lodówki na 24 h. 2. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 200°C, z kiełbasy odlać piwo (zachować!) i na wierzch kiełbasek położyć całą pokrojoną cebulę. 3. Przygotować marynatę: z pozostałego piwa odlać 3/4 szklanki, dodać miód, wszystkie zioła i przyprawy, nieco mielonego czarnego pieprzu, posolić dobrze do smaku i dokładnie wymieszać. Dodać olej i ponownie dobrze wymieszać. Zalać kiełbasę(...)cebulę połową marynaty, wstawić do nagrzanego piekarnika na dolny ruszt. Zapiekać przez 20-30 minut, aż połowa płynu wyparuje. 4. Polać pozostałą marynatą i przełożyć naczynie na górny ruszt. Zmniejszyć temperaturę do 180°C. Piec aż cebula i kiełbasa wyraźnie się podpieką, a z marynaty utworzy się aromatyczny, ciemnozłoty sos. Podawać gorące. Ja zrobiłam do tej kiełbasy marchewkowo-ziemniaczane puree
Kuchnia Prezydentowejbliskim spotkaniu z vindaloo. Składniki i wykonanie 3 piersi kurczaka lub piersi i udka - można pokroić w dużą kostkę, a można na większe kawałki, jak porcje kurczaka Marynata do mięsa: 2 ząbki czosnku ok. 2-centymetrowy kawałek imbiru świeżo wyciśnięty sok z limonki lub cytryny 2 łyżeczki białego octu winnego 1 średnia cebula 1 niecała płaska łyżeczka kurkumy(...)opakowaniu lub jako pulao z przyprawami lub warzywami, znajdziecie też na moim blogu (ważne, żeby nie rozgotować!!!) mały kubeczek naturalnego jogurtu, bardzo dobrej jakości lub raita Wykonanie: 1 . Marynata - cebulę kroimy w półplasterki, niezbyt grube, wrzucamy do miski, w której będzie się marynował kurczak. Wszystkie całe przyprawy z marynaty miażdżymy w moździerzu (można użyć mielonych przypraw, ale zapewniam
Kuchnia PrezydentowejPrzejedzona kupnymi wędlinami postanowiłam zrobić sobie własną wędlinkę. Wybór padł na piękny kawałek łopatki wieprzowej, zaś marynata skomponowała się właściwie sama w momencie, kiedy wyciągnęłam z szafki pudełka z przyprawami. Uwielbiam sama komponować marynaty - dopiero po skosztowaniu upieczonego mięsa można się przekonać, czy dobór jej składników był trafny. I tym razem udało mi się trafić w dziesiątkę, mięsko wyszło rewelacyjnie(...)Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą Składniki: 1 kg odtłuszczonej łopatki wieprzowej w jednym ładnym kawałku MARYNATA: 1 łyżka oleju 1 łyżka octu winnego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli – można dać odrobinkę więcej 1 łyżeczka czerwonej czubrycy 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki szczypta pieprzu Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą Wykonanie: Mięso opłukałam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Czosnek obrałam i przecisnęłam
Kuchenne zapiski Edytyorzechowa panierka jest pyszna. CHOW MEIN Z ORZECHOWYM TOFU I BROKUŁEM przepis autorski // 1-2 porcje ~75g makaronu chow mein ~300g brokuła ~1/2 kostki (90g) tofu naturalnego lub marynowanego ~marynata do tofu: 20g masła orzechowego, 1-2 łyżki wody, 1-2 łyżki sosu sojowego Tofu owinąć w kilka warstw ręcznika papierowego i odcisnąć wodę. Pokroić w kostkę. Masło orzechowe rozpuścić(...)Składniki marynaty dokładnie połączyć (masło orzechowe po dodaniu płynu może zbić się w twardą masę, ale należy wtedy po prostu dalej mieszać lub dolać jeszcze odrobinę wody). Tofu wymieszać z marynatą i wstawić do lodówki na min. 5h, a najlepiej na noc. Makaron i brokuła przygotować zgodnie z przepisami na opakowaniach. Tofu (wraz z pozostałą marynatą) wyłożyć na lekko natłuszczoną
chili & sugardoskonale. A w tym przepisie najlepsze jest to, że smak idzie ramię w ramię z prostotą wykonania. Nie trzeba specjalnie nic wielkiego robić. Wystarczy kilka minut poświęcić na zrobienie marynaty, kolejną minutę na natarcie marynatą szynki, dobę sobie szynka leży już bez naszego udziału i ingerencji, potem ze 3-4 minuty na zasznurowanie szynki i przełożenie do rękawa i wsadzenie(...)piekarnika. Czyli 10 minut naszej pracy, a w zamian mamy tak genialną szynkę, że sklepowej już nigdy nie ruszycie. Możecie nam wierzyć. Marynata na 2 kg szynki: 3 liście laurowe (do obłożenia szynki) 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki wody 4 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) 4 ziarenka jałowca (zmielone w moździerzu) 4 ziarenka ziela angielskiego (zmielone
Marder&Marder Manufacturewyszło nieźle, babcia była zachwycona. A wywołanie zachwytu babci to nie byle co, wierzcie mi. Zatem nie zwlekając dłużej daję wam przepis. 2 kg schabu 300 g suszonych śliwek Marynata: 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 solidna łyżka miodu 10 łyżek oliwy z oliwek Schab myjemy(...)osuszamy. Długim cienkim ostrym nożem przez środek, przez całą długość, robimy w schabie otwór i napychamy go suszonymi śliwkami. Składniki na marynatę mieszamy ze sobą w naczyniu żaroodpornym. I wkładamy do środka schab. Dokładnie nacieramy go marynatą, przykrywamy i chowamy na dobę do lodówki. Po tym czasie pieczemy pod przykryciem 2 godziny w 180 stopniach. Ten schab można kroić
Marder&Marder Manufacturesmakuje ze względu na konsystencję. Karkówka to oczywiście smak wakacyjnego grillowania, ale nie tylko! Przygotowana w czerwonym winie, nawet zimą jest daniem wyjątkowo pysznym. Naprawdę polecam wypróbowanie tej marynaty również do innych mięs; to gratka dla smakoszy nie lubiących soli. :) 1kg karkówki wieprzowej butelka (0,7l) czerwonego wytrawnego wina 2 średnie marchewki 1 duża czerwona cebula 1 łyżka pieprzu ziołowego(...)przez praskę. Ja starłam na tarce o dużych oczkach. :) Wino oraz warzywa łączymy razem w glinianym naczyniu, dodajemy pieprz ziołowy oraz sok cytryny. Wszystko razem dokładnie mieszamy. W marynacie umieszczamy mięso, równomiernie rozkładają na nim pokrojone warzywa. Tak przygotowana karkówka, powinna postać w marynacie najlepiej przynajmniej dwa dni. Po tym czasie mięso oczyszczamy z warzyw (można upiec je układając
Kuchenna KontrrewolucyaWarzywne szaszłyki to danie idealne dla osób, które mają już dość mięsnych potraw. Połączenie cukinii, kolorowej papryki i słodkiej szalotki - trio doskonałe. Całość zamarynowałam w marynacie z dodatkiem ketchupu i sosu balsamicznego, dzięki temu warzywa nie były mdłe. Składniki: 1 średniej wielkości cukinia połowa papryki czerwonej, zielonej i żółtej kilka szalotek sól, pieprz patyki szaszłykowe marynata 5 łyżek oleju(...)nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Szalotki obrać i przekroić na pół. Na patyki szaszłykowe nabijać: szalotkę, cukinię, paprykę itp. Na sam koniec warzywa lekko posolić, popieprzyć i polać marynatą (składniki na marynatę wymieszać ze sobą). Przygotowane szaszłyki odstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej grillować na aluminiowej tacce
Ugotowaćzbędnego balastu kalorycznego za to smaczne i proste w przygotowaniu. Czas przygotowania ok 30 min. Składniki: 1 kg polędwiczek z kurczaka (można użyć piersi z kurczaka pokrojonych na skos) Marynata 4 jajka 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki vegety 1 płaska łyżka soli 1 płaska łyżka słodkiej papryki 1 płaska łyżka pieprzu 5-7 łyżek oliwy 1 słoik papryki(...)konserwowej Przygotowanie: 1. Polędwiczki umyć, osuszyć i delikatnie rozbić z jednej strony. 2. Paprykę konserwową odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Dodać pozostałe składniki marynaty. Wszystko razem wymieszać. 3. Marynatą zalać mięso, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 4. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i smażyć na niej polędwiczki wyjęte
Kulinarna PatilogiaDziś polecam pyszną pieczoną szynkę. Mięso jest soczyste i miękkie. Szynka doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do marynaty wykorzystałam przyprawy, które otrzymałam od hurtowni przypraw RAFEX. SKŁADNIKI: 1,5 szynki wieprzowej bez kości, 150 ml oleju, ½ łyżki papryki ostrej mielonej, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1/2 łyżki przyprawy naturalnej z hurtowni RAFEX, 1/2 łyżki przyprawy "zioła zamiast(...)soli" z hurtowni RAFEX, 1 łyżeczka rozmarynu, 2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka soli PRZYGOTOWANIE: Olej mieszam z przyprawami. Szynkę wkładam do marynaty, nacieram i odstawiam na noc w chłodne miejsce. Mięso razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję i układam na blaszce. Mięso piekę 2,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania marynaty użyłam przypraw
Tradycyjna kuchnia KasiZdrowe mięsko z kurczaka w rewelacyjnej słodko-kwaśnej marynacie. Smaki idealnie się przenikają. Do tego dip paprykowy i grzanki. Obiad idealny na świeżym powietrzu. 3 ćwiartki z kurczaka Marynata: Przyprawa do mięsa 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z cytryny 0,5 szklanki oliwy z oliwek Sok z 1 pomarańczy 2 ząbki czosnku Dip paprykowy: 1 czerwona papryka(...)ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek Ćwiatki z kurczaka dzielimy na udziec i udko. Mięso nacieramy przyprawą do mięsa. W miseczce przygotowujemy marynatę. Mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny i pomarańczy, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy mięso, zamykamy w szczelnym pojemniku i odstawiamy najlepiej na noc. Następnego dnia wyjmujemy mięso, układamy na rozgrzanym
VioletoweKucharzeniepochwalę się kolejnymi poczynaniami :) otóż - dla mojego Męża kochanego upiekłam ponownie boczek. Tym razem trochę inaczej, bo na przykład (wstyd się przyznać) zapomniałam naszpikować czosnkiem :P co więcej - do marynaty też go nie dodałam... Tak to jest jak się jednocześnie coś robi i gada do Dziecka :D lubię gadać do mojej Córci, jak coś robię zawsze Jej opowiadam(...)czosnku nie było. A może tylko mi nie powiedział, że wie? ;) w każdym razie powiedziałam Mu o tym jak już śladu po boczku nie było :) Składniki: Składniki na marynatę: 1 kg boczku 5 ziaren ziela angielskiego (Prymat) 5 liści laurowych (Prymat) 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego (Prymat) 3-4 łyżki soli 1 łyżka sosu sojowego ciemnego (ew.maggi) Składniki na glazurę boczku
Kolorowy Przepisownikrybą. Moje warzywa wyszły lekko twarde więc jeśli ktoś takich nie lubi to warto warzywa pokroić na cienkie kawałki. Składniki: 2 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki 2 buraki marynata: 150 ml oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 - 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżki miodu ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka kolendry sól pieprz Wykonanie: Warzywa obrać(...)umyć. Marchew i pietruszkę pokroić w słupki, ziemniaki i buraki w półkrążki. Rozmaryn i kolendrę rozetrzeć w moździerzu lub zmielić młynkiem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Warzywa wymieszać z marynatą - można to zrobić w jednej misce lub oddzielić buraki do odobnej miski. Warzywa odstawić do lodówki na conajmniej godzinę. Warzywa razem z marynatą przełożyć do formy do pieczenia. Piec w temperaturze
Mama Gotujeweekendowy obiad. Ich przygotowanie jest banalnie proste, ponieważ wystarczy mięso zamarynować, lekko przesmażyć i zapiec w piekarniku. Jeżeli macie ochotę na inne żeberka to zajrzyjcie tu (żeberka w marynacie żurawinowej) lub tu (żeberka w lekko ostrej zalewie). Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 1 kg żeberek wieprzowych (mięsistych) papryka słodka papryka pikantna pieprz chili cayenne sól, pieprz(...)łyżki miodu 2-3 łyżki sosu sojowego olej do smażenia Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej, aby jeden kawałek miał jedną kostkę). W naczyniu przygotować marynatę: wlać miód, sos sojowy, piwo, 2 łyżki oleju i wsypać przyprawy (sól, pieprz, pierz chili, paprykę ostrą i słodką oraz czosnek granulowany). Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przygotowaną marynatą zalać
Ugotowaćdobry początek robiłam karkówkę, chyba jedno z najbardziej tradycyjnych grillowych dań. Wyszło pyszne, wyraziste mięso. Oczywiście warto kupić wieprzowinę dobrej jakości, np QAFP. ale dzięki długiemu marynowaniu w ostrej marynacie, każda będzie smaczna. Podawać z sałatą i np. pieczonymi warzywami. Polecam! składniki 5-6 szt ok 1 kg karkówki marynata pęczek pietruszki 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka jalapeno(...)łyżeczki ostrej musztardy (użyłam Kamis Strong z chili ciętym) sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek przygotowanie Składniki marynaty wrzucić do blendera, zmiksować na gładką masę. Mięso umyć osuszyć, pokroić na plastry - 5 - 6 szt.. Plastry lekko rozbić pięścią. Posmarować z obu stron marynatą, ułożyć jeden na drugim, włożyć do miski, zawinąć folią i wstawić do lodówki
Stare Gary