marynaty - 6066 przepisów (strona:97/405)

Schab z karmelizowanymi bananami. 182

łyżeczka soku z cytryny 100g ryżu kolorowego 1 łyżka koryntek 1 łyżka pinioli uprażonych 1 banan 1 łyżeczka przyprawy Sumak 1 łyżeczka masła 1 łyżka miodu sól, pieprz Wykonanie. Marynata - wymieszać dokładnie 2 łyżki oliwy ,sok z cytryny ,posiekany czosnek, sól, pieprz i listki tymianku. Mięso rozbić dosyć cienko ,jeżeli schabowe są duże to przeciąć na połowę i włożyć(...)marynaty. Teraz gotujemy ryż. Dałem kolorowy ,bo zawiera część ryżu dzikiego. Samego dzikiego nie chcą u mnie jeść, ale w mieszance, tak. Koryntki, malutkie rodzynki, zalać wrzątkiem. Uprażyć piniole - nasiona pinii. Obrane banany pokroić w grubsze plasterki ,po skosie. Posypać obficie przyprawą sumak i karmelizować na patelni z roztopionym masłem wymieszanym z miodem, na dosyć silnym ogniu. Osączyć rodzynki. Kotlety

Kulinarny karnet Christophera
Hinduski szaszłyk. 338

pierś z kurczaka   Składniki marynaty: 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka tandoori  masala 1 cebula 3 ząbki czosnku 0,5 cm świeży  imbir 1 mała czuszka 0,5 łyżeczki kminku 0,5 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka musztardy 0,5 łyżeczki soli 50 ml oliwy z oliwek 150 ml jogurt naturalny Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski(...)przesmażyć na części oliwy. Przestudzić, przełożyć do miseczki i dodać wszystkie pozostałe składniki, zmiksować blenderem. 1/3 część przeznaczyć do zamarynowania pokrojonego  w paski kurczaka. Paski kurczaka włożyć do marynaty ( pasty)  i trzymać w otrzymanej paście przez około 4 godziny. Następnie nabić na  dwa patyki do szaszłyków i grillować w piekarniku 20 -25 minut. Oczywiście możemy to zrobić

Kulinarny karnet Christophera
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 233

czerwonych skrzelach i jasnej, świetlistej łusce.Składniki:3 świeże śledzie0,5 litra białego wytrawnego wina0,125 litra soku z cytrynliść laurowyliść limonkowyziele szałwiisól, pieprz zielonyŚledzie oczyścić, wypatroszyć, wyfiletować.Przygotować marynatę-wszystkie w/w składniki  zagotować  i ostudzić.Śledzie zalać marynatą .Marynować przynajmniej 24 h.Wyjąć z zalewy ,pokroić wg potrzeby czy upodobania, ułożyć na talerzu i polać

Kulinarny karnet Christophera
Marynowana sałata rzymska. 265

Romaine lettuce marinated. Składniki. 2 sałaty rzymskie mini sól koperek do posypania Marynata. 1 pomarańcza-sok 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu Wykonanie. Składniki marynaty wymieszać. Można ewentualnie dodać trochę cukru brązowego. Sałaty umyć, obrać z zewnętrznych liści i przekroić na połówki. Blanszować w lekko osolonym wrzątku 2-3 min. Odcedzić ,po przestudzeniu zalać(...)marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Posypać koperkiem i podawać jako przekąskę, ale jest też doskonałym dodatkiem do mięs. Szybka przekąska. Składniki: 3 liście bazylii 3 pomidorki koktailowe 3 kulki małe mozzarella kilka kropel octu balsamicznego Całość spiąć wykałaczką i skropić octem balsamicznym

Kulinarny karnet Christophera
Grillowany filet z indyka w sezamie z makaronem sojowym smażonym z warzywami po chińsku 200

Składniki (na dwie porcje): 300 gram filetu z indyka marynata: łyżka sosu sojowego, dwie łyżki sosu teryiaki, sok z połowy limonki, dwie łyżki sezamu 100 gram makaronu sojowego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż zmięknie (około 5 minut) pół kalafiora, dzielimy na różyczki marchewka, kroimy w paski o długości około 3 cm papryka, kroimy w paski o długości około(...)łyżek miodu, soku z połowy limonki i pokrojonej papryczki chili dodatkowa łyżka sosu sojowego łyżka oleju sezamowego Filet z indyka w sezamieFilet z indyka umieszczamy w marynacie, wstawiamy do lodówki na minimum 15 minut, po tym czasie grillujemy na patelni grillowej przez 5-6 minut z każdej strony, polewając jednocześnie resztą marynaty. Filet odstawiamy by "odpoczął" na minimum 5 minut

Mango Papaja
Indyk z miodem i cytryną 183

Delikatne soczyste mięso z indyka w marynacie z miodu i cytryny, wyśmienite i pyszne :) Składniki: 4 golonki z indyka Marynata: 3 łyżki miodu pół cytryny  2 łyżki oleju 6 ząbków czosnku 1 łyżka stołowa majeranku 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe pieprz 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła Aromatyczne przyprawy od skworcu.com.pl Mięso opłukać, osuszyć. Obrać czosnek(...)praskę do miseczki z miodem. Dodać sok z cytryny, olej, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz 1 łyżeczkę soli: dobrze wymieszać. Golonki można ponabijać widelcem i dokładnie natrzeć marynatą. Wstawić na noc do lodówki. Po zamarynowaniu obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w tem 180C przez 70-90 minut, można obracać

Apetyczna babeczka
Szaszłyki z pomidorkami, ananasem i cukinią 191

dziesiątkę ! Jeśli nigdy nie próbowaliście ananasa na szaszłykach to musicie tego spróbować :) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej, 1 cukinia, 1/2 puszki ananasa, 300 g pomidorków cherry, 3 cebule, marynata: 1 łyżka Jack Daniels barbecue, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki pieprzu, szczypta soli prowansalskiej, 1/2 łyżeczki kolendry, 5 łyżek oliwy z oliwek. Przygotowanie:      Przygotowujemy marynatę: rozcieramy(...)moździerzu gałkę muszkatołową wraz z kolendrą. Dodajemy pieprz, sól oraz oliwę z oliwek. Dodajemy sos Jack Daniels barbecue. Mieszamy wszystkie składniki. Mięso kroimy w dużą kostkę i polewamy ją marynatą, dokładnie mieszając. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Cukinię oraz cebulkę kroimy w plasterki. Nadziewamy na szaszłyki : mięso, cebula, cukinia, ananas i pomidor

Aga w kuchni
Marynowane papryczki chilli na zimę. 170

Pyszne, pikantne papryczki chilli na zimę. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a zimą zaskoczą na pewno nie jedną osobą, bo są superowe. Idealnie zamarynowane w łagodnej marynacie, która nieco zmniejsza pikantność papryczek. My wszyscy je bardzo lubimy np. jako dodatek do dań mięsnych lub dodatek do dressingów i sosów. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 1 l wody 1 łyżka soli(...)dużym garnku zagotowujemy wodę i w gotującej się wodzie gotujemy umyte papryczki przez ok. 7 min. Po tym sparzone słoiki napełniamy pionowo papryczkami, a w pozostałej wodzie robimy marynatę. Do wody dodajemy sól, cukier, ocet i gotujemy do rozpuszczenia się soli i cukru, następnie gorącą marynatą napełniamy słoiki z papryczkami, szczelnie zakręcamy i przewracamy do góry dnem. Papryczki można spożywać

Kuchnia Łukasza
Aromatyczny grillowany stek na burbonie i miodzie 139

szczelnością, a nie każdy pojemnik sobie z tym radzi, jednak największy plus za nieprzejmowanie zapachów. Po wyciągnięciu mięsa, miska nie przejęła  ani jednego zapachu, a sami zobaczycie marynata jest bardzo aromatyczna no i z czosnkiem :D  Składniki: 4 steki ok 1,5 - 2 kg marynata 1/4 szklanki miodu 0,5 filiżanki burbonu  0,5 łyżeczki płatków(...)wiecie jak się to tego zabrać możecie zajrzeć do wcześniejszych  wskazówek. Po wysmażeniu steki muszą odpocząć ok 5 minut. W tym czasie na rozgrzana patelnię wlewamy marynatę z miski i zasmażamy aż zgęstnieje, powstaje idealny sos, który możecie użyć w połączeniu z puree :) Umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy dodajemy mleko, masło i blendujemy. podajemy

Niezły Młynek
Roladki schabowe o zdrowym wnętrzu 178

bezpieczne dla dzieci – nie zawierają alergenów.I w tym naczyniu przygotuję Roladki schabowe o zdrowym wnętrzu.. Będziemy potrzebowali schabu najprzedniejszego- ilość zależy od nas samych :-)   Przygotujmy marynatę – oliwa z oliwek najwyższejjakościz pierwszego tłoczenia, wyciśniętyprzez praskęnie jeden ale ze trzy ząbkiczosnku, szczypta oregano, sól, posiekana swieżabazylia, pieprz, ja dodałamrównieżostrej papryczki peperoncino :-) . To wszystko mieszamy w szklanej miseczce . Szkło(...)pochłania zapachów. Ilośćprzypraw do marynaty zaleśytylko od nas- co kto lubi i jak kto lubi... Gotową marynatą dokładnie nacieramy nasz schabik z obu stron i wkładamy do szklanego naczynia...    Następnie przykrywamy dokładnie nacznie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc..albo przynajmniej na pół dnia... Będzie nam potrzebny POR, wystarczy jeden, kroimy go w krążki

Z Kuchni Do Kuchni
Miruna patagońska ...jedziemy nad Ocean! 214

połączony z marchewka leczy skołatane nerwy podobno! Polecany osobom na diecie. -przyprawy od Skworcu Pfeffer Gold  + kuchmistrz Skworcu+ oliwa z oliwek+sok z cytryny- wymieszać razem, to będzie marynata -pomidor Przygotowanie jest banalnie proste. Umyj mirunę pod bierzącą wodą i osusz . Przygotuj marynatę Następnie włóż mirunę do brytfanny i ładnie obtocz w marynacie. Seler i marchewkę dodaj do filetów

Z Kuchni Do Kuchni
93.Obiadowe, małe eksperymenty: czyli polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowo - winnym, mini kluseczki śląskie i pieczone 172

mini kluski ziemniaczane z dziurką (czyli z tradycyjnym, polskim akcentem). Jako dodatek na piątkę z plusem swą rolę odgrywają marynowane grzybki oraz buraczki podane na ciepło.. Do marynaty również nie przez przypadek trafiły dość goryczkowe goździki oraz czarnuszka nadając w kombinacji nieco goryczki. Wszystkie składniki idealnie komponują się z delikatnym, soczystym smakiem polędwiczki. Obiad jest strzałem w dziesiątkę jeśli(...)lodówki na minimum 1 godzinę. (Jeśli mamy więcej czasu czynności te wykonujemy dzień przed serwowaniem, ponieważ najlepiej aby polędwiczka była w lodówce przez całą noc - przejdzie wtedy mocniej smakami marynaty) Po minięciu tego czasu piekarnik nagrzewamy do 180*C. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i pozbawiamy się pestek. W niewielkiej misce wszystkie połówki łączymy z przyprawą do piernika

Symfonia Smaków
Śledź w sosie czosnkowym 393

tego momentu wszedł  na stałe do naszego świątecznego menu. Za jego przygotowanie musimy się wziąć wcześniej, gdyż wymaga ona 3-dniowego marynowania. Jednak warto poczekać, korzenna marynata nadaje mu niesamowity smak. Na blogu znajdziecie też przepis na klasycznego śledzia w oleju z cebulą. Śledź w sosie czosnkowym Składnik na 4 porcje Czas przygotowania: 20 minut,  marynowanie(...)Składniki: Marynata 1 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 10% 1 cebula 10 ziarenek ziela angielskiego 10 goździków 1 łyżeczka ziarenek gorczycy 1 laska cynamonu 400 g  filetów śledziowych a la matjas (u mnie zawsze Lisner) 4 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Szafranowy pilaw z kurczaka 271

zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Szafranowy pilaw z kurczaka Proporcje na 4 porcjeCzas przygotowania: 45 minutSkładniki Marynata: 200 g naturalnego jogurtu  sok z połowy cytryny 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 700 g piersi z kurczaka sól morska Pilaw: 250 g ryżu jaśminowego 4 strączki kardamonu(...)bulionu 1 łyżka masła 2-3 łyżki oleju arachidowego 50 g orzeszków ziemnych 50 g płatków migdałowych 1/2 pęczka natki pietruszki sól morska Wykonanie: Składniki marynaty mieszamy w  misce. Kurczaka kroimy w kostkę 2 x 2 cm, mieszamy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 1- 2 godziny.Do bulionu dodajemy szafran i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 377

wołowinę. Cienkie steki z udźca wołowego robi się bardzo szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej 3 gałązki(...)rozmarynu 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek syropu kolonowego 2 świeże figi sól olej rzepakowy WYKONANIE Przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i świeży rozmaryn. Przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez noc marynujemy mięso. Gotujemy nieobrane (lub obrane – jeśli ktoś woli) ziemniaki. W tym samym czasie gotujemy fasolkę szparagową. Na wysmarowanej olejem mocno rozgrzanej patelni grillowej

OstryKęs