każdemu. SKŁADNIKI na ok 12 sztuk: 1 kg schabu bez kości Sól i pieprz do smaku Bułka tarta 3 jajka 50 ml mleka Olej do smażenia np. rzepakowy Marynata 3 cebule 500 ml kefiru 2 łyżki wegety Sól i pieprz do smaku 1 łyżka czosnku granulowanego PRZYGOTOWANIE: Schab kroję na plastry grubości ok 1 cm. Dokładnie rozbijam kotlety(...)czasie przygotowuję kotlety. Do jednej miski wbijam jajka i dolewam mleko. Dokładnie rozbijam za pomocą widelca. Do drugiej wsypuję bułkę tartą. Patelnię rozgrzewam, dodaję olej. Kotlety wyjmuję z marynaty. Solę i pieprze do smaku z obu stron. Następnie obtaczam w jajku i bułce
Gotowanie Patkimoździerza wrzucamy wszystkie zioła i rozgniatamy. Czosnek siekamy a następnie dodajemy to oliwy razem z roztartymi ziołami. Polędwice czyścimy z niechcianych błon, posypujemy grubo zmielonym pieprzem i wkładamy do marynaty. Oblewamy marynatą mięso, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 24 godziny. Dobrze byłoby co jakiś czas ją obrócić. Przed rzuceniem na ruszt polędwice kroimy na steki o grubości około
Better Life By Auntie JuPierś z kurczaka – 400 g Sałata lodowa – 150 g Pomidorki koktajlowe – 200 g Ser mozzarella – 100 g Ogórek zielony – 100g Awokado – 100 g Marynata do kurczaka: 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka papryki cayenne Pieprz i sól Pomidorowy sos winegret: Pomidorki koktajlowe(...)łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z limonki 2 ząbki czosnku 1 łyżka oregano Świeża bazylia Pieprz i sól Przygotowanie Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i zanurzamy w niej mięso z piersi kurczaka. Odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos winegret. Pomidorki koktajlowe parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki. Miksujemy dokładnie ze wszystkimi
ale Pyszniepóźniej. Danie jest banalnie proste w przygotowaniu, a jednocześnie niesamowicie smaczne i aromatyczne. Tak przygotowany kurczak z pewnością przypadnie Wam do gustu - dzięki wykorzystaniu udek mięso jest soczyste, marynata sprawia, że jest lekko pikantny i aromatyczny, zdecydowanie wyczuwa się w nim smak cynamonu, który jest jednym ze składników użytej w tym przepisie przyprawy libańskiej 7 smaków - jednej z popularniejszych przypraw(...)minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Pieczywo arabskie (tortille) podrzeć na mniejsze kawałki i połową z nich wyłożyć dno żaroodpornego naczynia. Mięso ułożyć na pieczywie, zalać pozostałą marynatą, przykryć pozostałymi tortillami również podartymi na mniejsze kawałki. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-30 minut lub do czasu aż tortille będą rumiane, a mięso upieczone. Podawać
Codzienne GotowanieKażdego pomidora kroimy wzdłuż na połówki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie przyprawy i czosnek mieszamy z oliwą. Kurczaka delikatnie nacinamy w kilku miejscach. Każdy kawałek pomidora maczamy w oliwnej marynacie i wciskamy pod skórkę kurczaka przez zrobione nacięcia. Pozostałą marynatą dokładnie nacieramy całego kurczaka. Umieszczamy go w zamkniętej brytfance, naczyniu żaroodpornym lub misce i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy na kilka
Kuchnia od dwojgaząbki czosnku -sok z połowy cytryny -1 łyżka oliwy z oliwek -3 łyżki posiekanej mięty -sól -pieprz Sposób przygotowania: Mięso umyć i pokroić w 2,5 cm kostkę. Przygotować marynatę. Wymieszać jogurt, cebulę, czosnek przeciśnięty przez prasę, sok z cytryny, oliwę z oliwek, miętę i przyprawy. Marynatę dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej
Magia jedzenia.Pieczone tofu marynowane Czy jest coś lepszego od plasterka pieczonego tofu? Tak, kilka plasterków! Jak ja lubię to połączenie delikatnego tofu z pikantnym, czosnkowym i lekko słodkim smakiem marynaty… naprawdę wciąga i uzależnia. To co widzicie na zdjęciu, zaraz po sfotografowaniu zostało pożarte przeze mnie w kilka chwil. Nie miało okazji prężyć się na kanapce lub w sałatce, dlatego(...)następny raz będę miał nauczkę, że pieczone tofu w tak pysznej marynacie musi być przygotowywane w hurtowych ilościach. Muszę wrócić do kuchni i zrobić kolejną partię, bo chleb z mąki gryczanej już czeka na jego przyjęcie. Sos sriracha dałem jako opcjonalny składnik, ale naprawdę warto go użyć lub ewentualnie w jego miejsce dać ostrą paprykę, ponieważ tofu marynowane zyska
Blendmanrobić czarna. Upieczoną paprykę wyjąć, przełożyć do miski, a miskę szczelnie owinąć folią. Pozostawić do przestygnięcia. W tym czasie papryka zaparzy się, a skórkę będzie łatwo zdjąć palcami. Przygotować marynatę: czosnek obrać, posiekać drobno, a jego połowę rozetrzeć z solą. Oliwę połączyć z octem balsamicznym i czosnkiem. Dodać anchois (fileciki można drobniej pokroić) i niezbyt grubo posiekane listki bazylii. Wszystko(...)razem wymieszać. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki, ale niezbyt małe. Wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin, aby smaki przegryzły się. Wskazówka: jeśli oliwę z octem balsamicznym lekko ubijemy, to powstanie sos w formie emulsji, podobny konsystencją do majonezu. Jeśli lubicie paprykę, to może spróbujecie także: kremowej zupy z pieczonej papryki ... kaszy jaglanej z warzywami
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczka pieprzu 1/3 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonego lub utłuczonego w moździerzu kuminu 2 łyżeczki brązowego trzcinowego cukru zalewa: 1,5-2 litry wody (marynata musi przykryć mięso) 5 łyżek soli 4 większe liście laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu 2 średnie cebule 5-6 średnich ząbków czosnku Wodę wlać(...)ćwiartki czosnek. Wsypać sól, pieprz, ziele angielskie i pokruszone liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia i na minimalnym ogniu gotować przez około 2-3 minuty. Wystudzić i do zimnej marynaty włożyć łopatkę. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 12-24 godziny. Uwaga: z marynowania mięsa można zrezygnować, ale to dzięki temu mięso nabiera dodatkowej soczystości. Po tym czasie mięso wyjąć
Codzienna kuchnia niecodziennakawałki W wodzie rozpuszczam sól oraz cukier, dodaję przyprawy - gotuję przez 5-7 minut. Następnie dodaję ocet, mieszam. Pokrojoną wcześniej botwinę wkładam do czystych i wyparzonych słoików, zalewam gorącą marynatą, po 5 minutach zlewam marynatę, zagotowuję i ponownie zalewam botwinę w słoikach. Słoiki szczelnie zamykam, przewracam do góry dnem do wystudzenia. Tak przygotowaną botwinę przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu
Moja Książka Kucharskasól pieprz Kasza kuskus: 1,5 szklanki kaszy kuskus bulion do zalania kaszy 1/2 brokuła 2 średnie marchewki 1 szklanka mrożonego groszku Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Przygotować marynatę. W naczyniu połączyć olej, imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę i miód. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotową marynatą zalać piersi, przemieszać i odstawić do lodówki na około
kuchnia doskiszklanki oliwy z oliwek, 2-3 liście laurowe, woda. Wykonanie: Szynkę myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczników. Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy z oliwą z oliwek i przygotowaną marynatą zalewamy szynkę. Dodajemy ząbki czosnku oraz liście laurowe. Zamarynowaną szynkę odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia szynkę obsmażamy z każdej strony, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy(...)pozostałą marynatą. Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku i pieczemy w 180 stopniach przez około 2 godziny. W trakcie pieczenia mięso podlewamy wodą. Smacznego
paapilotkaatabasco (niewielka ilość) sól smalec do smażenia Wykonanie: W misce wymieszać 150 ml wina , ocet, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pieprz 1/2 łyżeczki papryki, goździki oraz sos tabasco. Do marynaty włożyć mięso, przykryć folią i odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia mięso wyjąć z marynaty i dokładnie osuszyć. Na patelni rozpuścić smalec i smażyć mięso z obu stron (czas
zadanie-gotowaniesojowego 2 łyżki miodu płynnego Szczypta cynamonu. *************************************. Rybę umyć , osuszyć , skropić sokiem z limonki , posypać utartą na proszek suszoną kolendrą. Z whisky , sosu sojowego , miodu i cynamonu zrobić marynatę w misce. Rybę posmarować marynatą i grillować na złoty kolor lub pięć w piekarniku na papierze do pieczenia 15 min.w 220 stopniach.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiOstatni dzwonek na obiad ze szparagami. U mnie w wersji szybkiego obiadu, jednonaczyniowego.Aromatyczny kurczak gyros z młodymi ziemniakami i szparagami palce lizać. marynata: 4 udka z kurczaka sól, pieprz 2 łyżeczki przyprawy gyros 1 cebula 4 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 5 gałązek koperku pozostałe: 1/2 pęczka szparagów zielonych 10 pomidorków koktajlowych(...)papryki wędzonej 1 główka czosnku Udka kurczaka umyte, osuszone przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebule, sól, pieprz, przyprawę gyros, olej, ocet winny, rozmaryn, tymianek, koper pokrojony. Kurczaka obtaczam w marynacie i odkładam na noc do lodówki. Ziemniaki młode nie obieram tylko skrobię. Przekładam do miski, dodaję olej, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek. Udka z kurczaka przesmażam na patelni z każdej
wesoła kuchnia