marynaty - 6066 przepisów (strona:114/405)

Sałatka z zielonych pomidorów 166

było dać mniej, u nas było 1½ szklanki octu, ale myślę, że w tym wypadku 1 będzie ok :) Składniki:   6 kg zielonych pomidorów 12 cebul 4 łyżki soli Marynata: 8 szklanek wody 1 szklanka octu ½ szklanki oleju 6 łyżek cukru Kilka ziarenek ziela angielskiego Kilka liści laurowych 3 łyżki soli Sposób przygotowania:   Pomidory i cebulę poszatkować (w Tefal(...)Companion prędkość 12, tarcza „H”), nasolić, pomieszać i odstawić na 24h do zimna.    Kolejnego dnia dobrze odcedzić, wrzucić na gorącą marynatę na 3 minuty. Włożyć do wyparzonych, osuszonych słoiczków i pasteryzować na mokro przez 5 minut od momentu zagotowania

Kuchnia w czekoladzie
Grzybki w octowej marynacie 158

pasteryzowania i słusznie zresztą, bo są rewelacyjne. Niezastąpione jako przekąska na dom owych uroczystościach, ale i wspaniały dodatek do kanapek z wędliną. Składniki: 2 kg małych grzybków ( podgrzybki, borowiki) Marynata: 2 szklanki octu 10% 4 szklanki wody 4 łyżeczki cukru   2 łyżeczki soli 1 łyżeczka gorczycy 3-4 listki laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 1 cebula Sposób przygotowania(...)sito i spłukać zimną wodą.  W drugim garnku zagotować wodę z cukrem, pokrojoną cebulą i przyprawami, dodać ocet i zagotować.  Przygotowane słoiki napełnić grzybkami.  Gorącą  marynatą zalać  grzyby, zakręcić słoiki i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę do 2/3 wysokości słoików i zagotować  Przykryć pokrywką i gotować jeszcze około 10 minut

Gosia gotuje
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN 95

łyżki oliwy, sól, pieprz, ulubione zioła i wszystko dokładnie wymieszaj, żeby warzywa się lekko zamarynowały. Kurczaka umyj, osusz, powycinaj nieładne kawałki mięsa. Wrzuć do miski i też wymieszaj z marynatą – oliwa, sos sojowy, kilka kropel tabasco, czosnek, sol, pieprz, zioła. Wszystkie warzywa, razem z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na sporym ogniu aż warzywa lekko zmiękną. Osobno smażymy

Martyna Cooks
Schab z jabłkiem i cebulką 153

schab, a później pieczemy! Jak nie zjemy z ziemniaczkami/ kaszą/ ryżem, to na drugi dzień spokojnie możemy zabrać do pracy.   Składniki: 1 kg schabu 1 jabłko 1 cebula Marynata: 2 łyżki powideł śliwkowych ⅕ szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka miodu ½ łyżeczki suszonego tymianku Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Schab oczyszczamy i myjemy. Osuszony nacinamy w odstępach(...)docinając do końca nadziewamy krążkami cebuli oraz plastrami jabłek. Całość polewamy przygotowaną wcześniej marynatą i przekładamy do rękawa do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i pieczemy godzinę, po czym przekładamy do ceramicznego naczynia i podpiekamy jeszcze przez 20 minut, podlewając pozostawionym z wcześniejszego pieczenia sosem

Kuchnia w czekoladzie
Pałki z kurczaka w miodzie 169

pałek z kurczaków. Na marynatę: 4 łyżki oliwy,  3 łyżki miodu, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie), łyżeczka sosu sojowego, 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę). Dzisiejsza propozycja na obiad, jest niezwykle prosta i niezwykle smaczna :) Wyśmienicie smakuje z ziemniaczkami i mizerią. Z podanych składników przygotować marynatę. Posmarować nią pałki kurczaka i odstawić na całą noc do lodówki

Świat Domowej Kuchni
Grzyby z papryką w musztardzie po chorwacku 403

ziaren czarnego pieprzu 6 liści laurowych Omasta: 150 g musztardy stołowej 150 g musztardy dijon 150 ml oleju Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Przygotowujemy marynatę. Papryki kroimy w paski, grzyby-większe kroimy, mniejsze zostawiamy w całości. Pokrojone papryki i grzyby wrzucamy do marynaty, zagotowujemy, trzymamy na gazie około 10 min. Odcedzamy, studzimy. Musztardę i olej mieszamy

R'n'G Kitchen
ŻEBERKA PIECZONE W SOSIE WORCESTER 180

takie dni i obiad musi być treściwszy i koniecznie na ciepło. Polecam tak przygotowane żeberka. Świetne są również na zimno.  Składniki: 1 kg żeberek ekstra mięsnych sól, pieprz marynata; 8 łyżek miodu 2 łyżki przyprawy Worcester 4 łyżki cukru 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki musztardy 8 łyżek keczupy pikantnego Żeberka posypujemy sola i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty dobrze

Z Majeczką w kuchni
Wrapy z kurczakiem – zdrowy lunchbox + konkurs Galeo 159

przypadnie Wam do gustu! Dzięki temu, że kurczaka marynowałam przez kilka godzin w ziołach i oliwie, a następnie zgrillowałam, mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne. Do marynaty użyłam bazylii, oregano, tymianku, słodkiej papryki, oliwy z oliwek oraz ząbka czosnku. Jak widzicie na zdjęciach, mięso wyszło wspaniale. Jako dodatek do wrapów wybrałam ser cheddar, sałatę rzymską, paprykę czerwoną oraz awokado. Zrezygnowałam(...)słodkiej papryki Galeo 5 łyżek oliwy z oliwek ząbek czosnku 2 tortille pełnoziarniste 2 liście sałaty rzymskiej 1/3 czerwonej papryki 1/3 awokado Przepis 1 Pierś z kurczaka filetujemy. Przygotowujemy marynatę - mieszamy ze sobą wszystkie zioła Galeo, oliwę oraz dodajemy posiekany ząbek czosnku. 2 Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie kurczaka grillujemy na patelni do mocnego wysmażenia

Kuchnia Bazylii
kurczak w sosie musztardowo-miodowym 173

danie nie jest mdłe. Boczek nadaje aromatu wędzonki, a papryka w sosie jest wspaniałym elementem estetycznym. 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 łyżki miodu płynnego 1 łyżka oliwy do marynaty 3 łyżeczki musztardy francuskiej pikantnej 1/4 papryki czerwonej około 80 ml śmietanki 30 oliwa do smażenia 1 grubszy plaster boczku wędzonego szczypta sproszkowanego czosnku sól do smaku Kurczaka pokrojonego(...)kostkę zamarynować w miodzie , musztardzie, oliwie i czosnku w proszku. Marynować najlepiej kilka godzin.  Boczek pokrojony w kostkę podsmażyć na patelni. Potem dodać kurczaka razem z marynatą. Podsmażyć. Dodać śmietankę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić przez chwilę. Doprawić. Smacznego

cukrem pudrem posypane
Tortille z kurczakiem 161

kurczaka 1 cebula sałata  pomidor sos czosnkowy 1 łyżka sezamu Ciasto 3 szklanki mąki 1 letniej wody szklanka wody 1/3 szklanki  oliwy (ja użyłam z oliwek) Marynata 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki natki pietruszki 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ketchupu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka kroimy w paski, wszystkie składniki marynaty mieszamy

Delusional Trine
Piersi z kurczaka, w panierce z ciecierzycy, smażone w głębokim tłuszczu 193

ciecierzycy jest cennym źródłem białka i ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Potrzebujemy: pierś z kurczaka (moja ważyła 500 g) 0,5 litra - 1 litr oleju rzepakowego, do smażenia Składniki marynaty do mięsa: 3/4 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 3/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1,5 czubatej łyżeczki papryki słodkiej 1/4 płaskiej łyżeczki curry 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte(...)jajko około 130 g mielonej ciecierzycy (polecam Panier z ciecierzycy firmy Mamut ) Wykonanie: Piersi kroimy na kawałki o grubości około 8 mm. Wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy, szczelnie przykrywamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Jajko roztrzepujemy widelcem i wlewamy do mięsa. Dokładnie mieszamy, aby przylgnęło do mięsa z każdej strony. Panier z ciecierzycy wysypujemy

Smak mojego domu
Szaszłyki z łopatki wieprzowej pieczone w piekarniku 400

jedne z lepszych szaszłyków jakie udało mi się zrobić:). Dzięki długiemu pieczeniu w rękawie są miękkie i kruche.  600g łopatki wieprzowej 6 małych cebul  marynata: 5 łyżek oleju, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki keczupu, 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu 1. Łopatkę kroimy w niedużą kostkę. Cebulę obieramy(...)kroimy w krążki. Przygotowujemy marynatę: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z pozostałymi składnikami. Przelewamy do pokrojonej łopatki, mieszamy. 2. Na patyczki do szaszłyków na zmianę nadziewamy kawałki mięsa i krążki cebuli, do wyczerpania składników.  3. Szaszłyki umieszczamy w rękawie do pieczenia, który mocno związujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5h. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy

Szefowa kuchni
JAK ZROBIĆ POLĘDWICZKI WIEPRZOWE? KROK PO KROKU! 202

przygotować polędwiczki wieprzowe? Jaką marynatę zrobić do polędwiczek? Często zadajecie sobie te pytania, kupując polędwiczki wieprzowe w sklepie. Brakuje Wam sprawdzonych dobrych pomysłów na ich przygotowanie?  Dzisiaj pokażę Wam, jak krok po kroku prawidłowo przygotować polędwiczki wieprzowe, tak aby były przepyszne, mięciutkie i aby ten przepis stał się Waszym ulubionym. Ostatnio na Facebooku, podpytywałam Was, jaki post chcielibyście abym(...)zioła i ocet balsamiczny. Jeśli nie lubisz szałwii możesz dodać listki tymianku, kolendry bądź czosnku niedźwiedziego.  Polędwiczkę obierz z otaczającej ją delikatnej błony. Podziel na porcje i zalej marynatą. Polędwiczki wieprzowe to bardzo delikatne mięso, dlatego nie musisz go marynować zbyt długo. wystarczy około 1 godzina przed smażeniem. Nie powinno być dłużej marynowane niż 24 godziny. Polędwiczki zamarynowane owijam

SMYKWKUCHNI
Łopatka marynowana w sosie z czarnym pieprzem (3-składnikowa marynata) 106

nadaje wyrazistego smaku i kuszącego aromatu... Takie mięso idealnie sprawdzi się na obiad, a po ostudzeniu jako dodatek do pieczywa. Polecam! 1 kg łopatki (może być dowolne mięso wieprzowe) Marynata: 1-2 łyżki sosu z czarnym pieprzem (w zależności czy lubicie ostrzejszy smak) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ketchupu Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Powstałą mieszanką posmarować umyte i osuszine

Di gotuje
Pierś w marynacie miodowo - musztardowej 134

kurczaka 2 łyżki musztardy stołowej 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Szczypta pieprzu Wszystkie składniki marynaty łączymy. Piersi myjemy i osuszamy, wkładamy do marynaty i dokładnie w niej obtaczamy. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę. Piersi osobno "pakujemy" w folię aluminiową i szczelnie zawijamy. Nasze zawiniątka

Mamuśka wraca do formy