smaku posiekana zielenina (pietruszka, koperek, szczypiorek) do posypania plasterki pomarańczy do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Makrele myjemy wewnątrz i na zewnątrz, osuszamy. Krok 2. Ziarenka pieprzu rozgniatamy. Przygotowujemy marynatę z czerwonego wina, musztardy, rozgniecionych ziarenek pieprzu, połowy suszonych ziół (rozmarynu, oregano i tymianku), doprawiamy odrobiną soli i mieszamy. Krok 3. Do każdej makreli wkładamy po 1 listku laurowym(...)ryby układamy w płaskim naczyniu, zalewamy marynatą i odstawiamy na około 10 minut. Krok 4. Ryby dokładnie odsączamy z marynaty, smarujemy olejem i pieczemy na grillu 5 do 8 minut z każdej strony. Pod koniec pieczenia resztę suszonych ziół wsypujemy do gorącego żaru. Gotowe makrele obficie posypujemy posiekaną zieleniną i dekorujemy plasterkami pomarańczy. Smacznego
Moja Książka KucharskaCzas rozpocząć kolejny sezon grillowy, w tym roku nieco później, ale na pewno smacznie. Oprócz kiełbasek, grillowanych warzyw oczywiście karkóweczka. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki MARYNATA: 1/3 szkl oliwy z oliwek 4-5 ząbków czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka soli(...)roztartego lubczyku Wykonanie: Karkówkę dokładnie umyć i osuszyć, nakłuć, Pokroić w dość cienkie plastry, czosnek i cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki,a czosnek przecisnąć przez praskę, wszystkie składniki marynaty wymieszać, włożyć mięso dobrze natrzeć marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 12-48 h, miękkie masło ugnieść widelcem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz
Kuchnia Beatytakie śniadanie swojski chleb, wypróbowany już z sukcesem przez niektórych z was. Znajdziecie go tutaj oraz pieczony boczek. Boczek ważący około 700 gram zamarynowałam w gotowej marynacie - Chipotle Marinade, ale możecie zamarynować go w swojej własnej ulubionej kombinacji. Boczek o wadze około 600-700 gram zamarynować i odstawić na 12 godzin do lodówki. - do woreczka foliowego wlałam(...)marynatę, włożyłam boczek i delikatnie potrząsnęłam woreczkiem tak, aby cały kawałek pokryła marynata- poza tym użyłam : 1 duża cebula 1 gwiazdka anyżu 1 małą główkę czosnku 4-5 gałązek tymianku 1 gałązkę rozmarynu 1/2 papryczki chili trochę oleju lub smalcu (jak kto woli) Boczek obsmażyłam na tłuszczu na mocno złoty kolor, z każdej strony. Włożyłam do slow
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwinnego świeżo zmielony czarny pieprz 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Marchewkę obieramy, wkładamy do miski, doprawiamy solą morską i dodajemy składniki marynaty: imbir, starty czosnek, ostrą paprykę, kurkumę, oliwę, sok z cytryny. Wszystko mieszamy, obtaczając marchewkę w marynacie. Układamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy(...)posiekane orzechy i kolendrę. Przygotowujemy dressing. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i rozcieramy końcem noża na desce, posypujemy solą i przekładamy do miseczki. Dodajemy miód i marynatę pozostałą na blaszce, na której piekliśmy marchewki. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy pieprzem. Dolewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Przygotowanym dressingiem skrapiamy sałatkę
Smakowity Blog Kulinarnyrozgniecione 4 ziarenka ziela angielskiego) 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju (około 50 ml) rękaw do pieczenia Link do filmu z przygotowania : Szynkapieczo na w rękawie Przygotowanie: Najpierw przygotuję marynatę: Owoc jałowca rozgniatam nożem na desce do krojenia i daję do miseczki. Czosnek kroję drobno (można przecisnąć przez praskę) i dodaję do jałowca. Dodaję przyprawy, oprócz listków laurowych, dodaję olej(...)dokładnie mieszam- marynata jest gotowa. Rękaw spinam z jednej strony i wkładam do środka szynkę (szynkę wcześniej dokładnie umyłam i osuszyłam). Następnie szynkę dokładnie nacieram marynatą, na koniec do rękawa wkładam listki laurowe, jeden na górę a drugi pod spód szynki. Rękawa nie zapinam na razie z drugiej strony, tylko skręcam tak żeby mogło dostawać się do środka powietrze
Uwaga Babcia Gotujerównież z cebulą i marchewką. A w kraje orientalne przenosi nas przyprawa curry, mleczko kokosowe i limonka. Ciekawe zestawienie smakowe. Polecam w szczególności wszystkim wielbicielom przyprawy curry. SKŁADNIKI Na marynatę: 1 limonka 2 łyżki ostrej musztardy 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki przyprawy curry Pozostałe składniki: 200 g kaszy jęczmiennej perłowej 4 udka z kurczaka 2 średniej wielkości(...)osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski wycisnąć sok z limonki i zetrzeć skórkę. Dodać musztardę, majonez, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę curry i wymieszać. Udka włożyć do marynaty i dobrze je natrzeć z każdej strony. Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną przesypać do wysmarowanego
Passions hobbies lifeSkładniki: 3 piersi z kurczaka 2 tosty z ciemnego pieczywa 1/2 cytryny natka pietruszki 2 puszki pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz cukier 2 łyżki oliwy z oliwek marynata 4 łyżki musztardy delikatesowej 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki miodu sól, pieprz Sposób przygotowania: Przygotowujemy marynatę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą
Pobite gary Barbarykażdej diety. Jednak samo w sobie nie smakuje najlepiej – cała magia tkwi w jego przygotowaniu i przyprawieniu. Najlepszym sposobem na przyprawienie mięsa jest przygotowanie odpowiedniej dla jego rodzaju marynaty i długie w niej leżakowanie. Takim sposobem mięso najlepiej chłonie smaki i pozostaje soczyste. Jaką marynatę dobrać do danego rodzaju mięsa? […] Artykuł Marynaty do mięs – co do czego
PysiaGotuje.plpyszną i bardzo prostą w przygotowaniu wiosenną roladkę z cukinii i koziego sera. Fajnie sprawdza się jako przystawka lub jako imprezowa przekąska. Składniki: 1 nieduża cukinia Kozia roladka dojrzewająca Marynata: 2 łyżki octu winnego 2 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżeczki miodu sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku – bardzo drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 1-2 łyżeczki mieszanki ziół(...)suszonych: oregano, koperek, bazylia, pietruszka, tymianek sól i pieprz do smaku Szczypta mielonego chili 6 łyżek oliwy Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy. Za pomocą obieraczki do warzyw pokroiłam cukinie na cieniutkie paski. Zalałam marynatą i odstawiłam na ok. godzinę. Kozią roladkę pokroiłam w plasterki, a następnie na połówki. Układamy na cukiniowym pasku porcję sera i zawijamy
Kate's KitchenRzadko sięgam po wołowinę, chyba trochę się jej boję :) Dlatego wybrałam bezpieczną opcję dla leniwych - czyli marynata i pieczenie w rękawie. Efekt przeszedł moje oczekiwania i utwierdził, w i tak już głębokim przekonaniu, że prostota ma w sobie ogromną moc. Prostota w kuchni. Składniki: - 0,5 kg mięsa wołowego z łopatki lub karku - 3 małe cebule marynata: - 4 posiekane ząbki(...)czosnku - pieprz czarny grubo mielony - łyżka octu balsamicznego - dwie łyżki sosu worcestershire - 0,5 szklanki oliwy Wołowinę kroimy w grubą kostkę i przekładamy do miski. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i dokładnie nacieramy nią mięso. Szczelnie zamykamy i zostawiamy minimum na jedną noc w lodówce. Następnego dnia mięso wyjmujemy z lodówki godzinę przed pieczeniem, aby nabrało temperatury pokojowej. Cebule
Cook&LoveMozzarellę pokroiłem na plastry tej samej grubości co pomidory. Szparagi opłukałem, odciąłem końcówki, ugotowałem na parze ok. 10 minut. Bazylię posiekałem, wymieszałem z pokrojonym czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem. Marynatą polałem ciepłe szparagi, delikatnie wymieszałem, aby pokryła całe szparagi. Odstawiłem na ok. 15 minut. Na talerzu ułożyłem plaster pomidora, na nim plaster mozzarelli, posmarowałem lekko marynatą ziołowo-czosnkowo, ułożyłem warstwę(...)szparagów, przyciętych tak, aby główki lekko wystawały na zewnątrz, na to ponownie plaster pomidora, mozzarelli i ponownie posmarowałem marynatą, zakończyłem plastrem pomidora. Lekko docisnąłem, oprószyłem solą, świeżo mielonym pieprzem i lekko skropiłem oliwą oraz gęstym octem balsamicznym
R'n'G Kitchenkroimy w poprzek włókien mięśniowych na dwucentymetrowe kotlety. Nie rozbijamy ich i nie odcinamy żadnego tłuszczu – nie ma potrzeby. Nie solimy i nie pieprzymy – wszystkie przyprawy są już w marynacie. Marynatę do mięsa szykujemy tak samo jak majonez lub sos włoski – ma być gęsta i jednorodna. Do wysokiego naczynia wlewamy ocet balsamiczny, wsypujemy cukier i zioła, dodajemy musztardę, sól(...)gęstnieć i emulgować. Wlewamy powoli cały olej, stale miksując, po wlaniu jeszcze chwilę miksujemy razem, dla lepszego napowietrzenia. Kotlety wykładamy do naczynia do zapiekania, z obu stron pokrywamy je marynatą. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 1-2 godziny – będą tylko lepsze jeśli macie czas i zostawicie je na całą noc, albo zrobicie rano i zjecie wieczorem. Przed
Karo in the Kitchencayenne 1 łyżka masła klarowanego 300 ml bulionu 100 ml słodkiej śmietany Wykonanie: Cebulę drobno siekamy. Z miodu, sosu sojowego, oleju i pieprzu cayenne, wina oraz posiekanej cebuli przygotowujemy marynatę. Do marynaty wkładamy policzki wieprzowe. Zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia, podsmażamy lekko policzki na maśle klarowanym. Dodajemy marynatę oraz bulion. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodajemy
Smaki Ewyryżowego 1- marchewki (w trakcie gotowania doszłam do wniosku, że brak mi koloru w tym daniu, dlatego nie ma go na zdjęciu wszystkich składników) 1-2 łyżki ziaren sezamu marynata do tofu: około 50 ml syropy z agawy lub innego wegańskiego miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego pół łyżeczki soli 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składniki do marynaty(...)czosnek posiekaj bardzo drobno a najlepiej przeciśnij przez praskę). Tofu pokrój w 1-1,5 cm kostkę i wymieszaj z marynatą. Odstaw na bok. Pieczarki pokrój w cienkie plasterki a brokuła w małe różyczki. Aby sprawnie wszystko przygotować to użyj dwóch patelni lub patelni i dużego garnka w którym zmieścisz całą potrawę (3-5 litrowy). Na 1 patelni rozgrzej
greenscarfktórą zawsze mam jakiś pomysł. Dziś w odsłonie słodko-ostrej, czyli taki mój kulinarny, smakowy ideał Składniki: 1 kg świeżej brukselki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Marynata: 4 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki płynnego miodu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy ostrej Dijon 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Dodatkowo: 2 łyżki(...)minut. Odcedzić i przelać obficie zimną wodą, aby zachowała jędrność i ładny, zielony kolor. Każdą brukselkę (oprócz tych malutkich) przekroić wzdłuż na pół. W misce wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Dodać brukselkę i rękoma bardzo dokładnie wymieszać, aby każda z brukselek pokryła się marynatą. Przełożyć brukselkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego na 180 stop
gutfut