marynaty - 6066 przepisów (strona:33/405)

Schabowe inaczej czyli przepis na soczyste i kruche kotlety 349

przepis na soczyste i kruche kotlety Delikatne, kruche i soczyste mięso, które wprost rozpływa się w ustach. Przygotowanie takich kotletów zajmie nam zaledwie kilka minut, następnie mięso odkładamy w marynacie na kilka godzin (lub całą noc) aby przeszło i smażymy     Składniki: ok 0,5 kg schabu 2 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny pół pęczka(...)miski wbijamy jajka, dodajemy majonez, sok z cytryny, sól, pieprz oraz posiekaną pietruszkę *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy *** *** Każdy plaster mięsa obtaczamy w marynacie i układamy jeden na drugim w miseczce. Mięso w marynacie wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin (można zostawić nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie kotlety wyjmujemy

Blog z Apetytem
Wtorek: Kebab z kurczaka – domowa wersja 101

Super przepis na domowego kebaba, który smakuje tak samo jak kebab z budki. Cała tajemnica tkwi w mieszance przypraw, tworzących podstawę aromatycznej marynaty. Czas przygotowania: 10 minut plus marynowanie co najmniej 3 godziny Czas pieczenia : 45-50 minut Poziom trudności: łatwe LIczba porcji : 2-3 Zdrowa wersj kebaba z salatką tabbouleh Kebabownie są już stałym elementem pejzażu polskich miast(...)przepisem na kebab. Polecamy Wam też super zdrowy patent na tabbouleh z kuskusem z pieczonego kalafiora . Przespis pochodzi z bloga Recipetineats.com Składniki: 0,5 kg filetowanych udek z kurczaka Marynata ½ szklanki jogurtu greckiego 2 strate ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry ½ łyżeczki kuminu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonej cebuli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki curry 2 łyżki przecieru pomidorowego

Niedzielny kucharz
Podudzia kurczaka po pekińsku 146

Kurczak zawsze będzie uniwersalny i doskonały jako baza do wspaniałych dań nie tylko tych pieczonych.  Całego możemy dowolnie nadziewać a udka piec w różnych marynatach. Te podudzia są wyraziste w smaku słodko-pikantne syrop klonowy i świeżo wyciśnięta pomarańcza dodała im niebanalnego smaku. Bardzo szybko i bardzo prosto. Wszystkie produkty do przygotowania tego przepisu znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata(...)Polecam!   SKŁADNIKI: 10-12 sztuk podudzi kurczaka Marynata: 2 łyżki ketchupu 4 łyżki syropu klonowego 2 łyżki sosu sojowego ½ pomarańczy ½ łyżeczki słodkiej papryki Sól himalajska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Podudzia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.  Nacieramy solą pieprzem i papryką. W misce   mieszamy syrop klonowy , sok z wyciśniętej pomarańczy oraz sos sojowy

Wanilia i Kardamon
Skrzydełka słodko-pikantne (długo marynowane) 110

Słodko- pikantne marynaty bardzo dobrze pasują nie tylko do żeberek, ale też do skrzydełek. Ja bardzo lubię takie połączenia, dlatego dzielę się z Wami tym przepisem Składniki: – 1kg skrzydełek – 1 łyżka cukru trzcinowego – 1 łyżka octu ryżowego – 1 łyżka sosu sojowego (jasnego) – 1 łyżka sosu rybnego – 2 łyżki oliwy – 1 łyżeczkę papryki słodkiej(...)łyżeczkę papryki ostrej – sól i pieprz wg smaku Do szczelnie zamykanego naczynia ( w którym będą marynować się skrzydełka) wsypać cukier, dodać wszystkie składniki marynaty i wszystko dokładnie wymieszać. Skrzydełka włożyć do marynaty i dobrze „wymasować”, zamknąć naczynie pokrywką i odstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie włożyć skrzydełka do naczynia żaroodpornego, polać marynatą. Piekarnik nagrzać

Smaki Armine
Prawdziwa wędzona szynka „Polska” , domowe wędliny 189

smakiem , spokojem i miłością .. Polecam , naprawdę warto dla tych którzy są nam bliscy i dla siebie samych Składniki : 1,5 kg szynka kulka ( czyli ta część która przypomina piłkę ) marynata : 3 l wody 3 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżka gorczycy ciemnej 1 główka czosnku 2 cebule 1 łyżka ziaren pieprzu 2 łyżki miodu dodatkowo : 4 czubate łyżki(...)soli peklowej siatka wędliniarska strzykawka z igłą do nastrzyknięcia mięsa Szynkę myjemy , oczyszczamy z wszelkich błon i nadmiarowych tłuszczy . Wszystkie składniki na marynatę, oprócz soli peklowej, umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy około 20 minut . Odcedzamy od wszelakich części stałych . Odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Zimną zalewę łączymy z solą peklową , do momentu aż całkowicie się w niej rozpuści

Ogrodnik w podróży
Marynowana kapusta z marchewka w stylu koreanskim 104

marchew 1 główka czosnku ostra papryka – opcjonalnie przyprawy do marchwi w języku koreańskim kupna ,lub własnej roboty 2 łyżki olej słonecznikowy 2 łyżeczki sól Do marynaty: 1 litr woda 0,5 szklanki (90 g) cukru 0,5 szklanki (80 ml) olej roślinny 2 łyżki sól 1 liść laurowy 1/3 szklanki (65 ml) ocet probiotyczny tutaj(...)rogale. Gołąbki marchewkowe ułożyć ściśle w rondlu. Przykryć wierzch pozostałymi całymi liśćmi kapusty . W rondlu zagotować 1 l wody ,dodać 1liść laurowy,cukier,sól,olej roślinny i ocet. Do marynaty dodać sok z marchwi ,wymieszać wszystko ,aż sól i cukier się rozpuści w marynacie. Marynata zalać gołąbki marchewkowe ,przykryć talerzykiem i obciążyć słoikiem z wodą . Pozostawić na 2-4 godziny

mojej kuchni
Pstrąg łososiowy w mandarynkach (Trota salmonata al mandarino) 123

SKŁADNIKI (4 porcje) 4 filety pstrąga łososiowego Marynata 200 ml sosu sojowego (1 szklanka) 50 ml octu ryżowego (1/4 szklanki) 1 łyżka cukru trzcinowego 5 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 2 mandarynki **** INGREDIENTI (4 porzioni) 4 filetti di trota salmonata Marinata 200 ml di salsa di soia 50 ml di aceto di riso 1 cucchiaio di zucchero di canna(...)imbiru obieramy i drobno siekamy z 2 ząbkami czosnku. Do miseczki wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, sok z mandarynek; dodajemy cukier, skórkę z mandarynek, imbir oraz czosnek. Marynatę dokładnie mieszamy. Filety z pstrąga myjemy, osuszamy i układamy w płaskim naczyniu.  Rybę zalewamy marynatą, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. godzinę

La grande e la piccola cuoca
Łopatka rozpływająca się w ustach 108

najlepiej wszystkie przyprawy zmielić. Jednak wydaje nam się, że pierwsza wersja będzie lepsza. Jak zostanie pieczeń, to można wykorzystać ją w ten sposób. Składniki 1, 2 kg łopatki wieprzowej Marynata: 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka białego pieprzu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 liście laurowe(...)duszenia mięsa: 2 łyżki cukru palmowego 1 litr gorącego bulionu wołowego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki 100 ml zimnej wody sól, pieprz Przygotowanie Przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki zagotowujemy (około 1,5 l wody), studzimy. Mięso nakłuwamy, przekładamy do marynaty na dwa dni. Co kilka godzin obracamy, aj jak nie budzimy się w nocy

R'n'G Kitchen
Opiekane polędwiczki z piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-koperkowej 127

się czyści). Polędwiczki wyszły bardzo delikatne i świetnie sprawdziły się jako dietetyczny obiad. Można je również pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Przeważnie do takich lekkich posiłków używam marynat jogurtowych, które wzbogacam różnymi ziołami. Tu użyłam aromatycznego koperku, co podkreśliło subtelność mięsa.  Polecam!   400g polędwiczek z piersi kurczaka Marynata: 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki sosu sojowego(...)łyżka suszonego koperku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej   Wszystkie składniki marynaty połączyć, a następnie w powstałej mieszance umieścić umyte i osuszone polędwiczki - tak, aby dokładnie był pokryty każdy kawałek. Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso lekko strzepać z nadmiaru marynaty i ułożyć na rozgrzanym grillu/opiekaczu

Di gotuje
Rolaki z łososia z piekarnika 142

Bardzo polecam, smakowało wybornie. Wszyscy byli zachwyceni. Przygotowanie marynaty – do miseczki wlać oliwę z oliwek, dodać posiekany czosnek, posiekane papryczki chilli. Wymieszać. Zdjąć skórę z ryby. łososia pokroić na paski szerokości 4-5 cm. Tą grubszą część łososia przeciąć na pół tworząc cieńsze paski. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać płaty łososia w marynacie. Zostawić tak na 15 minut. Roladki(...)wyjąć z marynaty, nie oczyszczać. Na wewnętrznej stronie posmarować serkiem i zawinąć. Zabezpieczyć przed rozwinięciem wykałaczką. Włożyć roladki do naczynia żaroodpornego. Całą marynatę rozłożyć na roladkach. Pieczarki umyć i przekroić na cztery części, porozrzucać je między roladkami. Wlać śmietanę, obsypać posiekaną natką pietruszki. Na każdej roladce położyć kosteczkę masła. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec pod przykryciem

Kuchnia Pokoleń
Stek z tuńczyka grillowany 104

wystarczy dosłownie kilka minut, do momentu, aż białko się ładnie zetnie. Tak naprawdę możemy grillować wszystkie ryby i większość owoców morza. Z reguły do ich przygotowania będziemy potrzebować aromatycznej marynaty, która uwydatni ich smak. Przygotujemy ją z oliwy z oliwek - koniecznie extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia -, rozgniecionego ząbka czosnku roztartego z gruboziarnistą solą, odrobiny papryczki chili, soku(...)cytryny, świeżo zmielonego czarnego pieprzu i odrobiny świeżych ziół. Najlepiej sprawdzą się nam tutaj posiekane listki pietruszki, ale możemy także dodać igiełki rozmarynu, tymianek czy kolendrę. Tak przygotowaną marynatą obtaczamy nasze produkty na grilla, wkładamy do pojemnika, przykrywamy, chowamy do lodówki i pozwalamy im się macerować przez minimum 30 minut. Potem wrzucamy na rozgrzanego grilla, smażymy  z obydwu stron

Kulinarne przygody Gatity
Pieczony łosoś 114

oliwy kilka gałązek świeżego tymianku (z braku świeżego rozmarynu) otarta skórka z ½ cytryny sól i jeszcze kilka plasterków cytryny  Wykonanie : Przygotować marynatę: do miski wycisnąć sok z 2 cytryn; dodać świeże listki tymianku, 1 łyżkę oliwy i otartą skórkę z 1 cytryny. Wymieszać. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem filety łososia(...)włożyć do miski z marynatą. Pozostawić na ok. 30min. Jeśli marynata nie zakrywa całego mięsa - w połowie czasu – przerzucić mięso ryby na drugą stronę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ósemki. Włożyć do garnka z zimną i osoloną wodą. Zagotować (ale nie gotować). Zaraz po tym gdy woda zawrze, zdjąć z ognia i odcedzić ziemniaki. Przestudzić. Przełożyć ziemniaki

cucinare
Skrzydełka w pikantnej marynacie 123

Pewnie już zauważyliście, że ja lubię nietypowe marynaty i łącze rożne smaki. Dziś przedstawiam Wam pikantną, ale bardzo smaczną marynatę do skrzydełek. Spróbujcie Składniki: – 1kg skrzydełek z kurczaka – 1 słodka nektarynka lub brzoskwinia – 1 łyżka cukru trzcinowego – 1 łyżka oleju sezamowego – 1 łyżka octu balsamicznego – 1/2 łyżki sosu rybnego – 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)brzoskwinię (musi być bardzo słodka) umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do nektarynki dodać resztę składników (oprócz skrzydełek) i wszystko dokładnie wymieszać. Skrzydełka natrzeć dokładnie marynatą, przełożyć do szczelnie zamykanego naczynia i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Następnie przełożyć skrzydełka do naczynia żaroodpornego ( w 1 rząd), przykryć papierem do pieczenia i piec w piekarniku

Smaki Armine
Golonka po bawarsku 169

Dodać pozostałe składniki i gotować na wolnym ogniu przez około 2h. Po tym czasie wyjąć mięso z wody i wystudzić. Wodę można wykorzystać i ugotować na niej wspaniałą grochówkę. Marynata 400 ml ciemnego piwa 2 duże cebule 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kminku Skórę golonki ponacinać w kratkę. Piwo wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę(...)cebulą pokrojoną w piórka, papryką, kminkiem. Zalać marynatą ugotowane golonki i dokładnie w niej je obtoczyć. Wstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. W tym czasie można je raz obrócić. Przełożyć golonki do naczynia żaroodpornego, obłożyć cebulą z marynaty i wlać na golonki pozostała część. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 45-50 minut. W trakcie

O kuchni z uczuciem
Marynowane kotlety schabowe – kruche i soczyste 193

kapustą oraz ziemniakami to jedno z najbardziej tradycyjnych dań w naszym kraju. Serwuje je się zazwyczaj w niedziele, jako drugie danie, zaraz po rosole. Dziś polecam lekką odmianę – marynatę do mięsa, dzięki której bardzo zyskuje ono na smaku, jest mięciutkie, kruche, soczyste i aromatyczne. Kotlety smakują wprost wybornie. Schab możemy marynować przez jedną, dwie lub nawet trzy doby(...)dłużej tym lepiej. Polecam!     Składniki na 3-4 kotlety: 3-4 plastry schabu ok 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia   Marynata: 1 jajko 1 czubata łyżeczka drobnej soli pół łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka majeranku 1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku suszonego 1 czubata łyżka ketchupu 1 łyżeczka (mała) musztardy

Blog z Apetytem