marynaty - 6066 przepisów (strona:101/405)

SZYNKA PIECZONA W PIEKARNIKU 150

chrzanem, musztardą, ćwikłą czy sosem czosnkowym.  Do zrobienia mojej pieczeni  użyłam szynki kulki o wadze 1.400 g. i do tej wagi podaję proporcje na solankę i marynatę.  Składniki: Na solankę: ok 1.5 l letniej, przegotowanej wody 1 cebula 4 ząbki czosnk 3-4 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego kilka kulek czarnego pieprzu 1 łyżka majeranku(...)było całkowicie zanurzone. Ostawiamy w chłodne miejsce na minimum 24 h (max do 3 dni).  Po tym czasie wyjmujemy szynkę z solanki, wycieramy i nacieramy przygotowaną marynatą,  do której użyłam : 2 łyżki ostrej musztardy 3-4 przeciśniete przez praskę ząbki czosnku 1 łyżeczkę miodu 1 łyżeczkę słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki oleju 2 łyżeczki soli

Walijskie Pichcenie
Schabowe z curry – świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów! 89

łyżki oleju/oliwy z oliwek, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka curry, 1 łyżeczka octu balsamicznego, bułka tarta do obtoczenia, tłuszcz do smażenia, przyprawy: pietruszka, czosnek, sól, pieprz. Przygotuj marynatę. Połącz oliwę z oliwek albo olej, sos sojowy, curry i ocet balsamiczny. Przygotowanie: Każdy kotlet dopraw solą i pieprzem, następnie obtocz w marynacie. Mięso odstaw do lodówki na 30 minut. Kotlety

Rozdomowiona
Proste i szybkie danie z grilla – szaszłyki ananasowe z krewetkami w sosie sweet chilli & garlic 91

plastry o szerokości około 1,5-2 cm. Wytnij twardy środek. Następnie pokrój plastry ananasa w kostkę. Na patyczki do szaszłyków nabij na zmianę kawałki ananasa i krewetki z marynaty. Ułóż na rozgrzanym grillu na dosłownie 2-3 minuty i przewróć na drugą stronę i grilluj 1-2 minuty. Jeśli chcesz, możesz zrobić te szaszłyki na patelni grillowej – wówczas smaż(...)szaszłyków 220-250 g dużych, mrożonych krewetek 1 świeży, dojrzały ananas lub z puszki (400 g) 2 opakowania sosu sweet chilli & garlic z Blue Dragon (1 do marynaty i 1 do gotowego dania) 2 szczypty soli sok z połówki cytryny   Jak kupić dojrzałego ananasa? To proste – wybierz tego, którego podstawa jest jak najbardziej żółta a czasem nawet pomarańczowa

Eat me! Fit me!
Czym jest poke bowl i jak je przygotować? 97

Poniżej znajdziecie przykładowy przepis na pyszne poke bowl. Kto się skusi? Przepis na poke bowl z tuńczykiem Składniki: 1,5 szklanki ryżu  340 g tuńczyka pokrojonego w kostkę Marynata do tuńczyka: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżeczki octu ryżowego 2 łyżeczki sezamu Sos do poke bowl 0,5 szklanki majonezu (125 ml) 2 łyżki wody(...)gotujemy w wodzie z łyżeczką soli. Schładzamy do temperatury pokojowej. Do miski dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i ocet ryżowy. Mieszamy. Dodajemy rybę i sezam. Wszystko mieszamy tak, by marynata pokryła każdy kawałek ryby. Odstawiamy wszystko w chłodne miejsce na 15 minut. W drugiej miseczce mieszamy składniki na sos do poke bowl. Do miseczek wykładamy ryż, zamarynowaną rybę i pokrojone

Słodkie okruszki
Poke bowl z łososiem – z czym to się je? 102

przypadku kobiet ciężarnych, które nie powinny jeść surowego łososia, równie dobrze sprawdzą się podsmażone kawałki łososia lub łosoś wędzony na gorąco. Dla dopełnienia pełni wrażeń smakowych warto przygotować marynatę, w której przed podaniem będzie obtoczony łosoś. Do jej stworzenia niezbędny będzie sos sojowy lub ocet rybny, a całości dopełni odrobina oleju sezamowego, który charakteryzuje się specyficznym, orientalnym aromatem.  Poke(...)łyżki;       imbir – 1 łyżeczka;       prażony sezam – 1 łyżka.  Jak zrobić poke bowl?  Świeżego łososia pokrój w kawałki i zanurz w marynacie przygotowanej z sosu sojowego, oleju sezamowego, imbiru i wstaw do lodówki. W tym czasie ugotuj ryż do sushi. Pokrój w kostkę awokado i mango. Pokrojoną szalotkę i czosnek krótko podsmaż

Ugotowane pozamiatane
Stripsy z Kurczaka 87

bułka tarta pokruszone płatki kukurydziane  Wykonanie W miseczce umieścić olej, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Filety z kurczaka pokroić w dość dużą kostkę. Na mięso wylać marynatę i wymieszać. Mięso w marynacie przykryć folią i marynować minimum 2 godziny. Zamarynowane mięso obtoczyć w bułce i płatka. Stosunek bułki i płatków 1:1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Przepiski.pl
Szaszłyki z grilla 108

podwójna pierś z kurczaka 5 dobrej jakości kiełbas śląskich bądź innych ulubionych kiełbasek 2 cukinie 1 czerwona cebula 1 cebula średnia czerwona papryka średnia żółta papryka Składniki do marynaty do kurczaka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta słodkiej i ostrej papryki 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżki oleju Szaszłyki z grilla – Dodatkowo 3łyżki oleju do posmarowania szaszłyków(...)kurczakiem a mój mąż woli wersję z kiełbasą. Pierś z kurczaka oczyść dokładnie. Następnie pokrój na kawałki wielkości około 3 cm każdy. Wrzuć je do miski, dodaj następnie składniki marynaty tj. ostra papryka, słodka papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz oraz olej. Wymieszaj wszystko dokładnie, by olej i przyprawy otuliły mięso w całości. Mięso marynuj w lodówce przez minimum 30 minut

To Musisz Wiedzieć
OGNISTE SKRZYDEŁKA 95

wolicie mniej pikantnie ) sól,pieprz  Skrzydełka umyć, osuszyć.  Keczup wymieszać z musztardą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wlać sos sojowy. Dodać odrobinę soli,pieprzu oraz chilli - składniki marynaty wymieszać .  Marynatą zalać skrzydełka , dokładnie wymieszać by mięso się dokładnie pokryło. Odstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na noc.  Mięso przełożyć do naczynia ,w którym będziemy piec

Niespełnione zdolności kulinarne
Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i boczkiem 230

gronie znajmomych.  Polecam Wam pyszne szaszłyki na wypasie... z filetem z kurczaka, wędzonym boczkiem, serem halloumi, papryką, cebulą i świeżym ananasem. Kurczaka przyprawiłam na ostro, dodając do marynaty sporą ilość mielonej papryki chili.  Szaszłyki wyszły kolorowe oraz aromatyczne, z kruchym, soczystym i pikantnym mięsem z kurczaka, które świetnie komponuje się ze słodkim ananasem, słonym boczkiem wędzonym oraz słodko(...)przyprawą do kurczaka, papryką chili, czosnkiem niedźwiedzim oraz pieprzem i solą. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do miski z marynatą i dokładnie obtaczamy mięso w przyprawach. Miskę szczelnie zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc (jeśli nie mamy tyle czasu to minimum na 2 godz.). Patyczki

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak po Koreańsku czyli Kkanpunggi Faceta w Kuchni 118

miodu ✅ 2 łyżki wina sherry ✅ 2 łyżki oleju sezamowego ✅ 2 łyżki mielonego czosnku ✅ 2 łyżki mielonego imbiru ✅ Sok z cytryny 🛠️ Przygotowanie Zacznij od kurczaka 🛠️ Wymieszaj ze sobą składniki na marynatę, czyli ocet ryżowy, sos sojowy, curry, mąkę, jajko, sól i pieprz. 🛠️ Teraz kawałki kurczaka dobrze obtocz w marynacie. 🛠️ Rozgrzej wysoki rondel z olejem do głębokiego smażenia. 🛠️ Smaż kurczaka na złoty

RafalCook
Jajka sojowe 104

Jajka sojowe , jajka w marynacie sojowej, lekko słonawe o ciekawym delikatnym smaku i pięknym kolorze. 4 jajka ugotowane na twardo, 100 ml sosu sojowego, 400 ml wody, 1 łyżka przyprawy pięć smaków, 1 łyżka cukru 2 łyżki octu winnego, Zagotować sos sojowy z wodą i przyprawą. Wlać ocet winny i doprawić do smaku cukrem. Odstawić do ostygnięcia. Jajka obrać(...)skorupek. Jajka włożyć do naczynia, zalać je marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 3 -4 dni, codziennie mieszając

królestwo garów
Najlepszy pasztet z dzika 149

koniecznie jaki pasztet z dzika przygotowałam na Wielkanoc. Mięso na pasztet z dzika zamarynowałam wcześniej przed gotowaniem, marynowałam mięso na pasztet wraz z udźcem na pieczeń z dzika. A marynata do mięsa była przygotowana z oleju, musztardy, sosu sojowego, syropu klonowego i octu balsamicznego (wszystkiego po 2 łyżki), do tego kilka ziaren jałowca, 3 pokruszone liście laurowe, kilka ziaren ziela(...)Tłuszcz i bułka tarta do obsypania formy. Jak zrobić najlepszy pasztet z dzika? Do szerokiego garnka wkładamy pokrojone w kostkę wcześniej zamarynowane mięso wraz z przyprawami, które pozostały z marynaty, zalewamy ok. 1 litrem wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli, gotujemy 30 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie warzywa, gotujemy kolejne pół godziny. Mięso powinno być miękkie. Na ostatnie 15 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DOMOWY BEZGLUTENOWY KEBAB Z PIEKARNIKA Z PESTO #zostańwdomu 122

ciepło. Są również produktem wegańskim! Koniecznie sprawdźcie! SKŁADNIKI: ( 3 szt ) * BIO Panini Classic Schär – 1 op / 3 szt * filet z piersi kurczaka – 1 pierś / ok. 300 g MARYNATA DO MIĘSA: * sos sojowy ciemny – 3 łyżki * świeży czosnek – 2 ząbki * słodka i ostra papryka – po 1 łyżeczce * czarny pieprz – 0,5 łyżeczki * koncentrat pomidorowy(...)Pecorino – 80 g * czosnek – 3 ząbki * orzechy włoskie – 80 g * oliwa z oliwek – ok. 125 ml * sól, gałka muszkatołowa, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Wszystkie składniki na marynatę mieszamy, marynujemy mięso. Po zamarynowaniu układamy w naczyniu żaroodpornym i pod przykryciem pieczemy w temp. 170C, do miękkości – czas pieczenia zależy od grubości naszej piersi. Po upieczeniu „szarpiemy”. SZPINAKOWE PESTO

Ostra na Słodko
paprykowe udka kurczaka z piekarnika... 138

łyżka, przyprawa w płynie 2 łyżki, ząbki czosnku 8 sztuk Udka kurczaka opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, do miski wsypać papryki, wlać olej, sok z cytryny, przyprawę w płynie. Do marynaty włożyć udka, dobrze natrzeć i schować na kilka godzin do lodówki. Udka z marynatą przełożyć do brytfanny, wsypać obrane ząbki czosnku, nakryć pokrywą, wstawić do piekarnika nagrzanego na 220C, grzanie

W Mojej Kuchni Lubię