marynaty - 6066 przepisów (strona:72/405)

PULLED PORK- ciągnięta wieprzowina 178

zmieścić dziś w garnku, więc upchnęłam je w porządnym grubym worku do grillowania ziemniaków (kiedyś kupiłam takie duże i mocne worki aluminiowe w Tesco). Wszystkie przyprawy i mokre składniki marynaty mieszamy w miseczce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smarujemy nią dokładnie mięso. Zużywamy całą marynatę, niczego nie wylewamy. Na dno naczynia lejemy Coca-Colę lub puszkę Dr.Peppera(...)zamrozić. Oszczędzi to sporo czasu i prądu, a odmrożony pulled pork będzie równie pyszny.   Nie wylewajcie sosu, który zostanie pieczenia mięsa- to mieszanina coli, cebuli, smaku mięsa i marynaty. Jeśli boicie się, że będzie za tłusto- włóżcie rondelek z sosem do lodówki i zdejmijcie tłuszcz, gdy już się schłodzi i zetnie. Resztę zmiksujcie lub przetrzyjcie przez sito. Możecie

Kocham Czekoladę
Pizza z kurczakiem i ananasem. 173

smaku. Dałam dużą szczyptę soli, po pół łyżeczki oregano i bazylii, odrobinę cukru i świeżo zmielony pieprz. Pozostałe: 500 g filetu z piersi kurczaka ananas z puszki mozzarella oliwa Marynata do kurczaka (według przepisu Maćka): 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu(...)suszonego, lub ziół prowansalskich) 1 łyżeczka brązowego cukru Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki marynaty w misce. Mięso pokroić w miarę równą kostkę, wymieszać z marynatą i odstawić na godzinę. Po tym czasie mięso podsmażyć na patelni na oliwie. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody. Każdy posmarować sosem, a następnie

zadanie-gotowanie
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych. 198

sandwicza :) PS Przypomniałem sobie sam - to było w czasach przed przedblogowych ;) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 żółta papryka (lub w innym kolorze) kilka plastrów surowego boczku (lub włoskiej pancetty) Marynata: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu 1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego) 1 łyżka drobno posiekanej świeżej(...)soli Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu 1 łyżeczka drobno posiekanej szałwii Wykonanie: W dużej misce połączyć wszystkie składniki marynaty (czosnek rozetrzeć z solą na pastę). Polędwiczkę oczyścić i pokroić na równe plastry grubości około 1.5 cm. Paprykę pokroić w około 2 cm kwadraty. Każdy plaster boczku przekroić na pół

zadanie-gotowanie
Szaszłyki cukiniowo-pieczarkowe. 163

bliskim ich ulubioną klasykę ;) Dzisiaj proponuję nieskomplikowane, lekkie i wegańskie wydanie szaszłyków. Delikatny i dosyć neutralny smak cukinii i pieczarek sprawia, że cała zabawa jest w potraktowaniu ich odpowiednią marynatą, która zgra się z tym smakiem i go uwypukli. Pośrednictwo czerwonej cebuli (słodszej i delikatniejszej od białej) może nam w tym zadaniu tylko pomóc. Składniki: 1 młoda cukinia kilkanaście małych(...)pieczarek 1 czerwona cebula Marynata: 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka otartych listków tymianku lub 1 łyżeczka suszonego 1 mały ząbek czosnku 1/2 łyżeczka soli Wykonanie: Cukinie pokroić w około 1.5 cm półplasterki. Pieczarki obrać. Cebulę przekroić na pół i każdą połówkę na cztery części. Rozdzielić warstwy. Cebulę

zadanie-gotowanie
grillowana karkówka na patyczkach 148

składniki: 500 g karkówki składniki na marynatę: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu worcestershire 1 łyżeczka imbiru, świeżo startego 1-2 łyżeczki miodu skórka otarta z 1 cytryny (cytryna wyszorowana i sparzona) sól dodatkowo: patyczki do szaszłyków zimna woda do podanie: np. grillowane szparagi, miks sałat ulubiony sos wykonanie: Patyczki moczymy w wodzie przez kilka minut. W szklanej misce(...)łączymy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy. Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy, a następnie przekrawamy wzdłuż. Obtaczamy w marynacie i odstawiamy na ok. 30 min. W zamarynowane kawałki mięsa wbijamy namoczone patyczki (jeśli mamy szerokie kawałki to w jeden wbijamy 2 patyczki w odstępach i przecinamy mięso pomiędzy patyczkami, tak aby powstały dwa szaszłyki). Szaszłyki grillujemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Szaszłyki wieprzowe z cebulą i papryką 172

smaczna wersja szaszłyków, która idealnie nadaję się do przygotowania w piekarniku, jak zarówno na tradycyjnym grillu.   300g boczku wieprzowego 300g szynki wieprzowej 3 cebule 1-2 papryki czerwone Marynata: 3-4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska) sól, pieprz Dodatkowo: 2-3 łyżki oleju sól Przygotować marynatę. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Boczek z szynką(...)umyć, osuszyć i pokroić w grubszą kostkę. Mięso wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki - minimum na 2 godziny. Obraną cebulę pokroić w ósemki, a oczyszczoną paprykę na większe kawałki.  Warzywa posmarować olejem i delikatnie oprószyć (opcjonalnie) solą. Na patyczki do szaszłyków ponabijać (na zmianę) mięso, cebulę i paprykę. Szaszłyki ułożyć na ruszcie i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec

Di gotuje
ŁOSOŚ W SOSIE SOJOWYM I SEZAMEM 140

smaku.  SKŁADNIKI ( 4 porcje) 4 filety łososia bez skóry ( po ok. 150 g każdy) 250 g makaronu ryżowego, lub chińskiego makaronu jajecznego biały sezam do obsypania filetów MARYNATA I SOS: 4 łyżki sosu sojowego  sok z całej limonki 1 łyżka cukru lub miodu 2 łyżeczki mielonego imbiru w proszku Sos rybny/ sól Pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Łososia zamarynować(...)miodu, mielonego imbiru, szczypcie soli lub łyżeczce sosu rybnego i szczypcie pieprzu. Odstawić na około 1 godzinę lub dłużej. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyjąć łososia z marynaty i delikatnie osuszyć. Resztę marynaty wlać do rondelka, dodać odrobinę wody i gotować przez 1 - 2 minuty aż sos zgęstnieje, odstawić. Łososia obtoczyć w sezamie i położyć na rozgrzanej patelni

Calzonella.com
Schab ze śliwką w koperkowej marynacie. 169

suszonego 1 łyżka papryki ostrej mielonej szczypta soli 30 g masła woda Schab myjemy, wbijamy nóż z ostrym noskiem w środek, robimy kieszeń, następnie nadziewamy śliwkami. W miseczce przygotowujemy marynatę z oliwy, koperku, papryki i soli - wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy marynata będzie już gotowa schab moczymy w niej z każdej strony i wkładamy do lodówki na 1 godzinę lub jeśli(...)mamy możliwość na całą noc. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (pozostałą marynatę wylewamy na mięso) podlewamy wodą tak aby poziom wody w naczyniu wynosił około 1 cm. Masło rozpuszczamy na patelni i polewamy nim schab. Tak przygotowane mięso pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 1,5 godziny.  Z pozostałej wody z tłuszczem możemy

Moje-pitraszenie
Filet z kurczaka marynowany w maślance i tzatziki 161

maślanki 1 opakowanie przyprawy do tzatziki Sól 1 łyżeczka mąki Niewielka ilość oleju Wykonanie: Fileta kroimy na mniejsze kawałki i solimy. Do maślanki dodajemy przyprawę o tzatziki, mieszamy. Przygotowaną marynatą zlewamy fileta. Pozostawiamy do zamarynowania na kilka godzin a jeszcze lepiej na całą noc w lodówce. Po tym czasie, fileta wyjmujemy z marynaty ( przytrzymujemy aby lekko obciekł )) i podsmażamy(...)niewielkiej ilości oleju. Do pozostałej marynaty dodajemy mąkę, mieszamy i dodajemy do mięsa. Całość dusimy pod przykryciem jeszcze przez chwilę. Od czasu do czasu mieszamy. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement

Smaki Ewy
łopatka 186

delikatnie poprzerastana tłuszczem, będzie daniem które z pewnością przypadnie do gustu domownikom. składniki na danie  dla 6-8 osób 1,5-2 kg ładnie wykrojonej łopatki wieprzowej   marynata duża szczypta majeranku duża szczypta lubczyku duża szczypta pieprzu ziołowego duża szczypta papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju 2 łyżki octu jabłkowego Sposób przygotowania(...)Czosnek obieramy z łupin, miażdżymy nożem, drobno siekamy i wkładamy do miski razem z pozostałymi składnikami marynaty. Następnie całość dokładnie mieszamy. Łopatkę myjemy,  wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy  marynatą . Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 6 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na noc).  Następnego dnia b rytfankę

Miód i pieprz
ŻEBERKA PO AMERYKAŃSKU/ HOUSE OF CARDS 157

dobrego ketchupu - 0,5 szklanki whiskey - łyżeczka soli - pół łyżeczki chili - łyżeczka curry - 0,5 łyżeczki kurkumy - łyżeczka słodkiej papryki - 5 posiekanych ząbków czosnku WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA  marynatę połącz i dokładnie wysmaruj żeberka, wstaw do lodówki na noc (minimum kilka godzin) kilkakrotnie obracaj. Im częściej będziesz obracać tym więcej marynaty wniknie w mięso i będzie smaczniejsze. NA DRUGI DZIEŃ(...)naczyniu żaroodpornym, piecz około 30 minut. Po tym czasie zredukuj temperaturę do 170 stopni i dalej piecz pod przykryciem. Dobrze byłoby kilkakrotnie obracać mięso w czasie pieczenia i polewać marynatą z dna naczynia. JEŚLI MASZ MOŻLIWOŚĆ  rozpal grilla i prawie gotowe żeberka połóż na ruszcie na około 20 minut. Jeśli nie masz grilla połóż mięso (bez naczynia żaroodpornego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Wegański, pieczony ''łosoś'' z batata 155

łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej sol, pieprz Przygotowanie: Do naczynia/pojemnika wlać wodę, olej, sos sojowy i dodać wszystkie przyprawy.  Pokruszyć 2 arkusze nori i dodać do marynaty.  Batata obrać i pokroić 1 cm płaty.  Włożyć do pojemnika z marynatą i zostawić najlepiej na 24 h.  Po tym czasie obwinąć każdy filet zmoczonym w marynacie

wegujemy
Wegański, wędzony ''łosoś'' 199

zamarynować. Kluczowym składnikiem są algi nori, które nadają rybny smak oraz papryka wędzona. Bardzo ważnym czynnikiem jest czas marynowania. Im dłużej marchewka poleży w marynacie tym będzie lepsza. Polecam marynować 24h lub nawet dłużej.  Wegański, wędzony ''łosoś'' Składniki: 2-3 marchewki 2 arkusze nori 3 łyżki sosu sojowego  1 łyżka czosnku(...)łyżeczka papryki wędzonej  1 łyżeczka papryki słodkiej  1/4 szkl oleju  1 szkl wody (do marynaty) sól, pieprz Przygotowanie: Marchewki obrać i za pomocą obieraczki pokroić na cienkie płaty.  Wrzucić marchewkę do gotującej się, osolonej wody. Gotować ok. 5 minut do miękkości  (ale marchewka nie może być za miękka) Do miski/pojemnika wlać wodę, olej

wegujemy
Pieczona karkówka 227

czosnku, jeśli są bardzo duże, kroimy wzdłuż na pół. Mięso nakłuwamy głęboko nożem i w powstały otwór wciskamy ząbek czosnku. Tak nakłuwamy i równomiernie nadziewamy czosnkiem całe mięso. Przygotowujemy marynatę do mięsa. W miseczce mieszamy majeranek, sól, pieprz i olej. Oleju dajemy tyle, aby marynata miała konsystencję łatwą do smarowania mięsa, ale aby była gęsta.  Mięso wkładamy do brytfanki(...)równomiernie rozprowadzamy na nim marynatę. Tak przygotowane mięso przykrywamy i wkładamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie, na dno naczynia (pod mięso), wlewamy około 3-4 łyżki oleju. Naczynie z mięsem stawiamy na niewielkim ogniu i pieczemy do miękkości. Na kuchence elektrycznej wykorzystuję do tego pole na brytfannę i włączam moc 4. Mięso pieczemy około

Smak mojego domu
Polędwiczki z grilla w boczku. 128

Grillujemy, grillujemy...Polędwiczki z grilla po raz pierwszy były naprawdę różowe i dopieczone! Były  super smaczne polecam! SKŁADNIKI: 1-2 polędwiczki 6 plastrów boczku wędzonego  MARYNATA: 5 łyżek oliwy z oliwek 3 ziarna jałowca 20 ziarenek pieprzu kolorowego roztartego w moździerzu sól, 1 łyżka lubczyku suszonego, 1 łyżka majeranku WYKONANIE: polędwiczki kroimy na 2-3 cm. paski, składniki(...)marynaty dokładnie mieszamy. kawałki polędwicy lekko zbijamy nakłuwaczem, wkładamy do marynaty na dobę najlepiej, owijamy plastrami boczku, smażymy po 10 min, w centrum grilla(na dużym ogniu), następnie odkładamy na boki grilla, żeby mięso doszło i gotowe

Kuchnia Beaty