skórki , miąsz trzemy na tarce lub bardzo drobno siekamy.Dodajemy do niego piwo , miód , musztardę , sos sojowy , zgnieciony czosnek i przyprawy : ziele angielskie oraz liść laurowy – dokładnie mieszamy.Do przygotowanej marynaty wkładamy żeberka – im dłużej będą się marynować tym później smak będzie intensywniejszy.Naczynie do zapiekania obficie smakujemy smalczykiem Smakowita pajda z jabłkiem i cebulką.Wkładamy zamarynowane żeberka i polewamy marynatą.Wstawiamy(...)nagrzanego na 180C piekarnika na ok.45 minut.Po 20 minutach pieczenia obracamy je , znów polewamy marynatą , tak by z dwóch stron mogły się równomiernie upiec.10 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę przekrojonych na pół jabłek i posypujemy majerankiem.Podajemy gorące z pieczonymi ziemniaczkami! Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego
Ostra na SłodkoCi, którzy mnie znają prywatnie doskonale wiedzą jaką energiczną osobą jestem … jak nie potrafię usiedzieć na miejscu … i jak wiele pomysłów ( czasami szalonych i
Ostra na Słodkokoszt kilku groszy, w knajpie prawie 10 pln...Ale wrócmy do smaków. Dziś połączenie standardowe: chlebki naan, kurczak tikka masala, mango lassi.Kurczak, już u mnie gościł ale dla przypomnienia:Marynata:0.5 litra jogurtu naturalnego 1 łyżka garam masali 1 łyżka soli 6 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki-pół na pół ostrej i słodkiej 1 cała pierś(...)kurczakaSkładniki marynaty mieszamy, opłukane i osuszone kawałki kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do marynaty, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy do naczynia do zapiekania pieczemy około 1.5 godziny w temperaturze 180-190 stopni.Mango lassi - przepis sprawdzony i godny polecenia, należy tylko pamiętać, że mango ma być maxymalnie dojrzałe, jeśli kupimy w sklepie jeszcze zielone, to należy
Z butelką mleczka w tleparzenie 120 minutSkładniki:1 kg schabu karkowego1,5 litra wody50 g cukru4 ziarenka ziela angielskiego3 liście laurowe10 ziarnek pieprzu3 goździki70 g peklosoli Wykonanie:Składniki marynaty, oprócz peklosoli, doprowadzamy do zagotowania. Gdy lekko przestygnie dodajemy peklosól i mieszamy do jej rozpuszczenia. Marynatę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Karkówkę wkładamy do niewielkiego naczynia, w którym się będzie marynowała. Zalewamy(...)marynatą, tak aby mięso było całkowicie przykryte płynem. Naczynie wstawiamy do lodówki na 6-7 dni, pamiętając, aby dwa razy dziennie mięso obrócić.Po tym czasie karkówkę wyjmujemy z zalewy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso sznurujemy lub wkładamy do siatki wędliniarskiej i umieszczamy w woreczku lub rękawie do pieczenia. Szczelnie zawiązujemy i wkładamy do większego garnka
Kulinarne przygody Gatityinnego białego słodkiego wina3 łyżki sosu sojowego1 papryczka chili (bez pestek)1 ząbek czosnku, starty1 łyżka drobno startego imbiru1 szalotka lub dymka, drobno posiekanasól morskaPrzygotowanie:Wymieszać wszystkie składniki marynaty i odstawić. Piersi kacze dokładnie oczyścić z błonek i nadmiaru tłuszczu. Skórę ponacinać głęboko w kratkę lub w paski. Natrzeć solą, a później zalać niecałą połową marynaty (reszta będzie nam służyć
Food Squarenaciąć każdego skorupiaka na środku grzbietu i oczyścić z jelita. Tak samo postąpić z żyłą po stronie brzusznej. Oporządzone krewetki przepłukać zimną wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować marynatę.Marynata:1 papryczka chili1 dymka, posiekanałyżeczka świeżo startego imbiru2 starte ząbki czosnkusok z 1/2 limonkiszczypta soliPapryczkę oczyścić z gniazda nasiennego i połączyć z resztą składników. Marynatą zalać krewetki i odstawić
Food Squarekiełków z fasoli munggarść lubczyku lub pietruszki zielonejMarynata do tofu:2 łyżki sosu sojowego1 łyżka octu ryżowegołyżeczka startego imbiru1 ząbek czosnku, otartykawałeczek drobno posiekanej papryczki chiliPrzygotowanie:Wszystkie składniki na marynatę połączyć. Tofu pokroić w grubsze plastry i zalać marynatą. Odstawić na 1h, a następnie usmażyć na suchej patelni. Po ostudzeniu pokroić w paski.Makaron z fasoli mung zalać wrzątkiem
Food SquareDrobiowa wątróbka usmażona na grillu smakuje wyjątkowo a w bajkowym otoczeniu, czyli w ogrodzie cioci Celinki to prawdziwa rozkosz.Dzień wcześniej musimy wątróbkę umieścić w marynacie.Skład marynaty na 1 kg wątróbki:-1/2 szklanki oleju-łyżka przyprawy barbecue lub przyprawy do grilla-1/2 łyżeczki słodkiej papryki-płaska łyżeczka soli-pokrojonych w kostkę kilka ząbków czosnkuWszystko razem dokładnie(...)mieszamy i odstawiamy na chwilę. Wątróbkę czyścimy, płuczemy i odsączamy. Zalewamy marynatą i mieszamy.Odstawiamy do lodówki na kilka godzin . Smażymy na grillu na tacce na spokojnie żarzącym się węglu.Wątróbkę często obracamy. Wątróbka nie wymaga długiego smażenia.Gdy jest rumiana i krucha zdejmujemy z grilla.Smacznego
Maminek kulinarnymielonypęczek świeżej bazyliiPrzygotowanie:MARYNATAZiele angielskie, sok i skórka z 1/2 limonki, małą łyżeczkę miodu, trochę oliwy i soli dokładnie ucieramy w moździerzu. Odstawiamy.Dorsza przyprawiamy solą i białym pieprzem, smarujemy marynatą. Odstawiamy.Cebulę kroimy w cienkie plasterki i zalewamy oliwą z oliwek. Kilka listków bazylii kroimy na male kawałki i wraz z bardzo drobno pokrojonym imbirem dodajemy do cebuli. Całość doprawiamy(...)solą i pieprzem. 1/2 limonki kroimy w plastry.Rybę ponownie obtaczamy w marynacie i układamy na kawałku pergaminu. Przykrywamy sałatką z cebuli i układamy na wierzchu plasterki limonki. Z pergaminu robimy kieszonkę (zawijamy rybę i zaciskamy brzegi), do kieszonki wlewamy odrobinę białego wina i dokładnie zamykamy pergaminową "paczuszkę".Układamy na blaszce sałatką z cebuli do dołu i wkładamy do piekarnika
Smakowity Blog Kulinarnyząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę1 świeża papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekanamały pęczek kolendry lub pietruszki, drobno posiekany2 łyżki oliwysok z 1 cytrynyPrzygotowanie:W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Mięso kurczaka kroimy na małe kawałki i obtaczamy w marynacie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut (lepiej
Smakowity Blog KulinarnySkworcuprzyprawa do Fajity tutaj Skworculiście kolendry tutaj Skworcu2 ząbki czosnkuświeży tymianekOliwki zielone Serpis SerpisparmezanWykonanie jest proste, a efekt pyszny!Pozbaw ćwiartek z kurczaka skóry i przygotuj marynatę.Do miseczki wsyp po łyżeczce przypraw Skworcu, dodaj sól oraz vinaigrette Monini.Dolej oliwy z oliwek.Wymieszaj bardzo dobrze, odstaw na 5 minut.Wysmaruj kurczaka marynatą, odstaw na godzinkę.Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte(...)przez praskę.Tak przygotowanego i przegryzionego kurczaka przełóż do brytfanny i posyp tymiankiem.Do miski ,w której się marynował kurczak, jako , że zostalo trochę marynaty, wsyp warzywa na patelnie po włosku Iglotex i wymieszaj dokładnie. Dołóż do kurczka i delikatnie wymieszaj wszystko i poukładaj jak należy.Jeśli chcesz dolej około pół szklanki wody.Zamknij pokrywę- lepiej dusić pod przykryciem.Włóż
Z Kuchni Do Kuchniplastry (grubość ok. 1,5 cm),4 plastry szynki Schwarzwaldskiej,10 dag sera „dojrzałego” Koryciński z ziołami prowansalskimi,30 dag truskawek,30 dag arbuza,Pesto z czosnku niedźwiedziego,Marynata z kwiatów czarnego bzu do mięsa,Sos z kwiatów czarnego bzu do sałatki,Razowa bagietka.Kwiaty z czarnego bzu nadają potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łączą się z wysokogatunkowymi mięsami, a pesto(...)szklankiWszystkie składniki zmiksować, dodać tyle oliwy, aby uzyskać gęstą pastę.Przygotowanie:Każdy plaster schabu przeciąć na pół nie docinając do końca (powstanie taka kartka złożona na pół), zamarynować w marynacie kwiatowej na minimum kilka godzin. Każdy plaster rozłożyć, na środku położyć słupek sera korycińskiego (1/3 długości plastra schabu) zawinięty z plaster szynki w taki sposób, żeby ze schabu
SzczyptaSmaQgrzanki, grissini, wasa...).Czas przygotowania: 20 minutPorcje: 2 Składniki:1 żółta cukinia3 łyżki ziaren granatu2 średnie mozzarelle1 saszetka Oleju Kujawskiego „Czosnek i bazylia”Kilka listków Bazyli Marynata: 3-4 łyżki domowego octu jabłkowego lub soku z cytryny,3 łyżki cydru lubelskiego,2 łyżki miodu akacjowego,½ łyżeczki płatków chili,Sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Wymieszać składniki marynaty(...)Cukinię umyć i pociąć na paski przy pomocy obieraczki do warzyw, delikatnie wymieszać z marynatą, odstawić na 15 minut.Mozzarelle pokroić w cienkie plastry, wyłożyć na talerz. Na wierzchu położyć cukinię, posypać pestkami granatu. Przed podaniem skropić olejem z czosnkiem i bazylią, doprawić solą i pieprzem
SzczyptaSmaQSalmon with leek-caper sauceSkładniki.4 filety z łososia bez skórkiOstra marynata cytrynowo-pieprzowa.1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego2 szalotki2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka soli1 łyżka oleju sezamowego2 łyżki oliwy z oliwekSos porowo-kaparowy.1 por mały2 łyżki kaparów konserwowych5 dag masła100 ml wina białego wytrawnegosólpieprz1 łyżka natki pietruszkiWykonanie.Pieprz syczuański prażyć na patelni, aż zacznie pachnieć, następnie utłuc w moździerzu(...)Szalotkę posiekać. Połączyć z resztą składników marynaty.Łososia posmarować marynatą i odstawić przynajmniej na 3 h.Sos.Stopić masło, dodać pokrojonego pora i osączone kapary. Smażyć, aż por zmięknie, nie rumienić. Dolać wino i gotować 3 minutki. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.Rybkę grillować w umiarkowanej temperaturze, nie przewracając, aż się upiecze.Podawać z sosem porowo-kaparowym. Dobrze
Kulinarny karnet ChristopheraChicken with harissaSkładniki.1 pierś z kurczaka2 szalotkiMarynata.1 łyżeczka harissy2 łyżki oleju sezamowegoświeży rozmarynpieprzsólWykonanie.Umytą, osuszoną pierś pokroić na małe kawałki i ułożyć w płaskim naczyniu.Na marynatę wymieszać harissę z olejem sezamowym i pieprzem. Mięso włożyć do marynaty, dodać rozmaryn i marynować 1 h.Szalotki obrać i pokroić ukośnie w 05-1 cm kawałkiNabić na patyczki mięso i szalotki. Piec
Kulinarny karnet Christophera