przyprawach, do podania na ciepło lub zimno. Czas przygotowania: Składniki: 1 ośmiornica, szklanka wody, 50 ml octu, 1 łyżeczka ziaren pieprzu, 6-10 ziaren ziele angielskiego, 2 listki laurowe. Marynata: 5 łyżek oliwy, 5 ząbków czosnku, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej, 1 łyżka sosu rybnego, pieprz. Przygotowanie: Łatwiejsza w przygotowaniu jest ośmiornica mrożona, wcześniej oczyszczona, którą(...)minut sprawdzając twardość w najgrubszej części macki. Czas gotowania jest uzależniony od wielkości głowonoga (ok. 30 min/1 kg). Czosnek pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Ośmiornicę wystudzić, pokroić na mniejsze kawałki, pokryć marynatą
SzczyptaSmaQnadzieję, że przepis Wam się przyda. Dla mnie to chiński klasyk, który może nas uratować w godzinie głodu. W ostateczności nie trzeba marynować długo mięsa tylko wstawić w marynacie na 15 minut do lodówki, podczas gdy będziemy przygotowywać resztę składników. Wtedy danie spokojnie zrobicie w 30 minut. Polecam! Składniki 0,5kg piersi kurczaka pokrojonego w kawałki na jeden kęs marynata(...)solone) sos 2 łyżki sake 5 łyżek jasnego sosu sojowego 3 łyżki wody szczypiorek z dymki i ryż do podania Sposób przygotowania Rano lub poprzedniego wieczoru wymieszać składniki marynaty (będzie gęsta) i wymieszać z pokrojonym kurczakiem. Przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć przez 5 minut kurczaka na dużym ogniu, a następnie
W kuchni wieczoremdania jest nad wyraz proste, a jedynym, czego tak naprawdę potrzeba do tego, aby smakowało ono wybornie jest cierpliwość. Żeberka powinny marynować się dość długo, aby należycie przesiąknąć aromatem marynaty - ja zostawiłem je w marynacie w lodówce na całą noc. Istotnym jest także odpowiedni wybór żeberek - polecam takie, które mają jak najwięcej mięsa i jak najmniej tłuszczu. Żeberka pokroiłem(...)przez praskę ząbki czosnku. Dodałem do nich wcześniej przyprawione niewielką ilością soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu żeberka i oraz pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Całość dokładnie obtoczyłem w marynacie i pozostawiłem na noc w lodówce. Na niewielkiej ilości oliwy delikatnie przesmażyłem żeberka - po około 2 minuty z każdej strony, po czym ułożyłem je na dnie dużego naczynia do zapiekania
Wyprawy kulinarnecytryny. pęczka świeżego oregano, 1 łyżeczki miodu, 1 łyżeczki musztardy, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosu do sałatki, masła czosnkowo-ziołowego i marynaty do sera. Sos do sałaty składał się z 3 łyżek oliwy, soku z 1/2 cytryny, łyżeczki musztardy, łyżeczki miodu, ząbka czosnku, niewielkiej ilości soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu i kilku gałązek(...)jego skórkę tworząc wzór przypominający szachownicę. Na kawałki folii aluminiowej wylałem niewielką ilość oliwy, a na niej ułożyłem krążki sera. Boki folii aluminiowej delikatnie zawinąłem, tak aby ser, ani marynata nie wypływały. Na wierzch krążków sera wylałem pozostałą ilość marynaty. Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzałem do temperatury 180 stopni i umieściłem w nim krążki sera camembert. Zapiekałem przez 5 minut
Wyprawy kulinarneDzisiaj z okazji Dnia Mężczyzny pyszne kruche mięso w marynacie z ciemnego piwa ;) Panowie, życzę Wam, aby w życiu towarzyszyło Wam szczęście i satysfakcja, byście każdego dnia byli zadowoleni z tego co osiągnęliście. Życzę też miłości, tej jedynej, prawdziwej i niepowtarzalnej! :) Składniki: 0,5kg schabu szklanka piwa 3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe łyżka ketchupu łyżka musztardy łyżeczka soli(...)łyżeczka majeranku rozmaryn pieprz Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Schab myjemy i kroimy na plastry, przekładamy do miski. Pozostałe składniki mieszamy razem. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i na małym ogniu. Uwaga!: należy uważać gdyż podczas smażenia tłuszcz bardzo pryska na boki. Usmażone mięso przekładamy
Czerwona Porzeczkamałe piersi z kurczaka (około 50 dag) 20 dag pieczarek 15 dag sera żółtego 4 łyżki majonezu 1 cebula majeranek sól, pieprz Składniki marynaty: 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki łagodnej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju lub oliwy Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami(...)serem, to pyszna wariacja na temat kotletów drobiowych. Dzięki marynacie mięsko jest delikatne i soczyste, a uzupełnione o pieczarki i ser, daje wyśmienitą całość. Naprawdę warto spróbować. Piersi z kurczaka przekroić na pół wzdłuż (żeby były cieńsze). Delikatnie rozbić. Przygotować marynatę. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miski, dodać resztę składników i wymieszać. Włożyć do niej mięso
Świat Domowej KuchniOstatnio kombinuję do pracy z szybkimi i lekkimi obiadami. Poszukując nowych smaków postanowiłam połączyć sos sojowy i miód. Był to strzał w dziesiątkę, gdyż marynata doskonale podkreśliła smak kurczaka :) Składniki: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta cayenne 1 ząbek czosnku Pół dużej piersi z kurczaka (1 pojedyńcza) Przygotowanie: Pierś pokrój na mniejsze kawałki(...)Czosnek posiekaj, połącz zresztą składników marynaty. Wymieszaj w marynacie kurczaka. Odstaw go na minimum 20 minut do lodówki, a najlepiej godzinę. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Ja swojego podałam z ugotowaną kaszą gryczaną wraz z podsmażoną mieszanką warzywną. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówprzystało na niedzielę obiad musi składać się z mięsa. Dzisiaj zrobiłam kurczaka, którego marynowałam przez około 5 godzin. Głównym składnikiem marynaty był ocet balsamiczny. Kurczak wyszedł bardzo smaczny. Składniki: około 1,5 kg kurczaka 6 łyżek octu balsamicznego 1,5 łyżeczki (czubate) słodkiej papryki 0,5 łyżeczki papryki chilli(...)łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę (ocet balsamiczny, słodką paprykę, paprykę chilli, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, miód) połączyć. Kurczaka posolić i popieprzyć, natrzeć marynatą. Wstawić do lodówki na około 5 godzin. Kurczaka piec w torebce do pieczeniu
Amatorka kuchennaniego pestki. Do soku dodajemy oliwę, miód, ocet, pokrojony w plasterki czosnek (dziś pominięty i też wyszły pyszne:)), tymianek, sól i pieprz. Ponakłuwane nożem udka umieszczamy w otrzymanej marynacie i zostawiamy na co najmniej godzinę. Następnie razem z całą marynatą wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok. 1h w 180*C z termoobiegiem. Co jakiś czas obracamy mięso i polewamy(...)marynatą. Ziemniaczki kroimy na ząbki, solimy i luźno rozkładamy w żaroodpornym naczyniu. Wkładamy do piekarnika razem z kurczakiem na 15-20min. Po tym czasie ziemniaczki wyjmujemy w piekarnika, polewamy miodem i wkładamy, żeby się dalej piekły. Co jakiś czas mieszamy ziemniaczki, żeby rozprowadzić równomiernie miód. To, czy potrawa jest gotowa poznamy po kolorze mięsa i ziemniaczków- powinny być złotobrązowe
les mirabelleswłoskiego sera (u mnie grana padano) oliwa z oliwek masło klarowane przyprawy: majeranek, sól, pieprz, odrobina chili, kilka kropli ciemnego sosu sojowego, vegeta WYKONANIE: z oliwy i przypraw zrobić marynatę, karkówkę rozbić lekko nakłuwaczem, zanurzyć w marynacie, odstawić na 2-3 godz.(ja zostawiam na całą noc), pieczarki obieramy, kroimy na plastry, smażymy na maśle z pieprzem, solą(...)pokrojoną drobno cebulką, aż do odparowania wody, karkówkę wyjąć, wytrzeć z nadmiaru marynaty, zgrilować ( na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, jeśli zrobicie to na zwykłej patelni też nic się nie stanie) po 2-3 min. z każdej strony(aby zamknąć mięso), karkóweczkę z jednej strony smarujemy pesto, wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, na każdy kawałek tak przygotowanej karkówki kładziemy
Kuchnia BeatyPrzygotowanie kurczaka w sosie sojowo - miodowym jest banalnie proste, a efekt to niebo w gębie. 500 g kurczaka w cząstkach Marynata: 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki miodu wielokwiatowego W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić. Kurczaka lekko posolić i popieprzyć, włożyć do worka do pieczenia, wlać marynatę, wymieszać
Jadło i czytadłoktóre odpowiednio przygotowane, po prostu rozpływa się w ustach a dodatek aksamitnego sosu stanowi świetny uzupełniacz do kluseczek czy kaszy. Polecam :) Składniki - 1 kg. łopatki wieprzowej - 1 duża cebula Marynata - czosnek mielony, domowa wegeta, papryka czerwona mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy, - 1/3 szklanki oleju Dodatkowo - 1/3 szklanki śmietany 18% - 2 łyżki mąki Wykonanie Łopatkę kroję w dość grube plastry(...)pokrojoną przekładam do miseczki obsypuje wszystkimi przyprawami składnikami marynaty, zalewam olejem, mieszam, przykrywam pokrywką i odstawiam do lodówki na całą noc. Po tym czasie plastry mięsa przekładam do naczynia żaroodpornego, przesypując je uprzednio pokrojoną w półplasterki cebulą. Tak przygotowane mięso z cebulą zalewam pozostałą marynatą wymieszaną z wodą. Tak aby płyn przykrył prawie całe mięso. Piekę pod przykryciem w nagrzanym
Kuchnia z widokiem na ogródwinegretem... Składniki: 8 podudzi z kurczaka 4 średnie ziemniaki gałązka pomidorków koktajlowych szklanka mrożonej fasolki szparagowej 2 małe cebule główka czosnku oliwa przyprawa do grillowanych warzyw lub do ziemniaków Marynata: 2 łyżki miodu 4 łyżki łagodnej musztardy 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka keczupu(...)zostawić. Czosnek przekroić w poprzek na pół. Cebulę obrać, pokroić w ósemki. Warzywa wraz z fasolką umieścić w naczyniu żaroodpornym, przyprawić, wymieszać i skropić oliwą. Przygotować mięso. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso umyć osuszyć, obtaczać w marynacie z każdej strony, umieścić na warzywach i szczelnie przykryć. Piec ok. 50 minut w 180 o C, a następnie odkryć i dopiekać
Czerwień i błękitBardzo lubie skrzydełka wiec dziś pieczone skrzydełka z kurczaka w marynacie musztardowo-miodowej. Skrzydełka mają lekko słodki posmak dlatego też idealnie komponują się ze słodkimi pieczonymi batatami . Do tego słodkiego zestawienia podałam jeszcze sałatkę ze słoiczka . składniki: 10-12 skrzydełek z kurczaka 6 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki miodu wielokwiatowego 5 łyżek musztardy delikatesowej, użyłam Kieleckiej 3 łyżki(...)soku z cytryny 2 ząbki czosnku Olej dokładnie wymieszać z miodem,musztardą, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do przygotowanej marynaty włożyć umyte i osuszone skrzydełka i dokładnie wymieszać aby marynata dokładnie je pokryła. Tak przygotowane skrzydełka odstawić do lodówki na kilkanascie godzin. Zamarynowane skrzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujeDzisiaj proponuję udka z kurczaka na ostro.Główną rolę odgrywa tutaj jogurtowa marynata w której kurczak leżakuje 24 godziny. Polecam i zapraszam do zapoznania się z przepisem. Składniki: _______________________ 4 udka z kurczaka (1,20 kg) 2 łyżeczki przyprawy tandori masala 1 łyżka drobno startego imbiru szczypta cynamonu 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sok z połowy cytryny(...)koncentrat pomidorowy. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Udka kurczaka przeciąć na pól i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę na każdy kawałek.Tak zrobione udka przełożyć do miski z resztą marynaty i natrzeć je z wierzchu. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Kurczaka wyjąć
Gosia gotuje