marynaty - 6066 przepisów (strona:113/405)

Duszone udka z kurczaka z miodem i musztardą 113

już pomysłów na jego przygotowanie? Mam nadzieję, że ten przepis Ci pomoże ( przepis autorski) Składniki: 6 kurzych udek olej do smażenia włoszczyzna 3 ziela angielskie 3 liście laurowe marynata: pół szklanki oleju jedna łyżeczka przyprawy typu vegeta – możesz użyć po prostu soli 1 łyżeczka czosnku suszonego 0,5 łyżeczki suszonej papryki chilli 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka ostrej(...)musztardy zasmażka do sosu: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie: mięso umyj, osusz, włóż do miski, w której będzie się marynować połącz ze sobą składniki marynaty i zalej nimi kurczaka, wymieszaj dokładnie, odstaw do lodówki do 24 godziny mięso wyjmij z lodówki, na patelni rozgrzej olej, obsmaż mięso na rumiano z każdej strony w czasie gdy smaży się

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kurczak po Japońsku 141

użyć już klarowanego ) . Następnie, przekładamy na blaszkę do pieczenia , obkładamy kawałkami masła ( wykorzystujemy ,całe pozostałe ) . Mieszamy ze sobą sos sojowy , ocet , cukier i polewamy, każdy, kawałek kurczaka , łyżką tej marynaty , resztą polewamy kurczaka podczas pieczenia , co jakieś 15 minut ,aż do wyczerpania mikstury. Pieczemy w temperaturze 170 C przez około 60 minut ( będzie widać czy jest ok, bo nabierze odpowiedniego(...)kolorku i lepkości ) , uważając ,żeby z wierzchu się nie przypalił . Jak skończy się marynata , polewamy kurczaka , tym co wytrąci się podczas pieczenia , na blaszce . Podajemy na gorąco z ryżem lub innym dodatkiem, w oryginale z sosem sojowym, podanym z surowym żółtkiem ( widać na zdjęciu ) Kurczak , naprawdę wychodzi pyszny , wcale nie kwaśny , ani zbyt słodki , jakim cudem , jest zachowana doskonała równowaga

Ogrodnik w podróży
PODUDZIA W MARYNACIE CYTRYNOWO-TYMIANKOWEJ 145

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 4 podudzia z kurczaka. Składniki marynaty: łyżka oleju, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżeczki tymianku, łyżeczka soli, łyżeczka czosnku po staropolsku, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki. Przygotowanie: Mięso myję i osuszam. Składniki marynaty łączę i dokładnie nacieram mięso

JejKuchnia
ZAPIEKANE W PIEKARNIKU ĆWIARTKI KURCZAKA. Z ZIEMNIAKAMI. 192

cebule 2-3 ząbki czosnku sól pieprz ziołowy tymianek przyprawa do ziemniaków słodka papryka olej kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) Wykonanie: Ćwiartki myjemy. Osuszamy i nacieramy ulubionymi przyprawami (ja zrobiłam marynatę: olej+papryka+sól+pieprz+tymianek i tą marynatą natarłam mięso). Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin lub na całą noc. Następnego dnia mięso układamy w naczyniu żaroodpornym

Walijskie Pichcenie
Pieczone skrzydełka kurczaka 244

jedynie jeżeli planuję zrobić coś właśnie na bloga, to skrupulatnie zapisuję składniki, aby podzielić się z Wami dokładnym przepisem Uważam, że sekret dobrego pieczonego kurczaka tkwi w marynacie, która powinna być różnorodna i zawierać sporą mieszankę przypraw. Zapraszam niżej na przepis Zobacz też: Kurczak w 3 pysznych odsłonach Wrapy z kurczakiem Kurczak duszony z warzywami Przepis na pieczone skrzydełka kurczaka(...)osuszamy. Dzielimy je za pomocą noża na dwie części. 2 Maggi, posiekany czosnek, miód, paprykę oraz olej mieszamy ze sobą. 3 Kurczaka wkładamy do płaskiej miski/pojemnika i zalewamy marynatą. Odstawiamy na kilka godzin. 4 Następnie skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego i zakrywamy folią aluminiową. 5 Pieczemy 30 minut w 160 stopniach, a następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne

Kuchnia Bazylii
Łosoś w miodowo – musztardowej glazurze z piekarnika 97

blanszowanym szpinakiem z czosnkiem. Brzmi smakowicie?  Łosoś w musztardowo miodowej glazurze 2017-03-04 19:53:41 Write a review Save Recipe Print Składniki na 2 porcje marynata łosoś surowy około 400 g 3 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu ząbek czosnku sól do smaku xxxxxxx liście baby szpinaku około 100-150 g ( lubię ten z Biedronki) 1 ząbek czosnku(...)około 6 średnich ziemniczków rozmaryn łyżka oliwy sól do smaku Instructions Porcjujemy łososia. Zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na 30 min. Ziemniaki kroimy na połówki, dodajemy oliwę rozmaryn (jak kto lubi około płaskiej łyżeczki) i sól do smaku, mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Pieczemy

Rusty Fork
Pierś kaczki z sosem miodowo-imbirowym z pomarańczami (Petto d'anatra al zenzero, miele e arancia) 149

miele 3 rametti di timo  sale, pepe PRZYGOTOWANIE Pierś kaczki nacinamy w kratkę od strony ze skórką; doprawiamy solą i pieprzem.   Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy 2 łyżki miodu, sok z połówki pomarańczy, listki tymianku oraz starty imbir.  Pierś kaczki marynujemy ok. 5 minut. Mięso kaczki obsmażamy na rozgrzanej(...)każdej strony. Podsmażone mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut; 5 minut przed końcem pieczenia mięso polewamy pozostałą marynatą, kontynuujemy pieczenie. Upieczone mięso kroimy na cienkie plasterki i podajemy np. z pieczonymi ziemniakami.  **** PREPARAZIONE Per preparare il petto d'anatra  procedete a fare dei tagli prima

La grande e la piccola cuoca
Piernikowa rolada z łopatki wieprzowej, nadziewana owocami 262

rozbić – nie powinno być zbyt cienkie, ale w miarę równej wysokości. Płaty składamy obok siebie – na kawałku folii, łatwiej nam będzie zwinąć roladę. Smarujemy mięso trochę więcej niż połową marynaty naszykowanej z utartych przypraw, oliwy i czosnku. Równomiernie rozkładamy suszone owoce – namoczone morele odcedźcie na sitku, a rum zostawcie sobie do herbaty. Owoce posypujemy pozostałą przyprawą do piernika, a następnie(...)się.   Zawijając folię pod mięsem formujemy z niego jak najciaśniejszą roladę. Dokładnie i mocno obwiązujemy mięso sznurkiem (zerknijcie na YouTube jak to zrobić). Smarujemy mięso z wierzchu pozostałą marynatą i wkładamy do lodówki na dobę. Na drugi dzień rano wyjmujemy mięso z lodówki i dajemy mu dojść do temperatury pokojowej. Rozgrzewamy piekarnik do 170⁰C, szykujemy sobie zamykane naczynie

Karo in the Kitchen
Śledzie po skandynawsku 3042

przyjaciół a także wśród czytelników Oliwii, którzy mieli okazję z przepisem się zapoznać i go wypróbować. A smakują i wyglądają wybornie! Zapewnia to bogata kompozycja przypraw użytych do ich marynaty. Bardzo polecam ten przepis. Nie powstydzicie się ich częstując nimi swoją rodzinę i przyjaciół przy wspólnym wigilijnym stole. Będę przeszczęśliwa, jeśli uda mi się wzbogacić tym przepisem Wasze świąteczne menu(...)miseczce wszystkie przyprawy. W garnuszku zagotuj wodę z octem i cukrem – tylko do rozpuszczenia się cukru. W słoiku układaj warstwami: cebulę i koper, śledzie, przyprawy itd. Zalej marynatą, zamknij szczelnie słoik i wstaw do lodówki na minimum 4 dni (jeśli wytrwasz tyle). Smacznego

Garniec Magalie
Piersi z kurczaka wysuszone na wiór? Sprawdź, jak uzyskać soczyste mięso! 188

słusznie? Oczywiście, że nie! Wystarczy tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach, a kurczak zawsze będzie pyszny i soczysty. Zanim zaczniemy poddawać mięso obróbce termicznej, powinniśmy je potrzymać w marynacie – najlepiej całą noc. Dzięki temu przyprawy przenikną mięso, nadając mu wspaniały smak, ale nie tylko. Marynata sprawi, że skruszeje ono i będzie znacznie bardziej soczyste. Jest tylko jeden warunek – musi być

CookMag
UDKA PIECZONE GARAM MASALA 148

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki podstawowe: 6 udek z kurczaka. Składniki marynaty: 2 łyżki oleju, łyżeczka przyprawy garam masala, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki. Przygotowanie: Kurczaka myję i osuszam na ręczniku papierowym. Składniki marynaty

JejKuchnia
KASZA Z WARZYWAMI I MIĘSEM Z ZUPY 137

udko kurczaka), mała marchewka, po kawałku papryki zielonej i czerwonej, kawałek pora, torebka kaszy gryczanej, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, 2 łyżki sosu sojowego, nieduża garść posiekanej natki pietruszki. Składniki marynaty do mięsa: 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, łyżeczka oregano. Przygotowanie: Kurczaka obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przygotowuję marynatę z oleju

JejKuchnia
Karkówka z piekarnika z cebulą, pieczarkami i kukurydzą. 214

cebule pół puszki kukurydzy konserwowej 4 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 2 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżki oleju 2 płaskie łyżeczki marynaty do mięs klasycznej odrobina gorącej wody Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w plastry, powinno nam wyjść 4 grube plastry, następnie nacieramy je marynatą do mięs

Izabelawkuchni
Szaszłyki z lekką sałatką 153

oleju rzepakowego Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy a następnie kroimy w kostkę wielkości pomidorków koktajlowych. Przyprawy mieszamy z olejem i polewamy pokrojoną pierś, mieszamy aby mięso było całe pokryte marynatą. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Warzywa myjemy i osuszamy. Cukinię do szaszłyków kroimy w kostkę wielkości pokrojonego mięsa. Sałatka: Obieramy cukinię i ogórka ze skórki i kroimy w plasterki(...)olejem i mieszamy. Szaszłyki: Na patyczki do szaszłyków nabijamy po kolei:mięso, cukinia, mięso, pomidorek, mięso, cukinia, mięso, pomidorek, mięso, cukinia, mięso. Robimy tak do wykorzystania składników. Smarujemy resztą marynaty szaszłyki i posypujemy je ziołami prowansalskimi. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy po 5 minut z każdej strony. Podajemy z lekką sałatką. Przepis na 3 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Carpaccio z łososia 135

łososia - przepis Składniki: - 200g łososia - sok z 2 cytryn - 1 cytryna pokrojona w plastry - 2 łyżki oliwy z oliwek - posiekana pietruszka - pieprz świeży - sól morska Sposób przygotowania: - przygotować marynatę z soku z cytryn, oliwy i soli oraz pieprzu; - łososia pokroić w cienkie plastry, włożyć do marynaty i obłożyć na wierzchu pokrojoną w plastry cytryną - odstawić całość na ok.6

MintTaste