marynaty - 6066 przepisów (strona:51/405)

Łosoś w syropie klonowym 163

Syrop klonowy jest idealnym środkiem słodzącym stosowanym do deserów. Dodaje również rewelacyjnego smaki wielu mięsom, może być również składnikiem wielu marynat i sosów. Składniki: ½ kg filetów z łososia ze skórą do marynaty: 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do ryb ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu pęczek świeżego koperku, drobno posiekanego Przygotowanie(...)Filety z łososia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę mieszając wszystkie składniki. Łososia natrzeć przygotowaną marynatą i marynować w lodówce przez 4 godziny. Łososia grillować w średniej temperaturze przez 6-9 minut lub do momentu aż będzie się ładnie dzielił. Polecamy również grillowanie łososia na deskach cedrowych . Łosoś w syropie klonowym is a post from: naRuszcie.pl The post Łosoś

naRuszcie
Łosoś Teriyaki 171

usuwamy je pęsetką. Kroimy na mniejsze porcje. W dużym naczyniu mieszamy sos Teriyaki, sok z limonki, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, olej sezamowy i ostrą paprykę. Do przygotowanej marynaty wkładamy kawałki łososia (skórką do góry) i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. W tym czasie możemy podprażyć sezam lub przygotować dodatki do łososia. Po min 2 godzinach wyjmujemy rybę(...)marynaty, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w opiekaczu (lub w piekarniku z opcją grilla) w 220 stopniach przez ok 8 minut. Gdy łosoś się piecze, przygotowujemy sos: pozostałą marynatę przelewamy przez sitko do rondelka i gotujemy kilka minut, aby zmniejszyła swoją objętość. Dodajemy łyżkę miodu i gotujemy dalej często mieszając. Sos powinien zredukowac się o ok połowę

Zawsze głodna!
Schab w sosie cytrynowo-miętowym 178

pewno jeszcze nie raz odtworzę. Polecam przede wszystkim osobom znudzonym tradycyjnymi obiadkami. Z kaszą jaglaną i surówką smakowało bardzo dobrze! 360g schabu w plastrach 2-3 łyżeczki mąki Marynata: sok z całej cytryny 2 łyżki oleju 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki suszonej mięty lub 1/4 szklanki listków świeżej, u mnie suszona(...)Przyprawy Świata Gdynia sól, pieprz 1. W misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy sok z cytryny, olej, sos sojowy, czosnek, kolendrę i miętę (w przypadku świeżej - posiekaną). Schab myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy mięso do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. 2. Na dobrze rozgrzaną patelnię przekładamy schab wraz z całą

Szefowa kuchni
Kurczak w marynacie II 168

Różne odsłony kurczaka goszczą często na moim stole. To kolejny pomysł na bardzo prosty , a przepyszny obiad, w sam raz  na niedzielę. Marynatę przygotowuję dzień wcześniej  i maceruję w niej mięso do następnego dnia. Potem pieczenie w rękawie i ... czekanie z niecierpliwością , aż kurczak się upiecze, bo jego zapach unosi się w całym domu... KURCZAK W MARYNACIE(...)Przed włożeniem mięsa do rękawa posypuję je jeszcze raz przyprawą węgierską do drobiu i majerankiem, następnie układam pojedynczo w rękawie i do pieca.   SKŁADNIKI MARYNATY: 3-4 ząbki czosnku 5-6 łyżek oliwy łyżeczka Vegety łyżeczka przyprawy węgierskiej Knorra łyżeczka majeranku łyżeczka oregano sól, pieprz, papryka chili w proszku pamiętajcie,że proporcje przypraw to sprawa indywidualnego gustu. WYKONANIE: kurczaka

Kuchnia Beaty
Karkówka w całości. 221

mięso w każdej postaci. Sosy z pieczeni ciemne, aromatyczne super do kluseczek śląskich. Karkówka w całości to dobry dodatek obiadowy oraz jako obkład! Tym razem przyrządziłam ją w aromatycznej marynacie. SKŁADNIKI: 1,5- 2kg. karkówki wieprzowej MARYNATA: 5 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki ketchupu pikantnego, 5 ziarenek pieprzu roztartego w moździerzu, szczypta soli, 3-4 ząbki zmiażdżonego czosnku(...)łyżeczki vegety, 1 łyżeczka  majeranku, 1/2 łyżeczki tymianku, pieczeń można obłożyć liściem laurowym. WYKONANIE: Składniki marynaty dokładnie mieszamy , karkówkę nakłuwamy i macerujemy w marynacie i zostawiamy na noc, mięso wkładamy do rękawa(dobrze jest zasznurować mięso) i pieczemy z nadmuchem 1,5, następnie wyciągamy z rękawa i pieczemy do zrumienienia około 1/2 godz

Kuchnia Beaty
szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej marynacie 80

poczuć unoszący się w powietrzu  tak przez nas lubiany zapach lata i aromatycznych smakołyków. Moja pierwsza propozycja to:  szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej marynacie. Jutro część druga pikniku :) składniki na 9 szaszłyków 2 filety drobiowe zielona papryka biała papryka młoda cebulka cukinia pomidorki koktajlowe 9 listków szałwii przyprawa do grilla sól, pieprz olej patyczki(...)szaszłyków składniki na marynatę: 1 cytryna mały kawałek imbiru (ok 5 cm) 1 łyżeczka miodu skórka z połowy cytryny sól, pieprz   Na początku przygotowujemy marynatę. Wyciskamy sok z cytryny, imbir ścieramy na tarce, dodajemy łyżeczkę miodu przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.Filety drobiowe kroimy w dużą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, zalewamy marynatą, mieszamy wszystko razem. Zostawiamy w lodówce

noteskulinarnyfiga
Kurczak pieczony na butelce piwa 394

kości. Przepis prosty, jedynie marynowanie długo trwa, ale na prawdę warto. Trochę się bałam, czy butelka mi nie pęknie pod wpływem temperatury, ale były to nieuzasadnione obawy Składniki: Marynata: - 1/2 szklanki gorącej wody; - 4 łyżki oleju; - 1 łyżka sosu sojowego; - 1 łyżka miodu; - 1 łyżeczka pieprzu; - 1 łyżeczka słodkiej papryki w płatkach; - 1 łyżeczka słodkiej papryki; - 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)łyżeczka bazylii i oregano; Wszystkie składniki łączymy. Do rękawa foliowego wkładamy umytego kurczaka i dokładnie nacieramy go marynatą i szczelnie zamykamy na całą dobę od czasu do czasu obracając workiem wcierając w kurczaka marynatę. Składniki do pieczenia: - 1 zamarynowany kurczak; - 1 butelka ulubionego piwa; - 1 kg ziemniaków pokrojonych w plastry; - 3 cebule; - 4 ząbki czosnku w łupinkach - sól Wykonanie: Otworzyć

dom-agi.pl
Wołowina adobo 154

następnie długo w niej duszona. Potrawa nie jest bardzo wymyślna, natomiast efekt końcowy jest wspaniały :) Danie pochodzi z Filipin, ale nie będą wam potrzebne typowo azjatyckie składniki. Podstawą marynaty jest ocet winny lub ryżowy, sos sojowy, czosnek i liść laurowy. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony  Magazyn Kuchenny . Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3-4 osób: 700 g tłustej(...)kroimy w dużą kostkę. W misce łączymy ocet, czosnek, liście laurowe, sos sojowy i pieprz. Wkładamy mięso i odstawiamy do zamarynowania na minimum godzinę. 2. Mięso wyciągamy z marynaty (marynatę zostawiamy na później), osuszamy na ręczniku papierowym. W garnku z grubym dnem porządnie rozgrzewamy olej. Obsmażamy mięso z każdej strony na brązowo.  3. Zmniejszamy ogień, wlewamy marynatę i wodę

My Culinary Art
Żeberka - PALCE LIZAĆ !!! 123

zamarynować na 24 godziny przed pieczeniem. Przygotowanie: Żeberka myjemy i dzielimy na mniejsze porcje. Układamy je w jakimś naczyniu ze szczelnym zamknięciem. MARYNATA - do miski dodajemy miód, oliwę, 1 szklankę piwa, sos sojowy oraz pozostałe wymienione przyprawy. Wszystko razem mieszamy i dodajemy do marynaty 5 ząbków czosnku ( wyciśnięte).  Żeberka zalewamy marynatą. Całość obsypujemy pokrojoną(...)sokiem. Żeberka obtaczamy lekko w mące i przez chwilkę obsmażamy na patelni z roztopionym masłem. Lekko podsmażone żeberka umieszczamy w naczyniu lub brytfance. Zalewamy to marynatą oraz szklanką piwa i szklanką wody. Dodajemy suszone śliwki i pieczemy. Piekarnik 180 stopni, opcja góra dół - 80 minut

ClauditteMissCooking
Wołowina z sosie słodko ostrym. 148

SKŁADNIKI: 1 kg wołowiny 1 duża marchewka 5 listków laurowych 2 ziarenka ziela angielskiego 1 litr wody 1 łyżka mielonej papryki słodkiej 200 g koncentratu pomidorowego SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO MIĘSA 5 łyżek oliwy 5 łyżek wody 2 łyżki miodu 3 łyżki musztardy sarepskiej 1 chilli 1 cebula 4 ząbki czosnku sól himalajska pieprz Składniki na marynatę zmiksowałam blenderem. PRZYGOTOWANIE(...)Mięso obmyć i pokroić na kawałki takie około 2 cm. Zalać marynatą i odstawić do lodówki na noc. Do misy multicookera wlać 1 litr wody i dodać do niej obrana i pokrojoną w plasterki marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie , koncentrat i paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Do doprawionej wody dodać mięso z marynatą, Zamknąć pokrywę multicookera i ustawić STEW

ClauditteMissCooking
Łosoś pod pierzynką Magdy Gessler 552

pierzynką' - niebo w gębie! Zapraszam do pieczenia! Składniki dla dwóch osób: 2 bardzo świeże filety z łososia ze skórą sok z cytryny  sól morska pieprz świeżo mielony  Marynata: 100 g śmietany 18% 1 łyżka chrzanu 1 łyżka musztardy rosyjskiej (ja użyłam miodowej) 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 kromka chleba tostowego, pokruszona 3 łyżeczki miodu mały pęczek koperku (pominęłam(...)GODZ. POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Filety z łososia myjemy, osuszamy, pozbywamy się ewentualnych łusek ze skóry. Nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.  2. Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą, dokładnie obtaczamy w niej łososia. przekładamy na duży talerz wraz z pozostałą marynatą, ściśle obwiązujemy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej

My Culinary Art
Polędwiczka wieprzowa z wolnowaru 146

parę godzin zapominam o gotowaniu. Co wszystkim bardzo polecam!  Oryginalny przepis  tutaj składniki ok 1 kg   polędwiczek wieprzowych (użyłam trzech małych polędwiczek) marynata: ¼ szklanki sosu sojowego 1 i 1/2 łyżki ostrej musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki syropu klonowego 1 szalotka posiekana 1 łyżka prażonej cebuli  -lekko rozgniecionej 4 ząbki  czosnku(...)posiekane drobno przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Polędwiczki umyć, osuszyć,  starannie oczyścić z błon.  W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Na dno misy nalać 2 - 3 łyżki marynaty, na nie j ułożyć polędwiczki - jedna obok drugiej, i zalać resztą marynaty. Ustawić na program low i gotować 5 godzin, do czasu aż mięso będzie miękkie

Stare Gary
Plastry indyka w sosie estragonowym z szybkowaru 172

naczyniem) zalane solanką plastry wstaw do lodówki na 2 godziny wyjmij plastry z solanki i każdy opłucz pod zimną wodą, następnie osusz dokładnie papierowym ręcznikiem, solankę wylej przygotuj marynatę: wymieszaj olej rzepakowy (4 łyżki) z pieprzem i solą gotową marynatą zalej plastry indyka i dokładnie wymieszaj, aby marynata na nich osiadła plastry rozłóż na płaskiej blasze lub pozostaw(...)przepisem po ugotowaniu wyjmij plastry indyka i przykryj folią aluminiową, aby nie wystygły wywaru nie wylewaj  Plastry indyka w zalewie solankowej. Plastry indyka wyjęte z solanki i oblane marynatą. Zamarynowane plastry indyka. Podsmażone plastry indyka... ...przełóż do szybkowaru i... ...zalej zimną wodą. Sos Składniki 50 g masła (możesz użyć oleju roślinnego, np. rzepakowego) 50 g mąki pszennej 3 szalotki

Szybko Szybkowar
szynkowar-łopatka z czosnkiem niedźwiedzim... 240

Składniki: łopatka bez kości 1 kg, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka MARYNATA: woda 1,5 litra, sól peklowa 3 łyżeczki, papryczka chilli 1 suszona, ząbki czosnku 6 sztuk, ziele angielskie 2 sztuki, liście laurowe 2 sztuki marynatę zagotować bez soli i wystudzić, wtedy wsypać sól i wymieszać ładny kawałek łopatki bez kości(...)włożyć do marynaty na 3 dni i ze 3 razy dziennie obracać mięso - powinno być całe zanurzone w wodzie następnie wyjąć z marynaty, natrzeć mięso suszonym czosnkiem niedźwiedzim z pieprzem ziołowym, kucharkiem woreczek włożyć do szynkowara i wsunąć do środka mięso, wlać 100 ml wody i zawiązać woreczek, zamknąć szynkowar i do lodówki najlepiej na całą noc szynkowar wstawić

W Mojej Kuchni Lubię