marynaty - 6066 przepisów (strona:108/405)

Kurczak pieczony na ryżu, który robi się sam [PRZEPIS] 147

zacznie znikać! Składniki: 800 gramów pałek z kurczaka, 300 gramów ryżu, dwie marchewki, dwie cebule, łyżeczka kurkumy w proszku, sól, pieprz, trochę sosu sojowego, trochę dobrej jakości ketchupu. Do marynaty: 4 ząbki czosnku, papryka słodka w proszku, sól, pieprz, kilka łyżek oleju. Zrób tak: Składniki marynaty zmiksuj na papkę, którą natrzyj kurczaka i odstaw na kilka godzin, a najlepiej

Kulinarna Polska
Polędwica Wieprzowa z Cebulką 125

białym winem, przykrywamy, umieszczamy w lodówce na około 30 minut aby mięso przeszło aromatem. 3. Cebulę siekamy na piórka, po czym rumienimy ją na oliwie. 4. Polędwicę wyjmujemy z marynaty i smażymy ją aż się zrumieni, z obydwóch stron. 5. Ponownie przekładamy do marynaty, przykrywamy podsmażoną cebulką. Pieczemy w temp 190* aż do uzyskania oczekiwanej miękkości. Na zdjęciu prezentuję

Dziś Ja gotuje
Kurczak pieczony na ryżu, który robi się sam [PRZEPIS] 22254

zacznie znikać! Składniki: 800 gramów pałek z kurczaka, 300 gramów ryżu, dwie marchewki, dwie cebule, łyżeczka kurkumy w proszku, sól, pieprz, trochę sosu sojowego, trochę dobrej jakości ketchupu. Do marynaty: 4 ząbki czosnku, papryka słodka w proszku, sól, pieprz, kilka łyżek oleju. Zrób tak: Składniki marynaty zmiksuj na papkę, którą natrzyj kurczaka i odstaw na kilka godzin, a najlepiej

Kulinarna Polska
Łopatka zapiekana w pieczarkach 167

pracy. Po zamarynowaniu mięsa i ułożeniu go w naczyniu żaroodpornym z pokrojonymi warzywami dalej robi się sama, polecam :) Składniki na ok. 5-6 porcji: ok. 1,2 kg łopatki Marynata: 1,5 łyżeczki majeranku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól pieprz Ponadto: 2 cebule 500 g pieczarek   Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. W miseczce(...)wymieszać majeranek, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, sól i pieprz. Składniki marynaty wetrzeć w mięso, włożyć je do miski, przykryć folią i wstawić na ok. 3 godziny do lodówki.   Po tym czasie łopatkę obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na mięsie rozłożyć obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Pieczarki pokroić

Simply Food
Butter Chicken 138

uwielbiam najbardziej! Wystarczy zmienić jeden albo dwa składniki, żeby potrawa zyskała swój wyjątkowy smak! Poniżej przedstawiam Wam swój pomysł na tą indyjska potrawę. Do jej przygotowania potrzebujemy: Kurczak w marynacie: ok. 700g piersi z kurczaka, 1 duża cebula czosnkowa, jogurt naturalny 150g 1 łyżka stołowa czosnku granulowanego, 1 łyżka suszonej kolendry, 1 łyżeczka tartego imbiru, sok z limonki, sos sojowy(...)wrzucam cebulę. Smażę do momentu kiedy delikatnie się zeszkli, Następnie przekładam ją do małego naczynia i blenduję na papkę. Dodaję do jogurtu z przyprawami. Dokładnie mieszam. Do tak powstałej marynaty dodaję kurczaka. Całość odstawiam do lodówki na min. 2 godziny. Do garnka wrzucam krojone pomidory, 3 łyżki stołowe jogurtu greckiego, 1 łyżkę stołową kolendry, 2 łyżki stołowe czosnku, łyżkę garam

Przepis na Dzień Dobry
Pałki z kurczaka w paprykowej panierce 426

cała rodzinka zajadała się, aż im się uszy trzęsły, to chyba najlepsza rekomendacja dla tego dania :)  Składniki na 6-7 średnich podudzi: 6-7 średnich podudzi z kurczaka Marynata: 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki mielonej 0,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej 0,5 łyżeczki soli Panierka: 2 jajka 1 niepełna szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej(...)łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego   Pałki z kurczaka umyć, osuszyć i włożyć do miski. W małej miseczce zmieszać składniki na marynatę i natrzeć nimi dokładnie mięso. Przykryć folią i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.    Po tym czasie w jednej misce rozbełtać oba jajka, a w drugiej dokładnie wymieszać pozostałe składniki panierki (mąkę

Simply Food
Kuchnia ze smakiem: aromatyczne i pełne smaku przyprawy Knorr cz. 2 85

razem zaczynamy od wizyty w Ameryce Północnej.  Gorczyca z Kanady Gorczyca lubi chłodny klimat dlatego rejony Kanady są idealne do jej uprawy. W kuchni wykorzystywana jest do marynat, sosów, mięs czy wędlin a nawet kiszonych i konserwowych ogórków czy kapusty. Ma lekko ostry smak. Kminek z Polski Nasze rodzime ziemie sprzyjają uprawie kminku – Polska jest jednym z czołowych liderów(...)Często stosowany do zup czy sosów. Liść laurowy z Turcji Dorastające w ciepłym klimacie liście laurowe charakteryzują się wyrazistym aromatem i oraz smakiem. Są wykorzystywane głównie do zup sosów, marynat czy pasztetów. Wizytą w Turcji zakończyliśmy podróż po kulinarnym świecie przypraw. Jestem ciekawa jakie są Wasze ulubione przyprawy bez których nie możecie się obejść w kuchni? Moimi zdecydowanymi faworytami

Health-Fit-Life
"Smaczna kuchnia. Domowe wyroby" 157

bardzo apetyczne rolady do przygotowania w domu. Przechodzimy do mięs panierowanych i szaszłyków gdzie znajdziemy przepisy na kotlety, kawałki kurczaka, szaszłyki czy grillowany kebab, ostatnie są zalewy i marynaty, które na pewno wykorzystamy do zamarynowania mięs. Mamy tutaj marynaty do schabu, do drobiu, żeberek, steków, wołowiny czy kaczki.  "Smaczna kuchnia. Domowe wyroby" to książka pełna pysznych przepisów na domowe

kruche babeczki
Podudzia kurczaka jak z KFC 780

smaczne, niezbyt skomplikowane w przygotowaniu i na pewno przypadną Wam do gustu Zachęcam do przygotowania   Przepis na 6 sztuk dania Podudzia kurczaka jak z KFC   SKŁADNIKI: Marynata: 1 lekko czubata łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 6 podudzi kurczaka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka(...)czosnku granulowanego 2 jajka olej do smażenia   PRZYGOTOWANIE: Do miseczki wsypać składniki na marynatę - paprykę słodką, paprykę ostrą i sól, dokładnie wymieszać. Podudzia kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie dokładnie pokryć mięso przygotowaną mieszanką przypraw. Tak przygotowane mięso włożyć do miski i włożyć do lodówki na około godzinę. Do miski wbić jajka. Do drugiej miski wsypać mąkę pszenną

WSZYSTKO SMACZNE
Tradycyjny schabowy 129

marynujemy czy nie. Jeśli nie chcecie aby mięso marynowało się zbyt długo, natrzyjcie je tylko pieprzem i czosnkien i odstawcie na pół godziny. Polecam jednak skusić sie na mleczną marynatę. W przeciwieństwie do przepisu jednej sławnej pani ja nie używam to owej marynaty cebuli. Spróbowałam opcji z cebulą raz ale niestety mój żołądek nie polubił tej mieszanki. Jeśli zdecydujecie się

mecooks
Pieczony kurczak w cytrynowo-czosnkowym sosie 147

pomidorków cherry) 1 cup Domowego bulionu lub wody 1 tsp Wędzonej papryki 1 tsp Suszonego oregano 1/2 tsp Suszonego rozmarynu Sól i pieprz (do smaku) Przygotowujemy marynatę. Cytryny szorujemy, wyciskamy z nich sok (powinno być ok. 1/2 szklanki), skórkę ścieramy na tarce. Czosnek kroimy w drobną kostkę lub przeciskamy przez praskę. Mieszamy razem sok i skórkę z cytryny, czosnek, miód(...)oliwę i musztardę. Kurczaka lekko nacinamy i nacieramy marynatą. Odstawiamy na minimum 20 min. lub dłużej. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Kroimy cebulę, pomidory i ziemniaki. Dodajemy je do mięsa razem z bulionem, wędzoną papryką, oregano, rozmarynem, solą i pieprzem i wszystko razem mieszamy. Skrapiamy na koniec delikatnie oliwą Pieczemy pod przykryciem przez ok. 20-25 min. Następnie zdejmujemy przykrycie

Oslov.
Kurczak z sosem z grillowanej papryki 107

łyżeczki Mielonego kuminu 2 łyżka Soku z cytryny 3 łyżki Ziaren słonecznika 2 łyżki Oliwy z oliwek Sól i pieprz Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do niego resztę składników marynaty i marynuj w nich kurczaka minimum 30 min. Rozpal grilla lub włącz piekarnik i ustaw na 220°C. W międzyczasie ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu pamiętając(...)trochę ostygnie. Zdejmij spaloną skórę z papryki (powinna bardzo łatwo odchodzić), przełóż ją do malaksera. Dodaj resztę składników sosu. Zblenduj na gładką masę. Wyjmij kurczaka z marynaty, możesz usmażyć go na grillu lub upiec w piekarniku (ok. 15-20 min). Ja swojego usmażyłem na grillu elektrycznym. Komosę i kurczaka wyłóż na talerz następnie polej wszystko sosem i dodaj swoje ulubione

Oslov.
Żeberka teriyaki 111

nacieramy tą mieszaniną nasze żeberka. Tak przygotowane mięso w 1 kawałku chowamy do lodówki, aby się zmarynowało. Marynowanie powinno trwać nie krócej niż 1 godzinę, najlepiej zostawić mięso w marynacie na całą noc. W głębokiej patelni do pieczenia układamy nasz kawałek żeberek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na 2 godziny. Co 30 minut smarujemy nasze żeberka(...)marynatą, która pozostała w naczyniu po marynowaniu mięsa. Po pieczeniu każde mięso musi "odpocząć", żeby podczas krojenia nie wypływał z niego nadmiar soków, które gwarantują jego doskonały smak. W takim razie proponuję odczekać około 15 minut, po czym pokroić je tasakiem i podać w towarzystwie czerwonego wina. Pyszności! Wioleta Gargula

MamaOskarka
Sałatka z pieczonym indykiem 143

szczypta soli Szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki bazylii i oregano 1 łyżeczka soku z cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki na marynatę do mięsa, oliwę, musztardę, miód, cytrynę, czosnek, sól, paprykę, pieprz, i zioła. Indyka umyć, osuszyć i obtoczyć w marynacie. Schłodzić w lodówce kilka godzin. Po tym czasie naczynie żaroodporne wyłożyć papierem

Trufelkowo
Sałatka ze smażonym serem 101

pikantną tikka masala. Używałam ich do marynowania mięsa lub ryb, dodatek do sosu (łączę je z sosem pomidorowym lub przygotowuję sos na bazie mleczka kokosowego), idealnie sprawdzają się jako marynata do grilla. Zobaczycie na blogu jeszcze wiele potraw z wykorzystaniem tych past. To jedne z najciekawszych produktów z gamy Patak’s. Mango chutney to słodko-ostry sos, idealny dodatek(...)już znane pasty i smaki, w nowych bardzo wygodnych małych opakowaniach. W każdym z pudełek znajdziecie 2 porcje pasty, a porcja wystarczy Wam do przygotowania jednego dania lub marynaty. To naprawdę wygodne rozwiązanie! Artykuł Sałatka ze smażonym serem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl