czosnku(zmiażdżone) 1/2 łyżeczki soli Sos: 25 dag jogurtu greckiego 1 długi ogórek 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku (zmiażdżone) sól, pieprz Sposób wykonania: Umyte mięso nacieramy marynatą sporządzoną z przyprawy do gyrosa, octu, oleju, czosnku i soli. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez godzinę. Sos: Ścieramy na dużych
Qchnia po prostuosuszyć. Jeśli są grube to każdą rozkroić po grubości na dwie części. Wymieszać razem miód, musztardę i olej, a następnie dodać przyprawy i ponownie wymieszać. Mięso przełożyć do marynaty, przemieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 20-25 minut. Smacznego! Przepis znaleziony tutaj
kuchnia doskiczarny sezam, który wzbogacał jego smak. Z sosem teriyaki miałam już wcześniej do czynienia, jednak muszę się przyznać, że do tej pory głównie zalegał on na mojej półce. Marynata zaproponowana przez kucharzy jest jednak na tyle interesująca, że powinnam zdecydowanie częściej po niego sięgać. Sztosem była natomiast sałatka z ogórka z imbirem genialna w swojej prostocie! Fantastyczne, świeże połączenie
Bez Cebuliłyżeczka ostrej papryki 4 owoce jałowca 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 – 1.5 kg żeberek wieprzowych Przygotowanie: Szalotkę i czosnek bardzo drobno siekamy. Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty i dokładnie nacieramy mięso. Odstawiamy na co najmniej godzinę, a najlepiej na cała noc. Żeberka układamy na blasze, przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 45 minut
Kate's Kitchensoli szczypta pieprzu 1 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych 1. Schab rozbijamy za pomocą tłuczka. 2. W misce mieszamy ze sobą jogurt, jajko, musztardę i przyprawy. Do tak powstałej marynaty przekładamy kotlety, mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut. 3. Płatki kukurydziane przekładamy do foliowego worka i kruszymy za pomocą wałka. Kotlety obtaczamy w płatkach, przekładamy na blaszkę
Szefowa kuchniłyżeczka soli -1/2 łyżeczka czarnego pieprzu -1/2 łyżeczka sproszkowanego czosnku Sposób przygotowania: Skrzydełka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli ktoś chce może odciąć najcieńszą część skrzydełek. Składniki marynaty mieszamy a następnie dodajemy do skrzydełek i dokładnie mieszamy by wszystkie były nią pokryte. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Skrzydełka pieczemy w piekarniku na najwyższym poziomie w temperaturze 200 stopni
Magia jedzenia.Gulasz z Karkówki - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu mieszamy ok. 4 łyżki oleju z ok. 1/2 łyżeczki każdej z przypraw (gałki muszkatołowej dajemy jedynie szczyptę). Marynatę w lewam y do karkówki i mieszamy tak, aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Karkówkę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty
Słodka Stronamałym ogniu, aż płyn się lekko zredukuje. Na końcu dodać sok z cytryny. Mięso podsmażyć na dwóch łyżkach oleju po 3-4 min z każdej strony. Wlać marynatę i trzymać jeszcze kilka min na ogniu. Podałam z tłuczonymi ziemniakami i sałatą pekińską w sosie vinegrette.. Smacznego
Gaździnka warzysoli Sposób przygotowania: Szynkę myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody. Jeśli nie dostaniemy w sklepie szynki w siatce możemy ją sami powiązać sznurkiem w domu. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą i następnie nacieramy nią szynkę. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Przekładamy szynkę do rękawa. Pieczemy godzinę na każdy kilogram szynki w temperaturze 200 stopni. Przed końcem
Magia jedzenia.Składniki (2 porcje): 500 g piersi indyka 1 mała cebula 100 g pieczarek 4 plastry ananasa Marynata 250 g ostrego ketchupu 6 łyżek soku z cytryny 4 łyżki miodu 6 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania: Czosnek obrać, rozetrzeć z solą.Wymieszać z ketchupem, sokiem z cytryny, oliwą i miodem. Mięso rozbić i zalać sosem. Odstawić
Menu Zdrowiałyżeczka słodkiej papryki -dodatkowo 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Wszystkie przyprawy potrzebne do mięsa mieszamy razem z olejem. Polędwiczki myjemy, odcinamy co nie potrzebne i dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy polędwiczki będą już dobrze zamarynowane robimy ciasto. Dokładnie łączymy ze sobą mleko, jajko, 100 g. mąki i przyprawy. Następnie wlewamy do mięsa
Magia jedzenia.kurczaka -4 łyżki oleju słonecznikowego -3 łyżki soku z cytryny -2 łyżki miodu -2 ząbki czosnku -pieprz Sposób przygotowania: Obieramy czosnek i przeciskamy przez prasę. Następnie mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią mięso. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smażymy na patelni do grillowania na średnim ogniu. Sałatka. Składniki: -czerwona papryka -czerwona cebula -mix sałat -3 łyżki oliwy
Magia jedzenia.cząstki. Śledziowy płat kładziemy na desce ( skórą do dołu) i układamy na nim kawałek cebuli, całość rolujemy i spinamy wykałaczkami. Zwinięte rolmopsy wkładamy do słoików, zalewamy przestudzoną marynatą, zamykamy słoje i odstawiamy w chłodne miejsce na tydzień. Po tygodniu nasze rolmopsy są gotowe
Miód i pieprzSekret soczystych pieczonych mięs tkwi w tym, że nacierane są różnymi marynatami dzień wcześniej. Dzięki temu, że "leżakują" w przyprawach wymieszanych z olejem i pieczone są pod przykryciem są bardzo soczyste i o pięknym aromacie. Składniki: 2 kg karkówki (karczku) 4 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, majeranek, oregano, lubczyk, słodka i ostra papryka - do smaku
Zasmakuj Kuchnirazem postanowiłam zrobić w nieco innej odsłonie z pomarańczami..Wyszedł na prawdę przepyszny.. Składniki: 1 kaczka/ja miałam wiejską około 2 kg/ 3 pomarańcze 1 pomarańcza tzn..sok marynata: 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżka tymianek
Ugotujmy Coś