świeżej mięty, estragonu i szczypiorku sok z ½ limonki 1 łyżka miodu 1 łyżeczka startego świeżego imbiru do miecznika: 4 steki z miecznika sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz do marynaty: sok z ½ limonki sok z ½ cytryny 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka świeżej mięty, estragonu i szczypiorku Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy(...)krotnie). Ananasa i paprykę mieszamy z pozostałymi składnikami i odstawiamy aby smaki zdążyły się połączyć. Steki miecznika obsypujemy obficie solą i pieprzem. W płaskim dużym naczyniu połączyć wszystkie składniki marynaty. Dodać steki miecznika do marynaty i marynować około 15 minut w lodówce. W międzyczasie rozgrzać grilla do wysokiej temperatury, aby potem zmniejszyć temperaturę do średniej, ruszt dobrze posmarować olejem roślinnym
naRuszcieDługi weekend zbliża się wielkimi krokami ... na pewno wiele osób będzie uprawiać ulubiony sport Polaków czyli grillowanie:-). Aby chociaż trochę urozmaicić domowego grilla podaję przepis na sos - marynatę BBQ. W tym sosie można marynować kurczaka, żeberka i kultową karkówkę;-) Jeżeli ktoś tego sosu nie będzie używał jako marynaty tylko zwykły sos to należy zmniejszyć wszystkie składniki minimum o połowę(...)łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki tymianku Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Tak przygotowany sos nadaje się zarówno jako marynata jak i sos do mięs. Smacznego
IMPRESJA SMAKUsię przepisem na rybę, a później resztą ;-) Porcja dla 2 osób. Składniki: 2 filety z dorsza atlantyckiego 4 cytryny przyprawy: sól, pieprz biały, pieprz cytrynowy ponadto: nieco oliwy Przygotować marynatę (najlepiej w płaskim naczyniu lub misce): wycisnąć sok z trzech cytryn, dodać nieco oliwy, zetrzeć skórkę z dwóch cytryn na tarce. Filet umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, a następnie(...)włożyć do marynaty i odstawić do lodówki na chociaż 20 min. Żaroodporne naczynie posmarować lekko oliwą i wyłożyć dno pokrojoną w cienkie plasterki cytryną. Na cytrynie ułożyć filety z dorsza, zalać marynatą, można jeszcze trochę posypać rybę pieprzem cytrynowym. Włożyć naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 30 min. (pod koniec pieczenia można
Passions hobbies lifecebula, drobno posiekana 3 łyżki liści curry 3 duże suszone chilli, pokruszone 1/2 łyżeczki nasion kozieradki 5-7 dużych pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki 5 łyżek oleju, najlepiej kokosowego Marynata: 1 płaska łyżka pasty tamaryndowej 4 łyżki ketchupu 4 łyżki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 cm imbiru, starty na tarce 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę(...)mnie czarne) 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Do podania: 100 g ryżu basmati CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na marynatę umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy. Wkładamy kurczaka i pokrywamy go marynatą. Odstawiamy na bok na min. 20 minut. 2. W woku lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej
Tajskie smakimusztardy Dijon Sok z ½ cytryny 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka suszonego estragonu ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Tuszki przepiórki przeciąć tak aby leżały płasko. Wymieszać wszystkie składniki marynaty w małej misce. Przepiórki umieścić w płytkim naczyniu do pieczenia. Natrzeć marynatą, przykryć naczynie i odstawić do lodówki do marynowania na 3-5 godzin. Na pół godziny przed grillowaniem przepiórki(...)wyciągnąć z marynaty i ostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej. W międzyczasie przygotować grilla. Rozgrzać urządzenie do wysokiej temperatury. Przepiórki umieścić w grillu skórą do rusztu. Grillować przez 5-7 minut z każdej strony. Grillowane przepiórki podawać z ulubionym miksem sałat. Grillowana przepiórka is a post from: naRuszcie.pl The post Grillowana przepiórka appeared first on naRuszcie.pl
naRuszciemnie żółta i zielona) 200g suszonych pomidorów 200g wędzonego łososia opakowanie naturalnego kremowego serka kanapkowego ½ opakowania sera feta (a’la feta) oliwa z oliwek ulubione zioła (do marynaty) sól,pieprz Przygotowanie (30 min): Przygotowanie roladek jest banalnie proste. Największą trudność sprawia pokrojenie cukinii w cieniutkie plasterki. Można to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw lub specjalnego nożyka na tarce(...)Ważne, aby plasterki były cieniutkie, bo inaczej będzie je ciężko zwinąć i potrawa straci na smaku. Po przygotowaniu plasterków cukinii marynujemy je w oliwie z oliwek z ziołami. Moja marynata wyglądała TAK . Cukinię pozostawiamy w marynacie przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie grillujemy ją lub smażymy z obu stron na patelni teflonowej. Przed zawijaniem roladek należy odczekać
PastelFoodPotwierdzam w ten sposób powiedzenie, że wiem, co jem. Prezentuję dzisiaj szyneczkę pieczoną ,soczystą i pyszną w smaku. SKŁADNIKI: ok 1kg. szynki wieprzowej olej do obsmażenia szynki na marynatę: pół szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz , papryka słodka, tymianek majeranek, czosnek ok 4 ząbki, liść laurowy , ziele angielskie WYKONANIE: Szynkę myjemy , osuszamy. składniki marynaty mieszamy ze sobą(...)obtaczamy nimi bardzo dokładnie szynkę. Można miejscami nakłuć nożem lub widelcem, w tedy marynata dokładnie wejdzie do środka mięsa. Szynkę zostawić w marancie przynajmniej na kilka godzin. Przed pieczeniem rozgrzać na patelni olej . Na bardzo gorący położyć szynkę i opiec z obu stron. taki sposób sprawi ,że będzie bardziej soczysta. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i prze godzinę pieczemy
W kuchennym oknie Ewyktórym będziemy dusić mięso, podsmażyć cebulę na maśle 3-5 minut aż zmięknie i zacznie brązowieć. Ja posypuję cebulę solą, żeby się nie przypalała. Do cebuli dodać mięso z marynaty i podsmażyć 5 minut. Następnie zalać taką ilością wody, żeby prawie przykryła mięso i dusić 2 godziny, do miękkiego mięsa. Można to też zrobić w szybkowarze i skrócić czas duszenia
W kuchni wieczoremościmarynata:po łyżce oliwy, miodu, soku z cytryny lub limonkisól, pieprz, po szczypciełyżeczka przyprawy do łososia terijakigarść pistacji do posypaniaŁososia kroimy na kawałki. Każdy kawałek, z obu stron, smarujemy marynatą powstałą z wymieszania powyższych składników. Odkładamy do lodówki na godzinę.Rozgrzewamy patelnię i na średnim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu, smażymy z obu stron po 4 minuty. Uważamy by marynata
Dzieje kuchennej Wiewiórypaluszkami rybnymi , czy też z kurczakiem- to co lubimy najbardziej lub to co mamy w lodówce. Obiad jest przepyszny, polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu. Zaczynamy: Składniki na marynatę:3 łyżki sosu sojowego2 łyżki octu winnego3 łyżki ciemnego cukru4 łyżki koncentratu pomidorowego Składniki:około 1 kg łososia 1 i 1/3 szklanki ryżu3 marchewki1 mała puszka groszku(...)łyżki sosu sojowegoWykonanie:Składniki do marynaty podgrzewamy w garnku, do rozpuszczenia. Studzimy.Łososia myjemy i porcjujemy na małe kawałki.Wkładamy do miski. Zalewamy marynatą. Odstawiamy na minimum godzinę.Obieramy marchew i kroimy w słupki.Gotujemy ryż ( w osolonej wodzie )z marchewką.Na patelni rozgrzewamy oliwę, w miseczce bełtamy jajko. Jajko wylewamy na patenie - smażymy na średnim gazie omlet. Odkładamy
Smaki Edytyszklanki oleju rzepakowego- 1 łyżeczka delikatu czerwonego- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego- 1 płaska łyżeczka soli- szczypta gałki muszkatołowej- 3 łyżki octu balsamicznego- sok wyciśnięty z 2 cytrynPrzygotowanie:Wszystkie składniki marynaty dobrze mieszamy. Szynkę obtaczamy w marynacie i pozostawiamy na 24 godziny. Szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 160 C przez około 2 - 2,5 godziny
Zainspirowana w kuchnisojowego* 3 łyżki miodu* 1,5 łyżki majeranku lub oregano* 1 łyżka octu winnego* 3 ząbki czosnkuSposób wykonaniaW miseczce wymieszać wszystkie składniki i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstałą marynatą obtoczyć przygotowane mięso, umieszczone w odpowiednim naczyniu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 2 godziny.Następnie mięso wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować olejem i obsypać
Mix smakułyżeczki pieprzu świeżo mielonegododatkowo* 1 mała cebulka* 4-5 ząbków czosnku* 1 łyżeczka cząbruSposób wykonaniaSchab umyć, osuszyć i górę lekko naciąć w skośną kratkę. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso, włożyć do naczynia i pozostawić mięso w marynacie na 12-18 godzin.Następnie przygotować rękaw do pieczenia, związać w supeł jeden koniec, umieścić
Mix smakucytryny- ciemny sos sojowy- olej sezamowy- papryka wędzona- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- świeże liście szpinaku Piersi drobiowe nacięłam, rozbiłam tłuczkiem na dosyć cienkie płaty. Przygotowałam marynatę z: ciemnego sosu sojowego, oleju sezamowego, soku z cytryny, papryki wędzonej, płatków chilli, suszonego czosnku i świeżo zmielonego pieprzu. Mięso dokładnie pokryłam marynatą i wstawiłam do lodówki na godzinę (można(...)przygotować wieczorem i zostawić w marynacie na noc). Umyte banany obrałam, odcięłam końcówki i dokładnie skropiłam sokiem z cytryny (nie będą ciemniały). Liście szpinaku umyłam i odcięłam ogonki. Osączyłam na sicie. Porcje mięsa rozłożyłam na desce i obłożyłam liśćmi szpinaku. Banany położyłam na brzegu każdej porcji i zrolowałam. Gotowe roladki ułożyłam na papierze do pieczenia, zawinęłam i pozszywałam, używając zwykłego
mojewypiekiinietylkomożna je przyrządzić kilka dni wcześniej, trzymać w lodówce i w razie potrzeby usmażyć. 1,20 kg schabu sól i pieprz olej do smażenia Marynata:3 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka płaska musztardy Develey2 łyżki majonezu wiejskiego Develeylubczyk suszonyvegeta5 łyżek olejuSchab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry(...)lekko pobić tłuczkiem[nie za cienko].Posypać solą i pieprzem.Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać Kotlety obtoczyć marynatą i przykryć i wstawić do lodówki na 2-5 dni.Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju
Moje domowe kucharzenie