marynaty - 6066 przepisów (strona:53/405)

Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka 179

tylko w jeden sposób – na rożnie. Powolne grillowanie, pieczenie jagnięciny na rożnie pozwala zachować jej odpowiednią wilgotność oraz dodać wyjątkowy smak. Aby grillować wielki udziec jagnięcy powinniśmy rozpocząć od marynaty. Jagnięcina sama w sobie ma już mocny smak dlatego do niej powinniśmy dobierać marynaty, które będą miały wiele smaków. Cytryna, czosnek, rozmaryn i kolendra będą doskonale pasowały do takich marynat(...)Marynata powinna również zawierać składnik kwasowy np. wino lub ocet aby pomóc wprowadzić smaki w głąb mięsa. Jeśli mamy udziec z kością powinien on być marynowany przez całą noc, udziec bez kości wystarczy marynować 4-6 godzin. Udziec przed umieszczeniem na grillu powinien też zostawić odstawiony na 30-45 minut do miejsca w temperaturze pokojowej. Udziec jagnięcy z nogą waży

naRuszcie
Udka w ananasowej glazurze 200

udek z kurczaka1/4 szklanki dżemu ananasowego1 łyżka ostrej musztardyMarynata:1 opakowanie przyprawy Złocisty Kurczak Knorr 1 szklanka soku ananasowego 3 łyżki mioduNajpierw należy przygotować marynatę. Wymieszać miód, połowę soku z ananasa oraz przyprawę Złocisty Kurczak. Udka z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć je do marynaty i wstawić do lodówki na minimum 15 minut.Przygotowa(...)glazurę z dżemu, reszty soku ananasowego oraz musztardy.Udka wyjąć z marynaty i ułożyć na rozgrzanym ruszcie lub w piekarniku z funkcją grillowania. Grillować około 30-35 minut, kilka razy odwracając i smarując glazurą.Gotowe danie wyśmienicie smakuje z sosem czosnkowym i pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego :)Źródło: przepisy.pl

Świat Domowej Kuchni
Karmelizowane polędwiczki wieprzowe 167

polędwiczek wieprzowychtłuszcz do smażenia (masło klarowane)1 duża cebulasól pieprzSkładniki na marynatę:3 łyżki ostrej musztardy1 łyżka jasnego miodu2 łyżeczki tymianku2 łyżeczki majeranku1 płaska łyżeczka ostrej paprykiSos sojowy (do smaku)Nie wiem jak wam... ale mi, na same słowo polędwiczka cieknie ślinka :) Niepodważalnie jest to moje ulubione mięso wieprzowe. Kojarzy mi się z miękkim, aromatycznym, rozpływającym się w ustach(...)daniem. I dokładnie tak jest w przypadku tego przepisu. Polędwiczki wieprzowe wyśmienicie smakują z tłuczonymii ziemniakami i zasmażanymi na maśle buraczkami.Najpierw należy przygotować marynatę. Marynowanie najlepiej wykonać dzień przed planowanym przygotowaniem dania. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą.Polędwiczki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić z tłuszczu i błon. Pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Oprószyć solą

Świat Domowej Kuchni
Kurczak w miodowo – musztardowej glazurze 422

Niesamowicie aromatyczny kurczak .. delikatny i rozpływający się w ustach  , soczysty i delikatny , z lekko chrupiącą skórką- któż z nas nie lubi takiego kurczaka?!Marynata miodowo – musztardowa pięknie złoci się podczas pieczenia i sprawia , że skórka staje się niesamowicie chrupiąca!Znika z talerzy w tempie ekspresowym! SKŁADNIKI:- podudzia z kurczaka – 4 szt – miód prawdziwy – 5 łyżek(...)nakrawamy ostrym nożem. Miód mieszamy z musztardą , sokiem z cytryny , olejem i przyprawami. Smarujemy dokładnie! mięso. Przykrywamy naczynie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Wyjmujemy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego. Polewamy pozostałą marynatą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ( często przewracając oraz polewając marynatą ) przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione

Ostra na Słodko
Filet z mango w ostro – słodkiej glazurze 188

które wzbudzają zachwyt wśród domowników!Tak było i tym razem!Połączyłam delikatny filet z indyka ze słodkim , a jednocześnie lekko kwaskowatym  , świeżym owocem mango.Niesamowitego smaku i aromatu dodała marynata z curry , chili i pasty kokosowej.Sałatka ze smażonych ziemniaczków , rukoli i pomidorków koktajlowych to taka kropka nad I , która sprawiła , że danie nie tylko rewelacyjnie smakowało , ale i wyglądało iście(...)miseczki wkładamy pastę kokosową , wlewamy jogurt naturalny , dodajemy posiekaną trawę cytrynową i papryczkę chili oraz wsypujemy przyprawy : sól , pieprz i curry.Dokładnie mieszamy , a następnie zanurzamy w tej marynacie naszą roladkę.Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki – im dłużej będzie w marynacie , tym później zyska bardziej intensywny smak i aromat.Po tym czasie w rondelku , bądź też

Ostra na Słodko
Żeberka pieczone 261

żeberek można przyrządzić soczyste, smakowite danie.   Najlepiej nadają się do tego żeberka extra-mięsne.   Dwa kilogramy żeberek kroimy na porcje.Przygotowujemy marynatę, w której żeberka będą się peklowały co najmniej przez 12 godzin.Marynata:-1 duża łyżka soli peklowej-15 dkg soli-2-3 ząbki czosnku-kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego-3-4 listki laurowe(...)Żeberka wkładamy do marynaty.Dociskamy talerzem i pozostawiamy na min. 12 godzin.   W plastry kroimy 3 duże marchewki.Dużą cebulę kroimy w półplasterki.   Wyjmujemy mięso z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i posypujemysłodką papryką.   Obsmażamy żeberka na patelni z olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.   Na olej wykładamy marchewkę z cebulką

Maminek kulinarny
Paprykowy kurczak na ryżu 2109

natki pietruszki;Olej.Marynata do piersi z kurczaka:2 łyżki oleju;3 łyżeczki przyprawy gyros;2 łyżeczki curry;5 ząbków czosnku.Sposób przygotowania:Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą.Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Do tak przygotowanego kurczaka  dodać marynatę i dokładnie wymieszać. Kurczaka w marynacie przykryć folią spożywczą

Gospodyni Miejska
Schab z cebulką 233

oliwek- szczypta rozmarynu, tymianku, estragonu oraz gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Schab obsmażamy 2 minuty z każdej strony, by zamknąć pory a następnie odtawiamy je, by ostygło. Wszyskie składniki na marynatę mieszamy i wlewamy do woreczka foliowego. Zimny schab wkładmay do woreczka z marynatą, wcieramy ją w mięso i ostawiamy na około 2 godziny. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z marynatą

Zainspirowana w kuchni
ZASKOCZ MNIE DANIEM Z KAMISEM 129

drugi etap konkursu dostałam 7 zgłoszeń, w tym 2 dzisiaj w dniu ogłoszenia wyników. Z tych zgłoszeń skusiłam się na wypróbowanie 2 dań, serce moje podbiła pierś kurczaka w marynacie owocowo-winnej pani Sylwii Naumowicz i to do niej pojedzie kolejny zestaw Kamis.Poniżej moje wykonanie tego dania. Ale...mój mąż nie wyobraża sobie grila bez kawałka dobrej karkówki(...)się też przyda :)majka190382@o2.plJa podałam je na grillowanym bakłażanie. Naprawdę zasmakuje smakiem, uwielbiam zurawinę, w sezonie zbieramy ją rodzinnie i robię z niej przetwory nigdy jednak nie używałam do marynaty,dzięki temu pomysłowi napewno marynaty na grila bede wzbogacała żurawiną. Dodatek pomarańczy i jej soku też dał smaczka..Palce lizać!Firma Kamis przygotowała 3 zestawy nagród:Zasady są bardzo proste.Konkurs

Z Majeczką w kuchni
Żeberka teriyaki 184

moździerzu.Żeberka umyć, osuszyć. Nie krójcie na cząstki, lepiej zrobić to już po upieczeniu.Całe kawałki żeberek natrzeć przyprawami z solą. Pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę.Przygotować marynatę.Miód dokładnie połączyć z sosem teriyaki. 1/3 części marynaty posmarować żeberka z obu stron - najlepiej zrobić to pędzelkiem.Żeberka piec 30 minut w 200 stopniach C. Po tym czasie wierzch(...)żeberek posmarować połową pozostałej marynaty i piec kolejne 30 minut. Żeberka ponownie posmarować resztą marynaty i ponownie wstawić do piekarnika na 30-40 minut lub dłużej, jeżeli żeberka są bardzo mięsne.Upieczone żeberka wyjąć z piekarnika. Pozostawić na min. 10 minut. Dopiero, gdy mięso odpocznie, pokroić żeberka na porcje.Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką lub samodzielnie z sosami.Smacznego

kolorowotorcikowo
Szaszłyki z polędwiczek drobiowych z raitą 159

paprykaMarynata:150 g jogurtu koziego1 łyżeczka suszonego czosnku1/2 łyżeczki kminu rzymskiego1/2 łyżeczki ziaren kolendry1/3 łyżeczki chilli2 łyżeczki papryki słodkiej1 łyżka oliwy z oliwekszczypta cukrusólDodatkowo:7 patyczków do szaszłykówraita ogórkowaPrzygotowanie:Marynata:Polędwiczki umyć i osuszyć. Kmin rzymski i ziarna kolendry utrzeć w moździerzu. Do miseczki wlać jogurt kozi, dodać czosnek, paprykę, kmin rzymski, kolendrę, chilli i cukier. Dolać oliwę z oliwek(...)wymieszać i doprawić solą. Do powstałej marynaty włożyć polędwiczki, wymieszać i odstawić na około 2 godziny.Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić. Polędwiczki wyjąć z marynaty i nadziewać po dwie na każdy patyczek zwijając w harmonijkę. Między polędwiczkami nadziewać paprykę. Szaszłyki grilować przez kilka minut z obu stron, aż mięso nie będzie surowe w środku. Gotowe szaszłyki podawać

Oryginalny smak
CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków. 168

uderza nas w momencie otwarcia opakowania jest bardzo intensywny. Dzięki tym grzybkom potrawa jest na prawdę orientalna.WYKONANIE:1. Marynujemy mięso.Umyte i wysuszone mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty na godzinę.Marynata: sos sojowy (bezglutenowcy pomijają!!!) 2-3 łyżki,  miód 1 łyżka, główka czosnku przeciśniętego przez praskę, pieprz, papryka słodka i ostra, odrobina oleju - wymieszać.Po godzinie(...)marynacie smażymy na sporym ogniu, na patelni z rozgrzanym olejem. Marynatę również wlewamy na patelnię.2. Grzybki mun, czyli "ucho brzozy".Zalewamy wrzątkiem i moczymy je w nim około 20 minut. Następnie kolejne 20 minut gotujemy (w świeżej wodzie). Jeśli grzybki zmiękną wyławiamy je. Nie wylewamy wody!!! Przyda się na koniec. Grzybki kroimy na długie paseczki. 3. Warzywa.Cebul

Wypisz Wymaluj
Grillowany filet z kurczaka 301

grillowania, bo możemy to robić o każdej porze dnia, nie tylko wieczorami niezdrowo objadając się na noc. Dzisiaj na obiad przygotowałam filet z kurczaka z grilla w marynacie. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu :) Do jego przygotowania oprócz podwójnego filetu z kurczaka (podwójnego), potrzebujemy marynaty, którą go doprawimy. Marynata (składniki dla podwójnej piersi z kurczaka): 5 łyżek oliwy z oliwek(...)łyżeczka tymianku sól, pieprz, vegeta opcjonalnie: skórka otarta z połowy cytryny Wykonanie: Pierś okrajamy z tłuszczu i błonek, zakrywamy folią spożywczą i rozbijamy przy pomocy młotka do mięsa. Przygotowujemy marynatę: ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, koperek drobno siekamy, dodajemy oliwę z oliwek, przyprawy i skórkę otartą z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy rozbity filet, obtaczając go w nich. Całość

Taste Of My Day
Schabowy z polędwiczki 179

Smaczny pomysł na obiad...polędwiczki pokrojone w plastry i zanurzone w marynacie z jogurtu, jajek i gotowej mieszanki przypraw,pyszne były.. schab lub polędwiczki  jogurt naturalny jajka marynata klasyczna Prymat bułka tarta  Wszystkie składniki marynaty wymieszać.Mięso pokroić na plastry i rozbić .Przełożyć do pojemnika z marynatą i dokładnie w niej obtoczyć. Przykryć folią spożywczą i odstawić

Moje domowe kucharzenie