marynaty - 6066 przepisów (strona:74/405)

Żeberka pieczone w Coca Coli 176

prawdę dobre-i do tego mało pracy ,polecam gorąco a do tego pyszne pieczone ziemniaczki z tymiankiem-mniam.... Składniki: 1,2 kg ładnych żeberek ok. 2 szklanki Coca-Coli marynata: 1-2 łyżki soli 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej Przygotowanie: Mięso oczyścić, osuszyć i pokroić na kawałki(...)Każdy kawałek dobrze natrzeć solą. Czosnek rozgnieść i  wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Mieszanką posmarować mięso. Odstawić w chłodne miejsce na 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Mięso wyjąć z marynaty i obsmażyć na patelni z obu stron. Tak przygotowane kawałki mięsa umieścić w naczyniu do zapiekania i zalać Colą, tak by zakrywało mięso do 3/4 wysokości. Wstawić

Swojskie jedzonko
Kurczak tikka masala 172

dodatkiem sosu pomidorowego, mleka kokosowego i podawany z pitą lub ryżem. Polecam wszystkim tym, którzy lubią odkrywać nowe smaki! Składniki (na 2 porcje): 250-300 gram piersi kurczaka marynata: 150 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli, 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala, po 1 łyżeczce przypraw: cynamonu, kminu rzymskiego, imbiru, ostrej papryki, wędzonej papryki 400 gram(...)kremówki) sok z 1/3 cytryny natka pietruszki do dekoracji do podania: chlebek pita lub naan, jogurt naturalny, ryż długoziarnisty lub dziki Pierś kurczaka kroję w dużą kostkę. Składniki marynaty mieszam i umieszczam w niej pokrojonego kurczaka. Odstawiam na minimum 30 minut. Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę i smażę na rozgrzanym oleju. Dodaję pomidory z puszki, pozostałe przyprawy

Mango Papaja
Udka Pieczone w Miodowej Marynacie z Pieczonymi Ziemniakami 183

trudne, a jakie smaczne! Składniki: udka z kurczaka świeżo zmielona sól (u mnie himalajska) świeżo zmielony pieprz czarny dowolna przyprawa do kurczaka (ja użyłam ostrej mieszanki w młynku Kamis) Marynata: 2 łyżki sosu Worcester (Worcestershire) 2 łyżki miodu (użyłam akacjowego ) 2- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 3-4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę czosnek niedźwiedzi zioła prowansalskie papryka(...)pokrojonych w ćwiartki, ze skórką) olej majeranek czosnek niedźwiedzi sól Wykonanie: Udka umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Oprószyłam pieprzem, solą i ostrą mieszanką przypraw. Składniki marynaty wymieszałam razem, włożyłam do niej udka i wymieszałam, aby marynata pokryła udka. Miskę przykryłam folia spożywczą i odstawiłam na kilka godzin.  Ziemniaki wyszorowałam pod zimną bieżącą wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym

Blondynka Gotuje
ÇÖP ŞİŞ, czyli turecki szaszłyk z pieca 168

Turecki szaszłyk z pieca to bardzo łatwa, szybka i smaczna potrawa. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (marynata) 1 duża cebula 1 szklanka mleka 5 łyżek oliwy czarny pieprz czerwony pieprz sól Składniki (pozostałe) 500 g mięsa wołowego, najlepiej polędwicy tymianek Przygotowanie Obrać i zetrzeć cebulę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Pokroić mięso w drobną kostkę. Wymieszać dokładnie z marynatą. Przykryć

Tureckie Przepisy
Miodowa szynka domowa z dodatkiem żurawiny 135

łyżki papryki słodkiej 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka soli  100ml wody słoiczek konfitury z żurawiny całej W misce mieszamy musztardę, miód, paprykę, pieprz oraz sól na gęstą marynatę. Dokładnie smarujemy nią całe mięso, które następnie wsadzamy do miski, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na 12 godzin do lodówki.  Przygotowaną szynkę związujemy sznurkiem do wędlin, by mięso nie rozpadło(...)się w trakcie pieczenia i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Do miski z marynatą wlewamy wodę, mieszamy z resztkami marynaty i utworzony płyn wlewamy do naczynia z szynką.  Piekarnik rozgrzewamy do 100*C, wkładamy szynkę i zwiększamy temperaturę do 200*C. Po 30 minutach wyjmujemy naczynie, przekładamy szynkę na drugą stronę i pieczemy ponownie przez 30 minut. Zaraz po upieczeniu

Gotowanie i blogowanie
Polędwiczki wieprzowe z sosem miodowo musztardowym 219

śmietanki Łaciata 30 % + 2 łyżki wody 5 łyżek oliwy 5 łyżek masła klarowanego Sałatka: rukola pomidorki koktailowe oliwa   Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. W miseczce przygotować marynatę : wymieszać musztardę, miód, oliwę oraz pieprz. Polędwiczki umyć i osuszyć papierem ręcznikowym, usunąć ewentualne białe błony. Polędwiczki dokładnie natrzeć marynatą przygotowaną wcześniej. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie polędwiczki pokroić(...)plastry grubości maksymalnie 2 cm. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i delikatnie ułożyć na niej polędwiczki wraz z marynatę. Delikatnie i na niewielkim gazie je dusić przez około 5 minut z każdej strony, po tym czasie dolać śmietankę i 2 łyżki wody. Delikatnie zamieszać i dusić około 15 minut. Podawać z ugotowanym makaronem na końcu posypać świeżo zmielonym pieprzem

Kuchnia na wzgórzu
Kurek czerwony pieczony w cytrynie 205

bardzo smaczna – delikatna, a kupowana w całości dodatkowo robi wrażenie wyglądem. Bardzo popularna ryba we Włoszech, często pieczona, dodawana do makaronu i zup rybnych. Tutaj w odsłonie cytrynowej marynaty. Składniki: 2 kurki czerwone (w całości, albo już przygotowane – bez głowy i wypatroszone) 2 ząbki czosnku kilka łyżek oliwy 2 gałązki rozmarynu 2 gałązki tymianku 2 łyżki natki pietruszki(...)Wrzucamy do ok. 5 łyżek oliwy, dodajemy sól i pieprz oraz listki rozmarynku i tymianku plus sok z 1/2-1 cytryny. Dokładnie mieszamy. Bierzemy naczynie żaroodporne, na dnie rozprowadzamy nieco marynaty (tak żeby pokryła dno) i układamy na niej kurka czerwonego (skórą do dołu). Rybę oprószamy bułką tartą, a potem rozprowadzamy resztę marynaty i posiekaną natkę pietruszki. Skrapiamy winem, resztę cytryny

Pociąg Do Kuchni
Roladki z boczku (z pieczarkami i fasolką szparagową) 153

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Boczek można zastąpić innym rodzajem mięsa - choć w tej wersji roladki smakują rewelacyjnie! 700g boczku wieprzowego (około 8 długich plastrów) Marynata: 1/2 szklanki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki w proszku (rodzaj wg gustu) 2 ziarna pieprzu sól (do smaku) suszone zioła (opcjonalnie) Farsz: 1 duża cebula 100g pieczarek(...)zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) sól, pieprz Składniki marynaty dokładnie wymieszać. (Czosnek powinien być przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany, a ziarna pieprzu zmiażdżone.) Boczek umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry i zalać marynatą. Całość odstawić na około 3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso lekko rozklepać tłuczkiem do mięsa. Przygotować farsz. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni

Di gotuje
Udka z kurczaka w marynacie klasycznej, pieczone w rękawie. 279

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na  kurczaka w klasycznej marynacie. Szybko i pysznie. Polecam produkty firmy Roleski,  koniecznie musicie wypróbować :) Składniki : 5 udek z kurczaka 2 ząbki czosnku pieprz, domowa vegeta szczypta chili Marynata klasyczna Roleski   3 łyżki dobrej oliwy Wykonanie : Udka umyć i osuszyć, posypać vegetą, pieprzem,chili, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz marynatą i oliwą. Odstawić

Sama słodycz i szczypta chili
Łopatka pieczona w cebuli 193

ulubione danie naszego Łukasza, który zawsze domaga się większej ilości cebuli :) Obowiązkowo, jako dodatek musi być surówka z białej rzodkwi.     Składniki: -ok. 2 kg łopatki -10 cebul -marynata:     3 l wody      15 dkg soli     kilka listków laurowych     po kilka stłuczonych ziaren pieprzu, ziela angielskiego i kolendry(...)posiekane na drobno ząbki czosnku    2 łyżeczki słodkiej papryki -olej -przyprawa warzywna Składniki marynaty mieszamy,  opłukaną łopatkę wkładamy do marynaty i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny. Cebulę kroimy w ćwierćplastry i posypujemy przyprawa warzywną. Zamarynowaną łopatkę płuczemy  zimną wodą,  osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę podsmażamy na oleju. Na koniec dolewamy

Maminek kulinarny
świeża makrela pysznie upieczona:Airfryer hd9240/30 215

choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" makrele oczyścić, usunąć głowy, płetwy, koniec ogona, dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym w naczyniu dobrze wymieszać marynatę z podanych składników, natrzeć marynatą makrele , przykryć i schować do lodówki najlepiej na całą noc Airfryer hd9240/30 ustawić na 200 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ włożyć do kosza(...)papier do pieczenia i położyć makrele z marynatą - makrela nie przyklei się do siatki koszyka i można ją szybko w całości wyjąć i piec 15 minut następnie zmniejszyć temperaturę na 140 C i dopiekać makrele jeszcze z 5-8 minut makrela jest soczysta, aromatyczna, nie nasiąknięta tłuszczem, smakuje na ciepło i na zimno - można podać z czym się lubi

W Mojej Kuchni Lubię
Skrzydełka w miodzie 132

Przepis na skrzydełka pieczone w marynacie z miodu i ketchupu. Polecam, są przepyszne! Idealne na obiad, jak i na ciepłą imprezową przekąskę. Składniki: ok 1 kg skrzydełek 4 łyżki ketchupu 4 łyżki płynnego miodu 4 łyżki sosu sojowego ciemnego pół łyżeczki słodkiej papryki lub wędzonej sól i pieprz, pieprz ziołowy oregano 4 łyżki oleju Przygotowanie Wszystkie składniki na marynatę mieszamy(...)sobą. Skrzydełka myjemy, osuszamy (ja pozbywam się lotek). Skrzydełka nacieramy marynatą i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp 180 C przez około 45 minut

e-PrzepisyKulinarne
Grilowana polędwica z pieczonymi pszczółkami  205

Przygotowac: 1 poledwiczka wieprzowa 1 cukinia 4 srednie ziemniaki liscie rukoli (wedlug uznania) male soczyscie czerowne i pachnace pomidorki  olej z oliwek extra virgin sol marynata do poledwicy: 1 lyzka oliwy z oliwek, groba sol, pieprz, polowke cyntryny, 1 lyzka miodu (wielokwiatowy - jesli chcemy osiagnac glebszy aromat polecam gryczany), 1 lyzka musztardy dijon), swieży imbir. Najlepiej rozpoczac prace(...)Calość mieszamy, aż  powstanie jednolity sos. Kiedy ziemniaczki są już miekkie i deliktanie zaczynają sie rumienić, na rozgrzany ruszt grillowy układamy nasza poledwiczkę, posypujemy swieżym rozmarynem, zlewamy reszte marynaty. Pozostawiamy w piekarniku, aż mocno przpiecz sie z jednej strony. po ok 5 min obracamy poledwice na druga strone i dorzucamy na ruszt cukinie. Nastawaimy piekrnik na termoobieg, aby ziemniaczki

Lajtkraft food intolerance
Skrzydełka po tajsku w miso, imbirze i grejpfrucie 231

Obłędne! To pierwsze, co przychodzi mi na myśl. Skrzydełka po tajsku pieczone w marynacie na bazie pasty miso, świeżego imbiru i soku z grejpfruta (można zamienić na cytrynę) są słonawe, słodkawe, fajnie „klejące”, cudownie aromatyczne, lekko pikantne. Połączenie 5 smaków i to coś – to właśnie jest słynne umami, czyli ten dodatkowy smak, ale bez mieszania do potrawy(...)cukrem, startym drobno imbirem, sosem rybnym, posiekaną papryczką chili i wodą. Podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści. Podpieczone skrzydełka układać górną stroną do dołu w żaroodpoornym naczyniu. Zalać przygotowaną marynatą – łyżką rozprowadzić tak, by były pokryte miksturą. Piec ok. 20 minut. Przewrócić na drugą stronę (teraz górna strona powinna być na wierzchu), łyżką znów rozsmarować gęstniejącą marynatę i piec

Pociąg Do Kuchni
Kanapkowa karkówka. 166

karkówki po łyżce stołowej:majeranku, lubczyku po łyżeczce:sól, pieprz grubo mielony, papryka słodka, ostra 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku cebula WYKONANIE: przygotowujemy marynatę: majeranek, lubczyk,sól, pieprz, paprykę rozcieramy w moździerzu, tak utarte przyprawy wymieszać z oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,  nakłuć karkówkę, natrzeć marynatą obłożyć cebulą zostawić(...)lodówce przykrytą folią aluminiową na noc, mięso przed pieczeniem posmarować musztardą, włożyć do rękawa z marynatą, mięso wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1 godz., następnie wyjmujemy z rękawa, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 45 min.w temp. 150 stopni, ostatnie 15 min. pieczemy bez przykrycia, aby mięso się zrumieniło

Kuchnia Beaty