marynaty - 6066 przepisów (strona:224/405)

Pieczony batat z sosem cytrynowo-karczochowym 119

batata. Podaję go posypanego startym parmezanem i z gęstym sosem cytrynowo-karczochowym. Cytryna jest kiszona , możemy ja kupić w sklepie orientalnym albo zrobić samemu. Stanowi doskonały dodatek do sosów, marynat i koktajli, ale nie można dodać jej za dużo, bo w nadmiarze ma lekki posmak pasty do butów. Podobny sos robiła Trish Deseine, autorka przewodnika “ Paryskie Smaki ”, która słusznie jest

Ugotowane pozamiatane
Stek z tuńczyka z tropikalną salsą 199

można kupić ładne steki z tuńczyka. Skorzystałam z okazji aby przygotować pyszny obiad :) Składniki dla 4 osób: 4 około 2 cm steki z tuńczyka 1-2 łyżki oliwy  Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu teriyaki ( można kupić w L)  sok z połowy cytryny Tuńczyka umyć i marynować w lodówce ok 15-20 min ( tyle ile będzie

Jemy Pijemy
KOKARDKI Z KURCZAKIEM, CUKINIĄ I POMIDORAMI – szybki, pyszny obiad 203

kroimy w paseczki, zalewamy jogurtem naturalnym, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i posiekanym czosnkiem , odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy odsączonego z marynaty kurczaka i smażymy na wolnym ogniu. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w pół-talarki cukinię oraz przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Wrzucamy ugotowany wcześniej makaron kokardki, podgrzewamy jeszcze

Ostra na Słodko
SKRZYDEŁKA PO TEKSASKU 203

nagrzanym do 180 C.W czasie pieczenia skrzydełek przygotowujemy polewę do zalania mięsa. W miseczce mieszamy sos chili,sos sojowy,koncentrat dymu hikorowego,czosnek,pieprz cayenne cukier brązowy.Skrzydełka polewamy marynatą,przykrywamy folią aluminiową i Pieczemy 35-40 minut,až zmiękną.Od razu podajemy np.z frytkami dietetycznymi frytkami z piekarnika i warzywami.Smaczmego.Palce lizać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
SCHAB Z WARZYWAMI 138

WYKONANIE   Mięso przygotowujemy dzień wcześniej (wtedy mięso będzie bardzo aromatyczne) . Każdy plaster schabu kroimy na 2 części, lekko rozbijamy tłuczkiem. Musztardę mieszamy z miodem oraz przyprawami. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso, odstawiamy na noc do lodówki. Obieramy warzywa. Ziemniaki i pieczarki kroimy w półplasterki. Cebulę w pióra, marchew i paprykę w paski. Ziemniaki obsypujemy przyprawą do ziemniaków, mieszamy

słodki bratek
Sałatka z żółtych pomidorów, ogórków i ostrej papryki 196

sałatka jest jedną z moich ulubionych, chyba nawet bardziej niż sałatka szwedzka z ogórków, cebuli i marchwi. Przygotowanie takich sałatek zajmuje niewiele czasu. Jeśli zalewa się je wrzącą marynatą, wtedy nie potrzeba już ich pasteryzować. W upałach, jakie nam jeszcze dokuczają, właśnie pasteryzowanie słoików odstrasza. Przynajmniej mnie. Jeśli macie więc trochę żółtych pomidorów i ogórki, zróbcie kilka słoiczków tej smacznej

Codzienna kuchnia niecodzienna
KRÓLIK W MUSZTARDZIE DIJONE 208

białego wina wytrawnego 4 łyżki śmietany kremówki sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Tuszkę królika opłukać,osuszyć i podzielić na 6 części.Dokładnie rozprowadzić musztardę z oliwą,posolić i popieprzyć.Kawałki mięsa posmarować marynatą z musztardy,obsmażyć na maśle.Następnie zalać 125 ml.wody,i dusić do miękkości.Wyjąć królika i przełożyć go w ciepłe miejsce na ogrzanym półmisku.Do sosu wlać wino i mieszać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
uda kurczaka w jogurtowych pomidorach i w przyprawie kurczak na dziko... 199

cebula, seler, por, estragon, tymianek, natka pietruszki wszystko wymieszać, odciąć z ud nadmiar tłustej skóry, kuperki, uda przeciąć na dwie części: udko + podudzio i włożyć umyte i osuszone do marynaty, przykryć i schować do lodówki na 3 godziny piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, 2 poziom, temp. 200 C, wstawić naczynie i pod przykryciem piec 45-50 minut, następnie

W Mojej Kuchni Lubię
Dni Otwarte Bejo Zaden – warzywne menu: zdrowo i smacznie 171

jogurtu greckiego, soku z cytryny i listków mięty) Wszystkie składniki łączymy i podajemy z sosem miętowym. Szaszłyki z warzyw i boczku marchew pietruszka biała rzodkiew buraczek surowy boczek Na marynatę cytryna kmin rzymski ziarna kolendry jasny sos sojowy oliwa pieprz i sól listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='brzoskwinia seler naciowy szpinak sok jabłkowy botwinka maliny kolendra

Kuchnia Bazylii
Karkówka z kminkiem pieczona w woreczku 179

końcem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. Po upieczeniu nie wyjmować karkówki z woreczka, dać jej z 5 minut odpocząć, wtedy dopiero można ją podawać. Zobacz również: Karkówka w marynacie  musztardowo-miodowej

Kuchcik gotuje
Łosoś z peperonatą i pieczonymi ziemniakami 166

wydaniu ryba tylko zyskuje w smaku. Delikatnie doprawiona kolendrą, znakomicie współgra z lekko pikantnym sosem na bazie papryki, pomidorów i czosnku. Koniecznie podajcie je jak, z pieczonymi ziemniaczkami w marynacie czosnkowo-kuminowej. Składniki na 2 porcje: Ziemniaki: 400g małych ziemniaków 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki kminu rzymskiego Oliwa z oliwek Łosoś: 300g fileta z łososia 1 ząbek czosnku Mielona kolendra Sól

Fabryka pomysłów
Kurczak zapiekany w sosie barbecue 193

się w bajeczną skórkę . Kurczak w nim zamarynowany nabierze intensywnego smaku. Nie potrzeba tu żadnych innych przypraw, no może odrobinę soli i pieprzu, sos barbecue wyśmienicie spełni zadanie najlepszej marynaty . Składniki na porcje dla  3 osób : 3 ćwiartki z kurczaka - małe (około 800g mięsa) sól, pieprz czarny Sos barbecue od Folwark - do zamarynowania mi ę sa i posmarowania

Grunt to przepis!
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym 287

przepadałam za sosami śmietanowymi, gdyż dla mnie zawsze były mdłe i mało wyraziste. Swój postanowiłam przyprawić naprawdę wyraziście i muszę przyznać, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! <3 Marynata do kurczaka: 650 g piersi z kurczaka 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku sól i pieprz Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się

Cooking Monster
Filet z piersi kurczaka pieczony w płatkach kukurydzianych 226

płatków... Wybrałam te, które mają najkrótszy skład. Nie wszystkie muszą być źródłem zbędnego cukru i innych niepotrzebnych składników. (3 spore porcje) 3 filety z piersi kurczaka (pojedyncze; około 500g) Marynata: (*) 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego (płaska) 1 łyżeczka słodkiej papryki (płaska) pieprz Panierka: 1-2 jajka (w zależności od wielkości) + 2-3 łyżki mleka

Di gotuje
Marynata mięsna na grilla 150

Mamy sezon grillowania a więc takie marynaty są mile widziane,w tej kwestii mamy duży wybór ,wszystko według upodobań czy ktoś lubi ostre czy łagodne przyprawianie mięsa . Ja  tu proponuję troszkę łagodniejszą wersie mięsa . Składniki        2 łyżeczki curry        2 łyżeczki pieprzu ziołowego        2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej

Mój Smak

Proponowane wyszukiwania