marynaty - 6066 przepisów (strona:68/405)

Pulled pork 191

czosnku 4 gałązki rozmarynu 3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżki syropu z agawy (lub miodu) Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać.Do miseczki przełożyć wszystkie składniki marynaty, dodać także posiekany czosnek.Powstałą marynatą natrzeć mięso iii odstawić do lodówki  na kilka godzin (najlepiej na 12, kilkakrotnie obracając mięso).Następnie mięso  razem z powstałą marynatą

Moje domowe kucharzenie
Karp marynowany 127

marynowana, do którego można użyć każdej innej ryby. Składniki: – 2 płaty karpia bez skóry – sól do smaku – pieprz cytrynowy – olej do smażenia Marynata – 1 szklanka octu – 4 szklanki wody – 3 łyżki cukru – 1 łyżka soli – 3 liście laurowe – po 5 sztuk ziela angielskiego i pieprzu(...)oleju na złoty kolor. – Usmażoną rybę ułożyć w szklanym naczyniu. – Cebulę obrać, pokroić w krążki i ułożyć na rybie. – Zagotować składniki marynaty, wystudzić i zalać rybę. Wstawić do lodówki na minimum 1 dzień. – Godzinę przed podaniem odlać marynatę

To co kocham
Burgery z marynowanej marchewki 148

marynowanej marchewce.  Burgery z marynowanej marchewki  Składniki: 1 szkl. wody 1/4 łyżeczki papryki wędzonej 1/4 szkl. sosu sojowego 1/2 łyżki majeranku 1/4 szkl. oleju do marynaty+ 3 łyżki do masy  1,5 łyżeczki czosnku 1 łyżka płatków drożdżowych 0,5 kg marchewki  2 cebule  1/2 szkl. bułki tartej  2 łyżki mąki(...)sól, pieprz Przygotowanie: W dużej misce przygotuj marynatę z wody, oleju, sosu sojowego i przypraw.  Na średnich oczkach zetrzyj marchewkę, przełóż do marynaty i dokładnie zamieszaj. Marynuj przynajmniej 24 h. Po tym czasie dokładnie odciśnij marchewkę np. przez sitko lub gazę.  Pokrój cebulę na małe kawałki i podsmaż na oleju do zarumienienia. Do masy marchewkowej

wegujemy
soczysta pieczona rolada ze schabu nadziana śliwkami 175

szare i ponure dni. składniki   1,5 kg ładnie wykrojonego schabu 150 g suszonych śliwek 50 ml wódki żołądkowej gorzkiej 50 g masła marynata 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi, przepis na tej  stronie sól,  pieprz Dodatkowo sznurek do wiązania schabu Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy(...)Schab myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny).  Suszone śliwki wkładamy do miski, zalewamy wódką i zostawiamy na 30-40 minut.  Schab wyjmujemy z lodówki i nożem rozcinamy ( wzdłuż całej długości mięsa) , tworząc

Miód i pieprz
Co zrobić, aby marynata dostała się do środka marynowanego mięsa. 143

marynata dostała się do marynowanego mięsa należy przed włożeniem go do marynaty nakłuć kilka razy każdy kawałek mięsa np. za pomocą patyczka do szaszłyków. Teraz marynata dostanie się do środka mięsa i nasze szynki, boczki czy schaby będą smaczne i różowe w środku.  T utaj znajdz iesz wiele innych porad kulinarnych i nie tylko Dobre Rady

Przepisy i porady kulinarne
MARYNOWANE ŠLEDZIE Z PAPRYKĄ I OGÓRKIEM KONSERWOWYM 191

fag.czerwonej cebuli 20 dąb.papryki konserwowej  15 dąb.ogórków konserwowych Marchewka ze słoika z ogórkami konserwowych 500 ml.mleka do namoczenia śledzi  2 łyżki majeranku 500 ml.oleju Marynata: ******************** 250 ml.octu białego 10% 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego ************************************* Składniki marynaty wymieszać ze sobą i z 250 ml.wody i zagotować.Śledzie na noc namoczyćw wodzie(...)następnie na 2 godziny w mleku, odsączyć,pokroić w kawałki ,dodać przyprawy i warzywa pokrojone w talarki i kawałki , zalać w słoju ostudzoną marynatą.Słój zakręcić i odstawić na6 godz.Potym czasie dolać oleju z majerankiem,wymieszać i zostawić jeszcze je na 1 -2 dni.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Łosoś w słodko-pikantnej marynacie na cytrynowym kuskusie 231

Soczysty łosoś z piekarnika w lekkim i zdrowym wydaniu- duszony w folii- w konkretnej i bardzo smacznej w smaku słodko-pikantnej marynacie na bazie sosu sojowego, miodu, papryczki chili, soku z cytryny oraz sezamu. Jako dodatek polecam kuskus, który w swoim orzeźwiającym wydaniu kapitalnie pasuje do słodko-pikantnej ryby. Danie bardzo proste i łatwe w przygotowaniu, a przy tym prezentujące(...)wymyć i osuszyć. Sos sojowy wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, pokrojoną papryczką chili, stopionym masłem oraz sezamem i polać wcześniej przygotowanego fileta z łososia. Mięso ryby chwilę 'pomasować' marynatą i odstawić na 30 minut do lodówki. Rybę (wraz z pozostałą marynatą) z jednej strony 'ozdobić' plasterkami cytryny i przełożyć do folii do pieczenia, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym

Kraina Miodem Płynąca
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z SOSEM MUSZTARDOWYM 128

inne danie.Tym razem serwowałam pyszną polędwiczkę z sosem musztardowym ....aż żal,że miałam mały kawałek.Podana z niepaloną kaszą gryczaną to istna rozkosz dla Naszego podniebienia. 1 polędwica wieprzowa Marynata:   3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka ketchupu pikantnego  sól,pieprz łyżka smalcu do obsmażenia Sos: 200 ml rosołu bądź bulionu warzywnego ( woda też może być(...)łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki ostrej musztardy ( u mnie rosyjska) 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarenkami gorczycy pieprz  Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z ketchupem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Umytą i osuszoną polędwiczkę nasmarować delikatnie solą oraz pieprzem.Następnie nasmarować przygotowaną wcześniej marynatą.Wstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozpuścić smalec i obsmażyć

Niespełnione zdolności kulinarne
Złote kieszonki z kurczaka nadziewane morelami i brązowym ryżem 147

łyżki posiekanych migdałów uprażonych na suchej patelni 4 łyżki ugotowanego brązowego ryżu (al dente) 1 żółta papryka sok z połówki cytryny 1 łyżka oleju lnianego 1/2 łyżeczki miodu Przygotowujemy marynatę do mięsa. Dwie łyżki oliwy  mieszamy z przyprawami tj. kurkumą, pieprzem ziołowym, imbirem i pieprzem białym. Dodajemy do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Piersi z kurczaka formujemy(...)kieszonki, przecinamy poziomo z jednego boku tak, by zmieścił się farsz. Wkładamy kieszonki do marynaty. Wcieramy ją w mięso ze wszystkich stron, również w środek kieszonki. Odstawiamy na około 1/2 godziny w chłodne miejsce. Obieramy paprykę z gniazda nasiennego oraz białych błon. Ścieramy ją na tarce w cieniutki, długie paseczki przypominające wstążki makaronu. Połowę moreli siekamy drobno i dodajemy

Gotuj Sam!
KARKÓWKA W MARYNACIE OCTOWO -ZIOŁOWEJ DŁUGO PIECZONA W NISKIEJ TEMPERATURZE 116

się piękne zapachy, które kuszą domowników. Karkówkę można podać do obiadu, można podać w kanapce a nawet w burgerze. Najlepsza jaką zrobiłam. Składniki:   karkówka - 2 kg.    Marynata:   oliwa z oliwek - 1/3 szkl. ocet balsamiczny - 3 łyżki ząbki czosnku - 6 szt.  oregano świeże posiekane - 2 łyżki natka pietruszki posiekana - 2 łyżki  ostra papryka mielona(...)łyżeczka sól - 1 łyżka   Sposób przygotowania:   1. Karkówkę umyć i dokładnie osuszyć.  2. Przygotować marynatę. W szklance umieścic oliwę, ocet, zgnieciony i posiekany czosnek, świeże oregano, natkę pietruszki, ostrą paprykę oraz sól. Wymieszać.  3. Dokładnie natrzeć z każdej strony karkówkę. Po nakłuwać widelcem.  Przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki na noc.  4. Piekarnik

Kuchnia Paulettes
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 173

wraz z przyprawami, rodzynkami i zblendowanymi na pył pierniczkami. Całość zagotowujemy i dodajemy cebulę. Następnie odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i sparzamy pomarańczę. Kiedy marynata przestygnie, dodajemy do niej śledzie pokrojone w ćwiartki, a następnie plasterki pomarańczy. Pozostawiamy do zamarynowania się - im dłużej tym lepiej.  3. Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim(...)łyżki octu winnego, 2 łyżki musztardy, sól do smaku. Orzechy studzimy, następnie nieregularnie rozdrabniamy nożem. Całość skrapiamy dressingiem i posypujemy orzechami.  9. Koreczki śledziowe z pieprzem w marynacie z wódki  1 opakowanie koreczków śledziowych z pieprzem SEKO  100 ml wódki  ½ łyżeczki cukru  1 łyżka octu jabłkowego  1 goździk  2-3 liście laurowe

SMYKWKUCHNI
Grillowany filet z sarniny z sosem żurawinowym 107

podkreślony został sosem z żurawiny i chrzanu. Składniki na 2 porcje: • 2 filety z sarny po ok. 150-200 g • 1 marchewka • 1 por Marynata • 5 ziaren jałowca • 2 ząbki czosnku • gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego • szczypta cukru brązowego i gałki muszkatałowej • sól, grubo mielony pieprz do smaku • 5 łyżek oleju(...)łyżki żurawiny ze słoika • 2 łyżeczki chrzanu • 2 łyżki miodu • sól, pieprz do smaku • 6 łyżek oleju Wykonanie: • Ziarna jałowca potłuc tłuczkiem, czosnek posiekać. Wymieszać wszystkie składniki marynaty i zamarynować w niej mięso. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. • Marchew i por pokroić na paseczki a’la spagetti. • Zagotować wodę

To co kocham
Ryba marynowana 125

mnie sola • sok z 1 cytryny • sól, biały pieprz Panierka • 3 jajka • 3 łyżki majonezu • 3 łyżki mąki • tarta bułka do panierowania • olej do smażenia Marynata • 1 szklanka octu • 4 szklanki wody • 3 łyżki cukru • 1 łyżka soli • 2 czerwone cebule Wykonanie: • Filety pokroić na 2-3 kawałki każdy, ułożyć na tacy, polać sokiem(...)stron na złoty kolor. • Usmażoną rybę ułożyć w szklanym naczyniu. • Cebulę obrać, pokroić w krążki i ułożyć na rybie. • Zagotować składniki marynaty i gorącą zalać rybę, wystudzić i wstawić do lodówki na 1 dzień. • Godzinę przed podaniem odlać marynatę

To co kocham
Surówka z ogórków po węgiersku 136

dłużej w naszym domowym menu. Składniki: • 500 g ogórków • 1 łyżka soli • pęczek szczypiorku • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki • 1 łyżka kwaśnej śmietany • pieprz do smaku Marynata • 3 łyżki octu winnego • 3 łyżki wody • 2 łyżki cukru Wykonanie: • Ogórki obrać ze skórki, pokroić w plasterki, umieścić w durszlaku i wymieszać z łyżką soli(...)godzinie przepłukać ogórki zimną wodą i osuszyć. • Zagotować składniki marynaty i przestudzić. • Wymieszać ogórki z marynatą, doprawić pieprzem. • Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. • Przed podaniem wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, posypać mieloną papryką i podawać z kleksem śmietany

To co kocham
Żeberka w białej marynacie 95

Żeberka w białej marynacie z jogurtu, majonezu i musztardy są bardzo kruche i mięciutkie. Jest to zasługą worka foliowego, bo pieczenie w nim nie wysusza mięsa. A samo przypieczenie na końcu daje ładny kolor i chrupiącą skórkę. Ja takie żeberka przygotowuję latem na obiad w ogrodzie. Użyłam żeberek(...)majonezem i musztardą, doprawić solą i pieprzem. • Żeberka pokroić na porcje z 1 kością, posypać solą i pieprzem. • Włożyć żeberka do marynaty pokrywając je całe i odłożyć na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. • Przed pieczeniem włożyć żeberka z marynatą do worka foliowego

To co kocham