bardzo aromatyczna, należy uważać aby nie przesadzić z ilością. Niewielki jej dodatek sprawi ,że nasz wypiek nabierze pazura i charakteru. 5. LAWENDOWE OLEJE I OLIWY świetnie uzupełnią smak sałatek , marynat itp. Wystarczy kilka łod yżek lawendy umieścić w butelce , szczelnie zamknąć, by po kilku tygodnia ch cieszyć się aromatycznym olejem. 6. NAPARY Z LAWENDY działają odpr ężająco , odkażająco na śluzówkę
WYSPA SZCZĘSLIWAfolią) na minimum 20 minut (my zostawiamy ją tam na 2 godziny, żeby dobrze się zamarynowała, a białko ścięło porządnie). Po tym czasie ceviche z dorsza wyjmujemy, odsączamy z marynaty (w Peru podaje się ją osobno do picia!) i podajemy na zimno – najlepiej w niewielkich przezroczystych naczyniach, żeby wyeksponować kolory i teksturę. Post Ceviche z dorsza pojawił się
Pociąg Do KuchniKolejna propozycja zamarynowania pomidorków koktajlowych, w orzeźwiającej marynacie z cytryn i rumu, który wydobywa i podkreśla smak aromatycznych pomidorków. Składniki: 2 kg pomidorków koktajlowych 1 szklanka rumu 3 kg cukru 1,2 litra wody 2 cytryny Wykonanie: Pomidorki sparzyć, obrać ze skórki, zalać rumem, lekko wymieszać i odstawić na noc. Następnie z cukru i wody ugotować syrop. Włożyć pomidorki
Tradycyjna Kuchniauwielbiamy także harissę. Domowa harissa jest pyszna i można ją dodawać do naprawdę wielu potraw - zup, gulaszy, past kanapkowych, jajecznicy, kanapek (smarować jak musztardą). Wymieszana z oliwą stworzy świetną marynatę, a wymieszana pół na pół z jogurtem naturalnym pyszny sos np. do falafeli . Jak się domyślacie, istnieje bardzo wiele przepisów na pastę harissa. Można ją przygotować zarówno ze świeżych
Chilli Czosnek i Oliwalubi poeksperymentować, to nowymi dotąd nie używanymi;) Ja użyłam estragonu, chilli, papryki słodkiej, trochę kardamonu i ziół prowansalskich i jeszcze troszkę pieprzu czarnego. Potem jeszcze troszkę posypałam czarnuszką. Robisz marynatę oblewając olejem i mieszając wszystko razem i odstawiasz na jakieś 30 min. Potem wstawiasz do piekarnika i pieczesz aż skórka się dobrze przyrumieni i stanie się chrupka. Nie przesadzaj
Ukojenie PodniebieniaDymne szaszłyki z łososia i cukinii w słodko-dymnej marynacie. Odrobina brązowego (koniecznie!) cukru i wędzonej czerwonej papryki nadają tym szaszłykom oszałamiający aromat i smak. Delikatny, rozpływający się w ustach łosoś, lekko chrupka cukinia, delikatny dymny, wędzony aromat – po prostu obłęd dla zmysłów smaku, węchu i do tego wzroku. Dymne szaszłyki z łososia i cukinii to obowiązkowa pozycja dla tych
Pociąg Do KuchniPorządny kawał mięsa w koperkowej marynacie oraz warzywa to idealny obiad. Mięso pięknie przenikło zapachem kopru i warzyw. 1 kg karkówki wieprzowej Przyprawa do karkówki Słodka czerwona papryka Liść lubczyku suszony Suszony koperek 3 cebule 3 marchewki 7 pieczarek 1/4 korzenia selera Przyprawa uniwersalna typu Kucharek Oliwa z oliwek Karkówkę kroimy w 1 cm plastry. Nacieramy dokładnie przyprawą do karkówki
VioletoweKucharzeniekapusty pekińskiej z marchewką i zieloną cebulką PRZYGOTOWANIE : Schab kroimy w paseczki, przekładamy na patelnie, skrapiamy oliwą i oprószamy przyprawą i papryką - mieszamy by mięso pokryło się uzyskaną marynatą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie podsmażamy całość przez około 10 minut. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, dodajemy do mięsa i podduszamy do momentu aż cebula zmięknie - około kolejne
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiinstrukcją. Mięso umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać połowę oliwy z mielonym imbirem, papryką, pieprzem cayenne, kurkumą i czarnym pieprzem. Kawałki kurczaka posolić, posmarować ze wszystkich stron marynatą. Odstawić na minimum 30 minut albo na całą noc do lodówki. Rozgrzać oliwę na patelni, obsmażyć kawałki mięsa przez ok 6 - 8 minut, tak aby ładnie się zrumieniły. Zdjąć
Stare Garymaju w słonecznym Sopocie pod czujnym okiem Dominiki Wójciak. Warsztaty Seko - na fali smaku 6 maja w Sopocie odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez producenta marynat i wyrobów rybnych na bazie śledzia solonego, firmę Seko . Warsztaty poprowadziła Dominika Wójciak, zwyciężczyni III polskiej edycji Master Chefa, a odbyły się one w hotelu Villa Aqua położonym niedaleko plaży. Bardzo lubię
Kulinarne przygody GatityWitajcie a oto kolejna propozycja grillowanego mięska z rewelacyjnymi sosami firmy FolWark. Pyszna sycąca grilowana karkówka w marynacie barbecue. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: około 8 ładnych plastrów karkówki umytych i osuszonych 2 świeże gałązki rozmarynu 1 gałązka świeżego tymianku 1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżki papryki 1,5 łyżki sosu barbecue FolWark 1 łyżeczka pieprzu
Sama słodycz i szczypta chilirozpalić grilla zechce to zrobić, a powietrze wręcz będzie drażniło nasze nozdrza zapachami pieczonego karczku, kiełbasy czy kaszanki. Dlatego postanowiłam i ja urozmaicić zwykła karkówkę dodając do niej do marynaty whisky Jacka Danielsa. Wyszło mega aromatyczne mięso. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikFilet z łososia jest tak wdzięcznym kulinarnie obiektem, że pasuje do niego cała gama różnorodnych dodatków czy marynat, które potrafią kompletnie zmienić smak tego delikatnego mięsa. W sezonie kiedy króluje świeży rabarbar spróbujcie tego połączenia - z rabarbaru przygotujcie gęsty mus, zamarynujcie w nim rybę i upieczcie. Z dodatkiem świeżej, wiosennej surówki macie gotowy pyszny lunch
Milion Smakówpiwem wkładamy na kilka minut do wody i odrywamy wszystkie etykiety. Dokładnie myjemy całą butelkę. Kuczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Odcinamy kuper i szyjkę. Dokładnie nacieramy go marynatą przygotowaną z oleju, majeranku, słodkiej papryki, soli i pieprzu. Odkładamy takiego kurczaka na co najmniej 2 godziny do lodówki. Następnie otwieramy butelkę z piwem i ostrożnie nadziewamy na nią kurczaka. Ustawiamy
Aga w kuchnipapryka w proszku tym razem) Sól Pieprz Przygotowanie: Olej wymieszać z przyprawami oraz solą i pieprzem. Pierś z kurczaka przekroić na pół lub zostawić w całości. Natrzeć przygotowaną marynatą. Odstawić na min. 20 minut. Następnie upiec w worku do pieczenia przez ok. 25 minut w 180 stopniach. Pozdrawiam Anulla
Fabryka pomysłów