę, smarujemy marynatą,grillujemy  na tackach

Kuchnia Beaty
Aromatyczne warkocze z polędwiczek wieprzowych. 158

kochanej rodzinki! Warkocze z tymi przyprawami są aromatyczne no i bardzo ładnie wyglądają, SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe 6 plastrów szynki szwardzwalskiej kilka gałązek rozmarynu  kilka listków lubczyka MARYNATA 4-5 łyżek oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki Primerby bazyliowej 3 ząbki czosnku sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: Polędwiczki oczyszczamy z błon, nakłuwamy i  rozcinamy na trzy części, przygotowujemy marynatę wkładamy(...)mięso, na wierzch kładziemy kilka listków lubczyka, odstawiamy na 3-4 godz. przykryte folią aluminiową, następnie zaplatamy warkocze razem z szynką, smarujemy marynatą, wkładamy mięso w woreczki i do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. wyłączyć piekarnik, mięso zostawić jeszcze na 10 min. żeby doszło

Kuchnia Beaty
aromatyczna karkowa pieczeń w niedźwiezim czosnku 180

sklepie sprzedaż przypraw. składniki 2 kg karkówki 3 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka domowego maggi 2 łyżki czosnku niedźwiedziego sól,  pieprz Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty ( oprócz czosnku) wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy. Karkówkę myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce(...)minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny).  Następnego dnia karkówkę wyjmujemy z lodówki i osuszamy z  marynaty papierowym ręcznikiem. Teraz nacieramy mięso niedźwiedzim czosnkiem, n astępnie karkówkę układamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut. Następnie

Miód i pieprz
Karkówka z grilla elektrycznego 175

przepysznej karkówki z grilla w sam raz na syty obiadek !!! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Karkówka z grilla elektrycznego Soczysta karkówka Składniki :    Marynata: sól 2 szt. liścia laurowego 3 szt. ziela angielskiego 4 szt. ziarna pieprzu 1 łyżeczka octu winnego olej paczka przyprawy do karkówki na grilla Przygotowanie(...)pojemnika (miseczki) wkładamy karkówkę, zalewamy ją wodą, dodajemy łyżkę soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu i łyżeczka octu winnego. Tak przygotowaną marynatę wkładamy do lodówki na 12h.    Po 12h delikatnie smarujemy olejem z każdej strony i obtaczamy karkówkę w przyprawie do "karkówki na grilla". Odstawiamy na 1h w tej przyprawie. Po upływie czasu możemy

Sprawdzone przepisy kulinarne
schab pieczony z wędzonymi śliwkami 131

zrobione przez nas danie, będzie po porostu rewelacyjne. składniki na osiem osób 1,5 kg schabu 150 g suszonych śliwek  ( najlepiej podwędzanych) 50 g masła marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej  stronie sól,  pieprz Dodatkowo wykałaczki do spięcia schabu Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty(...)wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy. Schab myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny).  Suszone śliwki wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem.  Po dwóch minutach, na sicie, odlewamy wodę ze śliwek. Schab

Miód i pieprz
Żeberka duszone w Coca-Coli. 157

idzie - tamtego przepisu też. Jednak nic straconego, bo osobiście uważam, że żeberka dużo lepiej zachowują się w pieczeniu niż szynka. Dobrałam przyprawy, zostawiłam mięso na noc w marynacie, podsmażyłam i włożyłam do piekarnika z dodatkiem Coli. Efekt przekroczył moje najśmielsze oczekiwania. Mięso wyszło niezwykle brązowe. Karmel zawarty w Coli jednak nie tylko zabarwił mięso, ale także nadał mu bardzo ciekawy(...)lepszych żeberek jakie do tej pory miałam okazję zjeść :) Przepis własny Składniki: 1 kg chudych żeberek około 0,5 l Coca-Coli liść laurowy tłuszcz do podsmażenia mięsa marynata: po 1 gramie ( około 1/4 część pełnej łyżeczki deserowej) soli, pieprzu ziołowego, pieprzu cayenne, 2 łyżki oleju - połączyć ze sobą. Wykonanie: Żeberka podzielić na mniejsze porcje. W mięso wetrzeć marynatę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Krewetki w miodzie i chili 105

królewskie , ja wziełam zwykłe) 1/4 czerwonego wina -półsłodkiego 1/4 szklanki miodu ( ja wzięłam 1/4) 1/4 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka musztardy Wykonanie Z wina,miodu,chilli ,musztardy , zrobić marynatę , po prostu wymieszać dokładnie .krewetki obrać ze skorupek ,pozostawić ogonki( ja poszłam na skróty i kupiłam bez skorupek ale z ogonkami) oczyszczone krewetki zalać marynatą i pozostawić w lodówce(...)najmniej 1 godzinę. Po tym czasie krewetki nadziewamy na patyczki i kładziemy na rozgrzany grill . Opiekać z każdej strony po 4-5 minut . Od czasu do czasu polewamy marynatą.  Musze przyznać że były pyszne , nie wiem dlaczego do tej pory nie robiłam nic z nich . TO był błąd

Eli Gotowanie