Ponieważ sezon grillowy niestety się kończy trzeba zakończyć go w dobrym stylu. Dziś przygotowuję karkóweczkę w pysznej marynacie i szaszłyki drobiowe(w osobnym poście). SKŁADNIKI: 4 plastry chudej karkówki MARYNATA: 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego 2 łyżki keczupu pół łyżeczki tabasco kilka gałązek rozmarynu Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w drobną(...)kostkę, mieszamy z pozostałymi składnikami, karkówkę nakłuwamy i smarujemy marynatą,odstawiamy do lodówki(im dłużej mięso w marynacie tym lepiej), mięso smażymy na tackach
Kuchnia Beatyrisotto. Cukinii towarzyszą inne warzywka takie jak kalarepka, papryczka chili, marchew i groszek, a dodatkowo świeże zioła, pestki dyni, brązowy ryż i kąski kurczaka w delikatnej marynacie z nutą mięty.. Brzmi smacznie? Zapraszamy :) Składniki ( dla 4 osób) : 2 opakowania (200g) brązowego ryżu 1 podwójna pierś z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 mała papryczka chili(...)dość duża kalarepka 1 duża cukinia 3 dość spore marchwie ok. 3 cm świeżego, startego imbiru pół puszki groszku 1 łyżka masła garść świeżych listków oregano lub tymianku marynata do kurczaka: 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 niepełna łyżka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego garść świeżej, posiekanej mięty sól i pieprz dodatkowo: świeżo
Symfonia Smakówciemnego 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 szklanki oleju (ja używam rzepakowego) 1 pęczek koperku. Wykonanie 1 Umyte żeberka podzielić na porcje. Sosy sojowe i oliwę zmieszać . Do tej marynaty włożyć żeberka i dokładnie wymieszać . Każdy kawałek musi być dokładnie pokryty marynatą. odłożyć do lodówki na ok 2-3 godziny. Może być na całą noc. 2 Wyciągnąć żeberka(...)marynaty Na patelnie wlać 2-3 łyżki oliwy ,podsmażyć żeberka. Przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu podsmażyć na złoty kolor , pokrojoną w kostkę 1 cebulę i czosnek. Przełożyć do żeberek. Podlać 1/2 szklanki wody lub bulionu. Dusić pod przykryciem aż do miękkości. Od czasu do czasu obracać żeberka i uzupełniać płyn . 3 Główke kapusty poszatkować i ugotować
Eli Gotowaniesojowy i imbir wymieszać. - Wytrymować ( usunąć) kości górne z ćwiartek , W pałkach muszą zostać . - Tak przygotowane ćwiartki jeszcze raz umyć i dobrze je osuszyć . Przełożyć do marynaty , wymieszać tak aby marynata pokryła każdy skrawek mięsa. Odstawić w chłodne miejsce na ok 2 godziny. - Z umytych papryk wyciąć nasiona i pokroić je w cienkie paseczki , z jabłka wyciąć(...)gniazda nasienne i pokroić je w drobne plasterki, cebulę pokroić w piórka. Włożyć do miski ,oprószyć solą i pieprzem . dokładnie wymieszać. - Wyjąc z marynaty ćwiartki ,położyć wewnętrzną stroną do góry , nałożyć trochę farszu , zawinąć boki ,spiąć wykałaczkami , tak aby powstał rulon. - Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie , piec w 180stopniach ok 30 minut
Eli GotowaniePogoda powoli robi się typowo jesienna, ale pozwala jeszcze na grillowanie. Jednak grill o tej porze roku powinien być już bardziej "treściwy" :) Dlatego proponuję przygotowanie pysznej karkówki w pikantnej marynacie. Składniki: 700g karkówki wieprzowej bez kości, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki pikantnego ketchupu(...)wlać oliwę z oliwek, sos sojowy i ketchup, wymieszać. Dodać drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli oraz resztę przypraw. Wymieszać, włożyć mięso i dobrze wymieszać, by całe było pokryte marynatą. Zamknąć i odstawić najlepiej na 24 godz do lodówki. Następnie mięso wyjmować z marynaty i opiekać na grillu przez około 20 minut. W między czasie mięso obracać i smarować
Z miłości do słodkościWydawałoby się, że takie połączenie marynaty z mięsem nie będzie smaczne. A wręcz przeciwnie. Schab jest kruchy ale przeniknięty smakiem soku ananasowego, imbiru i chili. Dzięki mące kukurydzianej na wierzchu powstała skorupka, która zatrzymała wszystkie smaki. Schab podałam na talerzu Jesień PORCELANA BOGUCICE 1 kg schabu wieprzowego (w całości) 1 łyżka lubczyku 2 łyżeczki marynaty do mięs 1 szklanka(...)soku ananasowego (z puszki) 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 łyżeczka imbiru 0,5 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki mąki kukurydzianej Schab nacieramy lubczykiem oraz marynatą do mięs. Mięso owijamy szczelnie folią aluminiową i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przygotowujemy glazurę. W garnku mieszamy sok ananasowy, imbir, chrzan, przyprawę chili, cukier puder i mąkę kukurydzianą. Zagotowujemy
VioletoweKucharzenieDelikatne mięso w słodkawej marynacie, cieciorka i pomidorki koktajlowe. Smaczne danie z piekarnika, przy którym nie ma dużo pracy. Trzeba jedynie pomyśleć o wcześniejszym namoczeniu i ugotowaniu cieciorki :) Danie można podać z ziemniakami, ale ciecierzyca jest na tyle syta, że nie jest to konieczne. Można zwiększyć jej ilość. 1 kg podudzi z kurczaka 150g ciecierzycy ok 400g pomidorków koktajlowych szczypiorek(...)MARYNATA: 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu jabłkowego 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu prawdziwego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1 łyżeczka soli pieprz czarny parę gałązek tymianku Cieciorkę zalać zimną wodą i odstawić na dobę. Po czym ugotować do miękkości, czyli około 1 godzinę. Cebulę pokroić w drobną kostkę
https:KKuchniaMniamsię z grillowaniem i przyznać się muszę, że z wielką niecierpliwością na niego czekam. Karkówka, oprócz tradycyjnej kiełbasy jest moją ulubioną potrawą z grilla. Składniki: pokrojona na plastry karkówka marynata : 2xprzyprawa do grilla, 2łyżeczki majeranku, 2łyżeczki vegety, wyciśnięty ząbek czosnku, olej. Przygotowanie: Przygotować marynatę: wszystkie składniki wymieszać. Oleju dodać tyle by marynata była dość płynna.Rozbite na cienkie plastry mięso(...)mocno posmarować marynatą i odstawić na noc lub na kila godzin do lodówki. Mięso poukładać na tackach i grillować do upieczenia. Smacznego
W kuchni u Monikirazu wszystko lepiej smakuje. Podstawowym składnikiem dań z woka (obok warzyw) są dla mnie krewetki, więc i tym razem nie mogło być inaczej. Zanurzyłem je w pysznej i aromatycznej marynacie. Szczególnego kopa nadała jej koreańska papryka gochugaru , którą używa się do tradycyjnego kimchi . Zaprzyjaźniona sprzedawczyni na targu podarowała mi kiedyś jej saszetkę i odtąd często gości w wielu moich daniach(...)Jest w niej coś niesamowitego, co odróżnia ją od zwykle używanych przeze mnie płatków chili - jej głębia smaku jest niesamowita. Zapraszam do gotowania! * SKŁADNIKI na 2 porcje Marynata i krewetki: 300 g dużych krewetek 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 3 cm kłącza imbiru 4 cebule dymki sok z 1/2 limonku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru trzcinowego
Food Squarełyżka papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki pieprzu , 1/2 łyżeczki soli , PRZYGOTOWANIE: 1. Miód mieszam musztardą, olejem i przyprawami. Do marynaty wkładam mięso. Dokładnie je nacieram. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Mięso razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiązuję i układam na blaszce. Udka(...)piekę 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję z pieczonymi ziemniakami. Do przygotowania marynaty użyłam Musztardy Kieleckiej Grillowej, którą otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM . Musztarda to idealny dodatek do różnego rodzaju marynat, mięs, sosów czy potraw z grilla. Ma idealny, lekko ostry smak. Musztarda nadała mojej potrawie wspaniałego smaku. Będę po nią często sięgać
Tradycyjna kuchnia Kasioliwy kilka gałązek świeżego tymianku (z braku świeżego rozmarynu) otarta skórka z ½ cytryny sól i jeszcze kilka plasterków cytryny Wykonanie : Przygotować marynatę: do miski wycisnąć sok z 2 cytryn; dodać świeże listki tymianku, 1 łyżkę oliwy i otartą skórkę z 1 cytryny. Wymieszać. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem filety łososia(...)włożyć do miski z marynatą. Pozostawić na ok. 30min. Jeśli marynata nie zakrywa całego mięsa - w połowie czasu – przerzucić mięso ryby na drugą stronę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ósemki. Włożyć do garnka z zimną i osoloną wodą. Zagotować (ale nie gotować). Zaraz po tym gdy woda zawrze, zdjąć z ognia i odcedzić ziemniaki. Przestudzić. Przełożyć ziemniaki
cucinaresojowego 1/2 cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przygotowania Z pieprzu, soli, soku z cytryny, oleju, octu balsamicznego, sosu sojowego i jednej łyżki miodu robimy marynatę. Wkładamy do niej skrzydełka, dokładnie nacierając marynatą z każdej strony i odstawiamy na co najmniej 3 godziny w chłodnym miejscu Skrzydełka wyjmujemy z marynaty. Rozgrzany ruszt grilla przesmarowujemy(...)olejem(zapobiega to przywieraniu mięsa) i układamy zamarynowane skrzydełka przekładając je parokrotnie w trakcie grillowania. Kiedy już wstępnie opieczemy skrzydełka, smarujemy je pozostałą marynatą, do której dodajemy kolejne 2 łyżki miodu i grillujemy aż do momentu uzyskania karmelowej glazury z każdej strony. Podajemy z ulubioną sałatką
Miód i pieprzSkładniki: MARYNATA: olej rzepakowy 1/4 szklanki, ząbki czosnku 3 sztuki, sok z cytryny 1 łyżeczka, pomidory 4 dojrzałe, natka pietruszki 1 pęczek, koperek 1/2 pęczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, woda 3/4 szklanki POZOSTAŁE: bułka tarta 3 łyżki, bakłażan 2 większe, ser żółty 4 plastry, pierś z kurczaka 1 sztuka, olej(...)rzepakowy 3 łyżki, kucharek 1/2 łyżeczki wszystkie składniki z marynaty zmiksować w rozdrabniaczu, usunąć nóż i wsypać tartą bułkę, dobrze wymieszać bakłażany przeciąć wzdłuż, usunąć łyżeczką miąższ, posolić i zostawić na 30 minut, następnie opłukać pod zimną wodą pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, na oleju zrumienić, dodać kucharka do smaku i wymieszać z marynatą bakłażany nadziać marynatą, położyć na ruszcie
W Mojej Kuchni Lubięodpowiednio przyrządzone z piersią kurczaka, nie byłoby porównywalnie smaczne. No i przynajmniej miałabym pewność, że wszyscy go skosztują. M. na przykład królika nie tknął. Pomijając kwestie samego królika, to marynata i sos są fantastyczne. Całość zajmuje nieco czasu, ale naprawdę jest warta swego oczekiwania. KRÓLIK PIECZONY W SOSIE ŚMIETANOWYM Z CEBULĄ Zanim przejdziemy do właściwego przepisu, ważnym jest by wiedzieć(...)osuszamy i umieszczamy w brytfance. Marynujemy w winie, occie i pokrojonej w piórka cebuli przez minimum 6 godzin (ja marynowałam go 24 godziny). Po tym czasie wyjmujemy mięso z marynaty. Marynatę przelewamy przez sitko. Doprawiamy mięso solą oraz pieprzem i smażymy je do zarumienienia na maśle. Potem ponownie układamy je w brytfance. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni
Życie zamknięte w smaku