marynaty - 6066 przepisów (strona:108/405)

Kałamarnica z grilla 142

dużych kałamarnic. To bardzo fajna forma sprzedaży tego smakowitego mięczaka, bo po zakupie nie musimy się już bawić w jego oczyszczanie czy też krojenie. Paski po prostu marynujemy w marynacie lub oprószamy przyprawami i możemy je poddać obróbce termicznej. My najbardziej lubimy je z grilla, ale kałamarnicę można też smażyć czy zapiekać. Minimum składników, kilka chwil na ogniu i mamy(...)chili usuwamy nasionka i drobno kroimy. Wszystko wrzucamy do miski lub szklanego pojemnika. Dodajemy natkę, przyprawy, rozgniatamy łyżką, żeby składniki puściły swój aromat. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Do marynaty wkładamy paski kałamarnicy i dokładnie obtaczamy. Zostawiamy na minimum 30 minut. Pieczemy na rozgrzanym grillu z każdej strony przez około 5 minut. Czas grillowania zależy od grubości pasków i intensywność

Kulinarne przygody Gatity
3 oleje roślinne – zdrowa kuchnia kluczem do dobrego samopoczucia! 156

jest warty swojej ceny. Ze względu na aromat jego powszechnym zastosowaniem jest produkcja marcepanu. W kuchni olej migdałowy dobrze komponuje się ze sałatkami, surowymi warzywami czy jako dodatek do marynat. Nie zaleca się raczej przetwarzać oleju migdałowego na ciepło. To jednak nie koniec jego ciekawych zastosowań. Otóż z ciepłej Italii na resztę świata rozlała się swego czasu fala popularności oleju(...)lekko orzechowy smak i doskonale uzupełni wszelkiego rodzaju sałatki oraz potrawy, które można okrasić olejem na zimno. Polecamy dodawać go do potraw na zimno, przede wszystkim do sosów marynat czy dipów

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Glazurowany kurczak pieczony 112

ostrej 2 łyżeczki soli. 1 łyżeczka pieprzu WYKONANIE: kurczaka umyć, osuszyć, zmiażdżony w prasce czosnek  rozetrzeć z solą i pieprzem w moździerzu i wetrzeć w kurczaka, wymieszać składniki marynaty: 1 łyżka miodu, sos sojowy, olej i musztarda, natrzeć marynatę dokładnie kurczaka z zewnątrz i wewnątrz, następnie wstawić kurczaka na całą noc do lodówki, następnego dnia posmarować kurczaka połową glazury

Kuchnia Beaty
DROBIOWE SZASZŁYKI Z ANANASEM I PAPRYKĄ (Z PIEKARNIKA) 186

użyłam przypraw  Skworcu ) * 6 patyczków do szaszłyków Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę nie większą niż 1,5 cm. Olej wlać do miski, wymieszać z przyprawami. Do marynaty włożyć pokrojone piersi drobiowe, wymieszać tak by marynata pokryła mięso. Odstawić miskę do lodówki na około godzinę. W tym czasie moczyć patyczki do szaszłyków w wodzie. Paprykę czerwoną oczyścić, pokroić

Zrób to smacznie
Dlaczego warto stosować sos sojowy 166

sosu sojowego. Sos sojowy jest niezbędnym dodatkiem w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza chińskiej, japońskiej i koreańskiej. Także w kuchni polskiej cieszy się coraz większym uznaniem. Możemy stosować go jako samodzielną marynatę lub jako składnik marynat do wszelkiego rodzaju mięs. Niewielki dodatek sosu sojowego świetnie podkreśla smak zup i sosów, dań z makaronem, gulaszy i potraw jednogarnkowych, w tym bigosu, ułatwiając przy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z kurczakiem, truskawkami, pomidorami i serem 154

sera pleśniowego Sól i pieprz do doprawiania kurczaka 1 łyżka oleju roślinnego Dresing 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy dijon Marynata do kurczaka Szklanka maślanki 2 łyżki słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) Przygotowanie: Krok 1 Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na cieńsze płaty. Przełóż do misy. Wymieszaj paprykę z maślanką i zalej(...)kurczaka. Odstaw na 15 minut. Krok 2 Wyjmij kurczaka z marynaty i osusz. Rozgrzej patelnię, wlej na nią łyżkę oleju. Połóż kurczaka na rozgrzany olej i usmaż na złoty kolor z obydwóch stron. Umyj sałatę, porwij na mniejsze kawałki, przełóż do misy. Umyj pomidorki i truskawki. Przekrój na połówki. Przełóż do misy. Pokrój orzechy oraz ser pleśniowy i dodaj

Niedzielny kucharz
PIERŚ Z KURCZAKA W JOGURTOWO- MUSZTARDOWEJ MARYNACIE 134

Skworcu ) * pół łyżeczki soli Wykonanie: Jogurt naturalny przelać do miski, wymieszać z musztardą, przyprawami i ziołami. Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w marynacie, tak by mięso było nią pokryte. Całość wstawić do lodówki na około 3 godziny.  Po tym czasie pierś z kurczaka łącznie z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego (mięso powinno być

Zrób to smacznie
Indyk z ajvarem i szpinakiem 162

łyżki pasty ajvar (pasta z bakłażanów dostępna bez konserwantów w sklepach) – 100 g ryżu jaśminowego – 2 łyżeczki przyprawy curry – garść świeżego szpinaku – opcjonalnie tarty parmezan marynata – 1 łyżeczka octu balsamicznego – 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 1/2 ząbku wyciśniętego czosnku – przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Pierś z indyka(...)dzielimy na 2 części i rozbijamy tłuczkiem. Składniki na marynatę mieszamy i smarujemy nimi indyka. Odkładamy na 1/2 godziny (a najlepiej na całą noc). Grillujemy piersi aż będą kruche i soczyste. Następnie na tej samej patelni grilujemy aż się zarumieni z każdej strony cukinię pokrojoną w grubsze plastry. Następnie płukamy szpinak i wrzucamy na zwykłą rogrzaną patelnię z dodatkiem łyżki

I LOVE LIFE
Skrzydełka marynowane w jogurcie z majerankiem 212

ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Mięso myjemy, suszymy i zalewamy jogurtem i sokiem z cytryny. Dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy całość aby marynata równomiernie pokryła kawałki mięsa. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Blachę smarujemy olejem, układamy na niej mięso (razem z marynatą) i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Qchnia po prostu
Śledzie z kurkami marynowanymi 218

post, a wraz z nim 40 chudych dni. Śledzie z kurkami marynowanymi. Składniki: - 9 filetów w 0leju a’la matias - ok. 260 g kurek marynowanych (waga po odsączeniu z marynaty) - 1 cebula biała - 1 cebula czerwona - kawałek czerwonej papryki - kilka małych korniszonów - liście laurowe - ziele angielskie - pieprz cytrynowy - olej rzepakowy   Obie cebule kroimy w kostkę i zalewamy na sicie(...)odcedzamy i hartujemy pod bieżącą wodą – odstawiamy do odsączenia. Śledzie kroimy na paski ok. 1,5 cm. Dodajemy odsączone kurki (w całości, można dać z marchewką i gorczycą z marynaty), cebulę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ogórki, liście laurowe, ziele angielskie. Oprószamy pieprzem cytrynowym, skrapiamy olejem, bardzo delikatnie mieszamy. Przekładamy do słoika i odstawiamy na noc do lodówki

mojewypiekiinietylko
kotlety schabowe w marynacie majonezowej z pieprzem 176

rozbić tłuczkiem nie za cienko, u mnie wyszły duże i każdy podzieliłam na połowę, wygodniej się smaży majonez dobrze wymieszać z jajkami, pieprzem, kucharkiem, dodać kotlety, dobrze je w marynacie otoczyć i do lodówki na kilka godzin do woreczka wsypać mąkę z bułką tartą, panierować kotlety w woreczku (nie sypie się na blacie) i smażyć na mocno gorącym smalcu(...)rumiano z każdej strony podawać z tłuczonymi ziemniakami i np. z kapustą czerwoną duszoną "zobacz TUTAJ" - smaczne, sycące, aromatyczne, kruche i delikatne kotlety schabowe w marynacie majonezowej z pieprzem.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wieprzowe polędwiczki z boczkiem marynowane w pesto 245

Lubię pesto i używam je do wszystkiego! Marynuję w pesto wieprzowe polędwiczki, które póżniej owijam boczkiem i grilluję. Pesto to świetna marynata do mięsa i drobiu, którą bardzo polecam. Wieprzowe polędwiczki z boczkiem marynowane w pesto są aromatyczne i smaczne. Wieprzowa polędwica jest chudym mięsem. Posmarowana pesto i owinięta boczkiem staje się podczas grillowania bardzo soczysta. Tak upieczone mięso idealnie

codojedzenia
Aromatyczne, grillowane szaszłyki z boczkiem, kurczakiem i warzywami 195

cytryny, oregano, paprykę słodką, ostrą, kolendrę, kumin, kurkumę, Musztardę Kielecką delikatesową stołową i sos sojowy. Doprawiamy solą, pieprzem. Składniki w misce bardzo dokładnie mieszamy, tak by równomiernie pokryły się marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie szaszłyki nadziewamy warstwowo: boczek, kurczak, cukinia, bakłażan, papryka, czerwona cebula. Gotowe szaszłyki grillujemy przez około(...)cytryny, oregano, paprykę słodką, ostrą, kolendrę, kumin, kurkumę, Musztardę Kielecką delikatesową stołową i sos sojowy. Doprawiamy solą, pieprzem. Składniki w misce bardzo dokładnie mieszamy, tak by równomiernie pokryły się marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie szaszłyki nadziewamy warstwowo: boczek, kurczak, cukinia, bakłażan, papryka, czerwona cebula. Gotowe szaszłyki grillujemy przez około

Pogotujmy.pl
Grillowana karkówka w winnej marynacie 216

składniki z boków misy i ponownie uruchamiamy na prędkości 12 przez 15 sekund. Dodajemy pozostałe składniki, zakładamy ponownie koszyczek i miksujemy na prędkości 12 do uzyskania w miarę jednolitej marynaty. Wyciągamy nóż i układamy plastry karkówki, starając się całkowicie je zanurzyć. Przechowujemy w chłodnym miejscu min. 5 godzin. W tym czasie karkówkę obracamy jakieś 2-3 razy. Sposób przygotowania tradycyjny(...)jego pojemniku i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli nie korzystamy z blendera, ziarna jałowca oraz zioła ucieramy w moździerzu, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami. W powstałej marynacie zanurzamy plastry karkówki i układamy jeden na drugim. Przykrywamy folią spożywczą i wynosimy na min 5 godzin do chłodu. W tym czasie karkówkę obracamy jakieś 2-3 razy. Karkówkę grillujemy

Kuchnia w czekoladzie
Wołowina z grilla 188

wyjąć ją z lodówki na około 30 do 60 minut przed pieczeniem na grillu lub patelni. Na kilka, a nawet kilkanaście godzin przed pieczeniem, wołowinę można zamarynować,W skład marynaty oprócz oleju, ziół i ulubionych przypraw, powinien wchodzić także kwaśny składnik (np. sok z cytryny, ocet, wino), który powoduje kruszenie mięsa. Wołowina dobrze komponuje się z rozmarynem, tymiankiem, kminem rzymskim(...)natką kolendry i pietruszki, estragonem, szałwią i miętą. Do marynat i potraw z mięsa wołowego możemy dodać czosnek, imbir, chili, cebulę, świeże i suszone grzyby leśne lub orientalne, pomidory i koncentraty pomidorowe. Źródła: [1] http://ucztaqulinarna.pl/media/gfx/uq/Wolowina_skladniki.pdf #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata