marynaty - 6066 przepisów (strona:117/405)

Tajska sałatka z wołowiną 265

rzodkiewki 8 pomidorków koktajlowych 100 g groszku w strączkach (lub fasolki) pęczek świeżej kolendry zielone części z dwóch dymek posiekane orzechy ziemne do posypania Tajska sałatka z wołowiną – marynata: sok wyciśnięty z 1,5 limonki 1 mały ząbek czosnku (wyciśnięty) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki oleju sezamowego listonic_type='fooddrink';listonic(...)theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Łączymy wszystkie składniki marynaty – sok z limonki, sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy oraz miód i wyciśnięty czosnek. Mieszamy. Stek wyjmujemy z lodówki. Polewamy go 1 – 1,5 łyżki sosu (reszta będzie służyła jako dressing do sałatki) i dokładnie nacieramy mięso. Zostawiamy na ok. 2 godziny, aby stek nabrał temperatury pokojowej. Wszystkie warzywa

Poezja smaku
Udka pieczone w marynacie ketchupowej. 146

łyżki oleju Przygotowanie; Udka myjemy , osuszamy a następnie nacieramy solą, pieprzem i papryką. Przekładamy do naczynia. W małej miseczce mieszamy ketchup z olejem. Zalewamy nim mięso, i obtaczamy w marynacie aby całe udka były pokryte ketchupem. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie udka jeszcze raz obtaczamy w marynacie

Radość kipiąca uśmiechem.
pieczone udka w jogurcie na ostro... 108

płynie 1 łyżka jogurt wlać do naczynia żaroodpornego, wsypać wszystkie przyprawy oprócz przyprawy w płynie i wymieszać umyte udka kurczaka przeciąć na dwie porcje, osuszone z wody włożyć do marynaty, dobrze natrzeć, schować do lodówki najlepiej na całą noc piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, marynatę polać przyprawą w płynie, pod przykryciem piec około 45 minut następnie

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z grillowaną dynią, pieczarkami i suszonymi pomidorami 139

Składniki: opakowanie ciemnych pieczarek pół dyni piżmowej 5 sztuk suszonych pomidorów mix sałat olej pieprz ząbek czosnku Marynata do dyni: 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki octu winnego pół łyżeczki wędzonej lub zwykłej czerwonej papryki szczypta cynamonu łyżeczka miodu Dynię pokrój w plastry. Włóż je do wcześniej przygotowanej marynaty na 30 minut. Pieczarki przetnij na połówki, posyp solą i pieprzem

AZgotuj!
Indycze golonko z cebulą, kolendrą i limonką 111

okazałymi sztukami tego mięsa, więc postanowiłam potraktować je spontanicznie… Cebula, a nawet jej sporo, czosnek, kolendra, sos sojowy, krem balsamiczny, ostra papryka i limonka posłużyły mi za aromatyczną marynatę, która fantastycznie zmieniła zwykłe indycze mięso w smaczne, takie inne danie. Też jesteście spontaniczni w kuchni? Czasami można wyczarować codzienną niecodzienność…         Składniki (na 3 porcje(...)kremu balsamicznego pieprz czarny sól do smaku Wykonanie: do małej miseczki wlać sos sojowy, krem balsamiczny oraz wyciśnięty sok z 2 limonek. Dodać paprykę, kolendrę, estragon, pieprz. Wymieszać. Taką marynatą natrzeć umyte i osuszone mięso. Umieścić w naczyniu,obłożyć plastrami cebuli oraz limonki, przekroić główkę czosnku, która także należy umieścić przy mięsie, polać pozostałym sosem, owinąć szczelnie folią aluminiową

Raj dla Podniebienia
Zupa curry z kurczakiem, cukinią i pomidorami 106

Usiądź… Poczęstuję Cię czymś dobrym…       Składniki: (na 4 porcje) bulion 2 kurze skrzydełka 1 marchewka 1/3 selera 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula kawałek pora marynata do kurczaka 1 duża pierś kurczaka pojedyncza 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka curry sok z 1 limonki 1/2 łyżeczki sypkiej(...)400ml 1 serek topiony (użyłam ementalera Hochland) 1 łyżka śmietanki 30% 2 płaskie łyżki mąki Wykonanie: bulion: umyte jarzyny i skrzydełka umieścić w garnku, zlać litrem wody, ugotować bulion. marynata: umyte i osuszone mięso pokroić na małe kawałki, przełożyć do naczynia, dodać oliwę, przyprawy, sok z limonki, sól, pieprz oraz 1 pomidora pokrojonego w kosteczkę, całość dokładnie wymieszać, naczynie szczelnie

Raj dla Podniebienia
filet z kurczaka pieczony na warzywach 169

zagotowania się wody) - dwie małe cukinie - kilka pomidorków koktajlowych - czerwona cebula - 6 ząbków czosnku - sól morska, świeżo mielony pieprz - liście bazylii - dwie łyżki oliwy - pojedynczy filet z kurczaka marynata: - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól morskai pieprz czarny mielony do smaku - 2 posiekane ząbki czosnku - łyżeczka ostrej papryki - ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół greckich do kurczaka) Pierś z kurczaka(...)myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i p rzekrajamy na dwa kotlety.  Składnimi marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią mięso. Odstawiamy minimum na godzinę do lodówki. Ziemniaki obieramy i razem z cukinią kroimy w grube plastry, cebulę w piórka, pomidorki rozkrajamy na pół, a ząbki czosnku rozgniatamy nożem. Tak przygotowane warzywa wkładamy do naczynia do zapiekania. Oprószamy solą morską, pieprzem

Cook&Love
DROBIOWA WĘDLINA NA KANAPKI 145

SKŁADNIKI: 1 kg fileta z kurczaka lub indyka Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki czosnku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka papryki mielona 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka lubczyku PRZYGOTOWANIE:  Mięso dokładnie myję. Rozkrajam w poprzech. Lekko rozbijam tłuczkiem. W miseczce łącze ze sobą wszystkie składniki marynaty. Nacieram mięso dokładnie a następnie zawijam

Gotowanie Patki
INDYK FASZEROWANY KURCZAKIEM 168

SKŁADNIKI: Mięso 2 kg udźca z indyka 1 podwójny filet z kurczaka Siatka do pieczenia wędlin rękaw do pieczenia Marynata 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku 4 łyżki suszonej cebuli 2 łyżki czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego ciemnego PRZYGOTOWANIE:  Mięso myję, wycinam kości. Filet(...)kurczaka drobno kroję w kostkę. Przygotowuję marynatę. Nacieram dokładnie udziec z indyka. Na środek kładę mięso z kurczaka. Dokładnie zawijam i wkładam w siatkę do pieczenia mięsa. Zawiązuję. Pozostawiam w lodówce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Mięso w siatce przekładam do rękawa do pieczenia. Zawiązuję z obu stron. Wkładam do piekarnika. Piekę ok 2 godziny w 180 stopniach

Gotowanie Patki
Śledzie z grilla. Pikantne i chrupiące. 192

przy pomocy papierowych ręczniczków. Przekładam do większej miski. Dodaję sól, czosnek, paprykę, olej i sok z cytryny. Dokładnie mieszam ( ja robię to rękami ) aby każda ryba była obtoczona w marynacie. Odstawiam na minimum godzinkę do lodówki. Po  tym czasie śledzie umieszczam w siatce do grilla i grilluję na mocno rozgrzanym ruszcie z dwóch stron do mocnego zrumienienia. Około(...)minut. Podczas obracania kilkakrotnie śledzie smaruję przy pomocy pędzelka pozostałą marynatą. Tak przygotowane śledzie najlepiej smakuję podane od razu, jeszcze gorące. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Polędwiczki grillowane z puree z groszku 129

jest lekko łodkie,ale orzeźwiające i moim zdaniem bardzo pasowało do grillowanych polędwiczek.  POLĘDWICZKI GRILLOWANE  z PUREE z ZIELONEGO GROSZKU Składniki:  1 średniej wielkości polędwica wieprzowa marynata: 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku 1/2 szkl oliwy szczypta soli i pieprzu puree : 400 g zielonego groszku  kilka listków mięty mięty 2 łyżki śmietany(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Polędwicę kroimy w plastry ok. 1,5 cm grubości.  Musztardę francuska (ta z ziarnami gorczycy) lekko blendujemy z czosnkiem, miodem oraz oliwą. Taka marynatą obtaczamy plastry polędwicy, odkładamy do miski,którą przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki.  Zamarynowaną poledwicę grillujemy. puree z groszku: Zielony groszke gotujemy około 4-5 minut. Odsączamy

Bon appetit mon amie
Greckie souvlaki 138

samodzielnie z greckim sosem tzatziki i np. grillowanymi warzywami lub w chlebkach pita. Wyśmienite a jakie proste! Składniki: 300 g piersi z kurczaka lub polędwicy wołowej lub wieprzowej marynata: łyżeczka suszonego oregano                  1/2 łyżeczki suszonego tymianku                  ząbek czosnku (opcjonalnie(...)łyżka soku z cytryny lub octu winnego                  sól, pierz Mięso pokroić w grubą kostkę. Wymieszać składniki marynaty i zalać nią mięso. Przemieszać, przykryć i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Godzinę przed grillowaniem wyjąć mięso z lodówki, następnie nadziać na patyki. Upiec na patelni grillowej (czas zależy od rodzaju mięsa

wyzwania kuchenne
ROLADKI NADZIANE FETĄ I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 122

Idealny niedzielny obiad z piekarnika       SKŁADNIKI 4 filety z kurczaka, marynata staropolska , 150 g sera feta, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki czosnku niedźwiedziego WYKONANIE Filety cienko rozbijamy, z obu stron posypujemy marynatą. Jogurt rozrabiamy z fetą, mieszamy z czosnkiem. Nadzieniem smarujemy filety, zwijamy w roladki, spinamy wykałaczkami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni

słodki bratek
Ratatouille z grillowanym kurczakiem (Ratatouille di verdure e pollo) 224

scalogno 2 spicchi d'aglio 200 g di passata di pomodoro 400 g di petto di pollo origano curcuma timo basilico sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy marynatę: mieszamy 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę suszonego oregano, sól oraz pieprz. Filety z piersi kurczaka smarujemy marynatą, odstawiamy na ok. 1 godz

La grande e la piccola cuoca