marynaty - 6066 przepisów (strona:62/405)

Domowa szynka na kanapki 308

angielskie). Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia *** *** Mięso myjemy, osuszamy i związujemy sznurkiem wzdłuż i wszerz *** *** Mięso wkładamy do ostudzonej marynaty. Garnek przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 12 minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy mięso w gorącej marynacie pod przykryciem na 12 godzin. Następnie znów zagotowujemy(...)gotujemy mięso pod przykryciem przez 12 minut na małym ogniu. Ponownie odkładamy całość na kolejne 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy szynkę z marynaty, osuszamy, zdejmujemy sznurek i oprószamy mięso paprykami oraz ziołami *** *** Szynkę przechowujemy w lodówce, przed podaniem kroimy mięso na cienkie plasterki *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: DOMOWA KIEŁBASA SŁOIKOWA PRZEPIS TUTAJ DOMOWA PIECZEŃ RZYMSKA PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY

Blog z Apetytem
Noodle z kurczakiem i świeżym ogórkiem na wynos 126

łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 1/2 szklanki pasty tahini 2 łyżki miodu 1 łyżka octu 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki pieprzu Siekany szczypiorek Marynata: Posiekana szalotka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka tartego imbiru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka octu ryżowego 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: (jeśli masz wcześniej upieczonego lub ugotowanego kurczaka – po prostu przesmaż(...)patelni i omiń punkty 1 i 2) Krok 1 Wymieszaj składniki marynaty. Gdy będzie gotowa dokładnie obtocz w niej filety z piersi kurczaka. Odstaw na 15 minut w temperaturze pokojowej. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyciągnij filety z marynaty, przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut. Krok 3 W połowie pieczenia zagotuj wodę

Niedzielny kucharz
Zdrowy fastfood: Domowa shawarma z kurczaka 202

postaci można podać je z kuskusem, lub ryżem a la pilaf – według tego przepisu – lub w picie – próbujcie tej receptury. Polecamy! Składniki: 4 udka z kurczaka Marynata: Sok z jednej cytryny 1/3 szklanki oleju 3 zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki(...)pieprzu kajenskiego Duża czerwona cebula pokrojona na ósemki 1 łyżka siekanej pietruszki Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj składniki marynaty, włóż do niej kurczaka na co najmniej godzinę, maksymalnie 12 godzin. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij mięso z marynaty, wyłóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 40 minut. Krok 3 Wyjmij kurczaka z piekarnika

Niedzielny kucharz
Śledzie na cztery sposoby. 135

nadzieję, że wszystkim święta minęły w spokojnej i rodzinnej atmosferze. Trochę z opóźnieniem, ale chciałam Wam życzyć WESOŁYCH ŚWIĄT! :) Dziś przepis na śledzie w czterech, różnych marynatach. Od lewej: 1) Śledzie marynowane po szwedzku. Składniki: - 500 g matijasów - 4 szalotki - 250 ml ( 1 szklanka) wody - 1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej - 125 ml octu jabłkowego - 3 listki laurowe - 10 jagód jałowca(...)krążki. Zagotowujemy 250 ml wody i parzymy w niej herbatę przez 5 minut. Studzimy. Przelewamy do miski. Dodajemy listki laurowe, ziarna przypraw i ocet.  Śledzie wkładamy do marynaty. Mieszamy. Całość umieszczamy w słoiku typu weck. Pamiętamy, że ryby muszą być całkowicie przykryte zalewą. Wierzch polewamy dwiema łyżkami oliwy. Słoik zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 dni. Należy

DominikaDolci
Sałatka jajeczna ze smażona wieprzowiną 146

stwierdził mój starszy syn , ” facet nie koza , na trawie nie wyżyje ” Składniki na 3-4 osoby : 2 plastry chudej karkówki ( około 2 cm grube ) marynata : 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku pieprz , sól do smaku 2 łyżki oleju pozostałe : 1 papryka spiczasta(...)ogórka szklarniowego ) sos : jeden kubek jogurtu greckiego ( 400 g ) 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru lub miodu sól , pieprz do smaku Wieprzowinę siekamy drobno , mieszamy ze składnikami z pozycji marynata i odstawiamy na dwie godziny do lodówki . Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni , aż mięso ładnie się zrumieni , przysmaży . Osobiście ,smażę mięso bez oleju , na dobrej patelni wystarczy

Ogrodnik w podróży
Jajka a’la sushi – czyli przepis na jajka wielkanocne, które totalnie zaskoczą Twoich gości 303

czyli 10 minut we wrzątku Zlej wodę i odstaw do ostygnięcia. Obierz jajka, przełóż do dużego słoja. Obierz czosnek i imbir. Imbir zetrzyj na tarce. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty. Zalej marynatą i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin lub do 24 Składniki MARYNATA 6-8 jajek do zamarynowania 250 ml sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego

Eat me! Fit me!
Schab faszerowany polędwicą i suszoną śliwką 216

sreberko i z przyjemnością zabrałam do domu, by skosztować go jeszcze jeden raz ;) Składniki: 2kg schabu bez kości 1 polędwica wieprzowa 1 większe opakowanie suszonych śliwek 1 cebula Marynata: 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1 płaska łyżka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 ziarenka Odrobina suszonego(...)świeży schab, ale polędwiczkę zakupioną wcześniej i zamrożoną, dlatego nacięłam schab długim cienkim nożem, tak by powstała kieszonka. Włożyłam zamrożoną polędwiczkę i z boku nadziewałam śliwkami. Podane składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Mięso przekładamy do naczynia, nacieramy marynatą, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie przekładamy do formy, w której będzie się piekł (ważne

Kuchnia w czekoladzie
MAKARON SOJOWY Z KURCZAKIEM I POMARAŃCZĄ 122

MARYNOWANIE MIĘSA) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki podstawowe: średniej wielkości pierś kurczaka, nieduży por, 1 pomarańcza, 100 g makaronu sojowego, sól i pieprz. Składniki marynaty do mięsa: sok z 1 pomarańczy, łyżka sosu sojowego. Dodatkowo: mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa, 2 łyżki oleju, łyżka posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Mięso kroję w większą kostkę, oprószam solą(...)pieprzem, obtaczam w mące ziemniaczanej. Następnie wkładam do marynaty przygotowanej z sosu sojowego i soku z pomarańczy, odkładam na 2-3 godziny. Makaron przygotowuję według instrukcji na opakowaniu. Na oleju podsmażam pokrojonego w plastry pora z dodatkiem soli (około 5 minut). Następnie dodaję kurczaka wraz z marynatą, smażę kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos zestawiam z gazu, dodaję

JejKuchnia
Domowy kebab z piersi kurczaka 475

papryki chilli pieprz i sól Do durum kebab: 4 placki tortilla papryka pomidor sałata sos czosnkowy folia aluminiowa Przepis – Domowy kebab z piersi kurczaka Przepis zaczynamy od przygotowania marynaty. Do jogurtu dodajemy posiekaną pietruszkę, łyżkę kminu rzymskiego, łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę papryki chilli, a na koniec pieprz i sól. Marynata powinna być pikantna. Zabieramy się za mięso. Pierś kroimy(...)się by nie był kawałki nie miały więcej niż pół centymetra wysokości. Możemy też pierś rozbić tłuczkiem, ale to wtedy gdy mamy problemy z krojeniem. Kawałki kurczaka dodajemy do marynaty i odstawiamy naszą mieszaninę do lodówki. Rozgrzewamy nasz piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Bierzemy naszą cebule i przekłuwamy ją patykiem. Całość stabilizujemy na blaszczce lub patelni. Teraz wyciągamy z lodówki

Kuchennyviral.pl
Souvlaki łosoś w zdrowej misce 132

oregano Do podania ugotowany bulgur 1 cukinia 1 czerwona papryka 200 g koktajlowych pomidorów 150 g greckiego sera owczego sałata manchego liście pietruszki mini ogórki oliwki czerwona cebula Przygotuj marynatę. W misce wymieszaj sok z cytryny, ocet balsamiczny, oliwę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Włóż cukinię w plasterkach i paprykę pokrojoną w grube paski. Wymieszaj i przełóż na miskę(...)Pokrój łososia na kawałki i włóż do marynaty. Wymieszaj tak aby cały łosoś pokrył się marynatą i marynuj przez 15 minut. Rozgrzej grillową patelnię lub grill i ugrill cukinię z paprykę. Następnie grilluj porcje łososia, około 3-4 minuty z każdej strony w zależności od grubości filetów. Ugrillowane warzywa wymieszaj z sałatą, pietruszką, pomidorami, ogórkiem, oliwkami, cebulą i owczym serem

codojedzenia
Polędwiczki z morelami otulone wędzonym boczkiem 159

roli dania obiadowego jak również zimnej przekąski. Składniki: 800g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki) 230g suszonych moreli 20 plastrów parzonego wędzonego boczku 10 plastrów żółtego sera 2 łyżki masła Marynata: 4-5 łyżek miodu 5 łyżek soku z cytryny 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżka kolendry sól pieprz Wykonanie: 1.  Polędwiczki oczyścić z błon i za pomocą długiego(...)cienkiego noża wykonać na jej całej długości nacięcie, tak aby powstała kieszonka. 2.  Marynata Wymieszać ze sobą składniki marynaty i natrzeć polędwiczki. Odstawić na około 1 godzinę. 3.  Po tym czasie polędwiczki faszerować suszoną morelą, owinąć plastrami sera i plastrami boczku. Na każdej polędwiczce ułożyć po 1 łyżce masła, zawinąć w folię aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego

Szalona Kuchnia Eweliny
Grillowany sznycel wołowy 121

Cienkie plastry wołowiny połączone w słodko słonej marynacie. Składniki 4 sznycle wołowe 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki cukru palmowego pieprz Przygotowanie Mięso (grubość 5- 10 mm ) myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Sos sojowy, cukier, pieprz  i olej łączymy. Wołowinę mieszamy z marynatą. Pozostawiamy w marynacie przez kilka godzin w temperaturze pokojowej. Następnie grillujemy na rozgrzanej

R'n'G Kitchen
Śniadania świata - Japonia... 145

zjeść na lunch lub awet obiad. Typowe, tradycyjne japońskie śniadanie zawiera ugotowany na parze ryż, zupę miso, źródło białka - grillowana rybę lub omlet (tamagoyaki). Dodatkowo moga pojawić się japońskie marynaty (tsukemono), suszone wodorosty (nori), fermentowane ziarna soi (natto), kobachi (małe naczynia, zwykle zawierajace warzywa) i zielona sałata.     Pomimo że tradycyjne japońskie śniadanie zawiera, dla osoby z Zachodu, cały(...)ryż, z poprzedniego dnia, podgrzewany w maszynce do gotowania ryżu, albo używaja wbudowanej funkcji czasowej i gotuja owsiankę. Moga też podgrzewać resztki zupy miso.  Inne skróty, to gotowe marynaty (tsukemono) lub zakonserwowane wodorosty morskie (tsukudani), a także indywidualne zapakowane porcje fermentowanych nasion soi (natto), badź przypraw do ryżu ( furikake  lub suszone wodorosty), dostępne w sklepach spożywczych

Lejdi of the house
MOCNO ZIOŁOWY BOCZEK NA KANAPKI 151

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MINUT ( +12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 25 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 9-12 Składniki podstawowe: 1,5 kg surowego boczku. Składniki marynaty: 4 łyżki oleju z czosnkiem i bazylią, 2 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżeczka cząbru, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki soli, łyżeczka czosnku granulowanego, 2 łyżeczki(...)ostrej papryki. Przygotowanie: Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty mieszam, dokładnie nacieram mięso, odkładam na noc do lodówki. Mięso przekładam do folii aluminiowej wraz z marynatą, szczelnie zakrywam. Piekę w 190 stopniach (termoobieg) przez 80 minut, następnie odkrywam mięso i piekę kolejne 15-20 minut (aż ładnie się zarumieni

JejKuchnia