marynaty - 6066 przepisów (strona:74/405)

Polędwiczki z rozmarynem i boczkiem. 107

Grillowanie jest super, ciągle szukam nowych inspiracji, które zachwycą domowników i gości! Dziś polędwiczki! SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa 2 cebule czerwone boczek wędzony MARYNATA: 25ml. limoncello 1/2 kostki wołowej 2 listki laurowe 1/2 łyżeczki pieprzu mieszanego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka lubczyku suszonego 1 łyżeczka majeranku 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy z oliwek WYKONANIE(...)polędwiczkę kroimy na paski szerokości 3-4cm. lekko rozbijamy nakłuwaczem, wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, polędwicę smarujemy dokładnie marynatą, odstawiamy na co najmniej 2-3 godz. najlepiej na całą noc, mięso zamykamy (smażymy) w centralnym miejscu grilla, obłożone plastrami wędzonego boczku(po 5-7 min. z każdej strony), następnie odkładamy na bok, aby doszło(około 20-30min.), cebulę

Kuchnia Beaty
Steki z masłem ziołowym 177

steki są marynowane w pysznej marynacie na bazie musztardy Dijon i Burbonu, grillowane i podawane z pysznym ziołowym masłem. Składniki: 4 steki Rib- Eye do marynaty: ¼ szklanki burbonu 1/3 szklanki brązowego cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżeczki sosu Worcestershire 2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka czarnego pieprzu do masła ziołowego: ½ szklanki masła w temperaturze(...)przygotować masło, należy połączyć zmiękczone (nie roztopione) masło z ziołami, solą i czosnkiem w proszku. Przygotowane masło odstawić na 2-3 godziny do lodówki przed użyciem. Połączyć wszystkie składniki marynaty, marynować w niej steki minimum 2 godziny. Steki grillować do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia (zobacz poradnik grillowania idealnych steków ). Podawać steki z kawałkiem masła ziołowego i z ulubionymi dodatkami

naRuszcie
Karkówka miodowa 150

łyżki musztardy np. D'jon 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie : Plastry karkówki ponacinaj nożem i rozbij tłuczkiem lub użyj siekacza do rozbijania mięsa (zob. zdj.). W miseczce przygotuj marynatę, wymieszaj miód, musztardę i ocet balsamiczny. Karkówkę obtocz w marynacie, przełóż do płaskiego naczynia i odstaw do lodówki na minimum 6h. Karkówkę grillujemy na dość mocno rozgrzanym grillu(...)minut, najlepiej na brykiecie unikając z powodu miodu jakichkolwiek płomieni. Ps.: Jak zapewne zauważyliście w marynacie niema ani odrobiny oliwy ani soli ... zachęcam do wypróbowania

Mechanik w kuchni
KURCZAK PO KARAIBSKU 206

balsamicznego 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżeczki tymianku 4 łyżki cukru 1/2 szkl.keczupu olej  sól pieprz **************************************** Robimy najpierw sałatkę z pomidorów ,cebuli i czosnku ,drobno je krojąc.Teraz Marynata do kurczaka - mieszamy w miseczce sos worcestershire z octem balsamicznym i 3 łyżkami oliwy.Dodajemy tymianek , posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy 1 łyżeczką soli i pieprzu.Wymieszać.Włożyć pałki kurczaka(...)marynaty i odstawiamy do lodówki na kilka godzin ( noc).W rondlu rozgrzać odrobinę oliwy ,dodać cukier i podgrzewać aż będzie brązowy.Wkładamy pałki i obsmażamy że wszystkich stron .Dolewamy wody 1 szklankę ,marynatę i ketchup , Dusimy w piekarniku 1 godzinę pod przykryciem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Steki z karkówki. 130

dworze słonecznie i ciepło, więc czas rozpocząć sezon grillowania. SKŁADNIKI: 4 duże plastry karkówki cebula czerwona  NA MARYNATĘ: 10 łyżek oliwy 5 łyżek ketchupu  5 ząbków czosnku łyżka ziół prowansalskich  2-3 ziarna jałowca 1 łyżeczka pieprzu (3 kolory) 1/2 kostki bulionowej WYKONANIE: plastry karkówki rozbijamy nakłuwaczem, kroimy na pół, przygotowujemy marynatę, oliwę wlewamy do miski, dodajemy(...)wszystkie składniki (czosnek i jałowiec rozgniatamy),  dokładnie mieszamy, karkówkę maczamy w marynacie i wkładamy do lodówki na parę godz., następnie grillujemy na gorącym ruszcie, z każdej strony po 5-8 min. i odkładamy na tackę, dodajemy pokrojoną w ósemki cebulę, i grillujemy na boku grilla, aby mięso doszło

Kuchnia Beaty
Schabowe z szynką i warzywami. 124

dodatkiem kawałka wędzonej szynki (może boczek , byłby jeszcze lepszy?) i były pyszne! SKŁADNIKI: 5 kotletów schabowych 5 grubszych plastrów szynki z tłuszczykiem lub boczku wędzonego warzywa z grilla MARYNATA: 1/3 łyżeczki pieprzu białego,  1/3 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy WYKONANIE: składniki marynaty wymieszać, kotlety ubić(...)nakłuwaczem, natrzeć marynatą, układać w misce na przemian z szynką, odstawić do lodówki na kilka godz, smażyć po  5 min. z każdej strony na mocnym żarze, następnie odłożyć na lekki ogień, aż dojdzie

Kuchnia Beaty
Risotto z cukinią i brokułem oraz pikantne krewetki 163

danie czyli risotto w połączeniu z cukinią i brokułem to nieco odświeżona wersja tego dania, w sam raz na wiosenny obiad! Do tego świetnym dodatkiem są krewetki w pikantnej marynacie, które powodują, iż danie nie jest nudne a całość nabiera niecodziennego charakteru. Do tego świeże zioła, które ożywiają nieco danie. Jest to potrawa idealna na kolacje we dwoje. Składniki(...)parmezan. Całość dokładnie mieszam i ściągam z ognia. Dodaję posiekane drobno zioła. Ponownie mieszam. Pikantne krewetki Sos sojowy, syrop klonowy, sok z cytryny oraz sambal oelek dokładnie mieszam. W marynacie umieszczam krewetki i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie krewetki wyciągam z marynaty i grilluję na patelni po minucie z każdej strony. Gotowe risotto dekoruję świeżymi ziołami, posypuję

Mango Papaja
Łosoś Teriyaki 193

japońskim sosie teriyaki, podawany z ryżem lub makaronem. Dzięki wcześniejszemu marynowaniu ryba nabiera intensywnego aromatu i wspaniałego smaku.  Składniki na 2 porcje: 2 kawałki łososia ze skórą na marynatę: 1/2 szkl. sosu sojowego 2 łyżki mirin 2 łyżki wody 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru brązowego ząbek czosnku 1 cm imbiru dodatkowo: sezam Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć(...)Wszystkie składniki marynaty wymieszać w rondelku, zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos się zredukuje, wystudzić. W tak przygotowanym sosie zamarynować kawałki łososia przez co najmniej godzinę. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Umieścić w nim rybę i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. W międzyczasie kilkakrotnie polewać łososia marynatą

wyzwania kuchenne
Combry jagnięce w winnej marynacie 159

bulion oliwa z suszonych pomidorów świeża mięta kilka ząbków czosnku sól i piperz Do dzieła: Mięso myjemy, osuszamy i porcjujemy. Z wina, mięty, oliwy i czosnku i pieprzu przygotowujemy marynatę. Nie podaję proporcji - bo wszystko zależy od ilości mięsa. Nie bójcie się użyć sporo wina i świeżych ziół :) Mięso wraz z marynatą wkładamy do woreczka lub pojemnika - tak by szczelnie(...)przecieramy na gładki krem. Ja podałam combry na puree bez masła - ale możecie wkręcić łyżkę na sam koniec. Po usmażeniu jagnięciny nie szorujcie od razu patelni. Wlejcie na nią marynatę (bez ziół), szklankę bulionu i cierpliwie redukujcie na małym ogniu, aż do uzyskania delikatnego sosu. Możecie na koniec wkręcić łyżeczkę masła. Buraczki, czy inne dodatki wedle uznania. Smacznego

Spektrum Smaku
Schab nadziewany śliwkami 130

soczysty smak i lekki aromat. To jest pycha Schab umyć i wysuszyć, usunąć tłuszcz i ścięgna. Powinien zostać piękny czysty płat mięsa. W miseczce wymieszać olej z pozostałymi składnikami marynaty i posmarować nimi mięso. Najlepiej zostawić tak mięso w lodówce na noc, ale możecie być też kilka godzin. Włożyć mięso do woreczka. Jak zostanie Wam marynata to włożyć ją również(...)mięsa. Super jest jak uda Wam się kilka razy przewrócić mięso w marynacie. Śliwki zalewamy żubrówką lub jałowcówką i tak zostawiamy na dwie godziny. Następnie odcedzić. Za pomocą ostrego noża naciąć otwór wzdłuż mięsa i powpychać śliwki. Ja pomogłam sobie długim drewnianym kijkiem. ( rączka od tłuczka) Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab ze wszystkich stron. Włożyć schab do rękawa

Kuchnia Pokoleń
Tażin z perliczki z oliwkami, fenkułem i kiszonymi cytrynami 170

kolendry 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2-3 małe kiszone cytryny - posiekane , bez pestek 80 g oliwek, zielonych i czarnych, bez pestek szczypta szafranu 500 ml bulionu drobiowego marynata   1 czubata łyżeczka nasion kolendry rozgniecione w moździeżu 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy sól morska i pieprz przygotowanie Dzień przed gotowaniem, umieścić wszystkie(...)składniki marynaty w blenderze i utrzeć na gładką masę. Perliczkę umyć i osuszyć. podzielić na 4 części, natrzeć mięso marynatą  i marynować w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Następnego dnia rozgrzać sporą ilość oliwy na dużej, głębokiej patelni .  Obsmażyć perliczkę, na średnim lub dużym ogniu,  ze wszystkich stron zaczynając od strony skóry.Kawałki

Stare Gary
Śledzie w sosie musztardowym 167

Marynata: 1/2 szklanki białego octu winnego 2 łyżki cukru sól i biały pieprz do smaku Sos musztardowy: 3 łyżki musztardy 1 szklanka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz Przygotowanie : Śledzie opłucz i pokrój na dwu centymetrowe kawałki. Przygotuj marynatę: wszystkie składniki wymieszaj w rondelku i zagotuj na wolnym ogniu, ostudź Zimną marynatą zalej pokrojone śledzie i odstaw pod przykryciem

Proste Potrawy
kotlety z łopatki wieprzowej w maślano chrzanowym sosie 154

obiad warto zaserwować solidny mięsny kawałek. A jeżeli kruchą łopatkę, podamy w aromatycznym chrzanowym sosie, to taki posiłek z pewnością będzie smakował każdemu. składniki dla czterech osób mięso i marynata 600 g ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej  sól, pieprz 2 liście laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1 szczypta majeranku 1 szczypta lubczyku 1 łyżka oleju pozostałe składniki 2 łyżki(...)szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa.  W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, pokruszone liście laurowe, gorczyce, lubczyk, majeranek, oraz olej. Kotlety z łopatki wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie misę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny. Następnego dnia, na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy

Miód i pieprz
ŁOSOŚ MIODOWO- CYTRYNOWY 159

Przy piątku zapraszam Was na porcję pysznej ryby. Dziś na tapecie łosoś. W wyjątkowej oprawie, a dokładniej marynacie. Pyszna cytrynowo miodowa nuta nadaje świeżości rybie i czyni ją jeszcze smaczniejszą.   Składniki: 40 dag łososia 5 łyżek oleju 4 łyżki miodu akacjowego MIODY POLSKIE 3 łyżki soku z cytryny sól,pieprz ew. natka pietruszki do posypania dania Wykonanie: Łososia oprószamy(...)solą, pieprzem. Olej mieszamy z sokiem z cytryny i miodem. Dokładanie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy rybę. Odstawiamy do lodówki na min 3 godz. Po tym czasie rybę pieczemy ok 15 minut w piekarniku podlewając marynatą.Gotową rybę możemy posypać posiekaną natką pietruszki

Z Majeczką w kuchni
Pieczona wołowina 157

ryżem, kaszą lub frytkami. Do tego miałam surówkę z kapusty kiszonej  . W ten sam sposób możecie przygotować również karkówkę wieprzową. Składniki 1 kg wołowiny bez kości (miałam rostbef) Marynata 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 6 łyżek oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki papryki ostrej sól Cebulę(...)pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Wołowinę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć mięso do miski i zalać marynatą po czym obtoczyć w niej mięso ze wszystkich stron. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Po tym czasie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, wlać zalewę , polać dwoma łyzkami

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania