marynaty - 6066 przepisów (strona:37/405)

Golonka po bawarsku. 154

ziela angielskiego 4-8 kulek pieprzu Włoszczyzna (kawałęk pora, małamarchew,kawaęk selera, mały korzeń piertuszki) Dodatkowo: 2 średnie marchewki 1/2 selera 1 korzeń pietruszki Miód (około 2-3 łyżeczki) MARYNATA: 1 piwo Porter 1 piwo jasne ( u mnie Tyskie) 4-5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie) 1 czubata łyżka majeranku PRZYGOTOWANIE(...)burzowiny. Gotujemy godzinę.Sprawdzamy,czy powstały wywar jest dosyć słony, jeżeli nie-to dosalamy. Do garnka wkładamy włoszczyznę.Gotujemy do miękkości mięsa.Gdy mięso jest już miękkie-przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy piwa, dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Golonki wyciągamy, nacinamy skórę w kratkę-nie za głęboko- i zanurzamy w marynacie piwnej.Odstawiamy do lodówki na min. godzinę. Nagrzewamy piekarnik

Kopystką po garach
PIECZONY KURCZAK 175

można nadziać posiekaną pietruszką lub ulubioną kaszą, ja swojego tylko natarłam, a do środka włożyłam plasterek cytryny. Składniki: Kurczak z zagrody o wadze 2 kg 1 plasterek cytryny  Marynata: 5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku  1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 ząbek czosnku sok z połowy cytryny  Przygotowania: Nagrzewam piekarnik(...)stopni C, kurczaka wyjmuję z lodówki, aby się ocieplił.  Przygotowuję marynatę: do miseczki wlewam olej, dodaję rozgnieciony ząbek czosnku, sok z cytryny oraz wszystkie przyprawy, całość dokładnie mieszam. Kurczaka przekładam do naczynia żaroodpornego, do środka wlewam 1 łyżkę marynaty, dodaję plasterek cytryny, nogi kurczaka wiążę sznurkiem. Dokładnie nacieram kurczaka marynatą, posypuję jeszcze majerankiem i solą. Tak przygotowanego Kurczaka wkładam

Kukuleczki
ŁOSOŚ Z WARZYWAMI I CHIPSAMI Z BATATA 136

Bardzo smaczny i prosty pomysł na obiad...pieczone dzwonki z dzikiego łososia z cukinią oraz papryką a do tego chipsy z batata. Łosoś oraz warzywa zostały wcześniej zamarynowane w marynacie z octem balsamicznym i miodem, a następnie podsmażone na patelni (może być to patelnia grillowa). Do obiadu podałam indyjski sos jogurtowy z miętą - pyszne połączenie!   Składniki: 3-4 dzwonki(...)sól, pieprz ulubione zioła Wykonanie: W misce mieszamy oliwę z oliwek z octem balsamicznym, miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy, aby powstała jednolita marynata. Dzwonki z łososia myjemy i osuszamy. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w paski. Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Do marynaty wkładamy pokrojone warzywa i dzwonki

Kuchnia MagdaLeny
Królik w przyprawach Dalekiego Wschodu 150

łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego) 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru pół łyżeczki soli W naczyniu żaroodpornym przygotować marynatę: wlać oliwę, olej sezamowy, sos chili, sos sojowy i wymieszać ze startym imbirem, wyciśniętym czosnkiem, nasionami kopru włoskiego i solą. Do marynaty włożyć tuszę króliczę. Obtoczyć i polać ze wszystkich(...)stron marynatą. Odstawić na przynajmniej 12 godzin do lodówki i co jakiś czas obtaczać w marynacie. Piec ok. 1 godz. 45 min w temperaturze 180 stopni C. W połowie czasu królika odwrócić i polać sosem z pieczenia. Po upieczeniu nie wyjmować królika z piekarnika jeszcze przez 10 minut. Podawać z surówką doprawioną podobnymi wschodnimi przyprawami (np. kimslaw ) lub surówką

Weekendy w domu i ogrodzie
Sprawdzony przepis na pieczonego indyka w pomarańczach, czyli jak szybko zrobić udziec indyka z piekarnika 254

ziemniaczki. Wystarczy dodać do obranych ziemniaków ulubione zioła, odrobinę oleju i ułożyć je obok indyka na godzinę. Jeśli jesteś w stanie się zorganizować, to polecam zamarynowanie mięsa w pomarańczowej marynacie dzień przed pieczeniem. Jeśli jednak nie znajdziesz czasu, możesz po prostu przyprawić mięso z indyka przyprawami i sokiem. Porcja jest dość duża, bo warto sobie upiec więcej mięsa – część można(...)zjeść jako danie obiadowe, reszta może być przepysznym, aromatycznym mięsem na kanapki.   Wykonanie Najpierw przygotuj marynatę do mięsa – jeśli masz taką możliwość to dzień lub kilka godzin przed pieczeniem. Jeśli nie to po prostu wymieszaj musztardę z octem i olejem, dodaj pokrojony w drobną kostkę czosnek oraz pozostałe zioła i przyprawy. Jeśli masz udziec z kością to ją wytnij

Eat me! Fit me!
Szynka cielęca pieczona w rękawie 211

szynkę: MIĘSO I AKCESORIA: 8 00g szynki cielęcej siatka wędliniarska do szynki - kawałek ok 2 5 -30cm rękaw foliowy do pieczenia - kawałek ok 30cm; u mnie marki GOSIA; MARYNATA: 1/4 łyżeczki pieprzu białego 1/4 łyżeczki czosnku granulowan ego 1/4 łyżeczki ziół prowansalski ch 1/4 łyżeczki s oli 2 ł y ż ki olej u rzepakowego 1 łyżeczka octu jabłkowego(...)obrośnięte tłuszczem - tym lepiej! Generalnie cielęcina podczas pieczenia puszcza mało soku, więc tłuszczyk doda jej wilgotności. Zresztą taki młody tłuszczyk cielęcy w wędlinie kanapkowej jest bardzo smaczny :) Wszystkie składniki marynaty wymieszać w małym naczyniu. Mięso solidnie natrzeć przygotowaną marynatą, a jej ewentualną resztą obłożyć szynkę z wierzchu i po bokach. Następnie całość wstawić do lodówki najlepiej na noc, aby szynka

Grunt to przepis!
Pieczona szynka w marynacie sojowo imbirowej. 156

roztartych w moździerzu(możemy je także ze sobą zmieszać) sok z jednej cytryny   Przygotowanie; Do naczynia wlewamy sos sojowy, miód, dodajemy posiekany czosnek, starty imbir i pozostałe składniki marynaty. Na końcu wlewamy sok z cytryny i wkładamy umyte i osuszone mięso. Co kilka godzin obracamy je aby było pokryte marynatą z każdej strony. Marynujemy najlepiej 24 godz(...)czasie karkówkę razem z przelaną przez sitko  marynatą wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180- 200C i pieczemy około 1,5 - 2 godz. Co jakiś czas mięso polewamy marynata. W połowie pieczenia dolewamy wody bo zapewne płyn się zredukuje. Mięso studzimy i kroimy w plastry.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Łosoś teriyaki z pak choi 126

praskę kawałek imbiru starty na tarce o drobnych oczkach sezam pak - choi oliwa do smażenia Przygotowanie : Łososia umyć i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Na głębokim talerzu wymieszać wszystkie składniki marynaty teriyaki: sos sojowy, miód, mirin, ocet ryżowy, olej sezamowy, czosnek i imbir. Wszystko dokładnie wymieszać.  Łososia umieścić w marynacie i odstawić na około 15 minut. Od czasu do czasu(...)polewać łososia marynatą lub obracać rybę. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na niej łososia po kilka minut (4-5) z każdej strony (zależy od grubości filetów). W czasie smażenia można podlewać rybę pozostałym sosem terijaki. Gdy łosoś będzie usmażony zdjąć z patelni. Pak choi obrać ze zniszczonych wierzchnich liści przekroić na pół, lub poobłamywać liście, wrzucić na patelnie na której

Codzienne Gotowanie
Pieczone pałki kurczaka z imbirem 179

Lubię testować nowe marynaty do kurczaka.  Nie mając większego pomysłu na obiad po raz kolejny sięgnęłam po książkę Bohater Kuchni SuperKurczak, skąd pochodzi dzisiejsza inspiracja. Składniki na 4 porcje: 90 dag podudzi (pałek) kurczaka Marynata: 1 łyżeczka imbiru 1 mała cebula 2 łyżki oleju 4 łyżki sosu sojowego (u mnie ciemny) Przygotowanie: Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać(...)Wymieszać imbir, olej, cebulę i sos sojowy.   Umyte i osuszone podudzia zalać i dokładnie natrzeć marynatą. Odstawić na kilka godzin do lodówki lub całą noc.   Podudzia wyjąć z marynaty i włożyć do worka do pieczenia. Związać oba końce. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.  Następnie worek rozciąć i trzymać kolejne 10 minut, aby kurczaki

Fabryka pomysłów
Smażone kotleciki w paprykowej marynacie 179

Uwielbiamy kotlety z piersi kurczaka. Po ostatniej przebytej chorobie stawiam na szybkie, ale naprawdę pyszne obiady. Dziś polecam Wam smażone kotleciki w paprykowej marynacie . Prosta marynata zmienia smak kotletów i urozmaica tradycyjny obiad. Ja swoje kotleciki podałam w towarzystwie pomidorków, kiszonych ogóreczków i … frytek A jakie są Wasze ulubione dodatki do kotletów? Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka (duża(...)miski. W małej miseczce mieszamy przyprawy – 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu i 3/4 łyżeczki soli cebulowej. Do przypraw dolewamy oleju, mieszamy. Tak przygotowaną marynatę wlewamy do miski z mięsem i całość mieszamy, aby marynata dokładnie pokryła całe mięso. Miskę z mięsem wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Do talerza wsypujemy panier do mięs

Słodkie okruszki
Łosoś w marynacie z pomarańczy 155

Dzisiaj podsuwam Wam pomysł na lekki i zdrowy obiad dla najbliższych z łososiem w roli głównej- w pomarańczach 🍊 Marynatę stanowi głównie świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy z dodatkiem soku z limonki, sosu sojowego oraz miodu, a jeszcze dodatkowo po upieczeniu proponuję skropić kilkoma kroplami soku z pomarańczy- dla wzmocnienia smaku. Danie równie proste, co pyszne! 4 porcje: * łosoś atlantycki(...)Wyciśnięty sok z pomarańczy połączyć z sokiem z limonki sosem sojowym, miodem, oliwą, solą oraz pieprzem. Z łososia ściągnąć skórę, wymyć i pokroić na 4 porcje, a następnie zalać marynatą, wymieszać i odłożyć na 30 minut (w międzyczasie kilkakrotnie polewając wierzch marynatą). Rybę (wraz z marynatą) przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia/folią i piec 15 minut

Kraina Miodem Płynąca
Pieczona karkówka w indyjskiej marynacie. 235

Mięso zaczęłam piec od niedawna... i wiecie co? żałuję ,że nie zrobiłam tego wcześniej! Domowe mięso smakuje wręcz wybornie! Ze sklepu może się schować ... ;-) Polecam! A potrzebne składniki marynaty tradycyjnie możecie zakupić w internetowym sklepie Skworcu.com.pl Składniki; 1,5 kg karkówki wieprzowej 2 łyżki przyprawy tikka masala Skworcu 1 łyżka przyprawy tandoori masala Skworcu 1/3 szklanki  ciemnego sosu sojowego(...)pół łyżeczki czerwonego pieprzu Skworcu  (wcześniej zmielonego) 1 łyżka suszonych liści  kozieradki Skworcu   Przygotowanie; Wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie ze sobą. Mięso myjemy a następnie  osuszamy. Wkładamy do pojemnika z marynata. Dokładnie obtaczamy w niej mięso i odstawiamy na kilka godzin. A najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso wraz z marynatą wkładamy do piekarnika

Radość kipiąca uśmiechem.
Ziemniaczki z rozmarynem 122

łyżki oliwy 2 gałązki rozmarynu lub 1 łyżka suszonego ½ łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Ziemniaki obierać i pokroić na sześć lub osiem części, tworząc niewielkie łódeczki. Marynatę przygotować, mieszając oliwę z pokrojonym w maleńką kostkę czosnkiem, posiekanymi liśćmi rozmarynu i przyprawami. Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z marynatą. Piec przez(...)czasu do czasu pomieszać, aby ziemniaki równomiernie się zarumieniły. Krok po kroku: 1. Ziemniaki obrać i pokroić w łódki 2. Wymieszać składniki na marynatę 3. Marynatę wylać na ziemniaczki i wymieszać 4. Piec w naczyniu żaroodpornym Pobierz wersję do druku: Pobierz Ziemniaczki z rozmarynem Artykuł Ziemniaczki z rozmarynem pochodzi

KuchniaWeDwoje.pl
Pałeczki z kurczaka w miodzie 114

miodzie. Soczyste i mięciutkie mięso w złotym kolorze. Czas wykonania: 1 h + minimum 6 h marynowania Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 4 podudzia z kurczaka Marynata: 2 łyżki oliwy 2 łyżki miodu ½ łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej ½ łyżeczki sosu sojowego 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki na marynatę, w tym czosnek przecisnąć przez(...)praskę. Podudzia zamarynować w marynacie. Naczynie przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na całą noc (minimum 6 godzin). Następnie przełożyć podudzia do rękawa do pieczenia, polać sosem i piec przez 40 – 50 minut w 180 stopniach. W połowie pieczenia delikatnie odwrócić worek na drugą stronę. Krok

KuchniaWeDwoje.pl
Roladki schabowe z żurawiną i sosem chrzanowym 160

Ilość porcji: 6 sztuk Składniki: 6 plastrów schabu (200 g) 6 dużych plastrów boczku (130 g) 50 g żurawiny 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki papryki słodkiej Marynata: 2 łyżeczki chrzanu 2 łyżeczki musztardy 1 duży ząbek czosnku Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąk i 200 ml buliony warzywnego 2 łyżki chrzanu 3 łyżki kwaśnej śmietany(...)szczypta soli ½ łyżeczki cukru Przygotowanie: Marynata: Chrzan wymieszać z musztardą i zmiażdżonym czosnkiem. Schab ubić na cienkie plastry. Mięso oprószyć solą i pieprzem i posmarować marynatą. Następnie ułożyć na każdym kawałku boczek, a na boczku żurawinę. Kotlety ze schabu zwinąć w rulon, posypać papryką i piec w żaroodpornym naczyniu

KuchniaWeDwoje.pl