marynaty - 6066 przepisów (strona:31/405)

Paprykowe skrzydełka 337

Pora na trochę pikanterii. Świetna marynata nadaje mięsu niezwykłego aromatu, soczystości oraz "pazura" ostrości. Połączenie kolendry i octu jabłkowego uwalnia głębie smaku mięsa drobiowego. Składniki - 1 kg skrzydełek kurczaka   Marynata  - półtorej łyżki słodkiej papryki  - łyżeczka pieprzy cayenne  - pół łyżeczki mielonej kolendry  - 2 łyżki octu jabłkowego  - 3 łyżki przecieru pomidorowego  - 3 łyżki oliwy(...)jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć. Składniki marynaty połączyć ( prócz soli ), zamarynować mięso, odstawić na kilka godzin ( najlepiej na całą noc ). Mięso wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C. Piec 40 minut

Świat Smaku
marynowana karkówka na grilla 190

składniki na marynatę na ok. 1 kg karkówki: 6 ząbków czosnku 2 cebule 150 ml oleju 1 łyża musztardy 2 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżeczki słodkiej papryki 4 suszone owoce jałowca 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobniutko. Wszystkie składniki marynaty mieszamy(...)miski wkładamy karkówkę, wlewamy marynatę i dokładnie nacieramy mięso. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia mięso kroimy na porcje, kolejno wkładamy do worka strunowego i delikatnie rozbijamy np. pałką do ucierania. Ponownie wkładamy na ok. 30 min. do marynaty. Tak przygotowaną karkówkę grilujemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Szynka w marynacie jogurtowej 152

Pyszna, domowa, aromatyczna. Najlepsza jako przystawka. Nigdy wcześniej nie robiłam marynaty jogurtowej, ale teraz na pewno się to zmieni, gdyż sezon grillowy już się rozpoczął i tę marynatę można spokojnie wykorzystać do marynowania mięsa na grill :) Składniki: 1- 1 1/2 kg surowej szynki Marynata: 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka kminku 1 łyżka curry 1 łyżka soku z cytryny(...)ostrym nożem wycinam białe włókna. Jogurt, kminek, curry i sok z cytryny mieszam, doprawiam solą i pieprzem i dodaje rozgniecione ząbki czosnku. Mięso przekładam do rękawa do pieczenia, zalewam marynatą, dokładnie zawiązuje i wkładam do lodówki na 12 godzin, od czasu do czasu obracając mięso na druga stronę. Piekarnik nagrzewam do 180°C-  200°C i piekę mięso przez

Bea(u)ty kitchen
Marynata do karkówki 359

sosu sojowego) 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki łagodnej czerwonej papryki Przygotowujemy marynatę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy wszystkie składniki, tj. cebulę, czosnek, olej, pozostałe składniki płynne i przyprawy.  Karczek myjemy, kroimy na plastry, suszymy(...)tłuczemy (polecam to zrobić delikatnie). Każdy plaster karczku nacieramy marynatą i układamy w plastikowym pojemniku lub misie. Jeżeli zostanie marynata, przelewamy ją do mięsa i dokładnie mieszamy całość. Pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki.  Mięso w marynacie powinno spędzić przynajmniej  kilka godzin. Po wyjęciu smażymy na rozgrzanej patelni grillowej, po kilka minut z obu stron. To rozwiązanie

bistro mama
Krystyno!! Moje krople!! Dietetyczny kurczak z sałatą. 541

skórki z cytryny sok z połowy cytryny sól, pieprz Kurczaka czyścimy z błonek, kostek i tłuszczu, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystkie pozostałe składniki łączymy w jednolitą marynatę. Zanurzamy w niej kurczaka i odstawiamy do lodówki na 2h. Idealnie jest na całą noc. Po tym okresie kurczaka wyciągamy z marynaty i lekko otrzepujemy. Nie ściągamy marynaty widelcem, łyżką(...)nożem ani innym narzędziem tudzież ręką. Marynata utworzy fajną skorupkę na kurczaku, taką namiastkę chrupiącej skórki tylko, że mniej inwazyjnie pójdzie w tyłek Filet kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Nie wpadajcie w panikę jak na kurczaku pojawią się miejsca wyglądające jak przypalenie. To miód się karmelizuje. Jak już z dwóch stron

ladykitchen
Schabowy marynowany 189

laurowe* 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej* 2 rozgniecione owoce jałowca* 1 ząbek czosnku rozgnieciony lub przeciśnięty przez praskę* 1 i 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego* sól i pieprzSposób wykonaniaWszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą w kubku, doprawiając odpowiedniopieprzem i solą.Kotlety umyć, osuszyć bardzo delikatnie rozbić (można też nie rozbijać), obtoczyć dokładnie w marynacie, ułożyć w jakimś naczyniu, które ma pokrywkę(...)przykryć folią spożywczą  i odstawić do lodówki na ok. 5 godzin.Następnie mięso osączyć z marynaty, ale niezbyt dokładnie, panierować w mącesmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju  na rumiano

Mix smaku
Tofu sezamowe na boczniakach 159

wegetariańskich i wegańskich. Tofu sezamowe na  boczniakach z dodatkiem porcji ryżu może stanowić pełnowartościowy posiłek.     Składniki:  - 2 opakowania naturalnego tofu (op. 349g)- 2 łyżki oleju sezamowego ciemnego (do marynaty)- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- sok z ½ limonki- pieprz syczuański- sezam- różowa sól himalajska- olej sezamowy jasny (do pieczenia)Dodatkowo:- ok. 500 g boczniaków- młode części pora- 2-3 ząbki(...)sosem sojowym, posypujemy solą himalajską i sezamem, skrapiamy sokiem z limonki i obficie oprószamy pieprzem syczuańskim (kolejność nie odgrywa roli). Zamykamy pudełko i delikatnie poruszamy, aby dokładnie pokryć tofu marynatą. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę (można dłużej). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy tofu wyjęte z marynaty (początkowo nadziałam na patyczki, ale w trakcie pieczenia zdjęłam – nie polecam

mojewypiekiinietylko
Łopatka pieczona z cydrem 266

pokroić w grubsze plastry i podać jako danie obiadowe z upieczonymi ziemniakami. z cebulą. Inne przepisy na pieczone mięso: łopatka pieczona z oregano Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Tym razem łopatka marynowała się w marynacie z cydru, z dodatkiem sosu(...)sojowego, oraz pikantnego sosu sweet chilli i z dużą ilością przypraw (majeranek, liść laurowy, papryka, ziele angielskie itd). Pyszna łopatka pieczona, polecam: Najpierw natarłam łopatkę marynatą z 1 łyżki oleju, 2 łyżek sosu sojowego, 2 łyżek sosu sweet chili, 100 ml cydru i przypraw typu: roztarte w moździerzu 2 ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, do tego dodałam 1 łyżeczkę pieprzu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA – 4,6 zł 455

zimno, z chlebem i sosem chrzanowym. Świetny pomysł na drugi czy trzeci dzień zbliżających się Świąt Bożonarodzeniowych. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (5 min): mięso najlepiej zamarynować na noc przed pieczeniem, ale na 3-4 h przed też może być. W dużym naczyniu, a najlepiej w tym, w którym będziecie piec szynkę(...)mniej zmywania i mniej zmarnowanej marynaty) mieszamy wszystkie składniki marynaty (czosnek wyciskamy przez praskę). Szynkę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do marynaty. Dobrze obtaczamy mięso z każdej strony w marynacie, zakrywamy naczynie, w którym jest (folią lub przykrywką) i wstawiamy do lodówki. 2. PIEKARNIK: kiedy nadchodzi czas pieczenia szynki, nastawiamy piekarnik na 220 stopni C, opcja

Nerds Kitchen
Kurczak w marynacie Jerk 213

przykład nogi z kurczaka. Mięsko jest smaczne zarówno upieczone na grillu, w piekarniku, jak i usmażone po prostu na patelni. Opcji mamy dużo, a kluczem do wszystkiego jest marynata. Określenie "jerk" pochodzi z kuchni karaibskiej i odnosi się do specjalnej mieszanki przypraw używanej do marynowania mięs. Głównymi   jej składnikami   są ziele angielskie oraz ostre papryczki . Ważną kwestią(...)przygotowywaniu tej potrawy, jest czas marynowania. Zasada jest taka: im dłużej tym smaczniej:) Polecam zatem pozostawić mięsko na co najmniej 24 godziny w marynacie. Wtedy dopiero kurczak przejdzie aromatem przypraw. Jeśli chcecie możecie również zakupić gotową mieszankę przypraw Jerk, która dostępna jest w sklepach internetowych.   Kurczak Jerk          Składniki: 2 piersi z kurczaka lub nogi

Mania Gotowania
Pałki w marynacie z warzywami 197

firmy Kamis otrzymałam paczkę  z przyprawami. Pachnące i aromatyczne przyprawy wykorzystam w kuchni do przygotowania smacznych potraw. Dzisiaj zapraszam na pałki z kurczaka w marynacie jogurtowo majonezowej z warzywami. Oczywiście do przyprawienia wykorzystałam już kilka produktów Kamis.  Składniki: 6 pałek z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 jabłko 10 cm pora 6 ziemniaków 0,5 cukinii( u mnie(...)większa) 50 g żurawiny Marynata 150 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy grillowej Kamis 1 cebula 3 ząbki czosnku w łupinach 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny Kamis 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego Kamis 1,5 łyżeczki soli morskiej prowansalskiej w młynku Kamis 1 szczypta curry indyjskie Kamis Do smaku sól morska prowansalska w  młynku Kamis

Ala piecze i gotuje
pałki w pikantnej marynacie z multicookera Philips HD4713/40... 66

Składniki: pałki kurczaka 10 sztuk większe, marynata pikantna 1 opakowanie, sól 3/4 łyżeczki, keczup pikantny 5 łyżek, olej rzepakowy 10 łyżek Świeże pałki kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem kuchennym, w misce wymieszać z pikantną marynatą do drobiu, solą i z keczupem pikantnym, przemieszać widelcem dokładnie i do lodówki na 3 godziny. Do misy multicookera wlać olej rzepakowy, włożyć pałki z całą(...)marynatą, zamknąć pokrywę ustawić na pieczenie na 40 minut. Po 10 minutach otworzyć i pałki obrócić na drugą stronę, zamknąć i piec dalej 20 minut. Następnie pokrywę otworzyć i piec do końca programu, wystudzić, nam smakują na zimno do pieczywa z sosem koperkowym na jogurcie lub mizerią - pałki kurczaka w marynacie pikantnej z keczupem są dobrze wypieczone, mięsko jest kruche

W Mojej Kuchni Lubię
Soczyste pieczone żeberka 99

obiad. Kruche, soczyste mięso - tak przygotowane pieczone żeberka smakują wybornie! Polecam również  żeberka marynowane w piwie    Soczyste pieczone żeberka Składniki : 1,5kg żeberek wieprzowych (najlepiej paski) Marynata:  2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżka ketchupu 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego łyżeczka słodkiej wędzonej papryki (można na pół z ostrą) 1 łyżeczka soli(...)pieprz gałązka rozmarynu  dodatkowo:  1 duża cebula 1 łyżka oleju   Żeberka podzielić na kawałki (u mnie po 1 kostce). Czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki marynaty wymieszać. Żeberka ułożyć w misce, polać marynatą, przykryć i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). W międzyczasie odwrócić je na druga stronę, żeby dobrze się zamarynowały.  Cebulę obrać i pokroić

Obiad gotowy
11 wypróbowanych przepisów na dania z cukinii, które są łatwe, pyszne i zdrowe 374

dania z cukinii. Poniżej znajdziecie proste przepisy na dania z cukinią. Od sałatki z grillowaną cukinią, fetą i pomidorami, po najlepsze leczo, chrupiące placuszki z cukinii, grillowaną cukinię w marynacie czosnkowo-ziołowej, cukinię marynowaną z curry, makaron z kurczakiem i cukinią oraz żółte curry z cukinią. Aby zobaczyć przepis kliknij na obrazek lub w link nad nim! Około połowy lipca(...)kozim serem>>> Placki z cukinii>>> Zielone curry z kurczakiem i cukinią>>> Cukinia z grilla>>> Cukinia grillowana w marynacie czosnkowo-ziołowej>>> Cukinia po koreańsku - sałatka na zimę>>> Cukinia marynowana w curry na zimę>>> Pamiętaj :)  Aby zobaczyć przepis kliknij

Moja Książka Kucharska
Udka w trawie cytrynowej 77

u00f3l, pieprz"],"name":"Udka w trawie cytrynowej","recipeCategory":"dania mi\u0119sne","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Przyprawy wymieszaj z oliw\u0105.\r","Natrzyj udka powsta\u0142\u0105 marynat\u0105 i zostaw na kilka godzin.\r","Prze\u0142\u00f3\u017c kurczaka do rondelka, wlej marynat\u0119 i wod\u0119.\r","Du\u015b ca\u0142o\u015b\u0107 ok 20 minut."],"recipeYield(...)kurczaka bez kości, 2 łyżki trawy cytrynowej, 2 łyżeczki chili, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 szklanka wody, sól, pieprz Przygotowanie: Przyprawy wymieszaj z oliwą. Natrzyj udka powstałą marynatą i zostaw na kilka godzin. Przełóż kurczaka do rondelka, wlej marynatę i wodę. Duś całość ok 20 minut. https://www.bardzogrubysmok.pl/udka-w-trawie-cytrynowej/ Udka w trawie cytrynowej Artykuł Udka w trawie cytrynowej pochodzi

Bardzo Gruby Smok

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję